Steeds meer aandacht voor de FIRE-beweging

steeds meer aandacht voor de FIRE-beweging

Het valt me op dat er de laatste tijd steeds meer aandacht komt voor de FIRE-beweging. En dan heb ik het natuurlijk niet over de brandweer, maar over de beweging van mensen die hun financiële zaken op een dusdanige manier regelen, dat ze voor zichzelf de vrijheid creëren om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken. Onlangs werd ik geïnterviewd voor een heuse documentaire over dit onderwerp. Reden genoeg om er weer eens aandacht aan te besteden. Want eerlijk is eerlijk: als je al 10+ jaar met FIRE bezig bent (ook al heette het toen nog niet zo), dan kan het soms ook wel eens naar de achtergrond verschuiven.

Hoe ik in aanraking kwam met FIRE

De eerste keer dat ik echt met FIRE in aanraking kwam, is denk een jaar of 5 geleden. Maar dat was niet de eerste keer dat het in mijn leven voorkwam. Dat was al veel eerder geleden. In 2010 om precies te zijn, toen ik met deze website startte.

Ik realiseerde me toen ineens dat ik mezelf met een fikse hypotheek ontzettend klem had gezet. Klem, omdat ik maandelijks een flink bedrag moest ophoesten om de hypotheek te betalen. Klem, omdat dat betekende dat ik er ook voor moest zorgen dat ik werk had om dat te betalen.

En ook nog eens klem, omdat ik inderdaad werk had waarmee ik dat kon betalen, maar ik dat niet leuk vond. En er niet zoveel tijd overbleef om wat anders te doen, dat evenveel zou opleveren.

Ik bedacht me hoeveel ruimte het zou geven als ik helemáál geen hypotheeklasten hoefde te betalen. En daarna bedacht ik me dat zo’n afbetaald huis ook wel een hele fijne pensioenvoorziening kon zijn. En vervolgens gingen die gedachten alle kanten op 😉

Door de jaren heb ik ze voor mezelf wat meer verfijnd. Zo:

  • hoef ik niet per se te stoppen met werken, maar vind ik het wél belangrijk om werk te (blijven) doen waar ik meer uithaal dan alleen geld
  • zie ik een (volledig) afbetaald huis niet meer per se als een pensioenvoorziening, maar word ik nog steeds blij van de lage lasten
  • ben ik naast sparen ook gaan beleggen en focus ik me daarin ook op b.v. dividendbeleggen
  • ontdek ik elke dag weer nieuwe manieren om slim met je geld doen te combineren met een leuk leven

Dat ik dit op mijn eigen manier benader, is niet nieuw. Je hebt inmiddels allerlei ‘stromingen‘ van FIRE, van heel extreem tot heel relaxed.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waarom willen we allemaal FIRE zijn?

Een van de vragen die me tijdens het interview werd gesteld, was waarom iedereen momenteel FIRE wil zijn.

Volgens mij heeft dat te maken met een combinatie van factoren, die samenhangen met de tijdsgeest van nu.

Zo IS het een optie. Dat was het een jaar of 30-40 geleden nog niet. Toen werkte je gewoon van je 16e tot je 65e bij een baas en dat was het. Dan wist je zeker dat je een leuk pensioen had. Kon (meestal) de vrouw thuis blijven als er kinderen kwamen. Was er ook nog wel ruimte voor wat leuke dingen. Dan was het gewoon helemaal prima.

De afgelopen 10-15 jaar is de wereld een stuk sneller geworden. We zien meer van elkaar én van de rest van de wereld. De dips daargelaten, is er toch al jaren sprake van toenemende economische groei. Er is meer ruimte voor emotie, voor gevoelens. Er zijn meer verwachtingen en er zijn meer teleurstellingen.

Dat vertaalt zich ook in een groeiende ontevredenheid met de eigen situatie. Omdat je bijvoorbeeld nog steeds geen eigen huis hebt. Geen nieuwe auto. Niet lekker in je spierwitte bikini op Ibiza ligt, terwijl iedereen op Instagram dat wel lijkt te doen.

Die groeiende ontevredenheid kan zomaar omslaan in een burn-out. En dan kom je op zo’n punt dat je je leven weer eens opnieuw gaat bekijken, realiseer je je dat je he-le-maal niet gelukkig bent en voel je je gevangen.

Wat klinkt er dan beter, dan ultieme vrijheid?

Want dat is eigenlijk een beetje de belofte van FIRE: vrijheid om te doen en laten wat je wilt. Vroeg met pensioen en dán begint het leven.

Misschien hoor je tussen de regels door mijn ondertoon wel een beetje. Wat ik namelijk heb gemerkt – bij mezelf, maar ook bij anderen – is dat de meeste mensen die in deze situatie zitten helemaal niet met pensioen willen.

Ze zijn niet te lui om te werken. Ze zijn niet te beroerd om iets te doen. Hoeven echt niet elke dag op vakantie te zijn. Ze willen alleen niet meer doen wat hen ongelukkig maakt. En ze willen meer doen van wat hen gelukkig maakt.

Dan is het rekensommetje snel gemaakt: als je 24 uur in een dag hebt, waarvan je er 8 slaapt, en +- 10 bezig bent met werk (als in: werken zelf, reizen) en ook nog 2-3 uur kwijt bent aan praktische zaken als douchen en eten, dan is er niet zoveel tijd meer over om dat meer te doen van wat je gelukkig maakt.

FIRE draait vooral om ruimte

En daarom moet er dus meer ruimte komen. Nu schijnt minder slapen héél ongezond te zijn. Van minder eten of minder douchen zul je ook niet per se blijer worden. Dus dan wordt het minder werken.

Minder werken kun je doen, als je andere manieren hebt om het daarmee gepaard gaande inkomstenverlies te dekken.

Dat kan natuurlijk op allerlei manieren:

  • Je kunt minder gaan uitgeven, heb je ook minder nodig
  • Je kunt je werk (deels) gaan automatiseren, zodat je geen uren hoeft te maken, maar alsnog geld verdient. Of minder uren hoeft te maken om hetzelfde of meer te verdienen
  • Of je gaat geld voor je laten werken, bijvoorbeeld door te investeren of te beleggen

Eigenlijk draait het allemaal om financiële ruimte creëren. Dat is namelijk iets dat veel mensen niet hebben. Vanwege hoge lasten, een laag inkomen, weinig overzicht waardoor er steeds weer financiële ‘verrassingen’ zijn – noem het maar op.

Zodra die ruimte er komt, kun je weer op een andere manier gaan kijken. En dan blijkt misschien wel dat je helemaal niet met pensioen wilt, maar gewoon liever die leuke baan hebt die minder verdient. Of misschien vind je je baan óók prima, maar niet met je huidige collega’s.

Een van de lessen die ik van mijn hele FIRE-tocht heb geleerd, is dat het een fantastisch middel is om een stapje terug te zetten en alles weer eens met nieuwe ogen te bekijken.

Waarin maak je je eigen (financi¨ele) keuzes en waarin laat je je misschien nog te veel beïnvloeden door de mensen om je heen? Wat is eigenlijk jouw echte keuze?

Geef je je geld dan niet uit? Geef je het uit aan die mooie auto? Aan net een wat grote huis? Aan leuke daguitjes of juist aan langere vakanties?

Het is in een samenleving als de onze soms best een uitdaging om helemaal je eigen keuzes te maken, zeker als die afwijken van ‘de norm’. Je moet er maar net tegen kunnen dat iedereen overal wat van meent te moeten vinden.

Ik heb hier zelf gelukkig maar beperkt ervaring mee, omdat wij altijd redelijk buiten ‘hechte gemeenschappen’ hebben gewoond, maar ik heb het wel op diverse plekken van dichtbij zien gebeuren.

Is FIRE ook iets voor jou?

Een andere vraag – en ik geloof dat ik daar voor vandaag maar mee afsluit, voor die bijna een boekwerk wordt – die ik kreeg was of FIRE voor iedereen is.

Ook die vraag is weer op verschillende manieren te beantwoorden. Ik denk van wel, maar… het is voor sommige mensen wél makkelijker dan voor anderen. Het is makkelijker als je helemaal gezond bent. Als je een goed verstand hebt. Als je al wat geld hebt om mee te werken.

Het wordt nóg makkelijker als je een flink inkomen hebt en nog niet zoveel last van lifestyle-inflatie. Of als je een dikke klapper met je huis kunt maken en zo een kickstart kunt maken.

Maar is het nodig om twee keer modaal of meer te verdienen? Nee, dat geloof ik niet. Ik weet bijvoorbeeld dat er hier verschillende lezers zijn die deze vrijheid voor zichzelf hebben gecreëerd op een heel normaal salaris. Soms niet eens twee salarissen, maar eentje. Misschien soms met een beetje geluk, maar vooral door consequent eigen keuzes te maken.

Nee, dat lukte dan niet in vijf jaar.

Maar je kunt je afvragen of dat nodig is. Wat zou je liever hebben: het hele FIRE-idee in de prullenbak gooien omdat je niet genoeg verdient om binnen vijf jaar financieel vrij te zijn? Of je focus leggen op meer vrijheid creëren. Elke dag een beetje meer. Ik zou het wel weten.

Ik doe liever iets met hele kleine stapjes, dan dat ik mezelf voorhoud dat het niet kan en daardoor stil kom te staan.

Wat je vooral óók niet moet vergeten: hoeveel je verdient bepaalt niet automatisch je slagingskans rondom FIRE. Je spaarpercentage is veel belangrijker. Dat bepaalt uiteindelijk hoeveel vrijheid je voor jezelf kunt kopen. En als je het zo bekijkt, ga je misschien wel sneller richting FIRE dan je dacht.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.