Zwartwerkers

Zwartwerkers

Zwart werken, het tegen betaling verrichten van arbeidsactiviteiten waarbij noch de werkgever noch de werknemer belasting en sociale zekerheidspremies afdragen, is in Nederland niet toegestaan. Althans; het zwartwerken misschien wel, maar het niet belasting afdragen niet. En als je dat wel doet, is het al geen zwartwerken meer. Maar dat wil niet zeggen dat het niet gebeurt.

Voor- en nadelen van zwartwerken

Zwartwerken is voor veel mensen vooral heel makkelijk. Degene die het werk verricht, houdt het volledige verdiende bedrag in zijn of haar zak en degene die uitbetaalt heeft niets te maken met allerhande werkgeverspremies en -plichten.

En als je dan ‘zwartkoper’ bent, dan heb je je dienst of product vaak een stuk goedkoper. Zonder garantie, dat wel.

Het mag allemaal niet; het zwart werken, het zwart uitbetalen en het zwart ‘kopen’, maar degene die het werk uitvoert loopt vaak het meeste risico. Dat is degene die bewust geen afdrachten doet én diegene kan bij een ongeval géén aanspraak maken op een beroepsverzekering. Ook bouw je geen pensioen op, heb je geen inkomen als je ziek wordt en heb je geen recht op een uitkering als je zonder (zwart) werk komt te zitten.

Dat zwart werken niet mag, is best logisch. Alle voorzieningen die er in Nederland zijn, worden betaald van belastinggeld. Als dat belastinggeld niet meer afgedragen wordt, dan houdt het snel op met onze verzorgingsstaat.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Begrip

Toch moet ik heel eerlijk zeggen dat ik best wat begrip kan opbrengen voor zwartwerkers. Of misschien beter gezegd: dat ik er niet zoveel moeite mee heb.

Zwartwerkers verdienen vaak makkelijk flink wat geld bij, waardoor ze zich luxere dingen kunnen veroorloven. Dat vloeit dus vaak weer terug in de Nederlandse economie. En sommige verbouwingen zouden er nooit komen, als die puur en alleen door aannemers gedaan moest worden.

Het enige waar ik minder van gecharmeerd ben, is een zwartwerker met een uitkering. Noem me hypocriet, maar daar heb ik dan weer wél moeite mee. Als je een bepaald beroep zwart uit kunt oefenen, dan kun je het ook wit doen. Zwart je salaris aanvullen tijdens avonduren en weekends en vakanties is één, zwart een nieuw salaris genereren in tijd waarvoor je al een uitkering krijgt, wil er bij mij minder goed in.

En dan heb ik het over bewust de boel besodemieteren en er alles aan doen om die uitkering te houden. Niet dat je dolgraag wilt werken en ook wel iets kunt, maar tegen wil en dank bent afgekeurd of je geen werk kunt krijgen.

Risico’s van zwartwerken

De overheid heeft niet helemaal dezelfde maatstaven als ik. Voor hen is elke vorm van zwartwerken strafbaar. Ook wel logisch natuurlijk. En als je het doet, dan loop je behoorlijke risico’s. Zo krijg je als je betrapt wordt sowieso een boete voor het niet afdragen van belastinggeld. Daarnaast is het wat lastiger om zwart werk op je cv te vermelden, kun je werkgevers van zwart werk moeilijk opgeven als referenties en loop je ook de opbouw van vakantiegeld mis.

Werk je echter zwart én heb je een uitkering, dan word je wel dubbel gestraft. Je kunt geschorst worden als werkloze, er is een grote kans dat je de uitkering moet terugbetalen én je loopt zelfs risico op een strafblad, als er sprake is van hele grote fraude.

Geheel hypothetisch: zou jij zwart werken? Of een zwartwerker inhuren? En maakt het jou uit of die zwartwerker er een baan bij heeft of in een uitkering zit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

38 Comments
 1. Ik vind het ook wel moeilijk wanneer een zwartwerker in dienst is van een werkgever, die (zwartwerker dus)in de avonden en weekenden gaat klussen en ziek wordt tijdens het bijbeunen en vervolgens de werkgever laat opdraaien voor de aanvulling van salaris en andere kosten tijdens ziekte.

 2. Zelf zwartwerken heb ik wel gedaan. Hoewel: een dienst leveren en betaald krijgen, mag prima tot ene bedrag van rond de €2000 voor je er belasting over moet betalen. Zover kwam ik nooit. Maar wel netjes opgeven uiteindelijk. Toch een beetje wit.

  Maar zwartwerken met een uitkering vind ik ook vrij discutabel. Als het zo hier en daar een klein klusje is, okay,maar er zijn inderdaad mensen die een geheel salaris verdienen ermee. Dat vind ik vrij vervelend. Kost de overheid echt best wel geld en het levert echt niet zoveel op als dat het kost….

 3. ik heb wel tijdens de studie zwart erbij gewerkt, later nooit meer. Ik heb wel moeite met mensen die een uitkering hebben en zwart werken maar er zijn gradaties. Ik ken iemand die een wao-uitkering heeft maar af en toe een centje verdiend door bij iemand schoon te maken, dat vind ik acceptabel.
  Wat ik wil zeggen: er is een verschil tussen af en toe een extra zakcentje verdienen of 50 uur in de week zwart werken….

  1. Dat ben ik helemaal met je eens, iemand die eens in de week twee of drie uurtjes schoonmaakt zou ik er ook niet zo snel op aan kijken, maar iemand die gewoon een volledige werkweek zwart maakt, terwijl hij voor die uren eigenlijk een uitkering krijgt, dat vind ik wel moeilijk te verteren.

  2. Toen hubby ww kreeg heeft hij ook eens iets voor iemand ontworpen voor een zakcentje, dat vind ik nog kunnen vooral omdat hij zich gek zocht om werk, niks kon vinden maar wel een portfolio op wilde bouwen.

 4. Wat ik me eigenlijk afvraag is ruilhandel eigenlijk ook zwartwerken? Stel: persoon A betegelt een wc en voor dit we=rk laat hij zich een jaar lang zijn haar knippen. Beiden geven geen geld uit en ze doen werk waarover geen belasting wordt betaald.

  Fraude en uitkeringen. Ik denk dat hierover veel misverstanden bestaat. De controle op uitkeringen zijn zeer vergaand dat het schuurt met de privacyrechten. Denk dat het heel klein is de groep die met uitkering + zwart werkt en daarvan is ook een gedeelte die onbedoeld zogenaamd fraude pleegt. Stel iemand heeft bijstand en verkoopt haar cd-collectie via MP. Dan pleegt deze persoon al fraude want het is inkomsten.

  De 'echte' fraudeplegers hebben juist een baan om zichzelf een dekmantel te geven.

  Samengevat: je stelling meet met twee maten.i

  groet,

  Nathalie

  1. Ruilhandel vind ik geen zwartwerken, dan gaat er immers geen geld over en weer en je kunt niet een deel van die knipbeurten bijvoorbeeld afdragen aan de belastingdienst.

   En ik heb het hier wel specifiek over mensen die erbij werken. Een collectie via MP verkopen levert inderdaad inkomsten op, maar die collectie kan maar 1 keer verkocht worden. En iedereen kan een advertentie op MP zetten, dat zegt niet echt iets over je vermogen om een complete baan te hebben. Maar dat vind ik.

   Dat neemt niet weg dat ik inderdaad wat met twee maten meet, want zwartwerken is zwartwerken, wie het ook doet.

  2. Technisch gezien is het 'loon in natura'daarop zou iemand zijn of haar recht op uitkering kunnen verliezen. Zelfs inkomsten van verkoop van eigen goederen is inkomen dat opgegeven dient te worden.

   Wat ik hiermee wil zeggen dat het beeld van zwartwerker heel vaak een karikatuur is. De grootste fraude is de afgelopen jaren in het hoogsegement gebeurt. We neme de vastgoedfraude, pgb fraude etc.
   Dit heeft voor uitholling voor het sociale systeem gezorgd. Denk dat beter hier de focus naar toe kan gaan inplaats van een kanon op een mug te schieten.

   groet,

   Nathalie

  3. Helemaal mee eens, ik kan er niet mee zitten als mensen voor zichzelf zwartwerken. Maar het wordt anders als ze daarbij een uitkering of baan hebben. Dan schaden ze wellicht de werkgever of maken ten onrechte gebruik van de uitkering

   Maar wat wil je, met zo'n hoge belastingdruk. Voor de ondernemer maar ook voor de werknemer…

  4. Nou dat vind ik onzin, want dan kan ik s'avonds wel bij thuiskomst op de bank gaan zitten en niets meer doen. Bang dat me iets overkomt en niet kan werken.Ik heb daarin ook een eigen verantwoording.En als me iets gebeurd tijdens het beoefenen van welke sport dan ook dan is het aan mijn werkgever en mijzelf hoe daar mee om te gaan tav van mijn werk. En dan weet ik dat ik evt als dat van toepassing is gekort kan worden op salaris,of andere werkzaamheden moet doen op het werk

  5. Ik vind het onzin om het verkopen van je cd collectie 'zwart' inkomen genereren te noemen. Het gaat dan om marginale bedragen en iedereen verkoopt wel eens wat.

   Ze zeggen wel eens dat als het zwartwerken helemaal niet meer zou plaatsvinden de economie instort en dat wil ik best wel geloven. Dus ja ik meet ook met twee maten.

   We betalen ook belachelijk veel belasting in Nederland dus dat iemand daar wel eens aan probeert te onsnappen snap ik best wel. Maar een uitkering of erger nog een WAO- uitkering en bijklussen vind ik onverkoopbaar. Dat is gewoon vette fraude over de rug van anderen. Ik zal alleen nooit beweren dat ik nooit een dienst zwart ingekocht heb want dan zou ik liegen. Soms ben ik er gewoon spuugbeu van dat al mijn centen naar de belastingdienst verdwijnen. Maar ja over het grote geheel draag ik toch braaf af. 🙂

 5. De mensen om me heen doen allemaal wel iets om bij te verdienen. De meesten zoeken iets waar je geen belasting over schuldig bent. Tweedehands verkopen bijvoorbeeld.
  Ik kan me voorstellen dat de papierwinkel en daarmee samenhangende moeite en kosten voor sommigen een drempel vormt. Dat is de overheid dan zelf schuld vind ik.
  Het aantal mensen met een volledig uitkering die 60 uur zwart werken, lijkt me vrij beperkt tegenwoordig …. Beetje onzin dus. Dat gebeurde wel in de jaren 80 veel.
  Verder zijn het mijn zaken niet, vind ik. Als hier iemand komt stuken na zijn werk omdat zijn vrouw 'een jacuzzi' wenst, vind ik dat sneu eigenlijk en of ie het verdiende geld wel of niet opgeeft, is niet iets waar ik me druk over zal maken. Daar ben je toch ook niet verantwoordelijk voor?
  Ik zie de ruil van goederen en diensten waar helemaal geen geld aan te pas komt, toenemen de laatste jaren. Dat is veel leuker!

 6. Ik zou een zwartwerker die zijn hand ophoudt nooit aannemen.

  Iemand die bij mij een klusje opknapt dat ik zelf niet kan en voor een uurtje werk "wit" € 225,00 neer moet leggen… dan betaal ik graag € 75,00 zal maar zeggen. Want de meeste "witgangers" zijn niet dol op één uurtje werk dus gooien ze er een partij bovenop dat wil je niet weten (in deze recessie-tijd doen ze dat nog steeds!!!!).

  Wat ook wel gebeurd is dat iemand bij ons thuis een klusje doet… en ik doe een klus voor hun… Ieder op zijn werkgebied… een soort van ruilhandel. Totaal geen problemen mee.

  Maar is het iets waarbij ik liever garantie heb, dan neem ik een "witganger" in dienst.

 7. De ruil van goederen en diensten zie ik totaal niet als zwart werken. Ik doe dat zelf ook en zie het eigenlijk als elkaar helpen. Waar ik goed in ben kan een ander voordeel uit halen en andersom.
  Maar ik werk dan ook gewoon om mijn inkomsten te verdienen en dit is maar een extraatje.

  Waar ik wel veel moeite mee heb is zwart werken wanneer je een uitkering krijgt. Wat iemand eerder al zei, in verhouding tot andere zaken is het met een kanon op een mug schieten echter het hele concept gaat tegen mijn gevoel van eerlijk in.
  Ik denk dat dit ook een lastig onderwerp voor mij is omdat dit (inderdaad jaren 80) in mijn directe familie een tijd heeft gespeeld.

  Als jong meisje met twee hardwerkende ouders kreeg ik geregeld nee te horen wanneer ik iets graag wilde hebben, niet vanwege opvoedkundige overtuiging maar gewoon omdat het geld er niet voor was.
  Bij het betreffende gezin was er echter alles in overvloed want ja, papa kreeg een uitkering plus kluste zichzelf een slag in het rond. Dat soort dingen rijmen gewoon niet.

  Dus zwart werken, tja… het ligt er aan in welke vorm je het doet.

 8. Ik ben het volledig eens met jouw visie! Wij durven wel eens een deeltje zwart en een deeltje wit te laten doen, meestal op vraag van de aannemer zelf. Zo hebben we altijd een factuur voor de uitgevoerde werken, passen we wat bij maar is alles ingedekt, zowel voor de aannemer als voor ons. En inderdaad, als je doelbewust leeft van een uitkering maar wel voltijds in het zwart aan de slag gaat, daar kan ik helemaal niet mee leven. Al helemaal niet als je ziet wat een eerlijk werkende mens moet afgeven om het sociale stelsel draaiende te houden.

 9. Ik heb het wel gedaan, maar sinds ik beter op de hoogte ben van btwregels ben ik om. Als ik aan mijn buurman iets betaal, omdat hij mijn pc repareert, maal ik niet om btw, als de gepensioneerde kennis bij mij schildert, maakt het me niets uit. Ik wil grag facturen en service, dus grag met btw.

 10. IK pas ook zwart op kindje al gastouder. Eerst via gastouderburo. Maar moest toen opleiding gaan doen (heb zelf 5 kids!) en dat kostte behoorlijk wat. Als je dan zie wat je krijgt per uur bij buro? Was het voor mij snel gekozen. Dat regelen we zelf wel. En de ouders, die beide hele goede baan hebben, krijgen bijna niets terug. Was al gecreend door gastouderburo, had al bewijs van goed gedrag en EHBO cursussen gedaan.

 11. Laat ik voorop stellen dat zwartwerken inderdaad fout is, niet alleen loopt de overheid belasting mis, ook haalt het zwartwerken werkgelegenheid van de arbeidsmarkt. Als al die zwartgewerkte uren gewoon door bedrijven/zzp'ers werden uitgevoerd, zouden er überhaupt al veel minder mensen in een uitkering zitten.
  Daarnaast zijn er maar weinig mensen die vrijwillig in een uitkering zitten. Die uitkering is gebaseerd op een normale werkweek, dus op 40 uur. Bij een WW gaat de uitkering naar het aantal gewerkte uren in je laatste baan. In de weekenden en avonden zijn uitkeringsgerechtig-den dus in principe net zo vrij als iemand met een baan.
  Bij het zwartwerken zit niet alleen de zwartwerker fout, maar ook de opdrachtgever. Beiden hebben een financieel voordeel bij het zwarte werk. Die opdrachtgever mis ik in je verhaal, het enige wat je erover opmerkt, is dat de opdrachtgever geen garantie op kwaliteit heeft.
  Daarnaast hebben ook de benadeelde bedrijven boter op hun hoofd. John, een vriend van mijn vader, zat als loodgieter vanwege rugklachten gedeeltelijk in de WAO. Hij was nog steeds een heel goed vakman, maar hij werkte wel in een lager tempo en volledige werkdagen zaten er ook niet meer in. Hij deed af en toe zwart een klus voor particulieren. Toen de eigenaar van het plaatselijke loodgieterbedrijf hem daarop aansprak, vroeg John hem om een baan in zijn bedrijf. Dat vond de eigenaar te duur en te risicovol vanwege zijn beperkingen.

  Wat ik hiermee maar zeggen wil, fout is fout.
  Ik word er de laatste jaren een beetje moe van dat alleen het feit dat iemand een uitkering heeft, hem of haar bij voorbaat fraudeur maakt.
  Fraudeurs heb je overal en er is onderhand geen groep mensen met minder privacy en controle – zowel door overheid als maatschappij – als de uitkeringsgerechtigden.
  Ik zeg niet dat jij alle uitkeringsgerechtigden zonder voorbehoud veroordeelt, het is meer de algemeen maatschappelijke tendens van je verhaal die mij hier doet reageren.
  Ik hoop niet dat je dit ziet als kritiek op jouw stukje. Je hebt zelf al gemerkt dat je anders denkt over zwartwerkers met baan versus zwartwerkers met een uitkering en dat verschil in perceptie roept bij jouzelf vragen op.
  Ik vind die vragen -net als jij- interessant en ik hoop met mijn bijdrage de discussie wat breder te trekken.

  Met vriendelijke groet, Rina

  1. Je hebt helemaal gelijk als je zegt: fout is fout. En wat hierboven ook al doorklinkt; als iemand zwart werkt, dan heeft een bedrijf (met werknemers) daar geen werk aan. Ik merk alleen aan mezelf wel dat ik het in het ene geval wel acceptabel vind en in het andere niet. Slecht natuurlijk, want dat betekent dat ik ook meer kijk naar mijn eigen portemonnee dan naar wat wel en niet mag, maar goed, ik ben helaas ook geen heilige.

   Wat ik zelf ook niet begrijp is dat sommige dingen heel streng gecontroleerd worden, bijvoorbeeld of je fraudeert met een uitkering als je samenwoont, dat ze tandenborstels gaan tellen, maar dat b.v. zwartwerken bijna niet gecontroleerd lijkt te worden. Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat die heeft meegemaakt, of iemand kent die dat heeft meegemaakt, dat een zwartwerker betrapt en bestraft is. Dan denk ik: verspreid de aandacht een beetje en maak het bijvoorbeeld voor mensen als de John die jij noemt makkelijker om weer aan het werk te komen.

   Een kennis van mij heeft een oudere man tijdelijk (was een tijdelijk project, ook vooraf afgesproken) in dienst genomen. Omdat die man ouder was en in een uitkering zat, was daar zelfs een subsidie voor. Breid dat meer uit, of geef daar meer ruchtbaarheid aan. Als krachten goedkoper zijn (maar niet minder verdienen!), dan kan dat bedrijven misschien ook weer motiveren om lagere prijzen te rekenen, waardoor het verschil tussen zwart en wit kleiner wordt.

   Maar dat is weer een heel ander zijstraatje 😉

 12. ik ken ook iemand die een heel goed pensioen heeft, waarvan de vrouw ook nog eens 40 uur in de week werkt, die als zwartwerker bij mensen gaat schilderen, onder het mom dat hij zich thuis verveelt en niet af en toe ,maar echt bijna wekelijks, dit vind ik persoonlijk pas echt schandalig ,want hij stoot dus het brood uit de mond van mensen wel netjes belasting betalen. als je je verveelt kun je toch ook vrijwillegers werk gaan doen.

 13. Vraag me toch af of mensen zwartwerken niet zon probleem vinden als ze er zelf baat bij hebben of het juist wel een probleem vinden als zij daardoor werk mislopen? zoals alles zitten er 2 kanten aan een probleem. maar toch als iedereen alles zwart gaat laten doen word dat toch een probleem voor de werkgelegenheid.

 14. Nu ik jouw stukje nog eens rustig en afgekoeld nalees, zie ik dat je wel degelijk verschil maakt tussen af en toe een klus zwart doen en een volledige werkweken draaien, terwijl er ook een volledige uitkering is.
  Blijft toch mijn kritiek over de verdwenen werkgelegenheid staan, net als mijn kritiek op de opdrachtgevers en de werkgevers die mensen met een vlekje/gat in cv/zekere leeftijd weigeren.
  En natuurlijk mijn algemene constatering dat mensen met een baan blijkbaar 'meer mogen' dan mensen met een uitkering. Fout is fout, met baan net zo fout als met uitkering.

  *zet stokpaardje terug in stal*

  Met vriendelijke groet, Rina

  1. Ja, eigenlijk is dat ook niet eerlijk, want los van dat je geen onderscheid mag maken, is het natuurlijk wel zo dat iemand die een baan heeft al iets heeft: een baan. Een ander heeft dat niet, terwijl die dat misschien wel graag wil. Ik denk dat dat meer mijn gevoel is van: je doet er al iets voor, dan mag je ook de kans krijgen om wat extra's te verdienen/doen. Maar eerlijk is dat niet, nee.

 15. Vorig jaar was ik bij een vriend op bezoek, hij en zijn vriendin werkten beiden. Een gezamelijke vriend was weer zijn baan kwijt en hij had nog niet gesolliciteerd op de baantjes waar die vriend hem op gewezen had, dat irriteerde hem (alsof hij dat bepaald). Hij kon het niet velen, zo maar makkelijk thuis gaan zitten en je handje ophouden. Er was werk genoeg, als je maar wilde. Dat vond z'n vriendin ook -belachelijk allemaal!Au! Dat deed ook zeer bij mij.
  Nu is hij ontslagen, in de ww en wat doet meneer? Hij werkt ergens zwart. Ontzettende **. Toen ik dat hoorde kon ik het niet laten "Goh, daar sta ik van te kijken, dat jij dat doet, vorig jaar had je nog zo'n kritiek op .. toen die werkloos was". Hij en zijn vriendin verontwaardigd: Ja maar hij heeft oooooveral al gesolliciteerd! Ik heb gehoord waar hij zoal op solliciteerde, banen waarvoor hij de opleiding gewoon niet eens had dus dat vind ik al een slap excuus maar hoe dan ook, het geeft je niet het recht om zwart te gaan werken. Na een maandje WW je principes zo makkelijk overboord….
  Ik werk voor geen goud zwart naast mijn uitkering, zelfs marktplaats en Bol verkopen heb ik netjes opgegeven en vrijwilligerswerk geef ik ook door. Elke euro die ik zelf kan verdienen, mag/ moet van mij van m'n uitkering af.

 16. Tijdens mijn studie heb ik zwart gewerkt. En zwart werken met een uitkering heeft ook twee kanten.Ik kende een bijstandsmoeder,die haar kinderen graag op sport wilde laten gaan. En daarvoor zwart ging schoonmaken. Dat waardeer ik juist. groeten Izerina

  1. Voor sport voor de kinderen krijgen mensen in de bijstand geld van de gemeente. Dat is daar speciaal voor bedoeld zodat ze op sport kunnen (blijven). Daar hoef je niet zwart voor te werken.

 17. Ik ben er erg op tegen om een zwartwerker in dienst te nemen dat zou ik dus nooit doen. Ik doe het of zelf of laat het door een bedrijf doen. Ik vind het totaal niet kunnen, hoe ik het ook bekijk. En tuurlijk vind ik dat er hier te veel belasting wordt betaald en dat we daar met z'n alle veel te weinig van zien maar des al niet te min vind ik het niet kunnen dat er zwart gewerkt wordt.
  Groetjes Dreadlocks

 18. Het ligt er een beetje aan. Als jij eens iemand helpt en die persoon wil daar iets voor geven…geen punt. Maar echt zwart werken vind ik niets.
  Overigens, wat iemand zei over dat je over de eerste €2000 niets hoeft te betalen, is niet waar. Tot een bedrag van €6600 per jaar betaal je geen inkomstenbelasting. Maar je moet over ieder bedrag dat je verdient, wel zvw betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.