Gezond eten is echt opletten!

Gezond eten is ook een uitdaging!

Aaaaah!!! Eigenlijk wist ik het wel, maar toch denk je vaak dat je op een gegeven moment alles wel redelijk in het snotje hebt. Nou, niet dus. Ik ben dus best wel bezig met gezond eten en dat gaat ook wel goed. Ik heb inmiddels een mooie basisvoorraad, waar ik eigenlijk dagelijks van eet. Pakjes en zakjes gebruik ik praktisch niet meer, dus dat is ook mooi.

Wat is gezond?

Maar dan: er zijn zoveel mensen die elkaar tegenspreken als het gaat om wat gezond is. Zo probeer ik m’n eten op het moment een beetje Paleo te houden. Veel noten, veel groenten, veel fruit, meer vlees dan ik at (maar nog geen hele lappen) en geen bloem e.d. meer. Brood eet ik eigenlijk ook niet meer en ik probeer ook weg te blijven van aardappels e.d. Wel kijk ik naar wat gezondere vervangers en heb ik toch een voorraadje bio-volkoren-pasta, zilvervliesrijst, quinoa en couscous. Ik dacht eigenlijk dat die laatste twee sowieso wel goed waren, maar nu blijkt couscous ook gewoon een graan te zijn. Nou ja, een flink bewerkt product dat uit een graan komt. Het wordt zelfs vergeleken met witte pasta en rijst! Misschien dat de hele wereld het wist, maar ik dacht dat het supergoed voor je was. Daar zit je dan met je goeie gedrag. En je kilo couscous. Ik eet het natuurlijk wel gewoon op, maar dat is dus niet voor herhaling vatbaar.

Waar ik ook nog een beetje mijn twijfels bij heb, is roomboter. De één zegt: prima, doen! De ander weer niet. Ik houd zelf totaal niet van boter en zou het alleen gebruiken in b.v. een saus of taartachtig iets, maar merk wel bij mezelf dat ik er wat moeite mee heb. Natuurlijk zijn vetten goed voor je, maar ik heb het idee dat ik die evengoed wel voldoende binnenkrijg door m’n gebruik van kokosolie en het eten van noten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat nu?

Omdat het me verder prima bevalt en ik het ook fijn vind om te weten wat ik nu eet en wat voor invloed dat op me heeft, ga ik gewoon zo door. Ongetwijfeld met vallen en opstaan, maar in ieder geval zeker beter dan ik eerst deed. Misschien ook gewoon maar eens extra zoeken op dingen die gezond lijken, maar niet gezond zijn. En gewoon nog meer zelf maken van echte basisproducten als kokos- en amandelmeel. Daar kan toch niet zo heel veel mee gebeurd zijn? Daarnaast las ik ook dat je van bloemkool weer b.v. een mooie ‘geschikte’ couscous kunt maken, dus als deze op is, kan ik dat ook eens proberen. Wie weet zijn m’n bloemkoolplantjes dan al uitgegroeid tot bloemkolen en hoef ik daarvoor niet eens naar de winkel 🙂

Kom je ook wel eens iets tegen waarvan je denkt dat het hartstikke gezond is, maar dat toch helemaal niet zo gezond blijkt te zijn?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Bezig zijn met gezond eten en bewust eten: daar kruipt inderdaad erg veel tijd in. Ik ben er zelf ook nogal veel mee bezig. Wanneer ik minder tijd heb neem ik sneller ongezondere dingen.
  Veel noten eten denk ik is bv. niet ongezond, maar heel veel calorieën. Zelf eet ik wel brood en aardappelen, maar telkens met mate. Zelf geloof ik dat je gewoon niet moet overdrijven in alles. Echte boter zou gezonder zijn, maar vetter.
  Een hele klus ermee bezig zijn. Mensen spreken elkaar vaak tegen. Doe gewoon waar jouw lichaam zich lekker bij voelt.

 2. Ja, het is soms echt lastig, er zijn inderdaad zo veel tegenstrijdigheden. Ik zie collega's diëten met (bijna alleen)vlees en dan vraag ik mij af of dit zo gezond is, ok, je valt wel heel wat kilo's af maar je lichaam? Ik hou me al jaren aan wat m'n dietiste voorschreef toen ik m'n eetstoornis overwon…een half bord groenten, 1/4 vlees/vis/vervanger en 1/4 aardappelen, bruine rijst, couscous, quinoa. Dat werkt prima voor mij en ik voel me geweldig 😉

 3. Eindelijk gaat de broekriem een gaatje verder door het Dr. Moerman dieet dat ik volg. In zowel het Moerman als het Montgnac dieet mag jegewoon brood eten. Wel zo eenvoudig. Aardappelen voegenin beide dieten niets toe. Te weinig voedimgsstoffen.

  Ik ben nu zover met de moestuin dat ik behalve de verplichte bieten en peen, en fruit mijn gewone dagelijkse groenten binnenkort direct uit de oestuinpluk,,sla, tuinonen rabarber bieslook,peterselie enz zijn voldoende aanwezig. Ik gaf 45 euro uitdit jaarnaan moestuin. Oog tijd dat het nu geld gaat opleveren.

 4. Ach, neem alleen al melk,eerst is dat supergezond en nu blijkt opeens dat het toch niet zo is.
  Een appel zou goed snoep zijn, helaas is gebleken dat het slecht voor je tanden is.
  Zo zijn er wel meer dingen eerst goed en daarna slecht of andersom.
  Ik eet zo gevarieerd mogelijk, ik eet geen vlees omdat ik geen dieren wil eten, er zijn echter goede alternatieven.
  Ik geloof niet in al die voeding hypes, op mijn leeftijd heb ik er al heel veel voorbij zien komen.
  Ik eet graag de groente van het seizoen. Ik hou niet van ingewikkeld.
  Van pakjes en zakjes maak ik heel weinig gebruik, veel te zout.
  Ik voel mij hier prima bij.

 5. Geen tijd om alles te lezen misschien staat deze tip er al bij.

  Couscous kan je ook maken van gierst en dan is het wel gezond, de gierst die jij gebruikt is van durem gemaakt en dat is een meel soort.

  Groetjes Dreadlocks

 6. Bloemkoolrijst (of couscous) is best lekker. Ik maal het heel fijn en gooi er gesmolten boter, rozijnen en kaneel over. Je proeft eigenlijk geen koolsmaak. Moet ie wel heel vers zijn anders is het niet lekker.

  Maar ik heb dat ook nog vaak… Heel vervelend. Maar al doende leert men. Roomboter is gezonder dan margarine, duh. Maar je hebt het niet nodig op zich. Als roomboter komt van grasgevoerde koe (grasboter) is het een goede bron van omega 3 vetten en die zijn goed voor je. Maar 2 x per week vette vis en je krijgt er ook genoeg van.

  Maar 'luisteren' naar je lichaam is het beste. Hoe voel je je als je groenten met vis eet, en hoe als je daarbij aardappels toevoegt. Hoe voel je je na een pastamaaltijd en hoe na een groene smoothie…

 7. Tegenwoordig is alles ongezond lijkt het wel. Ik merk dat mijn lijf blij wordt van minder brood, maar wel graag pasta's lust.
  Dus dan gooien we het brood er maar deels uit en bak ik vanalles van amandelmeel en bak ik eitjes. Gewoon in olijfolie of boter. Bleek 1,5 jaar terug namelijk al jaren te weinig vet binnen te krijgen. Vooral veel en veel te veel suikers in alles. Dus langzaamaan alles aan het vervangen voor betere en gezondere variaties.
  Zoonlief wordt heel blij van bananenbrood en amandelmeel pannenkoekjes, dus die gaan straks ook mee naar school met enige regelmaat.

 8. quinoa is ook zo'n heerlijk product. Alleen jammer dat doordat wij 'westerlingen' het zijn gaan eten het zo duur is geworden dat de indianen in de Andez waar het vroeger hun basis was het nu niet meer kunnen kopen en daardoor nauwelijks in hun voedingsbehoefte kunnen voorzien.
  Hier de tekst van Wiki: De consumptie van quinoa is in de jaren voorafgaand aan 2013 sterk toegenomen. Zelfs zodanig dat de prijs van dit voedsel in Peru en Bolivia zelfs is verdrievoudigd. Met als gevolg dat de lokale bevolking het steeds moeilijker krijgt om voor hun basisvoedsel te betalen.[9][10] Desondanks is 2013 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot "Jaar Van De Quinoa".[11]

  Ik had het net ontdekt als lekker, maar quinoa eet ik nu niet meer. Ik houd het wel weer bij voeding uit Europa.

 9. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er niet zo mee bezig ben. Wij eten voornamelijk gevarieerd en alles wat wij lekker vinden. En dat is bijna alles.
  Dus pasta, rijst maar ook gewoon aardappels en groenten..
  Ik wens je een heel mooie nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 10. Soms helpt het ook om gewoon goed te voelen: hoe smaakt het eten, voel je je er blij van? Krijg je extra energie, een prettig gevoel van voldaanheid? Dat helpt vaak, zeker met kwesties als roomboter. Iedereen kan wel zeggen dat het on/gezond is, maar uiteindelijk moet jij tevreden zijn met wat je eet en het idee hebben dat je je lichaam het ideale eten geeft, en dat kun je alleen zelf aanvoelen!

 11. Haha herkenbaar! Ik ben ook zoekende naar gezonder en word knettergek van de tegenstrijdigheden en enge stofjes waar ik niet van op de hoogte was. Zo blijkt veel amandelmeel/noten ook niet goed i.v.m fytinezuur. Dat laatste schijnt ook in peulvruchten te zitten. Plantaardige oliën verhitten is niet goed, maar ik ben gek op olijfolie. Ik kocht geurloze kokosolie, maar die blijkt geraffineerd. Logisch ook, maar ik hoefook niet alles met roomboter of kokossmaak. Melk niet goed…of wel. Als het rauw is? Als vegetariër mag je geen soja eten, want slecht voor lijf en milieu. Zelf aan de slag? Glutenmeel? GLUTEN. Zucht. Agavesiroop blijkt net zo natuurlijk als ahornsiroop. Jammer, want ik vind oerzoet 'bijzonder' van smaa

 12. k. Hond sprong op schoot. Heb je al gegoogeld met 'acrylamide'? Ik probeer nu ook te luisteren naar mijn lijf en beperk suiker zoveel mogelijk. Tarwe wil ik vervangen door spelt. Ik ben gek op brood en pasta en vrees dat ik maar een keer leef en wil daarvan genieten. Je kan ook ziek worden door allerhande omgevingsfactoren. Maar goed als je eenmaal bepaalde kennis hebt, voel je je zo snel schuldig.

  Ik ben benieuwd naar je moestuin! Plaats je een keer foto's?

 13. gewoon gezond gevarieerd eten,(liefst lokaal en met de seizoenen mee..)waar je je prettig bij voelt en luisteren naar je lichaam.zonder pakjes en zakjes eten is al een hele goeie.

  ik vind zulke dilemma's soms ook moeilijk hoor.
  ook bv als bepaalde voedingsmiddelen heel gezond zijn,maar uit een ander deel vd wereld komen,wat weer veel co2 uitstoot geeft door het vervoeren of de mensen van daar het produkt zelf niet meer kunnen betalen of dat er arme boeren van hun land weg gejaagd worden voor het verbouwen van kokosolie.
  gr an

 14. Blijft lastig hoor. Er zijn zoveel verschillende ideeën over wat gezond is en wat niet. Zo is het nu helemaal 'in' om paleo te eten. Men gaat ineens weer meer vlees eten, wat ik heel jammer vind. En ik geloof dat het paleo eten ook heel veel met bananen en andere 'verre' vruchten werkt. Dat is dan 'oer-eten' maar de bananen moeten wel van de andere kant van de wereld komen, dus is het vast niet óns oer-eten, of zie ik dat verkeerd. Net als het vele vlees zijn al die produkten die van ver moeten komen ook niet best voor het milieu. En moet je daar ook niet naar kijken? Ik weet het ook allemaal niet hoor, maar het blijft interessant om er over te denken en te lezen.

 15. Ach over een paar jaar is dat hele 'paleo' weer verkeerd om wat voor reden dan ook.

  Ik probeer vooral goed naar mijn lichaam te luisteren, zolang ik dat volhoud gaat het eigenlijk heel aardig en voel ik me prima. Zodra ik me weer eens laat beinvloeden door deze of gene die heeft besloten dat dit of dat Het Antwoord op gezond eten is gaat het een stuk minder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.