Geld uitgeven aan jezelf

Over het algemeen geef ik niet veel geld aan mezelf uit. Zeker niet als ik aan het sparen ben. Kleding koop ik zelden, drogisterijartikelen heb ik nog voor jaren op voorraad, een bieb-abonnement heb ik wel, maar dat voer ik op als zakelijke kosten (daar leen ik namelijk ook regelmatig boeken voor), sinds vorig jaar heb ik dan een sportschoolabonnement, ik ga heel af en toe naar de kapper (pedicure en schoonheidsspecialist heb ik afgezegd) en af en toe neem ik ook wel eens iets extra lekkers bij de boodschappen mee.

Op zich prima, kun je denken. En dat is het ook wel, maar eens in de zoveel tijd staat al dat sparen en kniepen me zo tegen, dat ik behoorlijk uit de band spring. Dan koop ik bijvoorbeeld wél nieuwe kleding/schoenen/tas/wat dan ook. Op zich ook niet erg, ik steek me er niet voor in de schulden en vind het ook leuk als ik dan weer eens wat andere dingen heb om aan te trekken. Dat maakt dat je toch weer wat minder naar het joggingpak grijpt. Niet dat er iets mis is met een joggingpak, maar als je onder de 30 bent en daar praktisch dagelijks in loopt, zonder dat je het excuus hebt van sportlerares zijn/kinderen hebben die alles vies maken dan mag je daar best eens je vraagtekens bij zetten 😉

En hoe leuk zo’n shopping spree op z’n tijd ook is, ik zou het geloof ik wat meer in balans willen hebben. Laatst bedacht ik me al dat zakgeld voor mezelf misschien geen gek idee was. Een bedrag dat ik b.v. elke maand pin en uit mag geven zoals ik dat wil. Niet uitgeven mag ook, maar dan wel opsparen voor als ik later eens een keer iets wil. Verbrassen zal ik het sowieso niet, daar ben ik het type niet voor, maar ik zou het wel uitgeven aan dingen waar ik echt blij van word. En dat moet volgens mij ook kunnen. Maar hoeveel? Omdat ik mijn begroting steeds naar de 0 zet, gaat elk bedrag aan zakgeld ten koste van spaargeld. Daar moet ik me maar gewoon even bij neerleggen; dat is niet anders. Maar hoeveel is wel leuk, maar niet te veel of te weinig dat je het eigenlijk net zo goed niet kunt doen?

Geven jullie jezelf zakgeld en zo ja, hoeveel? En wat doe jij er meestal mee?

(P.s. LLMM is ook te vinden op Twitter en Facebook)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

31 Comments
 1. Wij hebben beide geen zakgeld, maar ik ben er wel mee bezig om te kijken of dat voor ons gaat werken.
  Wij hebben hetzelfde problemen het gaat dan wel af van het bedrag dat je normaal kan sparen.

 2. Als ik het nodig vind, koop ik iets. Soms ook iets onnodigs, zoals twee lippenstiften of een lange nepleren jas op MP. Maar er gaan maanden voorbij dat ik niets voor mezelf koop, een keer een potje olijven niet meegerekend.

  Om het te budgetteren is op zich wel een goed idee. Maar ik ben niet zo goed in bijhouden en opschrijven. Denk dat ik van make up tot ondergoed en schoenen gemiddeld 60 euro per maand uitgeef.

  1. Ik ook niet, daarom dacht ik; als ik het elke maand pin, dan weet ik precies wat er wel of niet in mijn potje zit. Bovendien maakt dat shoppen via internet nog wat lastiger, want dan moet ik het eigenlijk eerst weer naar de bank brengen 😉

 3. Hoi,

  Hier 100 euro zakgeld per maand.En dat is dan niet voor kleren, want kleding is nodig. En zakgeld is voor wat je maar wilt. Het gekke is dat ik juist met zakgeld enorm kan potten. Maar als ik dan een uitspatting heb ben ik vrij van schuldgevoel. (ik heb laatst 8! dure haarspelden op een Amerikaanse site besteld. Was geloof ik 150 dollar, ik bedoel maar).

  Doen hoor, zakgeld. En koop als eerste lekker een rare spaarpot…

  Groetjes Jacq.

 4. Wij hebben geen zakgeld, mijn man en ik. Wat nodig is, is nodig en verder hebben wij niets nodig. Als ik zin heb in een parfum of iets dergelijks dan doe ik dat.
  Wij hebben een maandbudget voor alle andere zaken behalve de boodschappen en daarin moet het passen.

 5. Misschien is dat inderdaad een goed idee, al geef ik niet heel veel uit. Mijn grootste probleem is boeken xD Kleding zorg ik wel dat ik schoon en netjes heb, en zo af en toe moeten er echt een paar nieuwe spijkerbroeken of een jurkje bij komen, maar daarmee zit ik denk ik rond de 30 euro per maand hooguit. Wel met eenbeetjehulp.nl van buuf van m'n moeder, die zo veel was aangekomen dat ze een hoop kleding in mijn maat over had bijvoorbeeld 😉

 6. Hoi,

  Wij zijn ook een aantal jaar geleden met het fenomeen " zakgeld " te geven aan onszelf ( als ouders zijnde ). Voorheen kregen de kinderen zak en kleedgeld en kochten we zelf wanneer we zin in iets nieuws hadden / nieuwe kleren nodig hadden. In de praktijk kwam het erop neer dat ik in die tijd erg weinig voor mezelf kocht, en zelfs in het begin van ons kleed / zakgeld experiment hieraan moeten wennen en uit macht der gewoonte kleding met kleding voor de kinderen naar huis kwam. Inmiddels niet hoor 😉 Wij vinden het een prima systeem, omdat we weten dat dit wat we uitgeven binnen ons budget past, en we dus niet ( met 2 dure pubers in the house ) geld te kort komen aan het eind van maand, en ik het gewoon heerlijk vindt om maandelijks een bedrag aan mezelf te spenderen, zonder me te bedenken dat we daar ook anders van hadden kunnen doen…..
  Houden ons ook niet strikt aan het bedrag per maand, geven soms meer per maand uit of sparen om een keer " los " te kunnen gaan tijdens het shoppen,
  Kwam er daardoor ook achter dat het ( voor mij dan toch ) belangrijk is niet alleen maar alles zo goed mogelijk financieel te laten reilen en zeilen, maar jezelf ook toe te staan binnen de financiele mogelijkheden natuurlijk om te genieten van een stukje " eigen geld" waar voor je aan niemand verantwoording hoeft af te leggen.
  ( in mijn geval was dit dus alleen maar aan mezelf hoor, )
  Werkt vast voor iedereen weer anders hoor, maar voor ons werkt het prima !

  Groetjes,
  Tekkalanka

 7. P.s )
  Zag dat ik het bedrag wat we maandelijks voor onszelf gereserveerd hebben er niet bij had geschreven, dit is nu € 100,- per maand,

  Tekkalanka

 8. Toevallig waren we laatst bij vrienden in het Zeeuwse. Zij hebben jaren heel zuinig geleefd en op een gegeven moment hebben ze een soort curus gehad over "hoe hou ik het leuk?"Want mensen die heel bewust bezig zijn met besparen, voelen zich vaak schuldig als ze wel geld uitgeven aan zichzelf.
  Zij werken nu met potjes. Ook met zakgeld dus. Het ene potje is het andere niet. Sommige potjes moeten verplicht leeg zijn voordat het volgende salaris is gestort. Het potje "Give " bijvoorbeeld.

 9. Ik geef mezelf 50 euro zakgeld per maand en 50 euro kleedgeld. Van het zakgeld koop ik weleens een tijdschrift, ga ik uit lunchen of een terrasje, gewoon iets voor mezelf. 50 euro kleedgeld per maand is voor mij genoeg. De ene maand koop ik niets dan schuift het weer door naar volgende maand, dan kan ik 100 euro besteden. Dit hou ik ook apart bij. Werkt voor mij ideaal!

 10. Nee wij geven ons zelf geen zakgeld dat gaat nu even niet maar het lijkt me straks wel een goed idee dat je iets kunt kopen zonder je schuldig te voelen dat je weer iets alleen voor jezelf koopt!

 11. jazeker, 15.00 euro per maand. Ik vind dat als ik een voor mij prima salaris binnnensleep iedere maand, dat ik dat wel verdiend heb van mezelf.
  Maar gek genoeg geef ik dat dus ook lang niet altijd uit.
  Ik spaar het niet op. Maar als ik iets echt nodig heb dan kijk ik toch eerst even tweedehands of via Mp.
  Vind ik spannend.

 12. Vanwege eigenlijk 'gat in hand' tiepje, werkt voor mij maar één ding en dat zijn die potjes. Ik weet dus elke maand hoeveel "zakgeld" ik te besteden heb en ga daar dan braaf niet overheen, hoewel het toch vaak aan andere dingen besteed wordt dan voor mezelf trouwens 🙂

 13. Hier ook zakgeld, zijn we net 2 maanden mee gestart. 150 euro per maand. Voor mij zit hier wel kleedgeld in. Vriendlief komt er niet mee uit(dure hobby), dus ik verwacht dat hij kleding er niet van kan kopen.Deze maand heb ik maar 20 euro uitgegeven bewust. De rest spaar ik op voor een cursus in sept die ik lekker voor mijzelf ga doen. Groetjes BrEkster

 14. Wij "geven" onszelf 75 euro zakgeld per maand. Eigenlijk potten we het allebei op (ik heb er nu zelfs een aparte spaarrekening voor geopend voor mezelf). Het is gewoon heel fijn als je uit zo'n potje een keer kleding voor jezelf koopt (is natuurlijk een noodzakelijk iets, maar vind ik erg moeilijk om geld aan te besteden), of dat je een keer uit eten gaat van je zakgeld. Verder koop ik wel het e.e.a. aan boeken van mijn zakgeld en doe ik er eens een cursus van. Ik vind het belangrijk dat je ook, al is het maar een klein bedrag, geld heb dat je mag uitgeven zonder er over na te denken of het nuttig besteed is.

 15. €200,-p.p. per maand, incl. kleedgeld. Is best veel, zo merk ik ook aan de andere reacties. Maar we doen er alles van. Ook cadeautjes voor mensen waar de ander niets mee te maken heeft, collega's met name. Verder gaat het bij mij op aan lunchen/uit eten met vriendinnen. Maar ik kan er ook goed van sparen. Zo ben ik van het voorjaar naar Marrokko geweest met een vriendin. Van mijn spaarcenten. Dus partner heeft er geen 'last' van en overige potjes ook niet. Voor ons werkt het prima zo. Ik vind het prima dat ik me niet hoef te verantwoorden als ik een paar schoenen koop 😉

 16. Mijn salaris komt gewoon op mijn eigen rekening binnen. Hiervan gaat een gedeelte naar de gezammelijke rekening en de rest blijft gewoon staan. Een gedeelte spaar ik (meestal wel een vast bedrag) en de rest is om vrij uit te geven. De ene maand gaat het op de andere maand niet. Soms spaar ik ook even iets minder, maar kleding etc koop ik gewoon van het restant. Geen vast bedrag en dus ook geen zakgeld. Ik vind dat niet nodig.

  Manlief heeft ook gewoon zijn eigen rekening en spaart een vast bedrag per maand en de rest geeft hij uit.

  Ik heb mijn paard nog die een hoop geld kost en daar gaat ook nog een hoop geld in zitten. Hij heeft zijn feesten en dat gaat dus ook van ons "eigen" geld af.

  Ik vind het zo prima. Je moet ook nog wel een beetje kunnen leven. 1x in de 8 weken ga ik naar de schoonheidspecialist en dat kost mij 20 euro. Heerlijk ik knap daar echt van op. Als ik het nodig vind om naar de kapper te gaan dan ga ik en betaal ik daar 17 euro voor.

 17. oh wat jammer dat je de pedicure laat schieten. Afgezien van het feit dat het zó verzorgd staat, dragen je voeten je wel elke dag opnieuw. 'k vind het eigenlijk net zo belangrijk als de tandarts.
  Denk er nog eens over na. 1x per 2 maanden, zo duur kan dat toch niet zijn?
  Groet,
  Joke

 18. Wij hebben wel zak-kleedgeld, 40 euro per maand. Dat is wat ons betreft prima. Enne ik loop ook wel is in een joggingbroek, zit erg lekker namelijk
  Groetjes Dreadlocks

 19. Hier ook allebei 100 euro per maand. Mag helemaal op. Hij rookt er van, ik niet. Ik spendeer bijna alles aan kleding, schoenen, lunchen en een dagje sauna. Hij gaat er van naar de kroeg. Zijn kleding wordt van de gezamelijke rekening gekocht, maar is niet zo veel per jaar. Ik koop gewoon heel veel kleding, wil er goed uit zien voor mijn werk en ook als ik niet op mijn werk ben. Een dametje dus… Soms als ik over hou gaat het wel naar de spaarrekening. Tof blog is dit toch!

  1. Ik ben trouwens wel en echte koopjesjager. Kocht deze week een paar nieuwe leren ballarina's van mustang van 60 euro nu voor 14,95. En nog een paar leren laarzen voor de aankomende winter van 149 euro voor 35 euro. Dat vind ik geweldig. Ook kleding koop ik afgeprijsd of vooral met kortingscodes via internet en dan gebruik ik altijd de website p-less. Die geeft een percentage terug in je account wat je kan laten uitbetalen. Het heeft me al bijna 800 euro uitgekeerd (denk ook aan afsluiten reisverzekering, nieuw telefoonabonnement e.d. schrijf je in en ontdek het zelf http://p-less.nl/inschrijven/?via=E9026222

 20. Manlief en ik krijgen ons inkomen binnen op onze eigen rekeningen. Kosten zijn gesplitst.

  Aan het begin van de maand gaan alle kosten + de vaste spaarbedragen van mijn rekening. Wat er overblijft is van mij!
  Wat aan het einde van de maand nog over is gaat naar de spaarrekening.

  Ik ben dol op mooie kleding, maar heb een hekel aan winkelen… (op zich een zeer besparende combi). En tegenwoordig kijk ik dan eerst nog tweedehands… Als ik 20 euro per maand aan kleding uitgeef, dan is het veel en ja ik heb best mooie dingen in de kast liggen en loop zeker NOOIT in een joggingbroek (er mag wel nog een mooie pyjama bij..)

  Overigens: Koop mooie, lekker zittende kleding en hou die joggingbroek maar voor 's vonds / als pyjama… Zowel onder als boven de 30 moet je maar niet teveel in zoiets lopen (of dat vind ik).

 21. Oh ja… wat ik aan andere dingen uitgeef wisselt.
  Ik denk in totaal zo'n 50-100 euro per maand aan… ?

  Spulletjes zoals foto's bestellen, eens een nieuwe iets voor m'n haar, nieuwe automatten, hapjes op de markt enz.

 22. Voor ons werkte zakgeld niet. Wij deden ongeveer destijds 200,00 gulden en uiteindelijk kwam dit bedrag nagenoeg op de spaarrekening. En dan kochten we er uiteindelijk een nieuwe computer van die we beiden gebruikten of zoiets. Man en ik hebben beiden geen dure hobby's en kopen niet veel of dure kleren. Wel af en toe dure schoenen maar die gaan dan weer heel lang mee. Ik krijg elke maand EUR 50,00 van mijn moeder voor kleding en daarmee kom ik goed uit. Alleen schoenen koop ik dan zelf, mazzeltje dus. Als we nu iets willen kopen wat meer dan een paar tientjes kost dan overleggen we dat eerst. Is het wat duurder dan plannen we het in. Het bevalt ons goed zo en financieel kunnen we het zo doen.

 23. wat een leuke blog heb je toch! ik vind het heel terecht als je af en toe iets voor jezelf koopt! zakgeld is misschien ook een optie. zelf heb ik er ook weleens aan gedacht..mmmm stof tot nadenken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.