Beleggingsupdate juli: au?

beleggingsupdate juli 2022

Ik ben er echt een beetje uit… Ik dacht dat ik nu gewoon vooral laat was met mijn update, maar blijkt dat ik er wéér eentje heb overgeslagen. Zal de vakantiestemming zijn geweest. Anyway, ik ben er weer en het is dus tijd voor de beleggingsupdate van juli 2022. En ik moet eerlijk zijn: het ziet er niet zo rooskleurig uit.

Beleggingsupdate juli 2022

Zodra mijn financiële maand begint, en dat is op de 24e van de voorgaande maand, dan wordt er automatisch 444 euro overgemaakt naar mijn beleggingsrekening. Dan krijg ik een mailtje, log ik in en stop ik dat geld ergens in. En dan schrijf ik dus mijn maandelijkse beleggingsupdate. Nou ja, in de regel dan. Nu dwarrelt de vakantiemodus daar dus blijkbaar wat doorheen. Maar ik ga ‘m nu weer gewoon lekker helder doen.

Weer even voor de volledigheid op een rijtje waarin ik investeer:

 • De enige account waar ik echt ‘actief’ beleg: een gewone beleggingsrekening. Hier gaat dus maandelijks die 444 euro heen
 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Deze zou worden samengevoegd met DEGIRO, maar dat is nog steeds niet gebeurd.
 • Pensioen – voor mijn pensioen. Hierop stort ik af en toe een FOR-reservering, maar dit doe ik (nog) niet structureel
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (met deze link krijg je zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance.
 • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, dat me gratis 65 euro én koerswinst heeft opgeleverd.
 • Duurzaam beleggingsaccount – deze heb ik onlangs geopend en hier heb ik in één keer een groter bedrag in gestort, zodat ik geen maandelijkse inlegverplichting heb.
 • Beleggingsapp – vooral voor de leuk, hier stort ik ook niet actief op, maar geef ik wél gratis aandelen weg aan wie een account opent via die link 😉

Ook beginnen met beleggen? Start hier en open je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In (juni en) juli deed ik dit voor mijn beleggingen

Ik ben géén beleggingsexpert en houd het beleggen het liefst zo simpel en logisch mogelijk. Ik let daarom op deze dingen:

 • Hoe is de verdeling in mijn portefeuille; kan ik beter voor obligaties of voor aandelen (in mijn geval beiden ETF’s) gaan?
 • Zijn er koersdalers die interessant zijn om juist nu aan te schaffen?
 • Levert hetgeen waar ik naar neig ook dividend op?

In juni kocht ik voor het eerst in lange tijd weer eens VWRL, om precies te zijn 4 x Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Dis (IE00B3RBWM25) voor 96,41 euro per stuk. Na die tijd volgde nog een flinke stijging, maar ook daar is nu een daling ingezet, waardoor de huidige koers rond de 94 euro zit. Overigens is dat nog fors boven mijn gemiddelde aankoopkoers van rond de 74 euro.

In juli kocht ik 9 x Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF USD (IE00B3VVMM84) voor 53,46 euro per stuk. Die koers staat nu twee hele centen hoger 😉

Huishoudelijke mededeling

De AFM wil ook graag dat ik mijn belang hierin benoem en daar sta ik een beetje dubbel in. Aan de ene kant is het natuurlijk zo dat als allemaal mensen deze ook gaan kopen, dat wat voor de koers doet (meer vraag = in de regel koersstijging). Dat is theoretisch gezien een belang. Tegelijkertijd zit ik daar natuurlijk helemaal niet op te wachten, want dan zijn we dus met z’n alleen de koers kunstmatig aan het oppompen, zonder dat de onderliggende waarde meestijgt. Daar heeft volgens mij niemand wat aan.

Dus wellicht ten overvloede, maar ik zeg het toch: dit is wat ik deze maand gedaan heb, omdat het voor mij goed voelde. Doe zelf vooral wat voor jou goed voelt. En laat je vooral niet meeslepen in allerlei hypes. Beleggen doe je – althans, dat is mijn visie – in de basis niet op koersen, maar op achterliggende bedrijven, visies, groeipotentie, etc.

Tot zover deze huishoudelijke mededeling 😉

Het rendement

Voor het rendement heb ik weer een tabelletje gemaakt, dat is wat overzichtelijker dan al die screenshots elke keer:

AccountInleg (totaal)Huidige saldoVerschil
Centraal Beheer522 euro540,78+ 18,78
DEGIRO25.284,99 euro29.692,04 euro+ 4.399,87 euro
Pensioenrekening17.844 euro19.949 euro+ 2.105 euro
> Spaarrekening BND0 euro0 euro
Coinbase1.900 euro*784,70 euro- 1115,30 euro
Binance500 euro*1.044,50 euro+ 544,50 euro
Bux10 euro84,27 euro+ 74,27 euro
Meesman10.000 euro9.260 euro- 740 euro
Flatex7 euroPer juni opgenomen in DeGiroPer juni opgenomen in DeGiro

* Hoe het precies met Coinbase zit weet ik écht niet meer. Ik heb het in het begin niet helemaal bijgehouden, daarna verkocht, bijgekocht, verkocht, bijgekocht en nu zit er weer wat in andere portefeuilles voor NFT’s.

Zoals je ziet: FLINK ingeleverd. Maar laten we realistisch zijn; zolang je niet verkoopt, verzilver je niet. De ‘winst’ was dus ook nog niet echt van mij. Ik verwacht dat het nog wel een tijdje door zal gaan met deze kelderende bedragen en kijk er ook niet van op als ik over een paar maanden in de min duik.

Verandert dat wat aan mijn strategie? Nee, ik hanteer nog steeds mijn Buy & Hold-strategie, omdat:

 • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig (wanneer doe je wat?)
 • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
 • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Pieken en dalen horen bij langetermijnbeleggen. Door goed te spreiden, te letten op de kosten en

Dividend en kosten

Yes! Geen kosten, wel ruim 200 euro dividend. Dat is niet standaard voor elke uitkering (in juli is het vaak wat meer), maar het is wel even héél lekker meegenomen. Dat ga ik volgende maand weer inleggen (kreeg het nu net na mijn aankoop gestort).

Aandachtspunten voor volgende maand

Ook weer even niets. Hoewel ik wel overweeg om een plukje bitcoin bij te kopen nu de koers zo laag staat.

Wil jij je geld ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Daarnaast heb ik dit – en meer – ook in een online training over Beginnen met Beleggen gestopt. Die loodst je in twee modules door de basics heen en helpt je om een start te maken met je eigen beleggingsportefeuille. Iets voor jou? Je kunt ‘m hier meteen aanschaffen.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment
 1. MIjn beleggingen doen ook zeer…. Maar ach, het is voor op er héle lange termijn… Ik kijk eens in de maand, per de eerste van de maand, en stort altijd bij zodra mijn salaris binnen is, aan het eind van de maand. En dan maar hopen dat het groeit. En als het niet groeit, dan is er in ieder geval iets goeds met mijn geld gedaan…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.