Elektrische apparatuur: onmisbaar of niet?

Tijdens periodes dat ik graag wat extra wil besparen, kijk ik graag naar energieverbruik. Aan de ene kant best vreemd, want je plukt daar niet altijd direct de vruchten van, maar aan de andere kant ook wel logisch, omdat het gewoon een heel meetbare manier van besparen is. Je kunt meterstanden zelfs dagelijks bijhouden, om te kijken wat je verbruikt en daar eventueel gericht actie op te ondernemen.

Besparen op energie gaat me het makkelijkst af als dingen er gewoon niet zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld meer moeite met minder de waterkoker gebruiken (bijvoorbeeld alleen in combinatie met een thermosfles, in plaats van voor elk kopje de koker aanzetten), dan dat ik heb met minder thee drinken als de waterkoker stuk is en ik een fluitketel moet gebruiken om het water te koken. Prioriteiten lijken daarin soms ook wat te verschuiven; een waterkoker behoorde eerst zeker tot mijn ‘eerste levensbehoeften’, maar nu ik weet dat er ook zoveel andere manieren zijn om water te koken én het ook wel heel erg gezond is om water te drinken, is de noodzaak voor zo’n apparaat gewoon wat minder. En het scheelt natuurlijk ook weer ruimte op het aanrecht. En stroomkosten. Want zo’n waterkoker vreet best wat.

Als ik kijk naar apparaten die ik écht niet graag zou missen, dan zijn dat er geloof ik maar een paar. Geen koelkast lijkt me lastig, maar niet onoverkomelijk, behalve misschien in de zomer. Geen vriezer lijkt me niet fijn, want die helpt toch vaak met voordelig boodschappen doen/invriezen uit de moestuin. Geen computer kan niet, want daar werk ik mee. Geen wasmachine lijkt me ook niet handig, hoewel ik wel denk dat ik een tijdje zonder zou kunnen overbruggen. Geen stofzuiger kan wat mij betreft wel voor gladde oppervlakken, maar voor vloerbedekking lijkt het me lastig. Geen tv kan op zich wel, daar zijn alternatieven voor. Geen oven lijkt me niets, die gebruik ik toch graag. Apparaten als een föhn en krultang kan ik wel missen, hoewel het gebruik ook niet zoveel energie verbruikt, omdat ik dat toch niet dagelijks doe. Een vaste telefoon kan tegenwoordig ook makkelijk gemist worden. Een frituurpan is handig, maar niet noodzakelijk. Verlichting is wel praktisch, maar er zijn vaak nog wel manieren om daar wat op te besparen. Hetzelfde geldt voor verwarming. Droger kan in de winter en herfst handig zijn voor dingen als beddengoed en handdoeken, maar mensen hebben het ook lang zat zonder gedaan. En zo is er vast wel meer te bedenken.

Best grappig om zo eens na te denken over apparaten. Niet dat je automatisch direct maar alles weg moet doen, maar je kunt je wel afvragen of alles wat je hebt direct vervangen moet worden als het stuk is. Of zolang je het nog hebt eens kijken of je het kunt laten staan en of dat in besparingen voldoende oplevert om het te blijven doen.

Welke apparaten zou jij absoluut niet willen missen en welke dingen zou je best zonder kunnen, of doe je al zonder? En wat heb je liever; iets niet hebben, of iets wel hebben, maar zelf invloed uitoefenen op de mate waarin je het gebruikt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Elders lees ik weer dat een waterkoker juist goedkoper werkt dan water op gas koken. De waterkoker blijft dus en we werken ook met een thermoskan voor de thee.

  Van mij mag het tosti-apparaat de deur uit. De tosti's worden te hard en de boterhammen passen vaak er net niet in. Mijn man wil een contactgrill, maar de oven of de grillpan voldoen naar mijn idee prima om tosties in te bakken die krokant van buiten en zacht van binnen zijn.

  De frituurpan mag ook blijven, al gebruiken we die alleen in de zomer en buiten.

  Ik zou een snijapparaat willen hebben om zelfgemaakte vleeswaren te snijden. Die hoeft niet electrisch te zijn trouwens. Die kan mooi op de plek van het tostieapparaat in de kast. 😉

  Boven staat nog een tafelgrill te verstoffen, die mag ook weg. Ik vind fonduen leuker dan gourmetten en het liefst gewoon met spriritusbrandertjes.

  Keukenmachine vind ik ook niet heel noodzakelijk. we hebben een handdraairasp en een staafmixer en die pak ik beide eerder dan de keukenmachine. Ook de blender staat al een tijdje op zolder en missen doe ik hem niet. Wij zijn niet echt van de smoothies en met een goede staafmixer kom je een heel eind.

  De handmixer pak ik ook regelmatig voor cakebeslag en sommige soorten deeg. Andere soorten deeg kneed ik weer liever met de hand. Slagroom gaat ook met de hand, anders is het boter voor je het door hebt.

  De oven, twee koelkasten en twee vriezers mogen blijven. Al staat er een koelkast meestal uit. Als er gesopt moet worden en met feestjes is het fijn dat hij er is.

  1. Als je niet meer water ga koken dan wat je nodig hebt wint de fluitketel hier ook. Als je maar een kopje thee wilt maken is het lastig om zo weinig water in een waterkoker te kopen, slecht voor de elementen. Hier komt er nooit weer een waterkoker, heb er 3 stuks in 8 jaar tijd gehad maar een oudewetse fluitketel kun je wel 30 jaar of meer mee doen.

 2. bij ons verdwenen de afgelopen jaren het tostieapparaat, de frituurpan, de Senseo, het koffiezetapparaat en als dochter het huis uitgaat verdwijnen er nog meer apparaten, de desktop computer, een stereo, een t.v. een spelcomputer, een fohn en een strijkijzer, wel kocht ik vorig jaar een stoomreiniger en die zou ik niet graag willen missen,natuurlijk gebruikt die ook stroom maar bespaar ik wel op water,wat je natuurlijk ook moet verwarmen om er mee schoon te maken ,allesreiniger ,ontkalker en ik kan er mijn kleren mee stomen, mijn dekbedden en matrassen dus die zou ik niet willen missen

 3. Heb geen strijkijzer, geen haar-apparaten, geen tv, geen radio, geen andere keukenapparatuur met stekker dan koffiezetapparaat en staafmixer… Wel een laptop, stofzuiger, wasmachine, cd-speler en versterker, afwasmachine en de nodige lampen, hoewel er 's avonds vaak maar eentje aanstaat…

 4. Koffiezetapparaat kun je makkelijk zonder. Gewoon opschenken kan ook. Ik heb dus geen koffiezetapparaat.
  Een wasdroger is echt een stroomvreter. Die heb ik bewust niet, evenals een vaatwasser niet. maar ik kan me wel voorstellen dat als je een gezin hebt, een vaatwasser en droger wel heel fijn zijn! Vanwege veel meer (af)was. Als alleenstaande kun je echt prima zonder.

 5. Ik heb veel electrische apparaten maar gebruik ze met verstand en met mate. Wasmachine, droger, laptop, Ipad, mob.telefoon, mixer, keukenmachine, koffiezetapparaat, waterkoker, afwasmachine, radio en tv, oven, koelkast met kleine vriezer. En natuurlijk lampen, veel lampen. Ik houd van veel licht in huis. Wel ledlampen en spaarlampen, ivm astma geen kaarsen en geen openhaard/houtkachel.

 6. Geen of weinig apparaten gebruiken doen wij al jaren,maar sinds kort hebben wij zonnepanelen, die ons gehele verbruik afdekken, dat geeft ook wel weer een gevoel van luxe, maar wij proberen wel binnen de opbrengst van de panelen te blijven, maar er hoeft ook niets over te blijven, het energie bedrijf geeft er niet veel voor.
  Groetjes jakky

 7. Wat persoonlijk is dit onderwerp! Ik had ook altijd weinig apparaten totdat manlief introk. Zonder wasmachine, stofzuiger, magnetron en laptop wil ik niet. Maar een droger, strijkbout, koffiemachine, televisie, stereotoren etc. heb ik niet nodig. Manlief is een hobbyist met hout en de garage staat vol apparaten!

 8. Ik zou best zonder mijn friteuse, waterkoker en tosti-apparaat kunnen, dus als die kapot gaan vervang ik die niet meer. Strijkijzer gebruik ik eigenlijk zelden, alleen voor manlief af en toe voor overhemden voor zijn werk, maar anders kon hij ook de deur uit.
  Droger hebben we niet en wil ik ook niet.
  Zonder wasmachine, laptop, stofzuiger en oven zou ik niet kunnen.

 9. Leuk om bij iedereen te lezen. Ik lees bij niemand CV installatie. Zonder stroom geen CV, toch?
  Ikzelf zou niet blij worden zonder mijn wasmachine, vrieskist, computer, warmwater systeem, verlichting en schrikdraad. Eigenlijk best een lang lijstje……

 10. Pas geleden een onderzoek naar wasgewoonten: sinds de komst van geysers/boilers en de douche wordt er vaker en langer het hele lichaam en hoofdhaar gewassen. Sinds de komst van wasmachines (en drogers) worden kledingstukken steeds vaker na 1 keer dragen gewassen, dat was vroeger vaak na een halve (3 werkdagen) of hele week. De zondagse wollen winterjurken werden buiten gehangen om weer fris te worden en helemaal niet gewassen, veel te gemakkelijk krimpen en vervilten.Let wel, er waren toen geen dingen met vleugeltjes, eens per maand gebreid katoen of badstof wikkels gebruiken. Ik dek niet dat wassen zoals vroeger met de schoon normen van nu nog uitvoerbaar en aanvaardbaar zou zijn en dan kun je de stroomkosten ook niet goed vergelijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.