Volgende project: Warm de Winter door

Terwijl ik bezig ben met de laatste loodjes van mijn kamer, ben ik vast aan het nadenken over het volgende project. De verbouwing verplaatst zich straks naar buiten en ik denk dat ik daar zelf wat minder bruikbaar ben. Ik ben niet zo van kou, ik loop niet zo graag in de grond te wroeten en ik ben als de dood voor wormen, spinnen, kikkers en andere (in mijn ogen smerige) beesten die daar rondlopen. Hoewel ik natuurlijk best wil helpen, zie ik mezelf daar gewoon niet elke week hard klussen. Bovendien vind ik dat ik me die luxe ook best mag permitteren, als ik kijk naar hoeveel ik dit jaar binnen al gedaan heb.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik op mijn luie reet blijf zitten. Mijn volgende ‘project’ wordt Warm de Winter door. Vorig jaar was de winter verschrikkelijk. Het was koud, het waaide soms in huis, als de verwarming aan ging, dan sloeg de meter helemaal door (we hebben zo’n 4600 kuub verbruikt, terwijl het bij elkaar hooguit 3 weken warmer is geweest dan 17 graden). Hoog tijd om daar iets aan te doen. Op het programma staan:

– Pomp van de vloerverwarming laten maken, dan hoeft de enige radiator in de kamer iets minder hard te werken, schijnt energiekosten te schelen. De pomp is nat geworden en moet vervangen worden. Inclusief arbeid verwacht ik dat we hier zo’n €250 voor kwijt zullen zijn

– Deuren plaatsen, op dit moment zitten op veel plekken nog geen deuren, waardoor stoken totaal geen zin heeft

– Zolder isoleren en tenminste voorzien van plastic. Fijner is nog als er ook gips tegen de wanden kan, maar alle gaten dicht en alles afdekken met bouwfolie zou een mooie start zijn, zeker omdat de zolder op het moment gebruikt wordt en de werkruimte dus beperkt is

– Bovenverdieping isoleren en ook tenminste voorzien van plastic. Bijna een hele zijkant van ons huis is nog niet geïsoleerd, dat helpt natuurlijk niet mee.

– Leidingstelsel isoleren. Onze ketel + het leeuwendeel van de leidingen bevinden zich in het voorgenoemde deel. Voor het water überhaupt aankomt bij de radiatoren, is het natuurlijk al flink afgekoeld. Ik wil de leidingen daarom goed isoleren en o.a. vastzetten met niet-warmte-geleidende-klemmen.

– Keteldruk regelmatig controleren. Te lage druk schijnt ook meer energie te kosten, dus wekelijks of tweewekelijks even kijken of de ketel nog goed op druk is, kan geen kwaad. Dan leer ik misschien ook wat meer over de ketel, waardoor ik zelf kleine storingen op zou kunnen lossen.

– Alle radiatoren aansluiten. Op dit moment hangen er nog 3 of 4 die niet aangesloten zijn, i.v.m. stuken enzo (en gebrek aan kennis/ervaring om ze weer op te hangen). Daar moet ook wat aan gedaan worden.

– Gordijn bij de voordeur en voor twee grote ramen

Omdat ik me pas vol op dit project wil storten als het andere af is (is voor mij al moeilijk genoeg), heb ik nog niet nagedacht of ik hier een bepaald budget voor aan wil houden. Normaal gesproken doe ik dat voor verbouwen eigenlijk niet, omdat het altijd hoger uitkomt dan gedacht, maar misschien helpt het wel om de kosten een beetje binnen de perken te houden. Wat zouden jullie doen? En zijn er toevallig nog meer dingen (behalve het normale minder stoken e.d.) die je kunt doen om de warmte binnen te houden?

(Volgens mij was ik de actuele stand aan teksten al een paar keer vergeten, dat gaat door. Zit nu op 220)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Bij ons komt er dubbel glas in de voordeur en er komt een gordijn voor. We hebben een haflopen keuken met een deur naar de tuin. Daar komt altijd veel kou vandaan. Daarvoor gaan we ook een gordijn hangen.

  Groetjes, Monica

 2. Meid wat heb je nog een hoop te doen! en wat een goed idee dat gordijn. Voor in de garage want die is bok koud bij ons.

 3. Ja, ik ben er wel achter dat we met dit huis pas écht goed hebben geleerd waar je op moet letten als je een huis koopt. Aan de andere kant gaan we ook heel goed door en is het super als je ziet dat iets niet bepaald moois verandert in iets prachtigs 🙂

 4. Er is een apparaatje dat je aan kan sluiten op je vloerverwarmingspomp,slaat hij af als je ketel geen warm water geeft niet zo duur en het scheelt echt in je gebruik

 5. Van dat alu-folie achter de radiatoren is een goedkope aanpassing.
  Zo ook: borstels onder de deuren, borstel in de brievenbus, tochtrollen voor de ramen ed.

  Ik neem aan dat je met die keteldruk controleren bedoelt dat je de radiatoren ook regelmatig bij wilt vullen?

  Je vloer aan de onderzijde isoleren (er zijn verschillende methodes.

  Als je een hoek / vrijstaand huis hebt kan het zinvol zijn om de buitenmuren extra te isoleren. Er kunnen korrels in de spouwmuur worden gespoten of je kunt van binnenaf isoleren (wel goed uitzoeken ivm vochtdoorslag).

  Extra tip: informeer bij je gemeente / provincie welke subsidiemaatregelen er zijn op dit vlak (zijn er vaak ook als je het zelf doet, maar vraag eerst – op tijd- naar de voorwaarden. Die dingen moeten van tevoren worden aangevraagd).

  Een budget is in ieder geval handig, samen met het maken van een lijst van klusopties en de bijbehorende kosten. Niet alles hoeft in 1 keer. Soms levert 1 grotere ingreep met veel resultaat + nog wat kleine goedkope ingrepen al heel wat op.

 6. Gordijn voor een deur is een heel goede tip inderdaad! Een ouder huis is echt moeilijk warm te houden. En van die geitenwollensokken over je gewone sokken. Dubbele isolatie enzo en als je voeten warm zijn, heb je het zelf ook veel warmer. Veel thee drinken en eten met gember, komijn en peper. Krijg je het echt warm van!
  Kleed op de vloer bij de bank, beetje 'n dikke.
  Schapenvachtje op de bank, heerlijk warm!

  Al met al wel een investering maar als je het deels tweedehands kan krijgen (sokken ben je liever de eerste eigenaar van) valt het wel mee.

 7. Bedankt voor de tips! Ik zit sowieso al lekker met een dekentje, maar het is ook prettig als het in huis wat warmer kan zijn, dus dat isoleren is voor dit jaar echt een must. Ik wil niet weer €600 moeten bijbetalen om in een steenkoud huis te hebben gezeten :O Geitenwollen sokken zijn idd heerlijk 🙂 Vloerverwarming zit hier trouwens alleen in de kamer en in de badkamer, geen idee waarom dat is…

 8. Wij wonen ook een een zeer slecht gisoleerd huis.
  overal enkel glas behalve de achterdeur en slaapkamer van dochterlief.
  Vorig jaar heb ik tochtstrips geplakt bij de voordeur en dat scheelt een hele hoop.
  aan ons huis gaan we nog weinig doen aangezien ons huis te koop staat en we hopen er snel vanaf te zijn.(maandag bezichtiging)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.