Waarom heb je veel spullen? + 25 dingen weg

Om de maand direct goed te beginnen, wilde ik gisteren mijn doel van 25 spullen weg doen in één keer afronden. Met succes, want het volgende heeft het veld moeten ruimen:

9 boeken
Map
Documentenmap
Gordijn
Spuitding (bij gebrek aan betere omschrijving)
Rekenmachientje
Mobiele harde schijf die ik al tijden niet meer aan krijg maar ook niet weg durfde te gooien
Speelmuisje
Migrainestick, als ik migraine heb, denk ik er echt niet aan dat ding te gebruiken
Meurende lotion die me een rare, vettige huid heeft, maar die ik toch op wilde maken. Nu niet meer dus
Setje lenzendoosjes, hoeveel kun je er hebben?
Stempel plus stempelkussen
Prittstift die compleet uitgedroogd was
Zonnebrand die al veel te lang open is en niet lekker smeerde/rook
Oogcrème met dezelfde kenmerken als de zonnebrand
Haarmasker waar mijn haar alleen maar vet van werd
Kalender

Toen ik hier zo mee bezig was, vroeg ik me af waarom ik eigenlijk zoveel spullen had. Ik kwam uit op het volgende:

– Ik heb lang moeite gehad met het wegdoen van dingen die ik gekregen heb
– Stomme luiheid; iets niet opruimen, maar ergens neerleggen, weer verplaatsen, e.d.
– Hebbberigheid; dingen kopen, aannemen en houden, zonder na te denken of ik het nodig had/heb
– Misplaatst gevoel van status; als ik die intelligente studieboeken in mijn kast heb, dan ga ik ze vast nog een keer lezen en word ik ook superintelligent
– Zonde om weg te doen, niet bij stilgestaan dat kringloop ook een optie is

Inmiddels heb ik met de meeste punten minder moeite. Wel heb ik nog dingen waarvan ik écht denk dat ik ze nog ga lezen. Daarna kunnen ze dan verkocht worden. En ik heb b.v. ook nog een schriftelijke cursus waarvan ik denk dat ik hem ga doornemen als ik meer tijd heb. Dat geef ik voor nu dan nog een kans, maar volgend jaar moet hij gelezen/weg zijn, anders gaat hij alsnog weg.

Waarom heb jij veel spullen en als je aan het opruimen bent; wat zijn voor jou nog triggers om iets WEL te bewaren?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Ik heb er ook moeite mee om gekregen spullen (bijv. spullen die ik voor mijn verjaardag of Sinterklaas heb gekregen) weg te doen/gooien. Ik ben al snel bang dat ik daar iemand mee beledig…

  Goed van je dat je meteen al een ding van je lijstje kunt wegstrepen! Succes met de rest!

 2. Nu met het verhuizen merk ik dat ik met veel dingen totaal geen moeite heb om weg te doen. Ook met gekregen dingen. Ik heb wel moeite met dingen met emotionele waarde. Gelukkig doe ik nu wel zoveel weg, dat die nu in ieder geval niet weghoeven.

 3. Toevallig ben ik ook weer flink aan het opruimen maar nu gaan beide dochters op korte termijn op zichzelf wonen en die kunnen van alles gebruiken. Nu bewaar ik dus spullen terwijl ik nog niet weet wanneer ze precies een huis krijgen (kan nog wel een jaar duren misschien). Lastig want het staat me in de weg maar het is ook zonde als zij alles nieuw of bij de kringloop moeten kopen. Anders had het al lang bij de kringloop gestaan denk ik.
  Vieze crèmes e.d heb ik ook wel bewaard tot ik besefte dat ik het toch nooit ging gebruiken. Maar gewoon omdat weggooien zonde is bewaarde ik meer dan nodig is. Ik herken je verhaal dus wel.

 4. Wat herkenbaar allemaal. Ik heb vooral veel moeite met spullen wegdoen waar een verhaal achter zit, zeg maar het nostalgie-verhaal. Maar tegenwoordig vraag ik mijzelf af: hoelang heb ik dit al niet vast/nodig gehad en ga ik dit binnenkort gebruiken? Of als er iets bijkomt in huis, moet er eerst wat weg (behalve wat eten betreft natuurlijk).
  Maar mijn huis blijft te vol en moeten we, lees ik, daar serieus wat aan gaan doen. Deze blog en die van gisteren zet wel weer aan het denken om de boel maar eens aan te pakken.

 5. Een trigger om te willen bewaren is de gedachte: 'Misschien heb ik het nog nodig!' Daarnaast sentimentele dingen: dat ergens herinneringen aan zitten.

  Maar droge Pritt stiften gooi ik zo weg!

 6. Zo dan jij bent meteen goed begonnen. Goed zeg.

  Ik heb de neiging om gewoon alles weg te doen. Van mezelf heb ik nog maar heel weinig dingen maar ik word goed gecompenseerd door mijn huisgenoten en met name door mijn man 🙂

 7. Eerste 3 dingen die jij ook nooit. Verder kocht ik vroeger veel dingen uit verveling. Verveelde ik me? Dan ging ik winkelen. Tot slot een wat diepere oorzaak: vroeger als kind gaven mijn spulletjes om me heen me een gevoel van geborgenheid/veiligheid, dus hoe meer prulletjes je hebt, hoe veiliger je bent toch?

  Hmm, ga dit overzichtje eens in een blog zetten! 🙂

 8. Dingen die ik "misschien nog nodig heb" gaan in een doos.Als ik na een jaar niks uit die doos gehaald heb mag het echt weg.Deze methode werkt goed bij mij.

  Dingen als boek lezen en cursussen doornemen en andere dingen die vallen onder "dat ga ik misschien nog doen" worden ingepland op de activiteitenkalender.
  Bijvoorbeeld "boek Vrekkenkrant uitlezen" zet ik dan in maand december op de kalender….

  Ik heb een grote maandkalender speciaal voor activiteiten die we kunnen gaan doen. Los van de afsprakenkalender dus. Op die kalender is links ruimte om een lange lijst "ooit nog doen" neer te zetten, die ik ook regelmatig bijwerk, daar staat ook op naar welke tentoonstelling of museum ik nog graag wil of waar en wanneer er leuke wandelingen zijn die ik "ooit" nog wil doen.

  Mijn vriend heeft er een handje van om spullen aan te schaffen om te knutselen. Onlangs kocht hij servetten en stijfsel, om daar servetten mee te gaan vouwen. Hij vergeet dat hij dat gedaan heeft en het komt op een stapel andere spullen te liggen en wordt daarna jaren heen en weer geschoven, niet weggegooid want "ooit wil ik dat doen".Dat servetten vouwen plan ik dan in op een zondagmiddag op de activiteitenkalender, anders ligt het over drie/vijf/tien jaar nog klaar om "ooit eens te doen".
  (en als ze mooi gevouwen kunnen worden gaan ze gevouwen weg als cadeautje naar iemand…dan ben ik ook van die servetten af)

  Groet, Creanda

 9. Ik heb vooral moeite met spullen wegdoen die ik gekregen heb. Dat begint bijvoorbeeld al met een simpel kaartje. Op zolder heb ik dus ook echt een grote doos staan, vol met kaarten door de jaren heen… maar ja, kijk ik er nog ooit in? Misschien toch maar weer eens alles nalopen of ik ook niet dingen kan weggooien.

 10. Als ook niemand anders er nog wat mee kan en het (mogelijk) slecht is voor het milieu, dat vind ik de moeilijkste dingen om weg te doen.

  Restjes verf ed vind ik dus echt vreselijk om naar de stort te brengen en gaan vaak van de "weggooibak" dan toch weer terug in de kast.

  Hoe doen anderen dat?

 11. als ik iets niet gebruikt heb of aangeraakt heb in 1 jaar gaat het weg, enne met bijvoorbeeld een jas, een nieuwe? oude weg ! geniet ervan , liefs marion p.s. je voelt je echt arm als jij alleen daar voor kiest !!

 12. Als ik het morgen weer zou kopen, dan bewaar ik het. Voor "dingen" pas ik deze regel toe. Allerlei documenten en computerbestanden bewaar ik nog te lang. Tips zijn welkom 😉

 13. Ik herken het boeken probleem! Ik heb hier ook nog 2 boekenkasten vol met boeken staan. En drie planken met administratie en cursusmateriaal. Ik moet mijn scriptie nog afronden, dus heb nog wel wat nodig. Ik heb nu wel als methode om veel spullen te digitaliseren! Vorige week heb ik hierdoor een doos met papier weg kunnen brengen.

  Hier ook de 1 jaar methode. Ik heb altijd nog wel een reservejas, voor de klus- en tuinwerkzaamheden!

  Vandaag de opbrengst van november weggebracht: 2 dozen naar de kringloop en een halve kofferbak met spulletjes naar de stort. Wat voelt dat lekker.

 14. Ik ken het probleem over opruimen en toch alles blijven bijhouden… Ik probeer het nu minstens 1 keer per maand en je kan niet geloven hoeveel ik elke maand weg doe… en er komt maar geen einde aan!

  Misschien een domme vraag maar, wat is precies een migrainestick? Het heeft niet echt te maken met het onderwerp maar als migraine-patient ben ik er wel benieuwd naar, ik heb er immers nog nooit over gehoord.

  Prettig weekend!

 15. Toen ik ging bezuinigen kon ik niets meer weggooien, stel je voor dat ik het later moest kopen. En hoe vaak hoor je niet achteraf dat iemand iets nodig heeft wat je net hebt weggedaan? Met Sinterklaas geef "ik" de familie allerlei dingen die ik nog in huis heb liggen. Bijvoorbeeld glazen bloemen, boekje koken onder E 1,50, een ijskrabber, een pak wat ik heb gekregen. Alleen voor onszelf is het dan lastig om iets te geven. Maar dan wordt het iets wat al heeeeeel lang op 'n lijstje staat. De cadeautjes die we krijgen gaan we of gebruiken, hercadeau geven of wegdoen aan bijv. kringloop.
  Maar wij hebben ook dingen zoals een schommelmotor van Lief! Nieuw E 189,95 maar nu kapot. Ik wil telkens het handvat er nog weer aan proberen te maken en dan verkopen ofzo. Staat denk ik 3,5 jaar op zolder… En een elektrische loopband ook kapot. Wil ik nog laten maken maar dan komen de onderzoekskosten voor eigen rekening (en dat vind ik dan niet eerlijk en doe ik het niet, ondertuseen heb ik er niets aan!). Misschien toch de kosten maar voor lief nemen en daarna verkopen voor die kostprijs?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.