Orde in je huis, orde in je hoofd

Orde in de chaos

Ik weet het heel goed: als alles om je heen netjes is, is het in je hoofd ook netjes. In huis heb ik die orde over het algemeen aardig voor elkaar, maar er zijn nog twee vlakken waar ik moeite mee heb: mijn werkruimte en mijn eigen hobbykamer.

Chaos

Vooral die werkruimte is over het algemeen behoorlijk chaotisch. Overal ligt of staat wel wat. Het is niet zo dat de vloer bezaaid is met van alles en nog wat, maar meer een stapel van dingen die nog naar boven moeten (trap is daar), een jas die halverwege de dag uitgetrokken is, dingen die klaar staan om verzonden te worden i.v.m. verkoop via Marktplaats, dingen die op MP gezet zijn, maar nog niet verkocht zijn (maar dan dus niet weer helemaal op de oorspronkelijke plek opgeruimd worden), post-die-nog-niet-weg-mag (folders met kortingsbonnen), enzovoorts. En dat is dan alleen om me heen. In de laden van het bureau zit een zelfde soort chaos, maar dan met bonnetjes.

Nog meer chaos

Ik weet gewoon niet beter. Op het moment dat het druk is en ik last krijg van stress, verandert alles om me heen in zo’n chaos. Ik heb er niet echt bewust last van, omdat ik het gewend ben. Omdat die stress/drukte vaker voorkomt dan rust, is dit gewoon hoe de vlag ervoor staat. Helemaal prettig is het niet, want hierdoor loop ik ook regelmatig achter met dingen en heb ik niet het gevoel dat ik erg efficiënt bezig ben. Aan de andere kant denk ik dan ook; als het écht zo dramatisch was en het stoorde me zó enorm, dan had ik het wel aangepakt. Wat daarin ook meespeelt is dat ik in tijden van drukte alleen achter de computer zit. Dan zie ik dus mijn handen, mijn toetsenbord en mijn scherm. Geen vuiltje aan de lucht natuurlijk, want de rest zie ik niet eens :O

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Oplossing: stevig opruimen

Een van mijn oplossingen was heel veel wegdoen. Dat ging goed, ik ben van 5 kasten naar 1 gegaan en heb alle spullen in de 4 verdwenen kasten verkocht. Maar de orde? Die zit er gewoon niet echt in.

Ik vermoed dat het gewoon een kwestie van babystapjes is, net zoals het leeghouden van je mailbox. Dat lukt me (zakelijk dan) nu al een week of twee. Er staan wel zo’n 20 berichten in, maar dat is niets vergeleken bij de 1300 die er normaal gesproken in staan, omdat ik m’n mailbox dan ook (jammerlijk falend) als to-do lijst gebruik.

Eigenlijk doe ik een beetje hetzelfde met m’n werkruimte; als ik het zie, dan weet ik dat ik het nog moet doen. Handig, maar tegelijkertijd ook storend, want je wordt er dus continu mee geconfronteerd…

Iemand nog handige tips om dit patroon te doorbreken, als je blijkbaar van nature gewoon toch een beetje moeite hebt met orde bewaren in drukke tijden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Ik heb ooit gelezen/gehoord dat iedereen een tweeling/look a like in zijn leven heeft. Ik heb je gevonden! Wat herkenbaar je stukje. Ik kamp met hetzelfde 'probleem'. Oplossing….. iedere dag/week 1 item oppakken DAT MOET AF. De rest gewoon 'bijhouden'. Na een half jaar- een heel jaar zou het opgeruimd moeten zijn (dat streven moet je nemen) Meestal na een vakantie komt het meeste uit mijn handen (vaker op vakantie gaan??? 😉

  1. Manlief is meestal de 1e die zich stoort aan dingen die niet opgeruimd/verkocht zijn. Dus eerst manlief plezieren. Daarna kijk ik gewoon wat als 1e moet inderdaad een kast of de koelkast of de kelderkast of keukenkastjes soppen. De strijk (dat ligt al gauw in de weg of kleding moet weer aan) Eigenlijk is die wanorde gewoon door tijdgebrek en prioriteiten stellen. Wat moet, wat is handig…..

 2. Wat ik zelf doe is elke week op een vast tijd alle troep opruimen op mijn bureau. De post in de juiste mappen en de kaarten, bonnetjes en noem maar op ook op hun juiste plek. Soms lukt het niet, maar dan is de week erna alles toch weer behoorlijk snel opgeruimd. Nu is dit geen werkplek hoor, zoals bij jou, dus het groeit niet zo hard allemaal. Maar als ik het niet bijhou dan wordt het hier ook een chaos en die voert dan door in mijn hoofd. Dat klopt dus helemaal…
  Ik wens je alvast een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Ordenen met van die stapelbakjes of laatjes: bakje met to do, bakje met ingekomen post, bakje met kortingsbonnen, enz.
  Die bakjes ergens in een kast achter een deurtje zetten, en t wordt er super netjes van!

  Grotere spullen ook ordenen, maar dan in grotere opbergsystemen..

  Laatjes werken hier erg goed!

 4. mijn huisis mn werk plek.. (gastouder).. ik probeer elke avond even op te ruimen en tafels schoonmaken en stofzuigen smorgens vlak voor oppaskindje komt. lastig soms want eigen kids zijn er ook nog. beneden lukt aardig zo, boven blijft t rommelig helaas. maar ok weinig tips behalve idd er een systeem voor maken.. soort bij soort bij elkaar, dat ruimt makkelijker op.

 5. Ik ben met een lijstje begonnen van dingen die ik graag af wil hebben omdat het anders weken blijft liggen. Dus mijn doelstelling is elke week iets aanpakken. Het werkt voor mij. Vooral omdat ik vooruitgang zie, er ruimte blijft om voor mezelf dingen te doen en niet geheel onbelangrijk ik zie de lijst met klusjes langzaam verdwijnen. Niets fijner om na een tijdje te kijken naar het oorspronkelijke lijst en dan tot de conclusie te komen dat je best veel hebt gedaan.

  Ook doe ik elke avond een rondje in de huiskamer. Alles wordt dan opgeruimd. Dat komt omdat ik 's avonds ook wel graag in een speelgoedvrije kamer wil zitten. Dingen die naar boven moeten, gaan dan ook meteen naar boven en worden opgeruimd. Aangezien manlief een bloedhekel heeft aan spullen op de trap verdwijnen deze ook vrij snel om op de juiste plek te eindigen.

  Ondanks dat heb ik ook geen super opgeruimd huis. Aan de andere kant het moet wel leefbaar blijven. Een beetje gecontroleerde chaos is dus best fijn.

 6. Ik ruim elke dag de leefruimtes op. Badkamer ' s morgens en huiskamer voor het naar bed gaan, keuken na het eten.

  Eens in de week voor het huishoudelijke rondje ruim ik extra goed op (ik 'zie' niet altijd alle rommel). Daarnaast probeer ik nu dagelijks 1 klein poetsklusje te doen wat af en toe moet (dus 1 keukenkastje, of de spinrag van het plafond weghalen of zo) en 1 ontrommelklusje (dus opruimen, ordenen en wegdoen ) ook weer van 1 hoek / plank / kastje.

  En dan probeer ik wekelijks nog iets te doen wat al heel lang op de wensenlijst staat. Vaak zijn dat klusdingen aan het huis.

  Het gaat niet heel hard, maar het huis wordt / blijft duidelijk netter

 7. Zoooo herkenbaar. Ik doe precies hetzelfde. Ik zou dit stukje hebben kunnen schrijven. Toch wil ik het anders. Ik heb er erg veel last van. Soms komt er onverwacht een accountant (wij zijn ook eigen baas) en dan 'plemp' ik alles in Albert Heijn tassen en zet die uitzicht. Maar dan komt het; mijn 'hele systeem' in de war. Wist ik net ervoor nog waar alles lag, ben ik meteen erna alles kwijt. Overzicht kwijt. Alles. En dan helpt het niet om de tassen/kratten/dozen weer tevoorschijn te toveren. Dan moet ik alles wéér door gaan. Ik vind het een vervelende gewoonte van mezelf. Maar het LUKT me gewoon niet altijd om alles geordend te houden.

  Succes ermee. Ik ga nu maar weer eens opruimen. 😉 Het kriebelt weer, als ik dit zo opschrijf….

  Groeten,
  http://hypotheekvrijleven.wordpress.com/

 8. Wat lijkt me dat heerlijk, een opgeruimd en schoon huis. De beneden verdieping lukt me nog wel, maar boven ! Chaos.Wanneer ik beneden klaar ben met opruimen en schoonmaken heb ik de energie niet meer om ook de boven verdieping onder handen te nemen. Ik probeer wel elke dag iets aan die zooi te doen maar dat zet geen zoden aan de dijk.Het helpt ook niet dat mijn man een enorme chaoot is, ruimt niks op en ziet ook niet wat er gedaan moet worden. Het hele huis glanzend schoon en opgeruimd, daar droom ik van !

 9. Wat mij enorm geholpen heeft bij orde schapen in de chaos is de site van de Flylady. (www.flylady.net) Als je je daar opgeeft als lid, dan krijg je elke dag een aantal emails die aangeven wat je die dag kan aanpakken.

  Maar…nooit langer dan 15 minuten. Gewoon je focussen op 15 minuten je bureau opruimen (en dus niet verplaatsen, maar echt weggooien, weggeven of een defnitieve plaats geven).

  Het klinkt kinderachtig en opruim-perfectionisten en noeste huisvrouwen zullen zeggen dat je huis zo nooit schoon en opgeruimd wordt, maar dat is niet waar.

  Op den duur is het meer bijhouden dan met een kapmes door de puinhopen gaan. Juist doordat je een routine hebt ontwikkeld.

  1. Dank voor de tip, heb me aangemeld bij Flylady. Het is al fijn om op haar site te lezen over andere chaos-huishoiudens. Ben benieuwd naar de mails.

 10. Een tip voor de bonnetjes: Direct kopiëren op een A4 en opplakken, dan zo in de map inkoopfacturen, op volgorde van datum natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.