Resultaten van een jaar lang Lekker Leven Met Minder

Wat gaat de tijd snel: ik ben inmiddels al ruim een jaar aan het bloggen op Lekker Leven Met Minder. Vorig jaar september plaatste ik mijn eerste blogje. Inmiddels zijn we 300 blogjes verder en is er best wel een hoop veranderd. Tijd voor een overzicht!

(**Waarschuwing: lang blogje!**)

Allereerst had ik natuurlijk niet kunnen (of durven) hopen dat ik zoveel leuke, gezellige en trouwe lezers zou krijgen. Hartelijk bedankt daarvoor! Dat maakt het bloggen leuk en stimuleert ook om echt veranderingen door te voeren.

Nog even een terugblik op mijn wensenlijstje van vorig jaar:
– Financiële onafhankelijkheid
– Minder spullen
– Schoon huis
– Gezond eten
– Gezond leven (sporten, e.d.)
– Gelukkiger zijn

Wat is er gebeurd?

Op financiële onafhankelijkheid zit ik nog lang niet, maar ik heb er wel aan gewerkt. Voor mij begint dat bij het huis afmaken en afbetalen. Inmiddels zitten we ongeveer op de helft van alles en hebben we bijna alles gedaan van het lijstje met dingen die écht moeten. Voor wat betreft de hypotheek: we hebben ons maandbedrag (in twee stappen) verhoogd van een krappe €200 naar €350. Dat betekent dat we aan het einde van de rit meer geld overhouden om ook het aflossingsvrije deel af te lossen. Ook hebben we in het afgelopen jaar nog €1200 extra bijgestort. Ik hoop daar voor het einde van het jaar nog €1800 aan toe te kunnen voegen. Vanaf 2012 ga ik me meer richten op het aflossen van het aflossingsvrije deel, om straks bij verlenging van de hypotheek niet voor het blok gezet te kunnen worden.

Minder spullen en een schoon huis lijken redelijk samen te vallen. Er zijn al letterlijk karladingen weggewerkt en er is niet heel veel bijgekomen. Wel merk ik dat we met het inrichten af en toe wat extra basisstukken kopen, maar dat is ook wel logisch; ons huidige huis is drie of vier keer zo groot als het huis dat we hadden. We letten samen wel veel meer op of we iets dat we al hadden kunnen gebruiken, in plaats van nieuw kopen. Schoonhouden lukt goed op de ‘nieuwe’ delen, de oude, nog in verbouwing zijnde delen, zijn minder makkelijk. Ik neig ernaar om daar overheen te kijken en vooral te genieten van wat wél goed gaat. Wel lees ik regelmatig een organizing-achtig boek om in babystapjes toch wat verder te komen en ook om meer inspiratie op te doen over wat je kunt doen met wat je al hebt.

Ook gezond eten, gezond leven en gelukkiger zijn kan ik wel onder één kopje scharen. Gezond eten vind ik nog moeilijk, maar ik probeer wel meer from scratch te doen en langzaam over te stappen op biologisch. Voor ik aan dit blogje begon, dacht ik daar niet eens over na. Ook sport ik tegenwoordig flink. Eerst alleen zumba, maar nu ook fitness. Dat bevalt goed, ik voel me een stuk beter. Sinds we ook samen sporten, doen we ook veel andere dingen meer samen. Dat is ook heel erg leuk, dus ook wat dat betreft voel ik me een stuk beter.

Conclusie: er is nog veel ruimte voor verbetering, maar ik ben heel blij met de veranderingen, zowel in de praktijk als in mijn hoofd, die ik tot nu toe heb weten te realiseren. Zo op een rijtje is het toch meer dan ik dacht dat het was!

Ik wil binnenkort nog even gaan zitten om een aantal concrete doelen te formuleren voor het laatste kwartaal van 2011 én om vast een vooruitblik te werpen op 2012. Concrete doelen formuleren is niet mijn sterkste kant (dan ben je voor je gevoel ook ergens op aan te spreken), maar het levert wel de beste resultaten. Een uitdaging waar ik dus wel zin in heb!

Nu is dit blogje lang genoeg geworden, dus hierbij nogmaals hartelijk bedankt voor het trouwe volgen, de leuke tips, de handige suggesties enzovoorts. En natuurlijk toch nog even een vraag; wat brengt het bloggen jou?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Ik vind het leuk bij je te lezen, dat is in ieder geval al gewonnen dit jaar. 🙂 Het lezen op blogs zoals het jouwe inspireert me steeds weer en houdt me scherper. O.a denkend dat ik mijn hardlopen maar weer eens moet oppakken.

  Succes in het volgende blogjaar!

 2. Proficiat! 1 jaar blog en zoveel stapjes gezet! Het bewustzijn dat je hebt gekregen wordt zo ook steeds groter. Het lezen van andere blogs maakt me ook steeds meer bij de les. Het zelf bloggen is een onderdeel soms.

 3. Goed zeg, dat je toch al best zoveel vooruitgang hebt geboekt. Wat bloggen mij brengt? Steeds weer bewustwording van hoe goed ik het heb, en niet te vergeten veel heel leuke contacten op het web!

 4. Alweer een jaar lang bloggen.
  EN het helpt stiekem he. Dat je het voor jezelf gewoon opschrijft. En dat je weet dat er mensen zijn die meelezen, die ook weten wat je nu eigelijk wil doen.
  Maar heel goed dat je al zover ben met dingen afbetalen. Dat is heel wat waard. Goed vooruit gedacht.

  En concrete doelen stellen moet ik ook gaan doen. Per 3 maanden een paar doelen die dan haalbaar zijn is best te overzien.

 5. Wat een leuk idee!
  En je hebt heel wat bereikt!
  Misschien ga ik ook zoiets doen als ik ´jarig´ ben!
  Super leuk om te lezen!
  Gr,
  Julia

 6. Gefeliciteerd!!!

  Ik lees je blog erg graag. Je hebt veel vooruitgang geboekt. Maar je bent ook eerlijk als het niet lukt. En dat maakt je blog leuk.

  Ik vind het bloggen heerlijk. Om mijn ei kwijt te raken en de vele lieve reacties die je krijgt. En de goede adviezen. Ik zou niet meer zonder kunnen.

  Liefs Frederique

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.