Weg met de parabenen

In navolging van mijn stukje over natuurlijke cosmetica van een poosje terug, heb ik gisteren maar een eerste stap gezet in de richting van een ‘schoner kastje’. Ik wist eigenlijk niet goed waar ik moest beginnen, dus ik ben begonnen met het verwijderen van de parabenen. Alle proefmonsters en verpakkingen waar die in zaten, heb ik weggegooid. Ik had ze ook weg kunnen geven, maar ik las dat ze de kans op borstkanker vergroten en om eerlijk te zijn leek me dat niet echt wat, om zoiets dan aan een ander te geven. Het was op zich niet eens zo heel veel, maar een mooi begin. Er komt niets voor in de plaats, ik kan zonder de spullen die ik weggedaan heb. Heel misschien koop ik nog een keer een goede crème, maar voorlopig red ik me ook met amandelolie en veel water drinken enzo. Die amandelolie kan ik weer voor allerlei dingen gebruiken, dus dat is wel net zo makkelijk. Houd ik straks ook eindelijk een keertje ruimte over in de kast.

Het enige dat echt een beetje zeer deed, bij de dingen die weg zijn gegaan, is een halve fles bodylotion. Ik had hem gehad en weet dat dat soort flessen zeker iets van €5 per stuk kosten. Maar ach, gebruiken deed ik het toch niet vaak en het was wel een grote, dus dat ruimde mooi op. Ook de proefmonstertjes voelde ik wel even, maar dat was vooral omdat ik die normaal meeneem als ik eens weg/op vakantie ga. Maar ook daarvoor komt wel weer iets anders terug. Bovendien; als ik straks alleen nog maar amandel-/kokosolie gebruik, dan hoef ik ook niet meer van alles te slepen. Wat ik trouwens een beetje vreemd vond; ik heb wel eens voor een of andere actie zo’n fles ROC-lotion mogen testen. Ik dacht dat dat ook wel een ‘zacht’ merk was, maar daar zaten die rotparabenen dus ook in! Ik heb de crème nog staan, daarvan moet ik de ingrediënten even via internet achterhalen. Komt het niet door de keuring, dan gaat het ook weg. Zonde, maar iets minder pijnlijk omdat ik ze dus niet zelf gekocht heb 😉

De kliko wordt hier vandaag geleegd, dus bedenken kan ik me ook niet meer. Eigenlijk geloof ik ook niet dat ik dat ga doen, want nog los van dat het dus niet goed is, is het ook allemaal ballast waar ik helemaal niet op zit te wachten. Bezem erdoor, ruimte, lekker!!!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ik gebruik biologische zeep. Je weet wel die stukken die bij de natuurwinkel liggen. Mijn haar was ik met shampoo van de t.uinen. Of met olijfzeep. Daar word je haar erg mooi van. We hebeb dus maar 2 dingen in de kast staan en daar wordt ik heel blij van. Cremes gebruik ik niet en make up zelden

  1. Die olijfzeep, is dat echt een stuk? En zo ja, hoe was je je haar daar dan mee? Gewoon eerst even tussen je handen en daarna met je handen in je haar? Volgens mij heb ik nog zo'n stuk liggen, dus ben wel even benieuwd 🙂

  2. Gewoon je haren goed nat maken en schuim maken door met het stuk zeep over de haren heen te wrijven. Werkt prima. Ik gebruik als cremespoeling daarna wat azijn. Dat spoel ik na even intrekken ook weer uit.
   Gr. Chanel

 2. ik zou toch nog maar eens goed inlezen:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Parabeen

  Want dit is wel heel rigoreus voor producten die ook in voeding gebruikt worden sinds de jaren '20.

  Een aantal milieuorganisaties beschouwt parabenen als schadelijke stoffen[8]. Ze baseren zich hierbij op onderzoek van de universiteit van Reading[9]. Uit dit onderzoek zou blijken dat parabenen tot borstkanker kunnen leiden. Dit wordt dan geweten aan het feit dat parabenen een zwakke pseudo-oestrogene werking hebben.

  Aan de andere kant staan onder meer organisaties op het gebied van kankerbestrijding, zoals KWF kankerbestrijding, sommige wetenschappelijke organisaties en instellingen en de Europese overheden. Zij beschouwen de betreffende onderzoeken als niet relevant en wijzen op diverse andere onderzoeken waaruit blijkt dat parabenen niet kankerverwekkend zijn

  Ik zou niet afgaan op 1, niet zo goed opgezet onderzoek wat een vaag verband aangeeft.

  1. Tegenwoordig kun je nauwelijks meer leven als je elk halfbakken onderzoek moet geloven. Veel onderzoek wordt slecht opgezet en dit is er daar 1 van. Daarbij neem je ze niet oraal in (doe je via je voedsel al veel meer) kun je beter eerst je voedsel schrappen en daarna je cosmetica.

 3. Dat zou kunnen, maar we hebben wel te maken met heel veel stoffen die aan het vrouwelijk hormoon verwant zijn en waarvan het nog maar de vraag is of dat zo gezond is.
  Bestrijdingsmiddelen, chloor, bysfenol zijn ook zo een paar voorbeelden en de combinaties en stapelingen worden niet getest.

  Alcohol wordt trouwens ook gelinkt aan borstkanker. Net als de röntgenfoto's bij borstonderzoek. Helemaal als je die vaker laat maken mocht borstkanker in de familie zitten. Lastige afweging.

 4. Ik heb zelf veel van wat weg kon gebruikt om bijvoorbeeld de w.c schoon te maken.
  Dat kan ook prima met stinkshampoo of zo 😉
  Zelf ga ik er van uit dat zo lang het tegendeel òòk niet bewezen is,ik het spul niet wil gebruiken. Ook bij andere zaken zoals de opwarming van de aarde zo dom om te gaan schreeuwen dat dat niet zo is. Kijk nu naar buiten en iedereen kan zien dat er wat aan de hand is. Waardoor dat dan precies komt ?
  Gewoon zorgvuldig met alles om gaan.
  Groet Maamke

  1. maar in dit geval is het tegendeel wel al veel vuldig bewezen.

   Waarom vele onderzoeken die het tegendeel bewijzen niet geloven en 1 half bakken onderzoek wel dat niet eens een verband aantoont, maar een mogelijk verband. Zo zeker zijn ze zelf niet eens van hun zaak.

  2. denk aan reproduceerbaarheid, dubbelblind uitvoeren etc.
   Er zijn ook genoeg belangengroepen die er belang bij hebben om iets 'ongezond' te verklaren. Kennelijk is het ondanks dat niet gelukt om vast te stellen dat parabenen zo schadelijk zijn.
   Niets mis met voorzichtig en kritisch zijn, maar meteen panisch alles weggooien klinkt nogal overdreven. Morgen is er weer iets anders het Grote Kwaad.

  3. Mee eens, daarom heb ik de boel ook niet panisch weggegooid 😉 Ik zat er al langere tijd mee dat ik op dat gebied ook veel te veel had en dat ik wat ik op me smeer ook het liefst zo min én zo zuiver mogelijk heb. Om nu alles waar ingrediënten op staan die ik niet ken weg te mikken, ging me wat ver, dus vandaar deze eerste stap. In de praktijk viel de hoeveelheid spullen die wegging wel mee en het grootste deel moest eigenlijk sowieso weg omdat dat allang niet meer houdbaar was (maar dat vind ik dus óók lastig, iets weggooien omdat het dan b.v. 3 maanden open is geweest en nog niet op is). Het is dus eigenlijk wat en-en-en: minder troep, geen verlopen spullen meer en dan ook nog eens minder risico door vreemde stofjes.

  4. Was eens verbijsterd toen ik in de sportschool in de gemeenschappelijke douche stond. Ze smeren hier een enorme klieder en dan weer èèn daar. Ging pe r douche met handenvol.Driekwart van de inhoud van de fles wordt gewoon weg gespoeld .De fles op de grond in de enorme laag schuim gegooid.Stond ik daar met m,n Weleda zeepje en olietjes.
   De boel werd spekglad achter gelaten.
   Zo waanzinnig dat dat normaal is.
   Ik zou weken met zo,n fles doen.
   Allemaal plastic verspilling.
   En die grote plastic deeltjes soep in de oceaan is wel aangetoond en bewezen.
   Groet Maamke

 5. Wie bepaalt wat een halfbakken onderzoek is. Heel veel onderzoeken geven precies datgene weer waarvoor de onderzoekers betaald worden.

 6. ik was m'n haren met afwasmiddel van ec.over en we gebruiken natuurlijke zeep van alverda, ( keigoed in duitsland, 0,75 per stuk ), je bent goed bezig, geniet ervan , liefs marion

 7. Heerlijk om te ruimen en daardoor rust en ruimte te creëren. Lekker weg met die overtollige spullen en er dan helemaal niets voor in de plaats te hebben, tenminste voorlopig, want het groeit uiteindelijk toch weer vol…
  Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 8. Ik gebruik dagcrème etc zoveel mogelijk zonder parabenen omdat ik voor veel zaken allergisch ben. Dus gebruik ik momenteel Avène. In NL alleen via internet te koop, maar in DLD gelukkig zo in de apotheek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.