Gratis dagje uit: Open Monumentendag

gratis monumentendag

Gratis ergens heen waar je normaal misschien niet heen gaat? Dat kan tijdens de Open Monumentendag. Deze dag – waarbij de Bankgiro Loterij het stokje heeft overgenomen van de Rabobank, die eerder altijd de Museumdag organiseerde – biedt je gratis toegang tot maar liefst 5.000 monumenten in heel Nederland. Ik doe niet elk jaar mee, maar als ik meedoe, is het meestal samen met mijn moeder.

Goedkoper dan winkelen

Mijn moeder en ik houden allebei van oude, sfeervolle steden. Daarom gaan onze uitjes meestal naar Amsterdam. Steden als Delft, Leiden en Rotterdam staan ook nog op het lijstje, maar niet heel praktisch voor iemand (ik) die steeds verder naar de uiterste rand van Nederland verschuift.

Maar soms pakken we het anders aan en gaan we voor een veel goedkopere optie: gratis naar de Monumentendag.

Die dag wordt jaarlijks in het tweede weekend van september georganiseerd en is dus voor iedereen toegankelijk. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt, want jaarlijks telt het evenement ongeveer een miljoen bezoekers.

Voor mij is het altijd een mooie kans, want eerlijk is eerlijk: als ik ervoor moet betalen, ben ik niet zo snel in een museum of monument te vinden…

Wat kun je gratis bezoeken tijdens de Monumentendag?

Het exacte aanbod verschilt natuurlijk per jaar; er komen elk jaar monumenten bij en er vallen weer monumenten af. Op de website kun je daar per jaar meer informatie over vinden. Het enige nadeel van die site vind ik dat je op plaats en op gemeente kunt zoeken. Ik zou juist liever gewoon bijvoorbeeld op provincie zoeken. Maar wellicht veranderen ze dat nog.

In mijn gemeente is er niet zoveel te zien, maar zijn er wel activiteiten gepland. In andere Friese gemeentes is wel nog het een en ander te zien; kerkjes, een klokkenmaker, bijzondere boerderijen, enzovoorts.

En: een aantal bezienswaardigheden die ik eerder tijdens de Museumdag heb bezocht, zijn nu ook weer gratis te bezoeken tijdens de Monumentendag. Denk aan het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker en het Museum voor de Valse Kunst in Vledder.

Als het even lukt probeer ik jaarlijks ook een kasteel mee te pakken. Ik weet niet waarom, maar dat blijft voor mij gewoon wat hebben. En gelukkig denkt m’n moeder daar hetzelfde over.

Wat vind jij van de gratis Open Monumentendag? Doe je wel eens mee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Leuk zeg!
  Ik heb een museumjaarkaart, die krijg ik elk jaar van mijn ouders. Omdat ze onze algemene ontwikkeling belangrijk vinden. En dat betekent dat ik zomaar wel eens een museum binnen loop, of op dagen als vandaag dat ik zo de botanische tuin hier binnen kom. (toegegeven, voor dat laatste hoef ik eigenlijk alleen mijn collegekaart te laten zien.)

 2. Leuk, geniet ervan! Ik heb niet echt tips voor een gratis dagje uit naar een pretpark o.i.d. maar een dagje naar het bos/park kost niets en is soms nog gezelliger dan naar een park.

 3. Wij krijgen van iemand altijd de bonnen uit de agenda van de p.code.loterij. Daardoor hebben wij 5 euro bespaard op twee toegangskaartjes voor het rijksmuseum. Zelf broodjes mee, en de parkeerkaart door ze zaak laten betalen. Was 8 euro per uur….

 4. Ik ben gek op musea, behalve van moderne dingen, verder altijd prijs voor mij. Heb er dan ook al een heleboel gezien, maar nog nooit gratis.
  Ik wens je veel plezier met je moeder samen, leuk om dit met z´n tweetjes te doen.
  Groetjes,
  Mirjam

 5. Leuk zijn altijd de open monumentendagen (zijn volgens mij in september), open tuinendagen zijn ook leuk, hoewel ik vind dat daar soms best bedragen voor worden gevraagd.

  Ook leuk als uitje: elders naar de markt 🙂
  En de kortingen op van die kortings-sites in de gaten houden.

  Oh ja: als je toch ergens uit eten wilt gaan, dan loont het om via iens oid goed te zoeken naar een restaurant met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Wij zijn vorig jaar (oke in Amsterdam..) 3 keer uit eten geweest voor respectievelijk 20, 25 en 30 euro voor 2 personen inclusief drankje EN (want dat vind ik nog het belangrijkste) erg lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.