Wat kun je doen met aardappels?

Ik heb gisteren op de valreep nog maar even een extra zak aardappels gehaald; ze waren in de aanbieding, 10kg voor 1 euro en het waren nog snelschillers ook. Ideaal, want anders laat ik aardappels nog wel eens verpieteren, omdat ik geen zin heb in schillen. Niet netjes, maar ik kan er moeilijk om liegen. En nu mag dat natuurlijk niet, want ik ben niet voor niets zo netjes bezig met het boodschappenbudget!

Inmiddels hebben we dus al zuurkool en boerenkool op, en ben ik een beetje door mijn inspiratie heen. Binnenkort staat nog hutspot op het menu en daarna begin ik eigenlijk weer opnieuw met de zuurkool.

Andere mogelijkheden:
– Patat, maar doe ik vaker met restjes
– Aardappelpannenkoeken, zie ook hierboven
– Gewoon, met vlees(vervanger) en groente
– …

Wie heeft er lekkere (en een beetje makkelijke/snelle) tips om te koken met aardappels?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Gebakken aardappeltjes? Eerst even koken, dan in schijfjes, blokjes of partjes in de koekepan, lekker een beetje kruiden erover.
  Of zelfgemaakte aardappelpuree. Aardappelen koken, afgieten, beetje melk erbij, klontje (room)boter en stampen maar.
  Of poffen in de oven?
  Haha, ik bedenk ter plekke steeds meer!
  Eet smakelijk!

  Trouwens ik heb ze ook gehaald, 10 kg oor 1 euro

  1. 10 kilo voor 1 Euro?
   wat kan dat ins hemelsnaam voor een kwaliteit sein?
   Ik sta op goeie aardappels en betaal hier, in de BRD voor 1 kilo ca. 1,50 ! maar die smaken ook naar wat en zijn niet bespoten, met kunstmest behandelt of genmanipuleert.
   Eet smakelijk!

 2. Mijn favoriet: kerrie aardappel uit de oven: kleine partjes insmeren met olijfolie/peper/zout/massala en dan 45 minuten in de oven. Heerlijk! Zorg wel dat het 1 laag is, anders garen ze lastig.

 3. – 'n Ovenschoteltje van groenten evt. gehakt en een deksel van aardappelschijfjes, bestrooien met wat kaas.
  – Stamppot knol- en bleekselderij (staat wel ergens een recept op m'n blog)
  Of smulweb raadplegen
  groet

 4. Hete bliksem (stamppot van aardappelen, appel, gebakken ui en bv spekjes, kaas, tofustukjes).
  Aardappelschijfjes uit de oven. Ik kook de aardappelen drie minuten in ruim water zonder zout. Dan afgieten en deksel erop. Later nog een keer afgieten en deksel scheef erop zodat het kan uitdampen. Als het wat is afgekoeld in plakjes snijden op een bakplaat met bakpapier. Beetje olijfolie overheen gieten en in de oven. Een keer omscheppen en als ze gaar zijn wat zout over strooien. Ik kook de aardappelen eerst omdat dat beter gaart. En één laag zou voor ons te weinig zijn.
  Aardappelkugel uit de oven is ook erg lekker. Dat is een gerecht van geraspte aardappel, beetje ui, eieren, olie, zout en peper en dat in de oven. Het is een Joods gerecht.

  Groetjes, VeggieMo

 5. De hup-hup versie van gratin: schillen, NIET WASSEN, in dunne plakjes snijden, alle plakjes in een diepe ovenschaal stapelen, per laagje licht kruiden, en er een mengsel van room en melk overgieten tot net onder de bovenste laag. In de oven tot het gaar is (melk vormt bellen, en rand van ovenschaal zal er wel wat bruin uit zien). Het zetmeel (vandaar dus niet wassen) vindt met de melk/room en zo wordt het iets dikker. Afhankelijk van het soort aardappel wordt het zo echt een dikke saus. Je kan er kaas overhen doen, maar daar ben ik niet zo gek op. Ik heb ook wel eens de aardappelschijfjes afgewisseld met plakjes pastinaak. Bindt iets minder, maar is heel lekker van smaak!!

 6. Wedges! dan hoef je ze niet eens te schillen. Gewoon koken in de schil, vervolgens in stukjes snijden en met olijfolie en wat kruiden in een bakje doen. bakje (met deksel erop!) schudden, en vervolgends aardappeltjes 20 minuten in de oven doen 🙂

 7. Aardappelkoekjes, aardappel raspen, ei in kom erbij, wat bloem en kruiden toevoegen, olie in de pan, eetlepel rasp in de koekepan, beetje aandrukken, zodra je ziet dat er een bruin randje aan de zijkant komt, omdraaien en anderen kant ook bakken.Wel bewerkelijk, maar heel erg lekker.

  1. Hier altijd een hit, maar wat bewerkelijker om te maken, maar o zo lekker. Hasselback aardappeltje.
   Of Jansons verleiding.
   Of pommes duchesse, dat ziet er ook zo leuk uit, vind ik.
   Inte

 8. 10 kg? Dat kun je nog wel even dooreten! Ik ben zelf eigenlijk niet zo'n aardappel-liefhebber, hou meer van wat afwisseling. Maar als je het echt niet meer weet kun je er altijd nog puree van maken en invriezen. Kun je later altijd weer stamppot mee maken, of gebruiken voor ovenschotels.

 9. Ik kook altijd een heleboel aardappelen (goed voor zeker 2 maaltijden), op de pot zet ik een stoommandje met groenten (bvb. wortelen, kool, broccoli) in, dan zijn gelijk ook m'n groenten gaar.

  Eerst eten we dan gewone gekookte aardappelen en de dag erna maak ik puree of gebakken aardappelen. (zeer lekker als je ze bakt in olijfolie met wat satékruiden op). om te varieren met puree doen we er soms knolselder bij (gewoon erbij doen in blokjes en meekoken met de aardappelen) , of wat kaas erdoor.

  gevulde aardappelen zijn ook erg lekker!!

 10. Haha, wij eten nu ook veel aardappelen van toen ze kort geleden in de aanbieding waren. Preischotel vind ik erg lekker. Of met suddervlees, zelfgemaakte rode kool en zelfgemaakte appelmoes. Je kunt ze ook nog in je goulashsoep verwerken. Ik vries het teveel aan puree ook altijd in en verwerk het later in ovenschotels.Vanavond eten we preischotel. Mjammie!!!

 11. Aardappeltaart vind ik altijd heerlijk (maar is wel een beetje bewerkelijk). Of aardappelgratin. Verder rozemarijnaardappeltjes uit de oven. Kan ook met andere kruiden, knoflook of alleen wat zeezout. Heerlijk. Salade erbij en klaar. Aardappeltortilla is ook lekker. Aardappels gaarkoken. En dan in plakjes snijden. In een koekenpan leggen, uitje en spekjes erbij en eieren. En daar maak je dan een omelet van. Kan ook prima met restjes groenten erbij.
  Reibekuchen zijn ook heel lekker (aardappelpannekoekjes). Je raspt wat aardappelen, mengt dit met een uitje, een ei en wat bloem. En dan bak je ze zoals een pannenkoekje. Ook dit is geen snel receptje, maar wel de moeite waard vind ik altijd.

  Verder zou je nog Andijviestampot kunnen maken? Aardappels koken, ondertussen andijvie snijden. Aardappels en andijvie samen stampen. En dan wat uitgebakken spekjes erbij. Of als je liever een vegetarische variant hebt: witte bonen (van Hak, zonder tomatensaus) opwarmen en dat erdoor doen. Samen met wat blokjes mosterdkaas.

  Succes!

 12. Ik ben zelf dol op aardappeltjes uit de oven. Wij eten die in plaats van patatjes. Net zo lekker en een stuk gezonder!

  http://genietenvaneten.blogspot.com/2011/02/aardappels-uit-de-oven.html

  Of deze variant met basilicum en chilipoeder:

  http://genietenvaneten.blogspot.com/2011/12/recept-licht-gekruide-aardappeltjes-uit.html

  Aardappel kun je ook verwerken in samosa, in de soep (stukjes aardappel meekoken maakt de soep smeuiger)en in aardappelsalades (gewoon teveel koken voor die stamppot en de rest verwerken als salade). Bijvoorbeeld met gekookte rode biet, zilveruitjes en augurkjes of met geraspte wortel en tonijn uit blik (bij beide salades nog wat mayonaise doen voor de smeuigheid).

  Succes!

  1. Als je goede vetten gebruikt en je gebruikt de juiste temperatuur, dan is patat uit de frituur niet per definitie ongezonder. Je moet beide recepten niet te vaak eten, 1x in de week is prima. Groetjes, diëtist Johanna

 13. Ovenschotel; wat gehakt rullen, champignons roerbakken en daarna champignonsausje er doorheen, andijvie koken of ook roerbakken, aardappelpuree er over met wat geraspte kaas… Heerlijk.
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.