Waarom is alleen slecht nieuws nieuws?

‘Geen nieuws is goed nieuws’, zeggen ze wel eens. Maar het lijkt er ook steeds meer op dat Goed nieuws geen nieuws is. Je kunt de krant niet open slaan (of een willekeurige nieuwssite niet open zetten) of je komt slecht nieuws tegen. En blijkbaar willen we dat met z’n allen ook, want er wordt massaal gereageerd en het verkoopt goed. En initiatieven voor alleen goed nieuws sterven in de meeste gevallen een langzame dood.

Waarom is dat toch? Ik las laatst (kan het nu natuurlijk net weer niet terugvinden, misschien was het wel offline) dat mensen zich ook gaan gedragen naar slecht nieuws. Vooral met de crisis; als maar hard genoeg geroepen wordt dat iedereen erop achteruit gaat, dat het slecht met Nederland gaat en dat we over vijf jaar 20 jaar terug in de tijd gaan, dan gaan mensen zich ook zo gedragen. Tenminste, tot op zekere hoogte. En nog even los van of het dan ook echt gebeurt; als jij het gevoel hebt dat de wereld elk moment in kan storten, dan leeft dat niet echt lekker, dus zelfs al verandert er niets, verandert alles.

Ik merk het bij mezelf ook wel; als ik even weer online rond ga kijken, klik ik al snel weer op doemberichten. Want ja, je wilt toch weten hoe het ervoor staat. Maar tegelijkertijd verpest het mijn humeur en helpt het totaal niets, dus trek ik mezelf er weer bij weg. Maar dat moet ik dus wel steeds doen, dat gaat nog niet vanzelf. En zelfs als je het nieuws niet leest; als je met anderen praat, dan gaat het er ook al snel over. En nooit als in: ‘Nou, maar ik heb deze week gewoon weer boodschappen gedaan!’, maar altijd negatief.

Ik ben heel benieuwd hoe het Nederland zou vergaan als we daar nu eens mee zouden stoppen. Als journalisten eens stopten om in te spelen op die angsten, als gewone burgers eens ophielden met klagen en beginnen met kijken naar kansen en mogelijkheden enzovoorts.

Ik zou wel voor zijn, jullie?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Ik ben het volledig met je eens! Naast al het negatieve nieuws lezen we ook graag positief nieuws! Soms is de balans zoek en lijkt alles negatief. Toch is het niet verstandig je hoofd in het zand te steken voor al het negatieve nieuws. Zeker niet het nieuws wat de crisis betreft. Bij belangrijke financiele beslissingen laat ik dit zeker meespelen. Ik spaar nu consequent en zorg voor een zeer ruime financiele buffer! Mocht er onverhoopt iets gebeuren hoeven we ons huis niet uit!

 2. Lijkt me een prima plan! Maar dan moeten wij natuurlijk eerst ophouden het te lezen. Want slecht nieuws verkoopt, dat weten die journalisten ook wel. Aan goed nieuws is weinig sensatie te beleven. Manlief en ik hadden het er laatst nog over: we ergeren ons aan de nieuwsgeving op Nu.nl maar zijn niet bereid om meer geld uit te geven aan een kwaliteitskrant waarin het nieuws misschien wat meer op feiten berust. Dat is natuurlijk een lastig spanningsveld.

 3. Ook al zou je willen, je kan helaas je ogen niet sluiten als je de crisis, soms zo dichtbij, om je heen ziet. 'k Ben wel met je eens dat al dit negatieve nieuws vreselijk veel energie slurpt terwijl een enkel positief nieuwtje je heule dag kan goedmaken.
  Zelf probeer 'k daarom maar het 'grote' nieuws zoveul mogelijk te negeren,
  groet

 4. Er was vroeger een liedje van "Kinderen voor Kinderen" over het journaal. Het was iets van: Als ik de baas zou zijn van het journaal, dan werd het hele nieuws meteen veel positiever, de hele wereld werd meteen een stukje liever…
  Ik denk zeker dat de mensen positiever en blijer zijn als er ook eens een goed-nieuws-item gebracht zou worden.

 5. En óf dat te merken is. Je ziet het ook aan mensen (misschien komt het door mijn beroep maar mij valt het op). Ik merk het aan de mensen op het schoolplein, iedereen kleed zich in de mineur-look.

  Ik merk het aan mijn bedrijf als er nachtmerrieberichten zijn geweest op het journaal of kranten in die week… het loopt gewoon synchroon… terwijl toch veel rampen niet eens hier gebeuren maar elders…

  Ik merk het aan de conversaties op verjaardagen. Blijkbaar maakt niemand iets leuks mee en probeer je het onderwerp op iets leuks te krijgen dan heeft "tante Annie" wel een nachtmerrie te melden aan kwaaltjes… hopeloos!

  Nee, sluit me eventjes af voor negatief nieuws!

 6. Ik merk nog maar weinig/geen verschil nav negatieve berichten. Bij de Ikea en Mediamarkt rijden bijna standaard 15 auto's rond om een parkeerplek te vinden. Op het schoolplein merk ik echt niets. Ouders komen nog steeds hun kinderen brengen in te dikke auto's terwijl ze ook eigenlijk veel te dichtbij wonen. De crisis heeft kansen je moet ze alleen willen zien. Vergroening en zelfvoorzienendheid zijn daar voorbeelden van. Ik denk beter na over mijn geld en over hoe ik minder afhankelijk kan zijn van de wereld om me heen. Mensen die nu in bijv. de schuldhulp terecht komen vanwege een slechte hypotheek/ te hoge hypotheek zijn na een paar jaar wel van hun juk bevrijdt. Het is maar hoe je het ziet 😉 Op de lange termijn wordt iedereen hier alleen maar beter van… Omdat mijn inziens de economie wat verschoont wordt en als de staatsschuld omlaag gaat (op den duur) dan kan er meer geld naar belangrijke dingen. Yes! Crisis!

 7. Al het gepraat over de crisis in nederland, heeft ervoor gezorgd dat het erger werd. iedereen is in paniekmodus geschoten. Maar om me heen zie ik ook positieve dingen. Zo is een vriend van me ineens zo druk met werk en zijn zijn inkomsten zodanig gestegen, dat hij juist nu wel weer aan al zijn verplichtingen kan voldoen. Ook is consuminderen of zuinig zijn niks engs meer. Vrienden van me worden steeds enthousiaster over het zelf verbouwen van groente en fruit.
  Zelf merk ik nog weinig van al het slechte nieuws. Vriend heeft nog gewoon werk (sterker nog, pas een loonsverhoging gehad) en mijn studie loopt ook gewoon door.

 8. Ik ben direct VOOR, met hoofdletters. Ik kijk tegenwoordig nog maar heel zelden naar het nieuws, gewoon omdat ik er bijna depressief van kan worden. En daar heb ik helemaal geen zin in…
  Dus op met alleen nog maar goed nieuws, degene die dat gaat doen heeft mijn zegen hoor…
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.