Beleggingsupdate oktober 2021: terug van vakantie…

beleggingsupdate oktober 2021

Het lijkt wel een standaard riedel te worden, maar ook deze maand vloog voorbij. En dat kwam eigenlijk voornamelijk doordat we op vakantie zijn geweest. De tweede helft van september zaten wij heerlijk in Italië en heb ik eigenlijk geen seconde stilgestaan bij wat er op de beurs gebeurde.

Beleggingsupdate oktober 2021

Mijn financiële maand start op de 24e van de ‘vorige’ maand. Elke maand gaat er automatisch 444 euro naar mijn beleggingsrekening. Dan krijg ik een mailtje, log ik in en stop ik dat geld ergens in. En dan schrijf ik dus mijn maandelijkse beleggingsupdate, die voor oktober 2021 in dit geval.

Voor ik verder ga met waar ik dat geld precies in stop, is het handig om even een overzicht te hebben van mijn huidige beleggingen:

 • Mijn enige écht ‘actieve’ account: een gewone beleggingsrekening. Hier gaat dus maandelijks die 444 euro heen
 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Ik opende deze rekening goed een jaar geleden omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg. Dit was echt gratis geld – hele leuke deal dus.
 • Pensioen – voor mijn pensioen. Hierop stort ik af en toe een FOR-reservering, maar dit doe ik (nog) niet structureel
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (met deze link krijg je zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance.
 • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, dat me gratis 65 euro én koerswinst heeft opgeleverd.
 • Duurzaam beleggingsaccount – deze heb ik onlangs geopend en hier heb ik in één keer een groot bedrag in gestort, zodat ik geen maandelijkse inlegverplichting heb.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In oktober 2021 deed ik dit voor mijn beleggingen

Eerst iets wat ik niet deed, maar wat gebeurde vanuit mijn crowdfundingsinvestering: de 10 maanden waarin ik geen betaling had gehad, werden in één klap ingehaald. In augustus 2017 investeerde ik hier 1.000 euro in. Uiteindelijk heb ik 1.166,65 euro terug ontvangen. Ruim 160 euro over 4 jaar dus.

In oktober 2021 ging ik niet voor VWRL, maar voor 2x Xtrackers II Global Government Bonds. In mijn portefeuille bij DEGIRO heb ik nog niet zoveel obligaties en ik vind het wel fijn om daar ook toe te werken naar de verhouding leeftijd in obligaties, rest in aandelen. Daarnaast stond de koers nu (flink) onder mijn GAK (Gemiddelde Aankoop Koers) – wat betekent dat ik die dus wat naar beneden kon brengen.

Daarom kocht ik er deze maand 2 voor 238,72 euro per stuk.

Centraal Beheer keerde de 65 euro van de actie uit (en verlengde deze tot eind januari volgend jaar, dus mocht je nog gratis 65 euro willen hebben – check dan dit artikel).

Ook opende ik een rekening bij Meesman. Ik heb daar al zoveel goede verhalen over gehoord, dat ik het zelf ook graag wilde testen. Hier stortte ik meteen een groot bedrag, zodat ik niet elke maand hoef in te leggen.

Het rendement

Voor het rendement heb ik weer een tabelletje gemaakt, dat is wat overzichtelijker dan al die screenshots elke keer:

AccountInleg (totaal)Huidige saldoVerschil
Centraal Beheer522 euro? (app was even niet bereikbaar)?
DEGIRO21.293,14 euro29.190,22 euro+ 7.896,64 euro
Pensioenrekening17.362 euro22.418 euro+ 5.056 euro
> Spaarrekening BND482 euro482,06 euro+ 0,06 euro
Coinbase1.600 euro*1.879,55 euro+ 279,55 euro
Binance500 euro*2.273,80 euro+ 1.773,80 euro
Bux10 euro84,58 euro+ 74,58 euro
Meesman10.000 euro9.730,12 euro- 269,88 euro (waarvan 28 euro aan kosten)
Flatex7 euro11,38 euro+ 4,38 euro

Mijn totale rendement komt hierbij op zo’n 14.500 euro. Net wat minder dan vorige maand.

* Van de crypto’s weet ik niet helemaal zeker of dit de inleg is geweest; ik heb mijn best gedaan dit zo goed mogelijk terug te rekenen, maar destijds hield ik dat nog even niet bij. En toen alles crashte, vergat ik het liever 😉

Hoewel ik bijna overal nog goed in de plus staat, zie ik dat de markten wel weer wat naar beneden gaan. Bij Meesman voel ik dat het hardst, omdat ik daar pas net bij zit. Daar doe ik overigens verder niets mee, omdat dat niet past binnen mijn Buy & Hold-strategie. Ook omdat:

 • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig
 • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
 • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Dividend en kosten

Ik maakte deze maand 28 euro aan kosten bij Meesman. Daarnaast ontving ik bijna 100 euro aan dividend. Dat is leuk.

Aandachtspunten voor volgende maand

Ervoor zorgen dat ik weer toegang krijg tot de Centraal Beheer-app en (nog steeds) die 482 euro op de BND-spaarrekening beleggen. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn 😉

Wil jij je geld in 2021 ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment
 1. Hoi Adine, leuk stuk om te lezen. Fijn dat je in volledige openheid vertelt welke keuzes en bedragen er spelen. Zelf ben ik dit jaar begonnen met beleggen. Na afweging van brokers kwam ik ook bij degiro uit. Ik vind het fijn dat je standaard ook in etf’s kan beleggen (na een kleine schriftelijke overhoring).
  Begon met veel handelen en herken je punt dat je dan ook de kosten daarvan weer moet terugverdienen. Sta wel eindelijk fatsoenlijk in het groen deze maand.
  Fijn wknd!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.