Een stapje langzamer…

Ik heb het al een aantal keer geschreven: wat is er nu belangrijker dan tijd doorbrengen met de mensen (en dieren) waar je van houdt? In feite niets, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik me – als ik erover na ga denken/me erin ga verdiepen – ontzettend op kan winden over het nieuwe pakket ‘bezuinigingsmaatregelen’. Wij gaan het voelen, absoluut. Materiaal en diensten voor de verbouwing vallen bijvoorbeeld onder het hogere btw-tarief, om maar iets te noemen. En die reiskostenvergoeding maakt hier een belangrijk onderdeel uit van het salaris. Daarnaast vind ik het maar moeilijk te geloven dat de HRA/hypotheekmaatregelen alleen gelden voor nieuwe hypotheken. Ik vermoed dat de rest straks ook op de schop gaat.

Maar daarmee bezig zijn helpt me niets. Ik word er alleen maar boos en chagrijnig van. En het geeft een wat machteloos gevoel: je doet dan enorm je best om wat over te houden en wat op te bouwen, maar elke paar maanden komt er wel weer iets dat al je pogingen teniet lijkt te doen.

Dus ik heb mezelf vanmorgen maar weer even een een schop onder de kont gegeven en heb me voorgenomen om deze tijd mooi te gebruiken om een stapje langzamer te doen. Niet terug, want langzamer is niet slechter. Maar gewoon wat rustiger. Werk binnen werktijden (waardoor ik waarschijnlijk uiteindelijk meer kan doen), ruimte maken voor ontspanning, wat meer verbouwingsklusjes zelf op pakken, de tijd nemen om de kelder/voorraadkast weer wat leeg te eten en de moestuin (eindelijk) in te zaaien, enzovoorts. Niet om mijn kop in het zand te steken, maar om mezelf eraan te herinneren dat ik nog zoveel meer zelf kan doen dan ik nu doe en dat het soms helemaal niet erg is om daar ‘gedwongen’ achter te komen. Dat dat je – en je ‘positie’ – alleen maar sterker maakt.

Dus: ik ga lekker door met spullen verkopen, opruimen, klussen, dingen zelf maken, moestuinieren, sporten, gezond eten en het enigszins negeren van deprimerende nieuwsberichten. Hopelijk lukt het me dan om me te blijven concentreren op mooie en positieve dingen!

Hoe doen jullie dat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. ik denk dat we als gemiddelde nederlander allemaal wel de gevolgn zullen voelen van de bezuinigingen , de een wat meer dan de ander, het enige wat erop zit is proberen er het beste van te maken hoe moeilijk dat soms ook is, maar een ding wat mij wel opvalt is dat alhoewel ik het nu financieel veel minder heb dan vroeger , ik veel meer waardeer wat ik wel heb en ook veel minder dingen wil hebben en me erg tevreden voel met wat ik wel heb, door minder te willen en te moeten is er een stuk rust in mijn leven gekomen.

 2. Ik las pasgeleden een stuk over kapitalisme. Het kwam er op neer dat elke 40/50 jaar de boel instort om vervolgens weer omhoog te klimmen.
  Ik maak me eigenlijk niet heel erg veel zorgen om mezelf. De dag dat het kabinet viel, liet een langverwacht tomatenplantje zijn kopje zien. De dag van het 'akkoord' stonden er ineens 2 bonenplantjes en een peperplantje boven de grond. Elke keer een kleine herinnering dat ik het echt goed kan redden met alles wat ik nu heb. Het enige waar ik enorm blij om ben, is dat de studiefinanciering niet gelijk op de schop gaat. En uiteindelijk is dit akkoord maar tot half september geldig. Daarna komt er gewoon een nieuwe….

 3. Zelfde hier… Kan goed achteruit gaan lopen van zoveel domheid maar ja, dat heeft geen zin. 'Ze' krijgen al duizenden euro's minder per jaar van me, haha 🙂

  Kan je trouwens geen pas lenen van iemand voor professionele doehetzelf-zaken?

  Ik kijk liever naar wat we wel hebben. Rust, ruimte, de tijd om zelf dingen te maken en te doen groeien, een fijn huis… Nee, er is geen plek meer voor zulke negatieve dingen (nou ja, meestal niet)

  1. Het meeste kopen we al via de professionele zaken, soms met, soms zonder korting. Maar het 'ergste' is gewoon dat het huis zo groot is. Dan heb je altijd veel nodig en wordt het gewoon veel geld. Ik heb b.v. in één gang al 7 deuren zitten. En dat is dan niet mijn enige gang :/

   Maar goed, we doen het wel op zo'n manier dat het straks voor onze tijd verder klaar is, dan heb je misschien nog wat kleine dingen, maar niet meer deuren/muren/vloeren/daken/isolatie, enzovoorts.

 4. Ik maak me geen zorgen, we zitten nog redelijk ruim in ons jasje. Wil wel meer spaargeld achter de hand gaan houden voor onverwachte zaken en dus zal er ws minder afgelost gaan worden dit jaar met wat ik in gedachten had. Bedoeling is nu ook een buffer van 10000 spaargeld aan te leggen. Dit is bijna gelukt als we straks de belastingteruggave krijgen. Daarna moet ik eens gaan kijken naar manieren om evt inkomen te vergroten of naar andere bespaarmogelijkheden.
  Mijn idee we komen er wel. Dan maar geen puik tuinhuis dit jaar. Er komt wellicht vanzelf iets op ons pad. Nee kan me er niet druk om maken. Ben er ook zelf van overtuigd dat er ingegrepen moet gaan worden.

 5. Soms is het best lekker en goed om jezelf eens flink kwaad te maken. Maar dan even doorademen en om je heen kijken en genieten van wat je hebt Zoals je zelf laatst al schreef "het is maar geld".

 6. 't Heeft zo weinig zin je te gaan lopen opvreten van sjagrijn, de 'hoge heren' beslissen nooit in het voordeel van de massa dan zou er voor henzelf te weinig overblijven,
  Maar 'ns weer kijken hoe we 12 september een betere keuze kunnen maken!
  groet

 7. Ja, dat zal er bij jullie fors inhakken, vooral die verbouwing. 2% meer is veel en fors.
  Reiskosten, want je zit toch wat verder van de bewoonde wereld.
  De leaseautobezitters hebben het wat dat betreft een stuk gemakkelijker.

 8. Ik ben blij dat er een akkoord is. Als ik 120%van mijn inkomen uit geef moet ik ook besparen. Net als het Rijk (whats in a name?) dus
  Ik heb de ruimte gevonden net als jij om van andere dingen te genieten. Linksom of rechtsom het is vijf voor twaalf dus iedereen gaat er wat van voelen in zijn portomonee

  1. Wel heel leuk dat je dat zegt, want inderdaad: als jij 120% van je inkomen uitgeeft, dan moet je besparen. Als het Rijk 120% van haar inkomen uitgeeft, dan gaan ze het inkomen verhogen. Rara, wat klopt daar niet helemaal? 😉

 9. Ergens stond dat het verhogen van het btw tarief 15 euro per huishouden per maand gaat kosten. Met jullie inkomen vast wel te doen, toch?
  Ik zie nog wel dingen om die 180 euro terug te bezuinigen. Bovendien krijgt manlief 2% cao-verhoging dit jaar. Compenseert al een boel! Wel minder overhouden aan (ook hier) riante reiskostenvergoeding. Jammerdepammer. Ik vind wel weer iets. Ik ken mezelf 😉
  En dan rook ik ook nog. Ach ja…
  De komende maanden ga ik weer (be)zinnen op bezuinigingen. Laat maar komen. De schouders eronder. We moeten allemaal bloeden. Dat scheelt dan wel weer 😉
  Ow. En als ik jou was, dan haalde ik wat dingen dit jaar nog in huis… voor het huis 😉

  1. Die €15 per maand kan iedereen als het moet wel overleven, maar daar blijft het niet bij. Die reiskosten-maatregel kan ons zo €150-€200 in de maand kosten, met verbouwing erbij blijft het hier echt niet bij €15 in de maand, maar kost zo'n maatregel je al snel het dubbele en dan heb ik het over maanden waarin je vooral zelf bezig bent en kleiner materiaal moet kopen. En die BTW wordt ook geheven op brandstof. Als je voor je werk wel moet rijden (zoals mijn vriend), ben je per tank ook zo weer een paar euro verder.

   En hier zijn helaas geen cao-verhogingen, alleen minder uren en minder onregelmatigheidstoeslag. Dus ja, we zullen het op één of andere manier wel moeten redden, maar die €15 per maand is voor veel mensen echt dikke bullsh*t.

 10. Er is een tijdlang een subsidieregeling geweest dat je onder het lage BTW-tarief viel voor materiaal en diensten als je huis ouder dan 15 jaar was. Ik heb er toen voor mijn huurwoning gebruik van gemaakt. Ik zou niet weten of die regeling er nog is en hoe je die precies moet uitvoeren als je zelf de spullen inkoopt, maar misschien is het via de website van de gemeente uit te vinden?

  Succes,
  Siebrie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.