Recycling: topprioriteit of niet?

Nu ik was zuiniger en bewuster probeer te leven, let ik natuurlijk ook meer op recyclen. Dat wordt immers overal stevig aangemoedigd. Maar vanmorgen las ik een heel interessant stukje op Wisebread.com (leuke site, helaas niet heel vaak updates volgens mij). De belangrijkste boodschap: recyclen is voor de schrijfster totaal niet belangrijk, want als je echt wat voor het milieu en voor jezelf wilt doen, dan begin je al veel eerder, namelijk bij dingen niet kopen, oftewel, bij ‘Reduce’. De opmerking die ze daarna maakt, is opvallend:

“Het lijkt erop dat fabrikanten en verkopers niet weten hoe ze het idee van “minder” aan ons moeten verkopen en daarom gaan ze voor allerlei “groene” producten.”

Toen dacht ik direct aan Nederland: dat is hier precies hetzelfde. En niet alleen in winkels (wat op zich natuurlijk wel logisch is, want zij zitten natuurlijk in die tak van sport om geld te verdienen), maar ook bij de overheid. De gemeente zet allerlei programma’s in om spullen opnieuw te gebruiken, maar is het niet veel beter als er meer voorlichting komt over hoe je kunt doen met minder? Je zou denken dat juist bijvoorbeeld een gemeentelijke overheid daar mee geholpen zou zijn. Een soort decluttering van Nederland. Een ‘Blijf positief’-campagne, maar dan tegen de overmatige aanwas van spullen. En voor iemand die dit nu oppikt en écht een campagne gaat beginnen: niet doen! Het gaat dus niet om de campagne, maar om het goede voorbeeld geven. Om veranderingen te maken die echt effect hebben en die anderen zo weer overnemen. Beetje zoals we hier met bloggen in het klein doen; ervaringen delen en daar zelf weer iets mee doen 🙂

Wat vinden jullie belangrijker: recycling of reducing?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. wisebread… die had ik in mijn favorieten van mijn gecrashte computer. En nu weer. Jeej!

  In onze economie (of wat ervan over is, haha) is het voornaamste doel het verkopen van spullen aan mensen, 'consumptie-eenheden'. Als de overheid dan gaat roepen dat mensen minder moeten kopen, worden er op zijn minst een paar mensen boos…

  Zorg gewoon dat er zo min mogelijk spullen het huis inkomen. Maar dat is nog lastig!

 2. Klopt helemaal. Als je zo weinig mogelijk koopt dan hoef je ook maar weinig te recyclen. Denk alleen niet dat een overheid zo weinig mogelijk kopen zal stimuleren want dan vangen ze eerst die 19% btw niet van al die spullen, de bedrijven kunnen niet meer bestaan omdat ze te weinig verkopen, banen kwijt dus dan krijgen ze die inkomstenbelasting niet meer en moeten ze uitkeringen gaan betalen….ze zouden wel dom zijn….Jammer dat het zo werkt maar zo is het nu eenmaal. Wij als kleine consumindergemeenschap moeten dan maar het verschil maken, al is het maar klein, alle kleine beetjes helpen!

 3. De overheid kan zo wel geld besparen op afvalverwerking, mogelijk meer binnenkrijgen via vermogensrendementsheffing, besparen op hypotheekrenteaftrek als meer mensen afbetalen op de hypotheek, besparen op kredietbanken e.d., meer inkomstenbelasting krijgen als bedrijven minder kopen en dus minder aftrekposten hebben. Ik zie voor hen nog best wat voordelen. Bovendien kun je meer in duurzame dingen investeren als je zou willen. Laat bijvoorbeeld je huis goed isoleren. Overheid vangt btw en gebruik van olie/energie wordt teruggebracht.

 4. In de kabinetsplannen was toch ook iets met het verhogen van de belasting op consumptie en verlaging van de belasting op arbeid? Vond ik wel een goed idee….

 5. @Valhalla: Dat dacht ik ook ja, dat zou ik ook een goede vinden. Nu zijn er banen waarvoor je de hele week werkt voor hetzelfde bedrag als een uitkering. Vreemd he, dat er dan ook mensen zijn die liever thuis zitten en dat geld alsnog krijgen. Werken moet weer een beetje aantrekkelijk worden. En als consumeren dan wat minder aantrekkelijk wordt, dan is dat maar zo.

 6. Zoonlief wist het met 4 jaar al: reduce, re-use and recycle. Lang leve Bob de Bouwer.
  Eerst minder afval, dan hergebruiken indien mogelijk en zo niet, dan recyclen.
  Het minder afval ga ik echt echt proberen. Op het moment is dat echt een lastig punt, met alle rotzooi van het verhuizen en een aantal nieuwe meubels (daar wel re-use: tafels worden 2ehands)

 7. De 4e is Refuse. Weiger alles wat je niet nodig hebt. (Nee/Nee sticker) Als er geen afval/producten binnenkomen die je niet nodig hebt, hoef je die ook niet te hergebruiken en/of te recyclen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.