Beleggingsupdate september 2018

Beleggingsupdate september 2018

Sinds ruim een jaar leg ik maandelijks structureel geld in op mijn beleggingsrekening. Tot die tijd vond ik dat wat te risicovol en kon ik het geld er ook niet voor missen. Inmiddels heb ik me er wat meer in verdiept en ben ik tot de conclusie gekomen dat dit een manier is om mijn geld voor me te laten werken. Omdat ik 34 ben, heb ik een vrij lange beleggingshorizon, waardoor geen rendement maken vrijwel onmogelijk lijkt te zijn. Zolang ik in ieder geval niet in paniek raak als de markt een keertje keldert. En, zoals je in deze beleggingsupdate september 2018 kunt lezen: wat dat betreft moest ik deze maand écht even op mijn handen zitten!

Actuele stand van zaken

Ook deze maand ging er weer 375 euro naar DeGiro. Sinds vorige maand heb ik mijn maandelijkse inleg met 100 euro verhoogd. Via deze gratis beleggingsrekening profiteer ik niet van speciale belastingvoordelen en hij telt gewoon mee voor mijn vermogen in box 3. Ik kies er bewust voor om hier maandelijks een bedrag in te storten, zodat ik:

1) gestaag een mooie beleggingsportefeuille opbouw – het zorgt voor ritme en ik hoef er dus niet steeds over na te denken of ik deze maand wel of niet koop;

2) niet verleid word tot het timen van de markt (want: onmogelijk); en

3) mijn aankopen automatisch een beetje middel. De ene keer koop ik ze misschien wat duurder, de andere keer weer wat goedkoper.

Daarnaast heb ik inmiddels ook een pensioenrekening bij BrandNewDay. Dit is wél een zakelijk potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting. Als ik tegen die tijd in een lagere categorie val, omdat ik dan bijvoorbeeld niet meer zou werken, scheelt dat ten opzichte van nu.

Het fiscale voordeel is fijn, maar het legt je ook wat vast. Daarom ben ik hier nog voorzichtig met het bijstorten. Waarschijnlijk stort ik aan het einde van dit jaar wat bij om weer tot een mooi rond bedrag te komen, maar voorlopig doe ik hier geen maandelijkse stortingen.

Tot slot heb ik een investering in een crowdfundingsproject (La Cubanita) lopen en heb ik nog een account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld.

Lees ook: Financieel plan voor Q3 en Q4: beleggen

Mijn activiteiten

Ik kon deze maand iets meer besteden dan 375 euro, omdat ik een aantal van mijn risicovolle aandelen verkocht. Die kocht ik ruim een jaar geleden als soort experiment. Bleek niet zo’n succes, maar héél af en toe zag ik daarin wel een zeer kortstondige piek. Nu was ik er een keertje op tijd bij en verkocht ik – achteraf gezien – op de top van dat moment.

Mijn aankopen voor deze maand waren:

5 x VWRL (tegen een koers van 74,18 euro)

1 x SPDR S&P Euro Div Aristocrats UCITS ETF

Hoewel ik me eigenlijk vooral wilde focussen op de VWRL, kwam in de Slack FIRE-groep het onderste product een paar keer langs. Dat maakte me nieuwsgierig, dus daar kocht ik er voor ruim 23 euro één van.

Bij BrandNew Day stortte ik deze maand wederom niets bij. Bij het crowdfundingsproject kreeg ik mijn maandelijkse terugbetaling weer netjes bijgeschreven op mijn rekening. De looptijd hiervan is 48 maanden, waarvan ik er nu 13 gehad heb. Het duurt nog ruim 2 jaar voor ik mijn investering terug heb. De laatste +- 8 maanden levert dit pas rendement op.

Bij Peaks heb ik de functie om wisselgeld automatisch te beleggen vrijwel meteen uitgeschakeld. Ik budgetteer altijd tot de nul, dus vind het niet praktisch als mijn saldo dan afgeroomd wordt. Maar: ook deze maand maakte weer twee mensen gebruik van de mogelijkheid om zelf 10 euro op zijn/haar account te krijgen, waardoor ik óók 10 euro per persoon bijgeschreven kreeg. Bedankt daarvoor!

Als je hier ook gebruik van wilt maken, installeer dan de app en verzilver vervolgens de code ADINELI4P. Deze code kan maximaal 10 keer gebruikt worden.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

Eerst het rendement bij DeGiro. Dat heeft afgelopen maand best behoorlijk geschommeld. Vorige maand eindigde ik op ongeveer 400 euro in de plus, nu is dat bijna 440 euro. Er was echter halverwege de maand ook een stevige dip te zien; toen lag het rendement op ongeveer 370 euro. Natuurlijk alsnog heel mooi, maar ik vroeg me wel eventjes af of dat misschien ‘het begin’ was.

Het overzicht:

Beleggingsupdate september 2018

Ook het rendement bij BrandNewDay maakte een behoorlijke schommeling mee. In de eerste maand na inleg stond ik daar al 200 euro in de plus. Dat kelderde echter deze maand tot amper 50 euro, om vervolgens weer op te klimmen tot nét geen 350 euro (net geen 300 euro als je de inlegkosten die ik voor dit bedrag betaald heb eraf haalt). De verdeling die ik hier hanteer is nog steeds 30% obligaties en 70% aandelen.

Peaks stond redelijk stabiel stil; hier sta ik nu op 82,29. De 20 euro verschil is te danken aan de 10-10-code.

Aandachtspunten voor komende maand

Ik wilde eigenlijk gaan kijken wat ik kon doen met de pondenrekening die ik nog heb. Dat staat nog steeds op de planning, maar ik zal daarvan waarschijnlijk ook een iets groter gedeelte aanhouden als reserve.

Qua beleggingen ging het deze maand namelijk wel goed, maar qua stabiele inkomsten wat minder: ik stopte met mijn loondienstbaan en ik heb afgelopen maand ook voor het laatst gewerkt voor de ‘pondenklant‘. Waar ik eerder wat meer in de stress zou schieten van zo’n potentiële inkomstendaling, ben ik er nu gelukkig een stuk rustiger onder. Als het moet, kan ik het wel even uitzingen met mijn reserves én het geeft me hopelijk wat meer tijd en ruimte om me op mijn websites te focussen. Iets met een deur die sluit en een raam dat open gaat 😉 Mijn aandachtspunten voor komende maand hebben dus wat minder te maken met beleggen en wat meer met werken aan extra inkomen én de rem op de uitgaven.

Ook beginnen met beleggen?

Mocht je nu denken: ik wil dat beleggen ook wel eens proberen en overwegen om een beleggingsrekening te openen, dan gooi ik ‘m er toch weer even in: DeGiro is zeker een aanrader. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook nog een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Geloof me; ik vond het zelf eerst ook ontzettend eng, maar vind het nu eigenlijk jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Alles kan gewoon op je eigen tempo.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.