De geplande bezuinigingen op een rijtje

Na 7 weken Catshuis en 2 dagen ‘gewoon’ kleppen is er nu eindelijk een pakket met bezuinigingsmaatregelen. Een aantal van die maatregelen zijn al uitgelekt, hierbij een overzicht:

– BTW-tarief van 19 naar 21%
– Onbelaste reiskostenvergoeding wordt verlaagd
– Ambtenaren krijgen een nullijn, behalve die in de zorg of met een uitkering
– Overdrachtsbelasting blijft 2 procent
– Werkgever betaalt eerste zes maanden WW
– Accijns op alcohol, tabakswaren en frisdrank gaat omhoog
– Zorg krijgt een miljard minder
– Ontslagrecht wordt versoepeld
– AOW-leeftijd gaat omhoog, eerst met een maand per jaar, daarna sneller
– Loontabellen worden bevroren
– BTW op zonnepanelen gaat naar 6 procent
– Nieuwe hypotheek moet binnen 30 jaar afgelost worden
– Geen aflossingsvrije hypotheken meer
– Nieuwe hypotheken moeten binnen 30 jaar tenminste annuïtair afgelost worden, anders geen HRA
– Geen bezuinigingen op PGB en passend onderwijs
– Geen bezuinigingen op Ontwikkelingssamenwerk
– Geen 9-euro-per-recept-regel
– 200 miljoen voor natuur
– BTW op uitvoerende kunsten gaat omlaag naar 6 procent

Als ik heel eerlijk ben, kan ik er nog niet enthousiast over worden. Ik dacht dat we zochten naar een pakket bezuinigingsmaatregelen, maar dit lijkt meer een pakket dat bol staat van de lastenverzwaring. Het komt een beetje over als wanneer ik mijn begrotingstekort zou willen sluiten en vervolgens tegen mijn baas zeg: je moet me meer betalen, want ik kom tekort. Maar goed, blijkbaar werkt het in de politiek zo. Ik ben in ieder geval blij dat er duidelijkheid is over de HRA, hoewel het me toch ook weer vrij sterk lijkt dat bestaande hypotheken hier geen last van krijgen. Ik houd er een klein beetje rekening mee dat wij bij het verlengen van de rentevaste periode geen aflossingsvrije delen meer mogen hebben. Dat is pas voor het eerst aan de orde in 2014, maar dat komt sneller dichterbij, dus ik houd de berichtgeving nog wel even in de gaten.

Wat vinden jullie van de bezuinigingsmaatregelen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Het gaat ons geld kosten, maar vind toch dat GroenLinks er een duidelijk stempel op heeft weten te drukken. Ik vind het terugdraaien van de bezuinigingen op het PGB de grootste gemiste kans. Er wordt namelijk veel mee gefraudeerd. Ik hoop dat er wel meer controle/regelgeving op komt. De beste maatregel is in mijn ogen het versneld invoeren van de verhoging van de leeftijd AOW en de 'rijkenbelasting'. En ook het dwingen tot aflossen vind ik best goed.
  Jij hoeft je geen zorgen te maken vooralsnog, want 'oude gevallen' mogen we aflossingsvrij hebben en toch blijven aftrekken. Ook als je over sluit waarschijnlijk.
  Wij hebben ook een deel aflossingsvrij, maar daar kan ik zo een bankspaarproduct aan koppelen. Hoewel ik de komende jaren liever lagere lasten heb zo lang zoonlief nog thuis is/studeert. Daarna gaan we zeker kijken hoe we het aflossingsvrije deel gaan voldoen. Een afgelost huis wordt weer een belangrijk deel van je pensioenvoorziening in de toekomst. Met lagere lasten kan manlief misschien minder werken. Eerder stoppen zal een Utopie worden. Werken tot je doodgaat zal het voor ons zijn. Dus kan manlief beter doorstuderen zodat hij niet tot zijn 75ste in ploegendienst hoeft te blijven!

 2. Ik ben trouwens wel blij dat men verantwoording neemt. Internationaal gezien zou het een complete afgang zijn geweest anders.
  Al moeten we helaas toch de verkiezingen afwachten voordat we echt iets zeker kunnen zijn.

 3. Ik vind het helemaal niet zo gek. Er wordt nu tenminste gekeken naar dingen waar iedereen 'last' van heeft, het wordt meer uitgesmeerd in plaats van bij de mensen gelegd die het moeilijker kunnen dragen.

 4. Ik vind het wel goed dat er nu wat meer duidelijkheid komt al ben ik niet blij met alle bezuinigingen.
  En net als jij vind ik dat links en rechtse kabinetten altijd de rekening bij de burger neerleggen.
  Voorzichtigheid met grote projecten, adviesburo's, interims, niet steeds het wiel zelf willen uitvinden zoals bij de OV-kaart (in Japan werkt het OV-systeem goed, waarom niet meteen kijken hoe het daar geregeld dan kost het minder geld en werkt het beter). Zo zijn er vast wel meer voorbeelden te bedenken.

  Groetjes, VeggieMo

 5. Ik ben blij dat ze op dit moment nog niet aan de bestaande aflossingsvrije hypotheken zitten te morrelen! Gaan ze dit doen (wat mijn inziens wel in de lijn der verwachting ligt) dan worden onze lasten met 600,00 per maand verhoogd… Wij komen dan nog niet in de problemen maar de buikriem gaat dan wel strak aan…Onze hypotheek is lager dan de executiewaarde (in het ergste geval…) Een geruststellende gedachte! Een huis is maar een stuk steen… Wel vervelend dat je hierover gaat nadenken, en gaat rekenen wat als…Wij wonen prachtig en willen hier absoluut niet weg! Dus consuminderen en aflossen!

 6. Ik ben blij,dat die recept euro's er af zijn. Verder zal het voor iedereen verschillend zijn,hoeveel van die maatregelen in zijn/haar situatie gelden. groeten Izerina

 7. Dat na 60 jaar bewijzen dat het niet werkt, ontwikkelingssamenwerking niet wordt verminderd vind ik echt onbegrijpelijk.

  Goed, hopelijk na de verkiezingen meer verstand… Net als BTW op uitvoerende kunsten omlaag, gelijke monniken gelijke kappen en als je je met 19 oh nee 21% BTW niet kan redden zoals elke ondernemer moet je maar iets verzinnen wat meer mensen willen zien.

  Gelijk eens heel de bezem door al die vrindjes die elkaar baantjes toeschuiven met enorme vertrekpremies, politici ook gewoon in de WW en dus geen rare wachtgeldregelingen meer…

  Ik kan vind het echt stuitend dat ze dit DURVEN doen. De werkende middenklasse met een huis en een baan is gewoon de lvl en kan ervoor opdraaien. KM-vergoeding omlaag en de benzineprijs door de BTW-verhoging alweer omhoog.

  Dat wordt nog minder autorijden, proberen wat extra hypotheek af te lossen… En leuk die 2% oerdrachtsbelasting maar het is in beginsel al idioot dat die geheven wordt natuurlijk.

  Waah ik zet mijn huis te koop en ga emigreren!!!

  😀

  1. My thoughts exactly! Ik vind het echt schandalig dat dit weer over de rug gaat van de hardwerkende NLer die toch alleen maar weer moet inleveren. Laten ze eens kijken naar die vertrekpremies en wachtregelingen en als er geen hond op komt dagen voor een balletvoorstelling, dan zit er dus niemand op te wachten. En als een korfbalclub zich niet kan redden met leden, komt er ook geen gemeente die het veldje koopt, waarom zou dat dan wel gebeuren (met gemeenschapsgeld!!) bij voetbalclubs?

   Die 2% overdrachtsbelasting is een wassen neus, want als je niets meer aflossingsvrij mag en je baanzekerheid valt zo'n beetje helemaal weg, is er dan nog wel wat te kopen?

   Het is dat mijn familie hier woont, maar ik zou ook serieus overwegen om weg te gaan.

 8. Tja het wordt inderdaad nóg beter opletten met wat je uitgeeft. Gelukkig vallen de eerste levensbehoeftes nog steeds onder de 6% maar die vehoging van 19 naar 21 gaan sommige mensen best wel voelen. Gelukkig bestaat 90% van mijn inkoop uit eerste levensbehoeftes omdat ik verder gewoon bijna niks meer koop. Dat is iets gedaan wordt aan de ongebreidelde hypotheek aftrek is alleen maar een goede zaak al doen ze het weer precies op de verkeerde manier. Ze hadden het gewoon af moeten toppen en een max aan de aftrek moeten stellen zonder de vorm van belang te laten zijn. Maar ja dan komen al hun vriendjes met dure huizen en grote aftrek in het geding he….?

 9. Ik vind die versoepelde ontslagregeling zorgelijk.
  Die baan is namelijk wel nodig om de hyptheek te betalen…

  En die verhoging van de BTW is dom.

  Manlief heeft een eigen bedrijf. Net zoals het werk van alle ondernemers wordt hij nu nog duurder om in te huren. Niet omdat hij zelf nou zo veel verdient, nee… omdat de staat van alles mee wil graaien.

  Resultaat: ondernemers moeten (alweer) bezuinigen op hun loon.

  M'n vriendin (maatschappelijk werker) noemde de ZZP-ers de nieuwe armen.

 10. Het is in ieder geval socialer, maar ook de dure energie gaat 2% omhoog, en de zonnepanelen voor het lage btw tarief. Eindelijk iets van subsidies.
  Banken en verzekeraars verrijken zich niet excessief aan meer woekerpolissen en andere ongein.
  Als de bonussen daar ook minder worden, vallen ze misschien niet om ook.
  Er is nog steeds veel vet van de banken en verzekeraars botten.

  de versoepelde ontslagregeling is iets minder soepel, doordat werkgevers de eerste zes maanden zelf moeten betalen.

 11. Hmm, ik moet in december een nieuwe renteperiode in én ik heb een aflossingsvrij gedeelte in de hypotheek. Zou dat nu om gezet moeten worden?
  Ik weet nu wel waar ik aan toe ben als het ons lukt om ons huis te verkopen. Aan de andere kant, straks verkiezingen, nieuw kabinet (of zouden we net als België worden nu?) en dan maar afwachten waar die weer aan gaan schuren en schaven.

 12. Ik vraag me ook af wat er gaat gebeuren als je je hypotheek moet oversluiten.
  Dat we het zouden gaan voelen was toch te verwachten. Ik hoopte alleen dat tegenover die BTW-verhoging een verlaging van de BTW op arbeid zou staan. Dan wordt consumeren dus hoger belast terwijl werken voordeliger wordt.
  We zien wel, na de zomer kan alles weer ineens anders zijn. Beter een beslissing dan helemaal geen.

 13. Ik heb begrepen dat er helemaal geen onbelaste reiskostenvergoeding meer gegeven wordt. Eigenlijk is het hele pakket een lachertje want het nieuwe kabinet dat na, de verkiezingen in september, moet worden gevormd kan alles weer terugdraaien. Dit is louter en alleen maar gebeurd om Brussel tevreden te stellen. Ik ben beslist niet tegen het Europese parlement maar wel tegen de absurde hoge kosten die het met zich meebrengt. Waarom zowel in Straatsburg als in Brussel vergaderen. Laat ze daar eerst eens op bezuinigen denk dat dat alleen al miljarden scheelt

 14. Kan er wel mee leven denk ik zo.
  Vraag me alleen af hoe starters nu nog een woning moeten krijgen. Denk dat er door de regel wellicht nog een run op de huizenmarkt zal ontstaan, want per wanneer gaan die regels in?
  Wanneer echt je hele huis afgelost moet zijn in dertig jaar tijd dan kan ik me indenken dat er weinig meer een huis kunnen kopen. Tenzij de rente hard naar beneden duiklt, maar dat zie ik de banken ook niet 1.2.3. doen.

  1. Ja, of het is funest voor de huizenprijzen, want je gaat je huis natuurlijk alleen maar voor een laag bedrag (=betaalbaar voor een koper) verkopen, als je daar niet onderuit kunt, dus als je zelf in de problemen zit of als het om een huis uit een erfenis gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.