Plan-uitdaging: werken tijdens kantoortijden

Ik werk thuis. Heel fijn natuurlijk, maar ook behoorlijk onhandig. Want je bent bijna altijd thuis en dus het eerste aanspreekpunt voor dingen die moeten gebeuren én degene die in de meeste gevallen ook het huishouden grotendeels oppakt. Tenminste, in ieder geval wat moet gebeuren op het moment dat er verder niemand anders thuis is.

Om een lang bla-bla-verhaal kort te maken: voor mij werkt het niet. Ik vind thuis werken heerlijk, maar ik wil niet bijna 24 uur per dag met m’n werk bezig zijn, maar ook gewoon de deur dicht kunnen trekken. En dan het liefst ook eens tijd hebben voor mezelf, zonder dat in m’n nek hijgt wat er nog moet gebeuren. Dus heb ik bedacht om voortaan bijvoorbeeld gewoon van 8 tot 5 te werken. Binnen die tijd doe ik m’n werk, maar ook andere dingen die ik als werk zie, zoals het huishouden. En dan na 5 uur kan ik met een tevreden gevoel terugkijken op wat ik allemaal heb gedaan en genieten van de tijd die ik dan over heb. Voordat ik wegging (was trouwens mooi, veel gezien en gedaan en het liefst zou ik over een maand weer gaan) heb ik dat al een paar dagen geprobeerd en het ging eigenlijk best goed. Ik was veel productiever en voelde me ’s avonds niet vervelend als ik dan gewoon wat voor mezelf ging doen.

Nu ga ik dat ritme dus weer oppakken en kijken of ik er ook daadwerkelijk een gewoonte van kan maken. Dat zou mooi zijn, want des te productiever ik ben, des te minder stress en des te sneller ik opdrachten af heb en ze kan factureren. Het levert uiteindelijk dus ook met een omweg weer geld op. En dat is mooi voor de buffer, het aanvullen van m’n fondsen na de leuke reis en misschien ook nog wel voor de hypotheekaflossing (ben nog steeds een beetje in dubio over wat wijsheid én prettig is met betrekking tot het sparen).

Naast dat het meer geld oplevert, hoop ik ook dat het me een beetje een gezond ritme brengt, waardoor het ook weer makkelijker is om gezond te eten en bijvoorbeeld beweging in te gaan plannen. Ik merk namelijk wel dat ik dat mis en dat m’n lijf er veel baat bij heeft als ik weer wat ga doen. Na de sluiting van de sportschool zie ik een nieuwe veel verderop niet echt zitten, maar misschien ga ik toch eens proberen door de zure appel van het hardlopen heen te bijten. Daar lees ik altijd alleen maar van die lyrische dingen over, dat het toch soort blijft trekken, ook al lukte het mij tot nu toe eigenlijk nog niet om helemaal op te gaan in het hardlopen, maar voelde ik me net een soort wilde kip die ergens naar toe hobbelde. Maar misschien moet ik het gewoon wat tijd geven 😉

Na alle drukte van de vakantie hoop ik vandaag dus weer een goede start te maken 🙂 En mocht ik even inkakken, dan heb ik nog wat leuke bladen meegenomen om weer wat extra inspiratie te geven. Voor na 5 uur dan, of tijdens m’n vast ingeplande anti-RSI-pauzes natuurlijk 😉

Wie van jullie werkt thuis? En lukt dat goed, of heb je jezelf behoorlijk moeten trainen om je aandacht daar goed bij te houden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om ritme te houden, fijn dat je voldoende opdrachten hebt.
  Bij mij werkt het halve uur regelmatig, helaas niet dagelijks, maar wel vijf keer per week buiten bewegen heel goed. Ook vanmorgen weer.
  Ik voel me in de loop van de dag datik binnen zit productiever en tevreden, echt een moment voor mezelf. Hoofd leeg maken.
  Simpel, maar door de regelmaat beweeg ik beter, loop rechter enz.

  Ik hoop voor je dat het lukt, maar het blijft natuurlijk moeilijk, Eker als je veel te veel opdrachten hebt of hebt aangenomen.

 2. Mijn man heeft ook wel last van chaos. Hij werk ook alleen, wel op een kantoor. Hij moet echt goed registreren. Ik geef hem s ochtends een valeriaan pil daar is hij relaxed van en het helpt hem geconcentreerd te werken.

 3. Ik werk de helft van mijn werkweek (32 uur) thuis. Voor thuis en gezin is het heerlijk, lekker op tijd eten, was aan de lijn, en het is ook lekker om aan de pc te kunnen schuiven zonder reistijd (mijn reistijd naar kantoor is +2 uur enkele reis). Maar ik mis het contact met collegas als ik thuis werk.
  Badkamer en ander gewoon onderhoud doe ik op een vaste dag schoonmaken en voor de extra klusjes heb ik een lijst gemaakt, losjes gebaseerd op Flylady. Daarop staan voor iedere week een stuk of vier, vijf kleinere klussen, denk daarbij aan het schoonmaken van de oven, het afnemen van een plafond, lamp boven de eettafel schoonmaken, een kledingkast leeghalen en uitnemen en weer inrichten – dat soort dingen. Het doel daarvan is voornamelijk dat ik van mezelf op een gegeven moment mag ophouden met huishoudelijke klusjes. Ik kan afstrepen wat gedaan is en de andere klussen zijn immers gepland voor een andere week of zelfs maand. Ik vind zelf dat ik best veel doe in huis, maar wil wel energie overhouden voor koken en "frobelen met eten" (recepten van Gulle Aarde etc). Want daar word ik blijer van

 4. Dat lijkt me dan inderdaad het 'nadeel' van thuiswerken, maar misschien hoort het er een beetje bij? Ik denk dat een duidelijke tijden wel kunnen werken, maar dat vraagt natuurlijk ook weer discipline. Ik hoop dat het lukt!

  En dat hardlopen… Ook hier veel voornemens, op dit moment is het voornemen zoals 'opnieuw beginnen' zegt: liefst elke dag een half uur buiten bewegen (fietsen/hardlopen/wandelen). Hopelijk gaat dat je ook lukken!

  Succes!

  Enne, fijn dat je van je vakantie hebt genoten!

 5. Ik werk thuis. Ik heb een klein kantoortje achter de keuken. Ik begin meestal om 7 uur 's ochtends en kan dan werken tot 15 uur. Dan komen de kinderen thuis. Maar 's avonds ga ik vaak ook nog weer aan het werk.

  Ik vind het soms ook wel lastig dat ik ook nog alles in het huishouden moet doen.

  Niet meer naar mijn kantoortje gaan na vijven lukt me niet goed….

  1. @Vlijtig Liesje, mag ik vragen wat je dan voor werk doet? Je hebt immers ook een blog over thuisblijfmoeder zijn ('Het Moederfront'), dat kan ik even niet zo goed rijmen met dagelijks betaald werk doen. Of doel je op het bloggen als dagelijks werk?

 6. ik werk deels thuis , no problemo thuis is er altijd wel wat te doen van opruimen tot schoonmaken , ik heb voor me zelf elke morgen een 1/2 uur yoga oefeningen ingeplant , en als ik soms met mooi weer een 1 uur over heb pak ik de race fiets voor de conditie

 7. ik werk vanuit huis als gastouder. dus is totaal niet te vergelijken 😉 kids houden je wel bezig en zelf ook nog 2 jonge kids van 1 en bijna 4. ik hoef dusook alleen te werken als oppaskindjes er zijn en kan niet mijn eigen tijden bepalen…
  Gretha

 8. Het lijkt me ook idd prettiger als je vaste tijden je werk doet.
  Anders loopt vrije tijd en werk zo door elkaar dat je het gevoel hebt helemaal geen vrije tijd te hebben
  Ik denk dat het een goede keuze is.

 9. Ik heb ook een deel thuisgewerkt en mij hielp het om een vast ritme aan te houden. Om 8 uur beginnen, om half 12 pauze en om 5 uur stoppen. Door de dat ritme kon ik dingen beter gedaan krijgen in de tijd.

  Hardlopen kan ik je aanraden, het is in elk geval laagdrempelig en best leuk. Vooral als je begint met evy 🙂

 10. Ik ben een loonslaaf die keurig netjes iedere dag naar kantoor gaat. 😉 Ik heb geen idee of ik de discipline zou kunnen opbrengen om vaste kantoortijden aan te houden als ik thuis werkte. Toch lijkt dat me wel de beste manier.

  Eigenlijk is het pure onzin dat de thuiswerker zich verplicht zou moeten voelen tussendoor het huishouden te doen. Als je buiten de deur had gewerkt, had je dat ook niet kunnen doen. Ik zie het huishouden als een gezamenlijke taak.

  Hardlopen is niet aan mij besteed. Zelfs toen ik een heel goede conditie had en moeiteloos drie best intensieve jazzballet-lessen achter elkaar kon meedoen, kon ik nog geen tien minuten hardlopen. Het ligt me gewoonweg niet. Ik krijg gelukkig wel wat beweging: ik woon 5 km van m'n werk en ga altijd op de fiets.
  Ik ben benieuwd of jij het hardlopen een kans gaat geven. Succes!

 11. Wij, partner en ik, hebben een atelier aan huis. Partner begint om 8.00 uur en ik om 9 uur, 10.30 koffietijd. Om half een eten we en maken een wandeling van een haf uur en om half twee gaan we weer aan het werk. Partner tot 5 uur en ik tot theetijd.
  Vaak werkt partner 's-avonds nog anderhalf uur. Het huishouden wordt grotendeels door mij gedaan omdat ik sowieso wat minder uren in het atelier bezig ben. We werken op deze manier sinds 1990 en dat bevalt erg goed!

 12. Wat fijn te lezen dat jullie hebben genoten van jullie paar dagen weg. Daar kun je dan weer even op teren hè?
  Ik zou niet thuis kunnen werken denk ik, ik zou veel te veel worden afgeleid van van alles dat niet perse zou moeten, maar dan ineens toch gedaan moet worden haha…
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.