Zorgverzekering: kan het goedkoper?

Steeds meer zorgverzekeraars maken hun premie bekend. Nu wordt het spannend; kan het goedkoper, zonder in te leveren op kwaliteit? Ik vond op Telegraaf.nl een handig overzicht met de premies voor afgelopen jaar (alleen voor de basisverzekering, met alleen het verplichte eigen risico) en daarnaast, mits al bekend, de premie voor dit jaar. Opvallend is dat iedereen wel goedkoper lijkt te zijn. De Friesland bijna een tientje per maand en IZZ zelfs bijna 15 euro!

Mijn huidige zorgverzekeraar, Anderzorg, heeft nog geen tarieven vrijgegeven, maar die gaat het nog moeilijk krijgen. Ik zie hier in het rijtje ook namen staan die ik helemaal niet kende, zoals Nedasco, die zelfs nog een kwartje goedkoper is dan die van de Hema. En het goedkoopst tot nu toe is Zorgverzekeraar UMC, waar ik ook nooit van gehoord had. Misschien ook wel weer logisch, want die gaat een dikke twintig euro per maand naar beneden in premie, dus voorheen hoorde die bij de duurdere verzekeraars, waar ik sowieso niet naar keek. Bovendien klinkt het als iets dat alleen voor mensen is die werken bij een UMC (Universitair Medisch Centrum), dus betwijfel ik of ik ervoor in aanmerking kom, maar kijken kan altijd.

Best even spannend, ik ben heel benieuwd wat er nog gaat komen en ga ook even bij de andere mogelijkheden in dit rijtje loeren. Wie weet is dat ook nog wel iets voor me.

Hebben jullie al een keuze gemaakt? En spaar je b.v. ook voor je eigen risico?

Update 18-11: AnderZorg heeft net de premie bekend gemaakt: €62,25 met maximaal eigen risico en alleen basisverzekering. Met betalingskorting kom je net wat boven de €59 uit. Voor dat laatste ga ik dit jaar denk ik niet, maar dit blijft voordeliger dan Hema, dus ik blijf!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
  1. Groot gelijk, dat is ook mijn tactiek. Hoewel ik wel een klein beetje op tijd wil zijn, om te voorkomen dat Anderzorg weer de volledige jaarpremie in rekening brengt. Komend jaar wil ik namelijk wel gewoon weer per maand betalen!

 1. wij zijn verzekerd via mans werk (dus collectief) bij cz. we hebben maximaal eigen risico hiervoor hebben we idd spaargeld staan om het op te kunnen vangen en gekeken naar zorgkosten de afgelopen jaren of het verstandig is of niet. we maken maar weinig zorgkosten en omdat we het geld hebben, hebben we dus besloten om voor het maximaal eigen risico te kiezen om zo te besparen. (uiteraard niet doen als je het niet op kan vangen.. het is een flink bedrag!!!) hiervoor jaren bij anderzorg verzekerd geweest. beviel goed. maar toen vorig jaar zoontje mogelijk een helmpje moest, en dit maar door weinig verzekeraars nog vergoed werd, zijn we op zoek gegaan naar een andere en wat blijkt, via collectief zijn we nog veel voordeliger uit.. 🙂 ik denk dat we dit jaar dan ook maar blijven waar we zitten eigenlijk..

 2. Bij Stad Holland heb je de mogelijkheid je verplichte eigen risico gespreid over tien maanden te betalen en daar maken we gebruik van. Mijn man is zijn eigen risico zowiezo kwijt aam zijn orthopedische schoenen. Volgend jaar april wordt uitgerekend hoeveel eigen risico je verbruikt hebt en krijg je het restant terug, als dat er is.

 3. die tabel staat ook op de website van de consumentenbond. Ik ben heel benieuwd waar wij terecht komen, nu heb ik nog geen flauw idee, ik wacht wel tot alle premies bekend zijn.

 4. Ik wacht het ook nog even af. Ik denk eraan om naar Zekur over te stappen. Daar zat ik in 2012 ook en was ik heel tevreden over. Zij vergoeden bijvoorbeeld ook de eigen bijdrage van de anticonceptiepil. En je krijgt een er een reisverzekering bij en ook nog een creditcard. Premie ook bij hun nog niet bekend.

 5. Ik doe dit meestal na sinterklaas, dan is alles bekend. Ik kijk altijd wel even rond van te voren. Man is bij de Friesland en ik ben bij energiek maar heb er tot nu toe niet mee te maken gehad. Ben nog niet bij de tandarts geweest ga maar een keer per jaar en ook niet bij de huisarts. Dan doet 104 euro per maand wel pijn..

 6. Premie van de onze is niet bekend. Alleen in die tabel zie ik dat de basispremie flink is gezakt. Zal de aanvullende wel gestegen zijn.
  Ik kies niet voor een extra eigen risico. Dat is namelijk na een bezoekje apotheek al op. Ik let bij het kiezen echt op de inhoud en wat ik ervan gebruik. Twee jaar geleden uitgerekend en toen was het voordeliger om de tandarts op te zeggen. Nu moet ik binnenkort heen en krijg ik een flinke rekening (vooraf begroting van ze ontvangen), maar dat hebben we aan premie al dik bespaard. Geen spijt van dus.
  Vorig jaar gekeken naar acties en toen kon ik (bij dezelfde) goedkoper terecht met een actie. Bleven we ongeveer hetzelfde bedrag per maand betalen.
  Hopen dat het dit jaar ook lukt. Ze gooien nu zoveel uit de basis een aanvullende dat we misschien wel eens een stapje hoger moeten gaan.

 7. Ik zit op dit moment bij A.nderzorg, maar ben erg ontevreden over de afhandeling van een tandartsrekening. Ik was nl. niet verzekerd voor tandartszorg (heel bewust) maar A.nderZorg heeft er samen met F.amed een potje van gemaakt. Ik heb brieven ontvangen waarin staat dat ik wel tandartsverzekerd ben, mails waarin staat dat ik niet tandartsverzekerd ben, brieven waarin staat dat ik Code dit en dat zelf moet betalen, waarbij zowel F.amed als A.nderzorg me die bedragen in rekening brengen omdat ze die allebei aan elkaar betaald zouden hebben, kortom een rokende puinhoop. En allebei wijzen ze naar elkaar en naar de tandarts die het verkeerd gedeclareerd zou hebben.
  Dus ben ik al een tijd op zoek naar een ander. Nu zag ik net Z.ilveren K.ruis. Die heeft een scherpe premie. Maarr, vergoedt alleen ziekenhuisbehandelingen in maar 2 Amsterdamse ziekenhuizen en laten die nou heel ver van onze uithoek van Amsterdam liggen. Daarbij komt dat ik een jaarlijkse behandeling nodig heb die uitgevoerd wordt onder verantwoordelijkheid van een ander ziekenhuis dan die 2 genoemde. voor mijn overige gezinsleden maakt het niet uit, maar ik ben vertrouwd geraakt met die vaste arts in die vaste kliniek en wil daar liever niet weg. Dus Z.ilveren K.ruis is voor mij w.s. geen optie tenzij ik voor de duurdere variant kies. Weten jullie al hoe het zit bij de H.ema en bij Z.ekur?

  1. Daar heb je gelijk in @ Gretha, en dat had ik zelf ook al bedacht. Ik kom er alleen niet achter aan wie het ligt, want alle partijen wijzen naar elkaar en stellen mij verantwoordelijk voor betaling. Dat is het sneaky-achtige aan facturering uitbesteden aan zo'n bedrijf als Famed: jij als patiënt blijft verantwoordelijk voor alles, ook als Famed fouten maakt en glashard beweert dat het allemaal in orde is.

 8. Ik denk gewoon bij menzis (via fnv) te blijven, vooral fijn dat ALLE fysio dan vergoed wordt en gezien m'n artrose kon ik daar wel eens steeds meer aanspraak op moeten maken.
  groet

 9. Ik ben nog aan het rondkijken. Man zat bij A.nder Z.org en ik via een collectief bij V.GZ. Ik ben nu aan het kijken voor de H.ema verzekering. Alleen zie ik hier niet de logopedist staan van mijn zoon bij gecontracteerde zorg. Dit is dus even afwachten. Anders gaat één van ons bij de H.ema en de ander bij een verzekering die wel de juiste logopedist vergoedt. Wij kiezen wel voor het hoogste eigen risico en geen aanvullend pakket. Sinds het eigen risico naar de 350 euro ging, kom ik er niet meer overheen. Voorheen nog wel met mijn medicijnen. Geld wordt opzij gezet in een zorgpotje. Ook zijn we al aan het kijken voor orthodontieverzekeringen. Die is ook niet duur bij de H.ema (18 euro p.m.) Maar we hebben besloten dat zoonlief nog mag wachten tot 2015. De tandarts wilde hem half volgend jaar langs laten gaan bij de orthodontist. Een eerste consult wil ik dan nog wel doen, maar daarna mag de behandeling vanaf 2015 starten met verzekering!

  Groetjes, Immy

 10. Ik wacht nog even totdat alle tarieven bekend zijn en ga dan helemaal los :-). Ik vind het heerlijk om dit soort dingen tot in de puntjes uit te zoeken. En dat kwartje goedkoper, wat je noemt, dat vind ik dan ook hartstikke leuk om te weten! Eigen risico voor mij houden we laag (i.v.m. verwachte ziekenhuisbezoekjes) voor manlief ga ik het voor het eerst hoger zetten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.