Vakantiegeld

Bijna iedereen die in loondienst is, krijgt ergens in mei of juni het vakantiegeld uitgekeerd. Dat is meestal 8% van het brutoloon. Wat ik me van mijn loondienstperiode herinner, was dat altijd best een leuk potje dat toch in de buurt kwam van een extra salaris. Niet helemaal, vanwege het hevige belastingtarief dat erop geheven werd, maar toch.

Als ondernemer krijg je geen vakantiegeld. Je kunt het jezelf wel uitkeren, maar dat telt dan gewoon als een extra opname richting privé. Volgens mij heb ik mezelf vorig jaar €500 aan vakantiegeld uitgekeerd, maar dat was toen niet echt voor de vakantie, maar meer voor het dak.

Dit jaar twijfel ik. M’n zakelijke rekening staat op het moment niet zo vol als eerder het geval was. Ik kan er wel weer allemaal geld uit gaan trekken, maar ik moet ook gewoon m’n salaris kunnen blijven betalen en eventuele belastingaanslagen. Want als het eenmaal naar privé is, dan wordt het verdeeld over potjes en wil ik er dus écht niet meer aanzitten. Bovendien heb ik via privé vandaag best een leuk bedrag ontvangen, waar ik de potjes ook wel weer mee kan spekken. Het blijft verleidelijk om tegen het einde van de maand te kijken hoeveel ik nog ‘nodig’ heb om mijn spaardoelen te bereiken en het vakantiegeld daarop aan te passen, maar toch, het moet wel kunnen.

Bovendien schiet het vakantiegeld dan ook wel z’n doel voorbij. Het is namelijk bedoeld voor een vakantie. En normaal gesproken zou ik denken: maakt niet uit, ik ga toch niet, maar dit jaar twijfel ik toch over een weekje naar de zon. Gewoon een goedkoop ticket boeken en lekker er even tussenuit zijn. Dat kost geen fortuin, maar als je een week moet eten, overnachten en nog vliegen, ben je zo een paar honderd euro kwijt. Daar moet ik dan wel voor sparen, want op mijn huidige vakantierekening staat iets van €23, dat is niet bepaald genoeg 😉

Ik ga nog even bedenken hoe ik dit precies in ga kleden en of ik ga. Als ik ga, dan is het toch pas tegen het einde van de zomer, dat is de meest handige tijd voor mij.

Krijgen jullie vakantiegeld? En ga je daarvan ook op vakantie?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Ik krijg deze maand wel vakantiegeld maar het is heel weinig. Helaas heb ik maar een 6 uur contract terwijl ik gemiddeld 20 tot 25 uur werk per week. Mijn vakantiegeld is dus gebaseerd op de 6 uur..

  1. Krijg je het dan bij die andere uren er al bij? Want normaal gesproken hoor je over elk gewerkt uur vakantiegeld te krijgen. Als je meer werkt, dan krijg je dus meer vakantiegeld. Het wordt namelijk ook eerst ingehouden.

 2. Ja deze maand krijgen man en ik weer vakantiegeld. Man krijgt 8,5% en ik 8%. Van dit bedrag gaan we als gezin (4p) 2 weken naar Kos.
  De kosten van de reis (duur want in het hoogseizoen zucht) betaal ik van het vakantiegeld. Wat overblijft gaat naar de spaarrekening. Het "huishoudgeld" voor de vakantie leg ik altijd apart weg en vul ik aan met het geld dat we normaal uitgeven. Samen met een extraatje van opa en oma maakt dat we dan de spaarrekening met rust kunnen laten.
  Wij kijken erg uit naar de vakantie en ik kan me goed voorstellen dat je twijfelt of je er tussenuit gaat. Ik vind het ook fijn om thuis te zijn als ik vakantie heb, maar na twee weken weg zijn de batterijen weer helemaal opgeladen.

 3. Man en ik krijgen beide vakantie geld, dat gaat op de spaarrekening, die dit jaar door allerlei dure uitgaven nog niets gegroeid is, dus die krijgt een extra zet, en hopelijk motiveert dat weer.
  In het najaar gaan we op vakantie, dan halen we er dus een deel weer af, vorig jaar deden we voor het eerst een all in vliegvakantie, en dat beviel prima, doordat het eten erbij inzat waren we veel minder kwijt dan anders, en een luxe gevoel.
  Dat doen we dus dit jaar weer.
  Maar we houden wel wat over van het vakantie geld, dat gaat eerst op de spaarrekening en in december naar de aflossing hypotheek.

 4. Hier gaat het vakantiegeld in de pot voor het sparen. We doen wel extra's van die spaarrekening, maar geen vakantie voor ons. Wel eens een wat makkelijkere maaltijd, een braderie afstruinen, inclusief een lekkere wafel en een kop koffie en wat vaker een ijsje ergens. Voor ons is dat vakantie!

 5. hier gaat het vakantiegeld op de spaarrekening ,want ik ben aan het sparen voor een laptop , ervan op vakantie gaan lukt al jaren niet meer, want er zijn altijd wel belangrijkere uitgaves , zoals nu de laptop want daar heb ik het hele jaar plezier van. nu moet ik wel bekennen dat mijn vakanties thuis helemaal zo slecht niet zijn ,want als ik vakantie heb zijn over het algemeen mijn meeste buren ook met vakantie ,is mijn dochter bij haar vriend ,zijn de scholen tegenover mijn huis dicht vanwege de vakantie en als het weer dan ook nog eens meezit dan heb ik een beetje het gevoel of ik alleen in een vakantiepark zit, ik eet wanneer ik zin heb , heb alle comfort in huis, de winkel zit dichtbij en er zijn genoeg leuke uitjes te plannen die ook niet al te veel kosten , en als bijkomend voordeel heb ik geen stress door in en uitpakken, reizen, en het grootste voordeel geen kater naderhand over wat het allemaal gekost heeft.

 6. mijn vriend krijgt vakantiegeld, volgens mij ging dat eerder altijd wel naar vakantie (vorig jaar kwam hij een tijdje naar mij toe 😉 en daarvoor hadden we nog niets). Dit jaar willen we vooral wat meer sparen voor als ik geen vast inkomen heb na de zomer.

 7. Wij hebben het vakantie geld al binnen, altijd in April en het staat te staan op de spaarrekening.
  We gaan niet niet vakantie maar wel af en toe een dagje weg. 80% blijft dus lekker staan waar het nu ook staat 😉

 8. Man heeft een eigen bedrijf en dus geen vakantiegeld. Als we eens een midweekje of weekend weg gaan maakt hij een extra betaling hiervoor over. Ik krijg wel vakantiegeld maar werk maar 1 dag. Tot januari nog 2 dagen gewerkt, dus daar is het vakantiegeld grotendeels op gebasseerd. Ik zet het meestal op een spaarrekening waar ik extra kosten voor de kinderen van betaal.

 9. Mijn man ontvangt altijd zijn vakantiegeld in april. Ikzelf krijg vakantiegeld van mijn uitkering in mei. Het geld gaat naar de spaarrekening. Het potje van de vakantie is gevuld en staat klaar voor juli.

 10. Ik zou zeggen; GAAN. Jullie hebben het zo hard verdiend… Al zijn het maar een paar daagjes. Even lekker genieten en een boek lezen of zo… Anders blijven jullie alleen maar werken…
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 11. En ja, ik ben in loondienst, dus ik krijg vakantiegeld. Het is al besteed hoor, de vakantie is geboekt en al betaald. We gaan dit jaar een rondreis (busreis) door Roemenie maken. We kijken er enorm naar uit en hebben er veel zin in…
  Lieve groet,
  Mirjam

 12. Volgende week ontvang ik mn vakantiegeld! De vakantie is al deels betaald en het restant wat nog betaald moet worden, staat al geparkeerd op mn spaarrekening. Denk dat het geld naar de spaarrekening gaat en als mn auto gekeurd moet worden ik dit geld daar voor ga gebruiken. Ik gebruik mn vakantiegeld nooit voor de vakantie, gaat altijd direkt op mn spaar!

  Gr. Boukje

 13. Ik vind dat ze dat betuttelende vakantiegeld eens moeten afschaffen. Die is in gevoerd omdat de overheid het wel belangrijk vond dat de arbeiders een weekje per jaar met vrouw en kinders weg konden. Omdat het geld in de kroeg verdween en er dan een week vrij was maar geen geld om er op uit te trekken hebben ze vakantiegeld bedacht. Ik ben oud en wijs (en drink niet te veel) om zelf mijn geldzaken te regelen, laten ze het zogenaamde vakantiegeld (mijn eigen geld) maar gewoon maandelijks uitbetalen.
  Enne….,nee, je betaalt niet een hoger belastingtarief over het vakantiegeld. De belastingdienst telt je inkomsten over het hele jaar bij elkaar op en je betaalt belasting afhankelijk van de schijven. Over het vakantiegeld betaal je net zoveel belasting als je zou betalen over het extra inkomen dat je hebt als je 8% meer gaat verdienen.

 14. Ons vakantiegeld gaat naar de spaarrekening want we sparen voor een volgend huis, dus voor een zo laag mogelijk hypotheek.
  We gaan een lang weekend weg ergens in september. Mijn man heeft wel wat weken vrij in juni en augustus en dan gaan we het huis waar we nu wonen verder opknappen en kan het in de verkoop.
  En daar zal ook wel wat geld in gaan zitten.
  Ik vind het niet erg om thuis te blijven als we tussendoor maar wel wat dagjes weggaan.

  Groetjes, VeggieMo

 15. Wij krijgen geen vakantiegeld. Het zit in het pensioen bedrag. De eerste keer in mei in ruim veertig jaar dat wij geen vakantiegeld krijgen.

  Liefs Frederique

 16. Mijn man werkt in loondienst, de helft gaat naar de vakantie, een kwart naar matrassen voor twee kinderen en het andere kwart naar de spaar. We gebruiken het zeker niet elke jaar voor vakantie, ook voor een grote aankoop in huis, de bank waar ik nu op zit bijvoorbeeld 🙂

 17. ik werk ongeveer 8 uurtjes per week in loondienst, dus ik verwacht een klein beetje vakantiegeld. 🙂 dat geld ga ik apart zetten, we gaan dit jaar niet op vakantie. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.