Meer zonnepanelen plaatsen dan nodig: slim?

Meer zonnepanelen plaatsen dan je nodig hebt, is dat een goed idee? Het is iets waar wij momenteel mee bezig zijn.

Een kleine twee jaar geleden hebben wij zonnepanelen op ons dak laten plaatsen. Ons dak ligt vol in de zon en met de wisselende energieprijzen leek ons dat toch een goed idee. Destijds was het idee dat we vrijwel volledig zouden opwekken wat nodig is. En op zich lijkt dat steeds wel aardig uit te komen. Toch laten we binnenkort nog wat panelen plaatsen, waardoor we meer zonnepanelen hebben dan nodig is.

Verhoogd verbruik

Een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat ons verbruik de afgelopen jaren toch een beetje omhoog is gegaan. Juist door de plaatsing van de zonnepanelen hebben we toch wat vaker ons elektrische kacheltje (we hebben gewoon zo’n simpel ding) aangezet, in plaats van de cv (op gas). En omdat het toch best wel behoorlijk koud is geweest deze winter, hebben we per jaar zo ongeveer 600 kW extra verbruikt.

De winter daarvoor was trouwens niet eens zo heel koud, dus het kan ook wat te maken hebben met vaker thuiswerken, dingen bakken, een opgroeiend kind en een uitgediepte game-hobby van man, maar dat terzijde 😉

Zonnepanelen op de bijkeuken

In ieder geval bedachten we dat het misschien helemaal geen gek idee zou zijn om wat extra panelen bij te laten plaatsen. Met een beetje geluk zouden die dan op de bedrading en omvormer enzo kunnen van de vorige set.

Alleen: ons dak ligt wel vol.

Het bleek echter ook mogelijk te zijn om wat panelen te plaatsen op het dak van de bijkeuken. We hadden gehoopt op 4 panelen, maar uiteindelijk passen er 3 op. Omdat het dak van de bijkeuken plat is, moet daar wat installatiemateriaal bij dat extra ruimte inneemt.

Maar goed: tegenwoordig zijn de panelen allemaal weer wat beter en goedkoper, dus kunnen die drie nieuwe panelen 1300 kW per jaar opwekken. Waarmee we dus meer capaciteit aan zonnepanelen hebben dan nodig.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Twee plaatsen?

Nu zou het natuurlijk ook een idee zijn om er twee te plaatsen. Scheelt weer een derde. En meer zonnepanelen plaatsen dan je nodig hebt is misschien ook niet handig, zeker niet met oog op de terugleverboetes die steeds wat in de lucht blijven hangen.

Toch gaan we voor drie. Want: dan hebben we én een beetje extra speling en hopen we zowel de zonnepanelen op ons dak als deze panelen wat sneller terug te verdienen. Als we het elektriciteitsgedeelte van onze rekening helemaal naar 0 kunnen krijgen (met uitzondering van de vaste kosten), dan houden we daar natuurlijk aan over. Daarmee kunnen we de energielening weer versneld aflossen.

En heel eerlijk: daar maken we een beetje extra haast mee, omdat we nu nog een ouderwetse meter hebben. Oftewel: hij draait hier nog gewoon terug. En dan is het voordeel natuurlijk het allergrootst (en de terugverdientijd het kortst).

Mocht dat later niet meer aan de orde zijn, dan kunnen we voor die extra energie altijd nog kijken of de optie van een thuisbatterij tegen die tijd wat gunstiger is.

Dus: volgende week komen er drie panelen bij op onze bijkeuken, lekker op de zonkant. Die hopelijk samen 1300 kW per jaar opwekken, voor een investering van 1.100 euro*. Met onze huidige tarieven zou dat binnen 3 jaar en 5 maanden terugverdiend zijn, maar we hopen dus dat het nog een beetje sneller gaat, omdat de gasrekening hiermee ook wat naar beneden kan. En verhuizen we voor die tijd, dan is dit wellicht makkelijk mee te nemen.

* Voor de set van 7 panelen + installatie + omvormer etc. betaalden we twee jaar terug zo’n 4.300 euro.

In andere situaties ook meer zonnepanelen dan nodig?

Wat als je nu in een andere situatie zit, is het dan ook handig om meer zonnepanelen te plaatsen dan nodig? Het ligt er een beetje aan, denk ik. Teruggerekend naar panelen betaal je wel een stuk minder als je er meer neerlegt. En je kunt er dus altijd voor kiezen om op een later moment van gas naar stroom te gaan. Voor alles, of voor gewoon een deel van je gebruik.

Tegelijkertijd weet je natuurlijk nooit wat de wetgeving doet: of er straks écht niets meer op huizen geplaatst mag worden, of er echt een boete komt, of je nog maar X procent van je verbruik zelf mag opwekken… Ik zou bijna nergens meer van op kijken. Maar goed, als je ’t slim aanpakt, heb je je panelen voor die tijd wellicht wel weer terugverdiend.

Heb jij zonnepanelen op je dak? En hoe kom jij uit met verbruik/opwek?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Wij hebben al bijna 10 jaar zonnepanelen en eerst wekten we meer op dan we verbruikten.
    Dat gaat dit jaar niet lukken. Duidelijk minder opbrengst door het donkere weer en ook hier gamers in het gezin. Die game pc’s zijn echte grootverbruikers.

  2. Het bijplaatsen van zonnepanelen tot meer dan 100% vd huidige behoefte is in mijn optiek altijd slim. Dit ivm oa het hier genoemde argument van groei vd stroombehoefte naar de toekomst. Alleen …..

    Mijn advies zou zijn om dan niet op het zuiden gericht plaatsen, maar op het westen c.q. oosten of zelfs het noorden. Op het oosten of het westen is vooral interessant ivm de toekomstige ontwikkelingen mbt wegvallen vd saldering. Het doel is dan om de eigen stroombehoefte zoveel als mogelijk te dekken met eigen opwek.

    Waarbij door de electrificatie het vooral is om aan het eind vd dag de stroomvraag te dekken (denk aan introductie vh inductie koken). Dat is dus als de zon in het westen staat.

    Maar ook panelen op het oosten hebben aam het begin vd dag al zeker nut. Omdat ook aan het begin vd dag de stroomvraag hoger zal worden.

    Panelen op het noorden lijken niet zinvol. Alleen door veel bewolking in NL is er veel diffuus licht. Waardoor panelen ol het noorden zeker ook priductief zijn. Zeker bij de huidige lage prijsstelling. Dus als oosten of westen geen optie zijn, overweeg dan een plaatsing op het noorden.

    Samengevat extra panelen tot meer dan 100% vd huidige vraag is zeker zinvol. Maar denk dan zeker ook aan het plaatsen van de panelen op het oosten of westen. Want meer op het moment dat je al meer dan genoeg heb is dan minder zinvol.

  3. @Adine,

    Geen dank, graag gedaan. Hoop dat andere lezers hier ook wat aan hebben.

    Nog mbt het initiële artikel. Het bijplussen van panelen op een bestaande installatie acht ik eigenlijk nier de meest verstandige optie. Dit vanwege het gegeven dat omvormer en oorspronkelijke installatie op elkaar afgestemd zijn. Oftewel meer panelen op dezelfde installatie maakt de kans groot dat het resultaat niet optimaal zal zijn en wellicht zelfs negatief.

    Dit dan doordat de omvormer de extra stroomopbrengst minder goed of zelfs niet kan verwerken. Maar ook omdat de infrastructuur vanaf de omvormer naar de meterkast er niet op berekend is (dit zou zelfs in extreme situaties tot brand kunnen leiden, omdat de kabels te dun zijn tov de stroomdoorvoer).

    Mijn advies is dan ook om extra panelen seperaat aan te sluiten. Dus eigen omvormer en eigen bedrading naar meterkast. Zeker bij plaatsing op dezelfde oriëntatie. Of in ieder geval dit goed te overleggen met installateur.

    Maar ook ivm belasting vh netwerk vraagt dit aandacht. Stel u kunt nu toe met 1 fase omvormer. Maar door uitbreiding is de keuze daar om een 3 fase omvormer te plaatsen. Dan is mijn advies neem die 3 fase omvormer. Dit omdat u zo meer zekerheid heeft dat u panelen langer de stroom kunnen blijven leveren aan het netwerk. Bin1 fase is de kans nu eenmaal groter dat zonnepanelen door congestie zichzelf uitschakelen.

    1. Ze krijgen bij ons wel een aparte omvormer heb ik begrepen (althans, de levering daarvan is het excuus dat de plaatser gebruikt om de plaatsing nu al twee weken te rekken). Ik zal de rest zeker even voorleggen als ze hier zijn. Gelukkig wordt alles wel aangesloten door dezelfde partij als die de eerste panelen hebben geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.