Zin en onzin over pensioenen

Ik luister niet zo vaak naar de radio, maar als ik aan het klussen ben, staat hij meestal wel aan. Nu hoorde ik laatst de hele dag door berichten over pensioenen. Het was een soort reclame die bijvoorbeeld het idee probeerde te ontkrachten dat ‘we’ minder pensioen zouden krijgen als ‘we’ nu geld aan Griekenland gaven. Daar zit ik niet zo diep in, dus daar kan ik niet zoveel over zeggen. Maar de volgende die kwam, vond ik wel heel opvallend: het zou onzin zijn dat hoge kosten voor het pensioenfonds en tegenvallende beleggingen zouden leiden tot lagere pensioenen.

Ik kan er eigenlijk heel kort over zijn: ik geloof er niets van. Economie was nooit mijn sterkste vak, maar op het moment dat mensen geld inleggen en de beurs keldert, dan blijft er minder geld over. Dan kun je honderd keer langetermijnbeleggingen hebben, maar je moet zo’n verlies toch inhalen, zeker als je mensen ’tot vier keer zoveel pensioen’ belooft als ze aan premies betaald hebben. Als ik zie hoe het hier de laatste 5-10 jaar gaat, dan vind ik het moeilijk om te geloven dat over 40 jaar, als ik 67 ben, de pensioenen nog bestaan, of anders: nog steeds fors uitgekeerd worden. Tenzij er ineens weer een economische bubbel ontstaat die lang aanhoudt, maar volgens mij is die van onze tijd pas net aan het leeglopen, dus ook die kans lijkt me niet zo heel groot.

Voor mezelf wil ik het risico niet lopen dat ik straks tot mijn dood door moet werken, als ik daar geen zin in heb. Omdat ik niet bij een gewone baas werk, doe ik niet mee aan een pensioenregeling. Wat doe ik dan wel voor mijn oude dag? Om eerlijk te zijn is dat nu nog niet zo heel veel concreets; ik spaar wat in de FOR, zodat ik nu geen belasting hoef te betalen. Ik ben bezig met het aflossen van ons huis (zie ik als 2 vliegen in één klap: je bouwt een soort garantie op een dak boven je hoofd op en je lost een schuld af) en ik ben aan het sparen. Dat laatste is meer in het algemeen op dit moment, omdat alles nog op gaat aan de verbouwing. Want dan moet ik ook eerlijk zijn: op dit moment is mijn pensioen an sich nog niet zo heel belangrijk voor me, ik weet dat het moet, maar richt me dan liever eerst vooral op het doel financieel onafhankelijk te worden, dan komt dat pensioen ‘vanzelf’ wel.

Hebben jullie deze reclames ook gehoord op de radio en wat vonden jullie ervan? En hebben jullie het idee dat pensioenen straks nog bestaan en echt (zoals dus gezegd wordt) vier keer zoveel uitkeren dan je ingelegd hebt?

(P.S. Actuele stand teksten: 157. Doel voor vandaag: tenminste 20 erbij)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. Vriendlief doet wel mee aan de pensioenregeling op zijn werk en volgens mij is dat zelfs verplicht?? Toch maar eens nakijken..

  Ikzelf doe denk ik niet mee aan de pensioenregeling. Mijn moeder bijvoorbeeld heeft er ook nooit aan meegedaan, omdat ze er niet in geloofde (mijn vader trouwens weer wel). Wel hebben ze samen de hele hypotheek afgelost en gespaard voor hun oudedagvoorziening (ze moeten trouwens beiden nog ruim 10 jaar werken, dus dat komt vast goed)!

 2. Bij mijn vriend is het ook verplicht, dus dat zou goed kunnen. Van je ouders vind ik een prachtig voorbeeld van hoe ik het ook graag zou willen! Dan slaap je volgens mij een stuk lekkerder, dan wanneer je afhankelijk bent van regels/fondsen/overheden.

 3. Voor ons wordt het binnen een bepaalde tijd werkelijkheid. Husband moet tot 65 jaar werken, maar dat doet hij niet. Nu is de vraag: wanneer stop ik?
  Hij heeft al 40 jaar! pensioen opgebouwd en als hij nu zou stoppen, is het een lachertje wat hij krijgt. Eigenlijk te erg voor woorden.
  Hij heeft nu keuzepensioen. Hij bepaalt zelf wanner hij stopt en daar is een bedrag aan gekoppeld. Zo willen ze bereiken dat je heel lang doorwerkt. Maar je wilt ook nog genieten.

  Volgens mij kun je beter zelf sparen. Dat proberen wij onze kinderen ook bij te brengen. Het verandert steeds. Eerst mocht hij met 58 jaar stoppen met 80% van zijn laatst verdiende loon. Later werd dat 62 jaar. Nu willen ze de pensioenen aan beleggingen koppelen. Veel winst, goed pensioen, weinig winst, weinig pensioen.

  Wij hebben wel een spaarpotje, maar dat wil je toch niet allemaal 'opeten'. Je wilt ook nog leuke dingen doen.

  Pensioenen….. praat mij er niet van!

  Liefs Frederique

 4. Ik ben enigszins bevooroordeeld want manlief werkt voor een pensioenfonds. Niet bij de financiele afdeling, want dan waren we vast wat rijker geweest 😉
  Tegen de huidige pensioenregeling was niet op te sparen, zeker niet met de huidige spaarrentes. Maar daar heeft het pensioenfonds ook last van, dus moeten ze weer meer beleggen (fijn hoor, zo'n overheid!). Maar goed, nu kreeg je aan het einde van de rit een vast pensioen, ok misschien niet altijd inflatie-gecorrigeerd maar toch! Dat wordt zo meteen losgelaten, en moet je maar afwachten wat je pensioen straks wordt. Verplicht vrijwillig bijverzekeren enzo, echt daar gaan we niet vrolijk van worden. Misschien gaat sparen nu wel lonen hoor, maar laten we dan maar duimen dat de rentes weer gaan stijgen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.