Ontdek hoe je gratis spullen kunt scoren op Marktplaats

gratis marktplaats

Als ik denk iets nodig te hebben, is mijn eerste gedachte eigenlijk heel vaak: nieuw kopen. Dat is gewoon het eerste waar ik aan denk. Nu had mijn vader al een aantal jaar het Marktplaats-virus te pakken, en inmiddels is het overgeslagen op mijn man. En dat snap ik wel, want het is niet te geloven wat je daar soms kunt vinden. Voor weinig, of voor helemaal niets. En dat laatste wil ik vandaag wat over delen. Over hoe je gratis de leukste dingen op Marktplaats kunt scoren, of het nu gaat om meubels, kleding of elektronica. Of andere dingen natuurlijk 😉 En hoe je dat een beetje veilig kunt doen.

Wat is Marktplaats

Mocht je de afgelopen 30 jaar onder een steen hebben geleefd, nog even kort wat Marktplaats is. Marktplaats is een populaire online marktplaats in Nederland waar mensen hun nieuwe en gebruikte spullen kunnen kopen en verkopen. Het is een platform waar je vrijwel alles kunt vinden, van meubels en kleding tot elektronica en auto’s. Te koop, of soms zelfs gratis.

Het is een perfecte manier om geld te besparen en tegelijkertijd je huis of garderobe aan te vullen zonder een cent uit te geven. Bovendien: iets een tweede leven geven is ook nog eens heel duurzaam. Ook niet onbelangrijk. En doordat Marktplaats zo groot is, is het aanbod ook groot. Of je publiek, als je juist wat kwijt wilt.

(Lees hier als je meer wilt weten over hoe je het beste verkoopt via Marktplaats!)

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Voordelen van Marktplaats

Marktplaats heeft verschillende voordelen, zeker om gratis dingen te vinden. Je kunt gemakkelijk duurzame keuzes maken, je geeft dingen een tweede (derde, vierde) leven en je vermindert de hoeveelheid afval.

Bovendien is het aanbod groot; Marktplaats wordt sowieso in heel Nederland gebruikt, dus of je nu op zoek bent naar meubels, kleding, speelgoed of elektronica, de kans is groot dat je iets kunt vinden dat aan je behoeften voldoet.

Tot slot is het scoren van goedkope gratis spullen op Marktplaats een geweldige manier om geld te besparen. Waarom zou je geld uitgeven aan nieuwe items als je ze gratis kunt krijgen? Door slim te zoeken en te onderhandelen, kun je je portemonnee lichter houden en toch krijgen wat je nodig hebt.

Nadelen van Marktplaats

Natuurlijk heeft Marktplaats ook nadelen. De belangrijkste nadelen die ik ervaar als gebruiker zijn:

  • afspraak is niet altijd afspraak (dus je moet echt wel snel schakelen)
  • heel Nederland betekent óók dat je soms een eind ergens voor moet rijden
  • er komen – zeker als je koopt – steeds meer dingen bij die me minder aanspreken, zoals systemen waarbij je als verkoper moet wachten tot de post je pakket veilig heeft afgeleverd en de koper dat bevestigd heeft. Ik snap het idee van kopersbescherming, maar verkopersbescherming is óók een ding

Bij de gratis dingen scoren via Marktplaats spelen natuurlijk vooral de eerste twee een rol.

Tips voor het vinden van gratis spullen op Marktplaats

Oké, hoe vind je dan gratis spullen op Marktplaats? Hier zijn enkele handige tips die je kunnen helpen bij je zoektocht:

  1. Zorg voor een verfijnde, specifieke zoekopdracht: Maak gebruik van de zoekfilters op Marktplaats om je zoekopdracht te verfijnen. Filter op ‘Prijs tot 0’ om alleen de items te zien die gratis worden aangeboden. Je kunt ook specifieke categorieën selecteren om je zoekresultaten te beperken.
  1. Wees geduldig en kijk regelmatig even: Gratis items op Marktplaats worden vaak snel opgepikt, dus het is belangrijk om regelmatig de site te controleren en snel te reageren wanneer je iets interessants ziet. Wees geduldig en kom regelmatig even kijken. Wat ik zelf ook fijn vind, zeker als ik geen haast heb: drukken op het knopje van ‘Bewaar zoekopdracht’. Dan krijg je een melding als er nieuwe zoekresultaten zijn.
  1. Maak een verlanglijstje: Maak een lijst van de items die je graag gratis zou willen hebben en controleer regelmatig of ze beschikbaar zijn. Dit kan je helpen overzicht te houden en voorkomt dat je misgrijpt. Ook hier kun je weer van die alerts inbouwen.
  1. Wees bereid om op te halen: Veel mensen bieden gratis items aan op voorwaarde dat je ze zelf komt ophalen. Wees bereid om te reizen en items op te halen als je iets echt graag wilt hebben. En: kijk wel even van tevoren hoe ver het is en of je vervoer hebt. Niets zo irritant dan mensen die iets gratis willen ophalen, je lang aan de praat houden, en vervolgens vragen of je het ook niet kunt brengen, omdat ze geen auto hebben om die 3 meter lange boekenkast in te stoppen.

En je kunt natuurlijk denken: ik zie die mensen maar één keer, het maakt niet uit. Maar… ik had jaren terug een vrouw in de buurt halen die iets via Marktplaats bij mij ophaalde. En weer iets. En weer iets. Op gegeven moment heb ik haar maar gewoon even een rondleiding gegeven (ik was mijn huis toen verhuisklaar aan het maken) en gevraagd wat ze nog meer wilde hebben. Voor mij ideaal en voor haar een mooie deal. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt, zou mijn vader zeggen 😉

Tips om gratis spullen scoren via Marktplaats leuk te maken en leuk te houden

Ik heb er al een aantal tussendoor genoemd, maar echt wel de belangrijkste: wees je ervan bewust dat er aan de andere kant van de lijn ook gewoon mensen zitten. En helemaal als je iets gratis wilt scoren. Hoewel zij er dan vanaf willen, zijn ze niet aan jou gebonden. Terwijl jij wél graag iets van hen wilt.

Ga niet eindeloos rekken, maar communiceer helder en kom je afspraken na. Dan is de kans het grootst dat je straks wat moois aan je bezittingen kunt toevoegen.

Wil je niet het halve land doorkarren? Filter dan ook even op afstand van je eigen adres. Die meter gaat volgens mij wat met hemelsbreed, maar geeft een goede indicatie. Als je daarna bij het filter invoert dat je alles wilt zien met een prijs ’tot 0 euro’, krijg je alle gratis producten in jouw buurt te zien.

Overigens moet je tegenwoordig wel iets verfijnen. Eerder kon je nog alle gratis artikelen op héél Marktplaats zien, tegenwoordig moet je in ieder geval een categorie aanvinken. Maar hey, als het goed is weet je ongeveer wat je wilt hebben.

Oh, en als laatste: wees bereid om een blauwtje te lopen. Niet iedereen is in zijn of haar advertentie helemaal eerlijk over de staat van een product. Iets kan misschien een beetje stoffig zijn, maar soms wordt iets ook gratis op Marktplaats gezet zodat diegene zelf niet naar de stort hoeft. Dan kun je ook gewoon vriendelijk bedanken. En nee, dan ga je geen tikkie sturen voor de benzinekosten. Dat is het risico van het vak. Niet leuk, maar gebruik het dan als les om de volgende keer wat beter naar de foto’s te kijken.

Haal jij wel eens wat gratis op via Marktplaats?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment
  1. Ja, ik haal geregeld iets gratis op via MP, ik bied ook geregeld iets aan. Bijv. oogst uit de tuin die ik zelf niet kan verwerken, of plantjes die zich hebben uitgezaaid. Ik ben altijd blij als ik er weer iemand anders een plezier mee kan doen! En, als ik iets van iemand krijg neem ik vaak een fles wijn mee (die krijg ik vaak van mijn werk, drink ik zelf niet), of een plantje, bloem uit mijn tuin oid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.