Dagdromen over de hypotheek

Af en toe (of eigenlijk: best vaak) sta ik mezelf toe om wat te dagdromen over onze hypotheken. Niet omdat ik er zo blij mee ben, maar omdat ik dat dan weer gebruik als motivatie om door te sparen/consuminderen/energie in het huis te steken/enzovoorts.

Wij hebben drie hypotheken. We zijn een aantal keer verhuisd naar een duurder huis en hebben elke keer de oude hypotheek (met een lager rente percentage) meegenomen en een nieuwe afgesloten voor het resterende bedrag. Eentje is een Rabo Opbouwhypotheek. Daar sparen we voor een eindbedrag dat ongeveer de helft van de hypotheek is. Door extra stortingen zitten we nu op een bedrag van 80%, als we de volledige looptijd uit zouden zitten.

We hebben echter ook nog twee aflossingsvrije hypotheken, waarvan de rentevaste periodes in 2014 en 2017 aflopen. De één ter waarde van een behoorlijk dikke, nieuwe auto, de andere twee keer zo hoog. Omdat we met die Opbouwhypotheek al wel goed zitten, wil ik me straks (dat is: na de vloerbedekking) gaan richten op het ‘echte’ aflossen: het wegwerken van de aflossingsvrije hypotheken. Dat is een uitdaging, want hoewel ik best wel eens gespaard heb, ben ik nooit bezig geweest met zo’n enorm bedrag. Hoewel die Opbouwspaarrekening straks natuurlijk fors is, werkt dat toch anders. Bovendien is dat tijdsbestek heel anders.

Over een concreet plan om dit aan te pakken zit ik nog te denken, maar ik had in ieder geval de volgende ideetjes:
– Eerst de kleinste pakken, die heeft namelijk de hoogste rente (5,8%)
– Een grove (vast niet economisch verantwoorde) berekening leert me dat elke €100 aflossing een rentevoordeel van €0,46 oplevert
– Voorwaarden goed doorlezen, je kunt 20% boetevrij aflossen, dus misschien zal ik uiteindelijk (als het echt hard gaat) mijn inspanningen toch over beide hypotheken moeten verdelen, om niet tegen een boete aan te lopen
– Nieuwe dingen bedenken om geld te verdienen, die me ook wat opleveren. Denk aan: meer verkopen (= meer ruimte en minder opruimen), meer from scratch koken (= meer voldoening, meer creativiteit), meer zelf doen/repareren (= meer voldoening, meer creativiteit)

Disclaimer: Ik besef me terdege dat het nogal een ambitieus doel is en omdat ik als ondernemer geen vast salaris heb én we nog druk aan het verbouwen zijn, weet ik natuurlijk niet of het allemaal mogelijk is. Maar ik voel me altijd weer zo gemotiveerd als ik alle blogjes lees over aflossen en zie hoe mensen die het misschien nog wel minder ruim hebben dan wij het toch weer doen, dat ik gewoon eens een poging wil wagen om zoiets groots voor ons te doen. Wat is nou het ergste dat kan gebeuren? De huizenmarkt kakt in en ons huis is niets meer waard? De schuld wordt er niet minder om. We gaan uit elkaar en we moeten delen? Ook daar geldt: de schuld die we samen aan zijn gegaan wordt niet minder. Ik word een zure krent? Dat hoop ik met het laatste puntje te voorkomen 🙂

Zodra mijn kamer af is, ga ik zitten voor een nog concreter plan, tot die tijd ga ik broeden. Ideetjes/ervaringen/tips zijn van harte welkom!!

(Actuele stand teksten: 187)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Ik denk ook over dat soort dingen. We zijn net gestart met een eerste huis en hoewel ik weet dat er over 4/5 jaar een berg meer inkomen is, wil ik toch graag nu al beginnen met een bedrag bij elkaar sparen, zodra we klaar zijn met verbouwen.
  Dat bedrag kan ik dan gebruiken voor eventuele verbouwingen of een lagere hypotheek. Ik wil graag uiteindelijk zonder hypotheek een huis echt bezitten.

 2. Leuk om te lezen dat jij daar ook mee bezig bent! Nu heb je ook nog de leeftijd om er iets aan te doen, tenminste, dat gevoel heb ik zelf altijd. En voor mijn idee is het nooit weggegooid geld, want die schuld blijft even hoog en de rente ook. En omdat die omlaag gaat, moet het sparen volgens mij steeds sneller gaan.

 3. Komt helemaal goed joh. Rome was ook niet in een dag gebouwd. Je bent toch al heel hard op weg door op te ruimen, een moestuintje te hebben, extra af te lossen en flink door te klussen?

  Weet niet hoe lang je bezig bent inmiddels maar je ziet op korte termijn wel resultaat, maar pas na jaren zie je die extra aflossingen pas. En die gaan uiteindelijk het grote verschil maken…

 4. @Mijn consuminder leven!: Dank je! Overigens heb ik altijd veel plannen en doelen, maar ben ik (nog) niet zo gedisciplineerd erin als ik zou willen zijn. Maar er mee bezig zijn helpt, zelfs als je dan maar 50% doet, is het 50% meer dan anders.

  @Valhalla: Ja, is ook zo 🙂 Met extra aflossen ben ik echt pas een jaar bezig en nog op redelijk beperkte schaal. En dat is allemaal niet echt aflossen, maar sparen op die rekening. Omdat die nu wel 'vol' zit en ook een aantal jaar aangehouden moet worden i.v.m. regels (waar ik nog goed naar moet vragen, maar dat bleek uit de reacties op een vorig blogje), is dit eigenlijk voor het eerst dat ik me concentreer op die aflossingsvrije. Ook omdat mijn inkomen toch wel flink achteruit is gegaan en ik niet voor het blok wil worden gezet met de verlenging, dat ze bv geen hypotheek meer willen geven ofzo. *ikzalzekrijgenmuhahahah*

 5. Goede voornemens zijn toch nooit verkeerd 😉
  Vraag me wel af of het verstandig is om af te lossen. Heb het idee dat ik meer overhoud als ik het geld op een spaarrekening zet. Het verschil met de minder rente die we dan betalen en de lagere belastingteruggave is de rente op de spaarrekening meer bij ons….of reken ik soms fout?

 6. @Anoniem: ik bekijk het zo:

  – Ik betaal 5,8% rente over het hele geleende bedrag
  – Ik krijg ongeveer 42% aftrek, dus dan blijft ruim 3,3% betaalde rente over, over het hele geleende bedrag
  – Ik krijg 2,8 (MoneYou)% rente over mijn spaargeld (wat bij lange na niet het hypotheekbedrag is.

  Dat is in mijn geval dus al voldoende om af te lossen. Maar dan denk ik nog even verder: een hypotheek blijft een schuld en die moet eens afgelost worden. Nu ben ik in de gelegenheid om te sparen, dus ook om af te lossen. Ik weet niet hoe mijn situatie over tien, vijftien of veertig jaar is, maar ik weet wel dat ik niet gedwongen wil worden om mijn huis (tegen verlies) te verkopen, een hypotheek af te sluiten met een hoge rente, of wat dan ook. Het is voor mij dus echt een combinatie van de drang naar financiële onafhankelijkheid en proberen vooruit te kijken, omdat ik niet weet wat er komt. Bovendien gaat spaargeld uiteindelijk meestal toch weer ergens aan op, als het eenmaal in het huis zit, kun je er ook niet meer aan zitten.

  Financieel gezien zou jij er nu misschien beter van worden als je het op je spaarrekening laat staan, je betaalt waarschijnlijk minder rente dan ik. Maar die vrijheid waar ik naar toe werk, is voor mij belangrijker dan of ik 100 euro win of verlies.

 7. Een goede combinatie van je financiën op een rijtje zetten, en tegelijkertijd zoeken naar nieuwe mogelijkheden om financiële ruimte te creëren. Vooral dingen verkopen vind ik zelf geweldig: je krijgt weer ruimte, en je verdient er geld mee.

  Ik ben wat dat betreft vooral dol op Bol.com waar ik mijn tweedehands boeken heel redelijk kwijt raak.

 8. LLMM, bedankt voor je reactie. Wij betalen inderdaad nu maar 4,4% rente op onze hypotheek. Kan me wel vinden in je redenatie van het aflossen, zullen wij toch ook een keer moeten. Gelukkig kunnen wij goed van ons spaargeld afblijven dus dan houden wij het potje daar nu nog maar even voor vast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.