Wanneer ben je een consuminderaar?

Buffertje overweegt om te stoppen met bloggen, omdat ze – zoals ik het dan begreep – vindt dat ze misschien geen echte consuminderaar is, omdat ze boodschappen e.d. doet voor een bedrag waar anderen steil van achterover slaan. Toen vroeg ik me toch af: kun je geen consuminderaar zijn als je ‘geld hebt’? Volgens mij kan dat prima.

Consuminderen gaat niet om wat je te besteden hebt

Hoewel ik één van die mensen ben die inderdaad opkijkt van zo’n stevig boodschappenbudget (bij mij zou dat niet eens een budget zijn, want als ik de hele maand ‘wild’ koop, ben ik dat nog niet kwijt), gaat consuminderen volgens mij niet om hoeveel je overal voor te besteden hebt, maar dat je minder consumeert. Dat je niet mee doet met elke plasticveroorzakende hype, dat je niet spullen weggooit als je erop uitgekeken bent of als er iets aan kapot is. Use it up, wear it out, make it do or do without, en dat soort dingen.

Ben ik straks geen consuminderaar meer?

Zoals ik bij Buffertje ook al aangaf; als de verbouwing straks rond is, houd ik geld over. Als de hypotheek ‘straks’ afgelost is, nog veel meer. Wie puur naar mijn inkomen kijkt, zou misschien willen dattie hetzelfde had. Zelf zit ik een beetje in een grijs gebied. Ik MOET niet per se consuminderen om meer geld over te houden, maar als er meer overblijft, dan kan ik verbouwen.

Dat betekent dat ik dus geen dikke spaarrekening heb. En ik vind eigenlijk best dat ik momenteel moet knijpen. Zeker omdat zelfs de kleinste dingen op grote schaal een hoop geld kunnen kosten. Je wilt niet weten hoeveel dozen schroeven er hier bijvoorbeeld doorheen vliegen. Toch elke keer weer een euro of 8. Consuminderaar zijn helpt ontzettend bij meer geld overhouden.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Consuminderen noodzakelijk of niet?

Ik hoef dus geen consuminderaar te zijn, maar eigenlijk ook weer wel. Als er iets met mijn inkomen gebeurt, wil ik hier ook gewoon kunnen blijven wonen. En dat is best een uitdaging met deze hypotheeklasten. Dan is het verstandiger om gewoon te wennen aan lekker leven met minder. Gewoon omdat ik dan geen geldstress hoef te hebben. Of minder.

Maar zelfs als dat niet zo zou zijn, dan zou ik consuminderen. Ik vind het heerlijk te merken hoe het huis steeds lichter, ruimer en leger wordt. Ik vind het heerlijk om niet voor elke scheet naar de winkel te hoeven, omdat ik weet hoe ik zelf met basisingrediënten wat in elkaar kan toveren. Ik vind het heerlijk om (en ja, dat is wel een beetje materialistisch) een huis te hebben waar ik echt trots op ben. Omdat het zo mooi is, maar ook om gewoon klaar te zijn.

Niet groter of mooier

Ik hoef niet te verlangen naar een volgende stap, want beter/groter/mooier kan toch niet. En ja, als dan die vaste lasten laag waren, dan bleef er geld over. Dan zeg ik eerlijk: dat zou ik ook heerlijk vinden. Dan kan ik misschien wel eerder stoppen met werken, of lekker window shoppen en denken: dat kan ik aaaaaallemaal kopen! (maar ik doe het niet). Of nog meer zelfvoorzienend leven met b.v. zonnepanelen. Maar dat is dan de volgende stap.

Om maar een lang verhaal kort te maken. Wat mij betreft ben je een consuminderaar als je bewust minder consumeert. Het gaat niet om wat je overhoudt, maar om wat je daar mee doet. En ik denk dat het juist mooi is om dat van verschillende kanten te horen, van iemand die in de bijstand zit en toch maar weer alle eindjes aan elkaar weet te knopen en nog leuke dingen organiseert voor de kinderen ook, tot b.v. Bespaarchick, waarvan ik in een interview een keer las dat ze zich inmiddels wel ’tonair’ mocht noemen. Overal leer je weer van en overal kun je weer inspiratie op doen.

Wanneer ben je volgens jou een echte consuminderaar?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Ik ben het met je eens,dat vanuit een ruim budget bewust consumeren ook een vorm van consuminderen is.Heel zuinig leven vanuit noodzaak is de ene kant. Maar,terwijl je voldoende geld hebt,niet aan elke impuls toegeven en aan het milieu denken is op een andere manier consuminderen,naar mijn idee. Groeten Izerina

 2. volgens mij zegt het woord consuminderen het zelf al: je bent een consuminderaar als je probeert om minder te consumeren…

  En dat hoeft niet altijd in de prijs van iets te liggen

  En waar de grens ligt / waar je prioriteiten liggen, dat bepaal je zelf.

  Dus… buffertje consumindert dan misschien niet op de boodschappen, maar qua kledingbudget en vervoer heeft ze mij in ieder geval wel geïnspireerd op het gebied van consuminderen.

 3. Ow poeh, een logje van jou over mij 😉 Hahaha…
  bloos….

  Dat verbouwen hebben we ook ruim 6 jaar gedaan en daar ging toen ook veel geld in zitten bij ons. Ik weet waar je over praat dus 😉 Zo'n halve ton inmiddels 😉

  Maar eten wil ik niet (meer) op besparen. Ik wil alleen bio en puur. Maar idd, andere dingen besparen we nog steeds op. Mede met het ook op het milieu. Anderzijds geven we dan wel weer geld uit voor het milieu (zonnepanelen bijv).

  Mss moet ik het maandelijks kasboekje schrappen en een andere weg inslaan oid…

  Lief dat je meedenkt 😉

  Leuk, discussiëren 😉

  1. Als jij graag je maandelijkse kasboekje wil plaatsen, moet je dat vooral doen hoor, het is jouw blog, jouw keuzes! En ik durf niet eens meer te tellen hoeveel er hier inmiddels in de verbouwing zit, maar ik weet wel dat ik ook 'tonair' zou zijn geweest als ik het er NIET in had hoeven stoppen 😉 Maar ach, we krijgen er heel veel voor terug en we lenen er niet voor en ik moet zeggen dat dat ook een goed gevoel geeft.

 4. Consuminderen is volgens mij inderdaad gewoon minder en beter willen consumeren. Uit noodzaak wordt het bezuinigen denk ik dan. Ik moet zelf allebei een beetje.
  Maar wat ik bij Zena vaak zie: enorm veel bio boodschappen, allerlei milieumaatregelen en dan wel grotere uitgaves, maar voor dingen die veel langer meegaan of beter zijn geproduceerd. Dat is misschien niet geheel consumindertechnisch allemaal altijd, maar wel wereldverbeterd. Toch een groot belang ook wel.
  Consuminderen kan ook als je tonnen per jaar verdient. Kiezen voor wat jij belangrijk vindt en laten wat er dus niet meer toe doet

 5. In mijn ogen is consuminderen gewoon minder spullen kopen en wat je koopt dat dat bewust is. Daarbij vind ik dat als je consumindert dat je dan juist bezig ben met het milieu. En als je veel geld uit wil geven aan biologisch eten is dat in mijn ogen wel consuminderen want goed voor het milieu. Dus ik zou zeggen buffertje, you go girl
  Groetjes Bianca

 6. Je bent consuminmderaar als je bewust met je eigen middelen én de wereld omgaat. Daarbij maakt het voor mij niet uit of je diep in de schulden zit of een dikke vette bankrekening hebt. Het gaat om hoe je daar mee omgaat, met je mindset.

 7. Consuminderen is een manier van leven. Meestal begint dat bij velen omdat ze echt met minder geld uit moeten komen, maar je ziet dat de meeste mensen er mee door blijven gaan. Omdat ze zien dat het meer oplevert (aan voldoening etc.) dan geld over de balk smijten. Ook al stijgt je inkomen of heb je leningen afbetaald, loslaten zal nooit meer echt lukken. Misschien dat je met meer geld bewustere keuzes gaat maken waar je je geld wel aan uit wil geven, maar dat vind ik juist zo'n interessant proces. Het zijn vaak leukere mensen geworden die bewuster in het leven staan.

 8. Ik denk dat het meeste al gezegd is… En ja, moesten we al het geld dat reeds in onze verbouwingen gekropen is, op de bank hebben staan… ik mag er niet aan denken.
  Het is wel door periodes in je leven als deze, dat je je bewust wordt van je uitgaven en dat je de vrijheid krijgt om keuzes te maken! Had ik nooit 13 maanden thuisgezeten op een vervangingsinkomen (zwangerschap en lang thuisblijven) was ik nooit aan het tellen gegaan, nooit aan het besparen gegaan, en hadden we nu nog steeds met 2 moeten werken… waarschijnlijk om met evenveel te eindigen op het einde van de maand…

 9. Haha, wat Nena zegt. Afgezien van het feit dat met het oog op emigreren dit huis niet de beste aankoop was, is het me wel wat waard om hier te wonen. Woonden we nog in ons oude huis dan scheelde dat 600 euro per maand. Toch leuk om op de bankrekening bij te schrijven.

  Maar als er niet op enig moment de noodzaak was gekomen om te consuminderen dan hadden we inderdaad, gewoon op twee inkomens doorgegaan en nog steeds van salaris naar salaris geleefd.

  Gezond eten vind ik belangrijk, dus met 50 euro per week zullen we het niet snel redden met zijn vieren. Hoeft ook niet. We besparen al op heel veel andere dingen, hoewel het totaal niet voelt als besparen.

  Het voelt veel beter om niets nodig te hebben. Daardoor kunnen we ook op vakantie, kan ik thuisblijven en kan manlief zijn hobby's blijven uitoefenen.

 10. Met geld omgaan is voor iedereen anders. zo las ik met verbazing dat de tonnair een hypotheek nam op haar nieuwe woning.

  Ik voel me beter wanneer niet alles op gaat, of wanneer ik iets speciaals op de kop heb getikt.

 11. Wijs gesproken hoor. In feite heeft een mens ook niet zoveel nodig. Je kan prima leven zonder de nieuwste smartphone, exclusieve cosmetica of 3x per week uit eten te gaan. En je voelt je nog beter ook door minder uit te geven.

  Volgens mij loont het juist te consuminderen terwijl het niet hoeft. Dan hou je geld over voor echt leuke/nuttige/belangrijke dingen, zoals bijvoorbeeld het opknappen van jouw huis.

  Heb je ook tips?

 12. Heel mooi en goed omschreven zeg!
  Zo voelt het voor mij ook precies zo.
  Toen 2 jaar geleden onze dochter is geboren en ik minder en in lagere functie ben gaan werken kelderde ons inkomen aanzielijk.
  Door te gaan consuminderen en goed op te letten op ons geld houden we nu ondanks minder inkomen veel meer over!
  kwa inkomen komt hier toch nog een hoop binnen en we zouden makkelijk meer geld uit kunnen geven.
  Alleen wíllen wij dat helemaal niet.
  Ik consuminder omdat ik het leuk vind en ik niet onnodig geld uit wil geven.
  Onze droom is een groter huis dan we nu wonen en proberen daar nu zelf een deel voor te sparen om straks de hypotheek zo laag mogelijk te houden en voor eventuele verbouwingen die misschien wel nodig zijn.
  Ons huis staat nu bijna een jaar te koop.
  Het fijne is dat we niet persé weg moeten maar wel graag willen.
  Ik bekijk het graag positief dus elke maand niet verkocht is weer extra's op de spaarrekening.

 13. Meer doen met minder is niet gebonden aan veel of weinig inkomen.
  Dus of je het nu doet omdat je dat graag wilt of uit noodzaak voor het principe maakt het niets uit.

 14. Al veel gezegd waar ik het roerend mee eens ben over consuminderen. Consuminderen is ook voor iedereen anders, het "genoegpunt" of "pijnpunt" is persoonlijk en ook aan omstandigheden en persoonlijke keuzes en inzichten verbonden. Er is dus niemand die het "beter" of "minder goed" kan doen, er is geen vastgestelde norm.
  Ik vind het soms wel jammer, dat mensen die tot de categorie "beter" menen te behoren (of armer) hun ergernis over het gedrag van anderen moeten spuien. Die ergernis is ook iets persoonlijks en zegt meer over de ergeraar dan de consuminderaar, volgens mij.

 15. P.S. als je geen consuminderaar zou zijn als je genoeg te besteden hebt, zouden er al snel geen consuminderaars meer zijn! Van consuminderen krijg je nou eenmaal vaak de situatie dat je genoeg te besteden hebt om aan je behoeften te voldoen 😉

 16. Consuminderen is dus gewoon niet zoveel verspillen, want daar draait het allemaal om. Op welke manier dan ook. Ik probeer ook mijn steentje bij te dragen hoor, er gaat hier niet zoveel in de afvalbak. Als we met z´n allen maar een klein beetje consuminderen zou de wereld er een stuk gezonder op worden. Of sla ik nu de plank helemaal mis, in jouw ogen…?
  Ik wens je in ieder geval alvast een heel mooi weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.