Aflossen, ook met druppeltjes op de gloeiende plaat

Aflossen voelt hier af en toe echt als een druppel op een gloeiende plaat. Maar eens moet die plaat toch afkoelen...

De meeste lezers weten wel dat wij een fikse hypotheek hebben. Volgens de bank hadden we nog meer kunnen lenen, maar ik ben blij dat we daar niet aan begonnen zijn. De maandlasten zijn namelijk behoorlijk pittig, helemaal omdat ik anderhalf jaar geleden gestopt ben met mijn parttime baan. Dat maakt dat extra aflossen best lastig is en soms aanvoelt als een druppel op een gloeiende plaat…

Ik wil sneller aflossen!

Eerder haalde ik met mijn parttime baan nog zo’n €1000 per maand binnen, waardoor het met sparen/verbouwen op zich redelijk door kon gaan. Nu heb ik wel meer vrije tijd en meer ruimte voor mijn gewone klanten, maar tegelijkertijd ook €1000 minder aan vaste inkomsten. En hoewel ik dat bedrag er graag weer bij zou willen hebben, zou ik zeker geen 20-40 uur meer van huis willen zijn. Soms heb ik het gevoel dat ik nog steeds aan het uitpuffen ben van die tijd!

Ik was eigenlijk niet van plan om deze maand wat af te lossen, of een kleiner bedrag dan de gebruikelijke €500. En afgelopen week, na het uitlezen van Hypotheekvrij!, betrapte ik mezelf erop dat ik MOEST aflossen. In het boek ging het over het toewerken naar psychologische grenzen. Voor mij is dat de €400.000. Hoewel we daar in theorie al onder zitten (als je het spaarbedrag er vanaf trekt), zitten we er voor mijn idee nog bijna €2000 bij vandaan. Het geld in de spaarpot tel ik niet mee, want hoe leuk het ook is dat dat aantikt, je kunt en mag het niet zomaar aflossen, dus je maandlasten gaan er niet door naar beneden.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Frustratie in het kwadraat

Eigenlijk wilde ik die €2000 gewoon aflossen. Dan zouden we net onder de €400.000 terecht komen. Maar uiteindelijk is het bij €1000 gebleven. Wel een flinke sprong, waardoor we volgende keer misschien wél onder die 4 ton uitkomen, maar die €2000 vond ik nu even niet verantwoord, omdat we nog met het dak zitten. Natuurlijk meteen al mijn lijstjes weer bijgewerkt en me bedacht dat het misschien €4 in de maand aan rente ging schelen.

En toen dacht ik wel even: @#$#@%&(@$%U#($%!!

Betaal je zonder HRA ruim €1800 aan rente, levert een aflossing van €1000 (vind ik een hoop geld) een hele korting op van maar liefst €4. Dus. Maar dat plaatst direct ook wel weer even in perspectief hoe je kunt denken over de prijs/kosten van een huis, versus ‘echt’ geld; niemand vindt het vreemd om een ton of misschien wel twee ton neer te leggen voor een huis, maar als dan geroepen wordt om aflossen, dan ‘is daar geen geld voor’. Dat kan natuurlijk niet, dat zou hetzelfde zijn als je bij de Wehkamp dingen bestelt die je niet kunt betalen. Alleen is het met een huis in een veel grotere vorm. Maar het geld wordt er niet minder echt door; da’s nog steeds waarschijnlijk meer dan je de eerste 30-40 jaar van je leven op je spaarbankboekje ziet staan.

Toch blijven aflossen, ook mét druppels op de gloeiende plaat

Daarom blijven we mooi doorgaan met aflossen, ook als het ‘maar’ 1, 2 of 3 (of dus 4) euro aan rentevoordeel oplevert. Over het geheel genomen is dat toch weer €1200 dat we uiteindelijk niet aan rente betalen en €1000 die we over 25 jaar niet meer terug hoeven te betalen.

Maar: niet ten koste van alles. Of we over 30 jaar nog leven, weten we niet, maar dat we er nu nog zijn, da’s wel duidelijk. Dus niet alleen maar kniepen, maar wel elke euro bedachtzaam uitgeven en alleen aan dingen die ook daadwerkelijk iets (moois/plezier) opleveren!

Voelt aflossen bij jou ook wel eens als druppels op de gloeiende plaat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Ik heb een spaarhypotheek en moet me er nog eens in verdiepen of het slim is om versneld af te lossen. Zeker omdat ik hoop mijn huis binnen een paar jaar ( met verlies) te verkopen. Dan heb ik het extra geld liever op de bank staan zodat ik de schuld (deels) direct kan verrekenen. Zit namelijk tijdsverschil tussen het vrijvallen van het spaarzaam bij verkoop en het aftikken van het verlies bij de notaris… En verder moet ik minimaal 2000 inleggen af te lossen. Dat moedigt ook niet echt aan…

  1. Met een spaarhypotheek loont het best wel om extra in te leggen, want daar krijg je elke maand rente over. En de rente die je betaalt blijft hetzelfde, of je nu niets extra's inlegt of €1000 per maand. Je moet er alleen voor zorgen dat je niet twintig jaar eerder klaar bent, maar dat duurt wel even, voor het zover is. Wel balen dat je minimaal €2000 moet doen, onze spaarhypotheek mocht per €300, onze aflossingsvrije elk bedrag dat we willen.

  2. Tnx voor de toelichting. Het was inderdaad iets met dat je dan op een gegeven moment vermogensbelasting moest gaan betalen ofzo, maar dat is dus pas wanneer je echt heel snel gaat aflossen. Voor mij zou het om 2.000 extra aflossing per jaar gaan.

  3. Renate: jullie hebben het over 2 verschillende dingen.

   Jij hebt het over aflossen (= je schuld kleiner maken) en LLMM heeft het over het bijstorten in het spaargedeelte van de hypotheek. Daarmee los je niet af, maar vergroot je wel je spaarpotje wat scheelt in het bedrag wat je per maand moet betalen (het bedrag wat je inlegt voor dat spaargedeelte wordt dan namelijk lager).

   Hoe eea zit met eigen vermogen weet ik niet + dat ik wel begreep dat je in samenwerking met je bank goed in de gaten moet houden of je "binnen je bandbreedte blijft". Hoe dat laatste zit snap ik zelf ook nog niet… LOL!

  4. Bspaarzuinig: Brandbreedte werkt erg simpel stel dat je 5000 euro per jaar inlegt dan mag je hoogste inleg in een jaar niet meer zijn dan euro. Bandbreedte 1 op 10. Heb je toch meer geld dan kun je daarmee de looptijd gaan verkorten zodat je premie binnen de bandbreedte blijft, maar je moet minimaal 20 jaar sparen.

 2. Dat heb ik dus ook. Los ik heel veel af (8500 sinds juni), scheelt het me wel 35 hele euro's. En zeker, met 1000 euro per keer gaat het nog minder snel. Maar het is wel fijn dat het bedrag een rente naar beneden gaat. Doorrekenen naar de looptijd motiveert het beste dan. En hoe vroeger je het in de looptijd doet, des te voordeliger.

  Geld voor leuke dingen moet er ook zijn, ik heb echter niet het idee dat we er nu echt dingen om laten. Ik heb aan zaken als kleding / electronica / naar ikea toch al weinig behoefte, dat scheelt.

  Maar super hoe je toch blijft aflossen. Veel druppels is ook een emmer vol, uiteindelijk.

  1. Voor sommige dingen maakt het mij ook niet uit, maar ik merk wel dat ik het steeds moeilijker vindt om te genieten van iets dat geld kost en daar wil ik ook vanaf, want van mooie/lekkere/leuke dingen moet je gewoon kunnen genieten, of het gratis is of niet.

   En €8500 sinds juni… AAAAAH!!! Wat goed zeg! Ik zit voor dit jaar nu op dik €5200. Als we dat rotdak niet hadden hoeven laten doen, had ik zo €75 aan rente per maand kunnen besparen :O

  2. Het is wel grotendeels spaar- en vakantiegeld van eerdere maanden wat erbij zit hoor, zou lekker wezen om in twee maanden over te hebben :O

   Maar blijven genieten van die dingen is ook belangrijk. De lucht van een nieuw kledingstuk, keertje lunchen op een terras, een nieuw boek, frietje op het strand… die dingen die niet bijzonder zijn als je ze altijd maar koopt en doet maar juist zo'n gevoel van verwennerij geven als het bij die paar keer op een jaar blijft….

   Straks heb je je dak en kan je weer lekker aflossen… en hopelijk ook weer wat meer genieten van dingen voor jezelf?

 3. Ja inderdaad. Wij lossen nog niet af op de hypotheek maar ben iedere maand 100 euro extra aan het storten om ons persoonlijk krediet naar beneden te krijgen. Dit levert per maand aan minder rente soms maar een paar centen op.

 4. Als je huurt betaal je pas veel. De huur van een huis is snel 750 euro. Dit geld gooi je dan eigenlijk direct in de put. 1000 euro is veel geld maar het leven is tegenwoordig gewoon heel duur. De huisprijzen zijn door het dak geschoten. Men roept wel dat het crisis is en de huisprijzen zakken maar als je gaat kijken naar de prijsstijgingen vanaf de jaren 80 dan stellen de prijsdalingen nog weinig voor. Kortom. het leven is duur!

 5. Elke druppel is er eentje en op een gegeven moment is die gloeiende plaat echt wel afgekoeld en koud.
  elke euro is er ook weer eentje die je niet hoeft weg te geven aan rente.
  Maar je ben echt goed bezig (en volgens mij je huis ook prima meer waard aan het maken). Je komt er uiteindelijk heus wel.

 6. Ik heb dat nu met onze schuld: ach dat ene tientje of die paar euro voor iets lekkers bij de bio-boer… Ik moet mezelf echt tot de orde roepen nu. Het moet gewoon even een paar maandjes allemaal iets soberder en dan krijgen we opgeteld het geld hopelijk bij elkaar. Elke euro telt gewoon! Ook als dat niet in je karakter ligt van nature 😉
  Een centenweger zal ik nooit worden en bang om geld uit te geven en te genieten, ben ik ook niet. Maar we moeten nu eenmaal weer in het gareel komen. Gek is dat, he? Dat je soms wekenlang heel goed op alles weet te besparen en bovendien het geld naar je toe blijft komen en dat je dan opeens een gat in je bankrekening slaat. Soms omdat dingen moeten en alles tegelijk lijkt te komen, soms ook dingen die je beter kunt uitstellen/overslaan/goedkoper hadden gekund of zoiets. Of geen en nullerlei nut hebben maar heel fijn zijn om gewoon te hebben. Daarom. Omdat je al zo lang zo braaf was 😉

  Ik vind je idee van zakgeld voor jezelf wel goed. Jullie hebben nog zo'n lange weg te gaan met aflossen, dat houdt geen mens vol zo lang anders! Dan heb je dadelijk een afgelost huis en is pleziertjes een vage herinnering geworden van toen je nog jong en knap was en ben je krentenweger eerste klas geworden! Toen ik begon te consuminderen had ik heilig ontzag voor mensen die zich alles wisten te ontzeggen. Maar inmiddels weet ik wel beter!

 7. Leuk boek hé Hypotheekvrij, ik vond het ook erg inspirerend . Zet je wel aan het denken….
  Ik ben al blij dat ik mijn rekeningen kan betalen en een buffertje heb ( en dat is meer dan ik begin van dit jaar had kunnen bedenken) dus dat wordt meer een doel voor de toekomst.
  En genieten hoort erbij……….maar dat kan op vele manieren en hoeft geen geld te kosten ( en soms ook wel:-)

 8. Het hypotheek aflosboek heb ik gereserveerd bij de bibliotheek.
  Heel raar, het was al uitgeleend en iemand anders had hem ook al gereserveerd. Ik snap er niks van….:-)) Heel NL lost af hihihi

  Maar wie weet geeft het me goede moed om door te gaan met aflossen.
  Ik heb nu zo weinig reserve meer, dat ik zelfs moet opbouwen. Jammer, maar helaas.

 9. Ik blogde er ook al over en moet minstens 2000 euro per keer inleggen, vanaf nu zetten we 250 euro per maand in een apart spaarpotje dus nog een maand of 8 te gaan om te besluiten of we aflossen of een spaarvarken gaan vetmesten en aan het einde van de rit 'slachten'.

  Ik los af, betaal dan iets minder hypotheek maar heb dan ook weer minder hypotheekrente aftrek en levert het dan per saldo echt iets op of …

  Ik spaar op een spaarrekening, ontvang rente en aan het einde van de rit lever ik dat bedrag in één keer in.

  Er zal ongetwijfeld nog te rekenen zijn met rentes van sparen en de hypotheek, maar dat hele totaalplaatje heb ik nog niet inzichtelijk, misschien ook dat boek maar eens lezen.

  1. Ik zou zeker tussendoor aflossen/inleggen. Op een spaarhypotheek krijg je dan langer meer rente en met een aflossingsvrije hypotheek gaan je maandlasten elke keer omlaag. Je krijgt dan minder HRA ja, maar dat is 1) geen zekerheid, kan ingeperkt worden, 2) afhankelijk van inkomsten, als je je baan kwijt raakt ben je de sigaar en 3) vaak meer dan dat je op zou halen via een gewone spaarrekening.

   Bovendien moet je een aflossingsvrije nog wel een keer aflossen en als je niet aan het einde van de looptijd dat wilt doen door je huis te verkopen, dan is het voordeliger om nu steeds gebruik te maken van de boetevrije aflossingsruimte (bij ons 20% per jaar, maar daar komen we nooit aan).

  2. je hebt nog een keus nl de looptijd ermee verkorten. Hier ga ik voor.OP het moment dat man dan eerder met pensioen zou willen dan kan dat
   Geldover

 10. Ik heb het boek in de vakantie gelezen. Het is inderdaad een eyeopener. Knap hoe hij het gedaan heeft, maar ik wil zelf toch niet zo enkele jaren leven. Dan maar wat langer erover doen. Eén ding is zeker. Als wij 65 zijn is ons huis helemaal van ons. Dat is ons doel en dat kleine beetje dat rest, daar hebben wij nog 18 jaar voor.

  1. Ik vond het zeker ook knap, maar wat mij vooral inspireerde was dat het boek je het gevoel geeft dat je niet de enige bent die hier *nu* voor kiest. Veel van de praktische tips pasten we al toe, dus dat was iets minder bruikbaar. Ik dacht overigens wel: geef mij zo'n baan waarvoor je anderhalve dag in de week werkt en netto bijna €1000 opstrijkt…

 11. Ik heb niet het idee dat het een druppel op een gloeiende plaat is. Het is namelijk een lening die je bent aangegaan voor 30 jaar. Deel je hypotheekbedrag door 30 en je ziet wat je per jaar ongeveer zou moeten aflossen. (Dan heb ik nog niet rekening gehouden met rente e.d.).
  Alles wat je extra kan aflossen is mooi meegenomen! En als je niks aflost blijft die plaat maar gloeien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.