Vakantie-reset: zo krijg je alles weer op het juiste spoor

vakantie-reset weer op het juiste spoor

Misschien hebben jullie het wel gemerkt; ik was er echt even uit de afgelopen weken. Ik kreeg onverwacht een superleuke én drukke opdracht voor een televisieprogramma (off-camera, dit ging echt om inhoudelijke ondersteuning), had vakantie en merk dat er steeds een groter verschil begint te zitten tussen wat ik denk dat ik kan, en wat ik in deze periode van mijn zwangerschap écht nog kan. Dus sneuvelde het ritme in mijn nieuwe blogartikelen en verscheen ook de wekelijkse inspiratiemail ineens niet meer trouw wekelijks. Sorry daarvoor. Dat zie ik natuurlijk graag anders, dus ik ben nu bezig met een vakantie-reset. En misschien is dat ook wel iets voor jou.

Vakantie-reset?

Zo’n vakantie-reset doe ik eigenlijk elk jaar wel op één of andere manier. De vakantie zorgt toch altijd voor een ander ritme. Dat was ook dit jaar zo, ondanks dat we geen verre vakantiereis maakten. We waren wél een paar weken samen thuis, trokken er meer op uit, kookten bijzonder weinig en hadden ook niet echt een duidelijk dagritme.

Prima, voor de vakantie. Maar daarna vind ik het ook wel weer heel fijn om weer een duidelijk ritme op te pakken.

Een ritme dat me helpt om meer uit de dag te halen, om gezonder te leven én om weer wat bewuster met mijn geld om te gaan.

Want eerlijk is eerlijk: dit zou ik kunnen zijn tijdens mijn vakanties…

geld vliegt eruit tijdens de vakantie

Zoals je weet vind ik geld uitgeven helemaal oké, maar ik merk aan mezelf wel dat de grens tussen bewuste uitgaven/investeringen en ‘laatmaarwaaien’ in zo’n periode een beetje blurry wordt. En dat zie ik graag anders. Een vakantie-reset dus.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Begin met de praktische kant

Als ik ergens weer anders in wil staan, dan begin ik meestal niet met m’n mindset, maar juist met wat praktische stappen.

Dan pak ik bijvoorbeeld m’n geld aan, door:

 • Een No Spend-week of -maand in te lassen
 • De (koel/vries)kast bewust leeg te eten
 • Extra aandacht te besteden aan de boekhouding (wil je wel geloven dat ik dat tegenwoordig LEUK vind, nu ik dit programma gebruik? Die link geeft je trouwens een dubbel zo lange -gratis- proefperiode als je het ook eens wilt proberen)
 • Rondslingerende pakketjes eindelijk terug te sturen, zodat ik ook geld kan terugkrijgen
 • Bewust te sturen op cijfers; wat zijn mijn doelen, wat is daarvoor nodig?

Een andere praktische stap die me altijd heel goed helpt, is door m’n spullen aan te pakken:

* Als ik het zo zeg, dan denk je misschien dat ik ook écht een rondje Marie Kondo doe. Dat mocht ik willen. Ik ben al jaren bezig met het eerste rondje, dat nog steeds niet af is. Maar hè, zolang ik niet stop, is er nog niets verloren.

Andere effectieve én praktische manieren om weer op het juiste spoor te komen zijn:

 • Hydrateren! Zorg ervoor dat je elke dag 2-3 liter water drinkt. Als je een stapje verder wilt gaan, kun je zelfs kiezen voor een heuse detox.
 • Een maaltijdplanning maken en (weer) lekker gezond gaan eten
 • Bewegen. Ga wél weer naar de sportschool, integreer dagelijkse wandelingetjes in je planning

En daarna je mind

Als ik dan weer wat financiële ruimte én fysieke ruimte om me heen voel, maak ik de stap naar m’n mindset.

Het kan voorkomen dat ik in de zomer wat terugval in oude patronen. Ik vind het zelf altijd interessant om te zien wat voor patronen dat precies zijn, zodat ik ook weet waar ik nog wat werk te verrichten heb.

Zo merkte ik bijvoorbeeld dat ‘eten’ wel een thema was deze vakantie. Oké, eerlijk gezegd is dat bij mij altijd een thema.

eten als valkuil in de vakantie

 • Aan de ene kant gaf ik mezelf volop de ruimte om gewoon lekkere, bijzondere dingen te kopen. Daardoor at ik heel veel zomerfruit, wat natuurlijk gezond is. Nou ja, misschien niet die halve kilo kersen die binnen een kwartier op was, maar toch.
 • Aan de andere kant had ik totaal geen zin in koken, waardoor we regelmatig een beroep deden op de plaatselijke pizza-bezorgers
 • En hoewel ik nog niet echt vreemde zwangerschaps-cravings heb, betrapte ik mezelf wel regelmatig op de gedachte: “Ik groei nu toch al, en ik heb het zwaar, dus dan kunnen die drie Snickers er ook nog wel bij.” En dan houd ik niet eens echt van Snickers. Kun je nagaan.

Daar is dus nog wat werk te verrichten.

Ik ben namelijk een echte emo-eter. Dat betekent bij mij niet dat ik eet als ik me rot voel; ik eet als ik blij ben, ik eet als ik me rot voel, ik eet als ik het gezellig heb, ik eet als ik verdrietig ben. Is er emotie, in wat voor vorm dan ook, dan hoort daar een hapje bij.

Nu is regelmatig kleine porties eten heel gezond. Het is voor mij de kunst om ervoor te zorgen dat die kleine porties ook gezond zijn en bijdragen aan een gezond lijf en een energiek gevoel.

En dat is weer een stukje mindset-reset: me goed realiseren dat bewust eten nét zo belangrijk voor mijn kwaliteit van leven is als bewust met geld omgaan.

Eten kan je voeden en ondersteunen, of ondermijnen. Het is maar net waar je zelf voor kiest. Tijdens zo’n reset maak ik weer de omslag van ondermijnen naar ondersteunen. Maar wel mét een vakantielesje erbij: óók aandacht blijven besteden aan de kwaliteit van eten én de behoefte om alles op te maken te weerstaan.

Ik ben geen vuilnisbak. Genoeg is genoeg. Als je niet van verspilling houdt, kun je beter wennen aan minder kopen/opscheppen.

Die omslag maken is vervolgens veel gemakkelijker: ik verander namelijk niet mijn gedrag, maar mijn manier van er (bewust) over nadenken. De gedragsverandering komt dan als vanzelf.

Voor jou ligt dit misschien net iets anders

Maar het idee is hetzelfde. Waar merk je dat je jezelf het meest liet gaan? Wat is jouw go to-valkuil?

Kijk alleen terug om dat te ontdekken en kijk daarna vooruit: welke stappen kun je tijdens deze vakantie-reset zetten om juist weer in een positieve routine te komen?

Als je van de vakantie lui wordt, neem dan eens een half uurtje de tijd om een inspirerend Pinterest-bord aan te maken dat jou motiveert om weer lekker fit te worden.

Als je merkt dat je in de vakantie vooral veel en gemakkelijk geld uitgeeft, pak er dan weer eens een personal finance-boek bij, of nog beter: ga concreet aan de slag met je (hernieuwde) budget. Mijn financiële strategieplanner en budgetplanners kunnen je daar trouwens ook heel goed bij helpen.

Merk je dat je weer helemaal uit je slaapritme bent? Start vandaag weer met een heerlijk bedritueel en ga gewoon weer eens een week op tijd naar bed om weer in het ritme te komen.

En: houd je doelen realistisch en haalbaar. Geef jezelf dus niet meteen de opdracht om binnen 2 weken 5 kilo af te vallen, maar begin met een week lang elke dag 10 minuten wandelen. Ga niet direct voor een compleet gezond voedingspatroon, maar wen eerst liever aan minimaal 250 gram groente per dag.

Start vandaag

Ik vertel het in de Money Mind Academy zo’n beetje aan de lopende band: denken en doen zijn twee kanten van dezelfde munt. Alleen denken helpt je niet verder, alleen doen ook niet.

Door mijn vakantie-reset hier te delen, hoop ik je in ieder geval aan het denken te zetten. Dan is het nu aan jou om dit te combineren met doen.

Welke stap zet jij VANDAAG nog voor jouw vakantie-reset, om de komende maanden weer lekker door te bouwen aan jouw rijkere, gelukkigere leven?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Logisch dat je minder frequent artikelen en nieuwsbrieven stuurt. Andere prioriteiten en een hele leuke. Hoe gaat het met je?

  Wij laten ons zelf tijdens de vakantie (financieel gezien) ook redelijk gaan. Wel stellen we voor ons zelf een Max uit te geven budget voor tijdens de vakantie. Zo kan je ongestoord lekker uitgeven TOT het plafond in zicht komt en dan doen we weer wat zuiniger aan. Na de vakantie is het wel vaak even wennen om weer wat zuiniger te leven en je vast te houden aan de financiële doelen.

 2. Ik moet bekennen dat ik eigenlijk nooit echt vakantie heb opgenomen, en mijn normale ritme heb gehandhaafd. Nadeel is misschien wel dat ik daardoor geen pas op de plaats maak, of even afstand neem. Maar ik vaar er verder wel bij.

 3. Toevallig merkte ik deze week op dat onze vriezer wel erg goed gevuld is. Dus aankomende week gaan we die zo veel mogelijk leeg eten. Is gelijk ook een goede oefening in creatief koken.

  Die zwangerschapscravings herken ik wel. Afgelopen donderdag in mijn eentje (of nou ja anderhalve persoon) een pint Ben & Jerry’s opgegeten. Maar echt schuldig voel ik me er naderhand niet over. Ik let de dag erna weer wat beter op. Wat extra groentes, geen koekje bij de thee en een wandelingetje.

 4. Ja deze heb ik echt nodig! Alles even resetten en weer terug in de flow. Ook hier hoogzwanger en nog een paar weken te gaan.
  Het online shoppen is er bij mij deze zomer (of sinds Corona al) echt ingeslopen. Het helpt ook niet mee dat ik slecht slaap en ‘s nachts uit verveling dus heel vaak bestel. En ik dit ook altijd meteen goed kan praten voor mezelf/mijn man, maar het tikt nu wel aan! Ik ga dan ook beginnen met afmelden van allerlei webshops, want ja.. gisteren berichtje H&M dat er 20% korting is op alle kids.. dan kan ik het dus toch niet laten te gaan kijken, terwijl ik van plan was niets meer te kopen!

  1. Oh, wat herkenbaar, dat wakker liggen en dan online shoppen 😉 Het helpt ook niet mee dat ik de zwangerschapskleding gewoon niet zo leuk vind, dus steeds het gevoel heb niets te hebben om aan te trekken. Maar goed, het voordeel daarvan is dat ik zo’n beetje alles dat ik bestel ook weer terugstuur. Met een paar basics, lange truitjes/hemdjes en mijn eigen tops kom ik dan toch ook best een eind.

   Sterkte met de laatste loodjes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.