7 makkelijke manieren om geld te besparen

7 makkelijke manieren om geld te besparenVeel mensen denken direct aan het uithangen van theezakjes en gebruiken van krantenwcpapier als het gaat om geld besparen, maar zo gek hoeft het allemaal echt niet te gaan. Besparen en consuminderen als levensstijl houd je niet vol als het op een manier gaat die je niet aanstaat. Maar ja, kun je stevig besparen op een manier die je eigenlijk geen moeite kost, of waar je niets aan comfort voor in hoeft te leveren? Ik denk het wel. Hoewel de manier waarop je het doet voor iedereen anders zal zijn (want wat moeite is, verschilt natuurlijk voor iedereen), leek het me wel leuk om een lijstje te delen met 10 makkelijke manieren om geld te besparen, die mij tot nu toe wel wat opgeleverd hebben, of nog op lijken te gaan leveren.

1. Overstappen

Ruim een jaar geleden twijfelde ik over overstappen. Nou: nooit meer doen. Dat twijfelen dan. Overstappen leverde in het eerste jaar al zo’n €500 op (het exacte bedrag blijft wat schimmig, omdat er meer verbruikt werd maar niet betaald hoefde te worden, maar het zal een beetje zoiets zijn geweest). Voor dit jaar ga ik naar een eenpersoonshuishouden, dus bespaar ik sowieso, maar volgend jaar hoop ik weer tenminste een besparing van €150 te realiseren ten opzichte van dit jaar.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Verzekeringen bekijken

De standaard woonhuisverzekering die ‘geleverd’ werd bij de hypotheek, bleek na enig onderzoek €15 per maand goedkoper te kunnen. Later bespaarden we nog door goed naar de modules te kijken en bijvoorbeeld een eigen risico van €100 te accepteren, in ruil voor een premiekorting van €5 per maand. Verzekeringen werken steeds meer met modules, dus kijk regelmatig of de kosten/opbrengsten nog wel in verhouding zijn en pas je verzekering aan als dat niet het geval is.

3. Slim investeren in verwarming

Hoe vervelend het soms ook is; er zijn momenten waarop je geld nodig hebt om geld te verdienen/te besparen. Het pelletkachelverhaal is zo’n moment. In de wintermaanden scheelt het branden met de kachel ongeveer €6 per dag en onmetelijk veel in comfort. Al met al kan dit oplopen tot een besparing van €200 per jaar, en nog meer als je de kachel op je cv aan kunt sluiten.    

4. Koelkast leegeten

Veel mensen gooien behoorlijk wat eten weg. Het is een stronkje hier, een restje daar en lijkt allemaal niet zo uit te maken. Toch heb ik gemerkt dat het wel tot €20 per maand kan besparen als ik in ieder geval voor één persoon de koelkast leeg eet. En dan heb ik het nog niet eens over de moeite/tijd/brandstof die het scheelt omdat je niet naar de winkel hoeft om een maaltijd te hosselen die je ook kunt bereiden met kliekjes en creativiteit.

5. Ga bundelen

Ik zeg eerlijk: hier moet ik me nog in verdiepen. Maar zoals het er nu voor staat, lijkt bundelen al snel goedkoper dan aparte abonnementen afsluiten. Kijk bijvoorbeeld naar tv, telefoon en internet. Of zeg je vaste telefoon helemaal op, als je toch een mobiel hebt. Scheelt ook al snel €15 in de maand, als het niet meer is!

6. Leer dingen zelf te doen

Een lampje ophangen? Een gaatje boren? Een gordijn ophangen? Het zijn allemaal dingen die je prima zelf kunt doen. Probeer het gewoon eens een paar keer uit en je kunt op jaarbasis honderden euro’s besparen. Of een hoop ergernis, als je die klusjes anders niet zou uitbesteden, maar gewoon zou laten liggen. Als de verbouwing hier alleen maar door professionals gedaan was, dan waren we in totaal misschien wel €50.000 extra kwijt geweest. Dat is dan wel over heel wat jaren én betreft een groot project, maar het geeft wel een indruk van wat je kunt besparen als je zelf je handjes laat wapperen.

7. Oefen in geduld

Geduld is niet mijn sterkste punt, maar het kan zoveel geld en rust opleveren! Een paar voorbeelden: lijstjes maken en boodschapjes gecombineerd doen, in plaats van ‘spontaan’ gaan en de helft vergeten, om vervolgens weer te moeten gaan, verbouwingsplannen goed doordenken, in plaats van de boel opjagen en eindigen met te dure of halve maatregelen of nadenken voor je iets koopt, en dan wachten tot een aanbieding (of het moment dat je het toch van iemand krijgt of het ineens toch niet meer zo nodig is).

Volgens mij kan deze lijst nog wel véél langer worden; wat zijn jullie tips om gemakkelijk geld te besparen? En dan het liefst ook stevige bedragen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Interessant lijstje. Alleen dingen zelf doen is niet altijd voordeliger Als je echt helemaal niet handig bent, en je door het zelf doen je eigen werk niet doet, ben je soms duurder uit.

  Dan is het goedkoper om iemand in te huren om het voor je te doen, en zelf ondertussen je eigen werk te doen.

  Zo werkt het in mijn geval. Ik heb echt twee linkerhanden helaas.

 2. Vooral de laatste is belangrijk in geld besparen. Geduld hebben geeft meer dan de helft van ons gespaarde geld. Niet meteen toegeven aan zin in gehaalde friet, maar ook het uitstellen (en dan ook vaak toch maar afstellen) van het kopen van een mooie jas/bank/t.v. toestel… En geduld om juist met de kleine bedragen tot 1 groot bedrag te komen. Dat is ook geduld en daar kan je ook heel ver mee komen.

 3. Hier nog eentje voor nummer 7 van je lijstje: Als je iets graag wilt hebben vertel dat dan aan zoveel mogelijk mensen want vaak hebben mensen net dat, wat jij wilt hebben ongebruikt staan/liggen.
  Groet, Toos

 4. geen verwarming aan maar een houtfornuis, geen koffiezetapparaat ,geen waterkoker,stofzuiger,strijkijzer, koelkast staat uit, diepvries is op 1 lade leeggegeten en gaat dan uit, verse seizoensgroenten eten, bulk inkopen bv. 10 kilo rijst en peulvruchten en 10 liter afwasmiddel en daar alles van schoon maken, zelf wasmiddel maken, zelf groeten in je eigen tuintje houden, we gebruiken de voortuin ook en hebben alweer de tuinbonen gezaaid en staan nu op de badkamer. , regenwater voor je planten buiten opvangen, eigen kippen, eten 50 kilo keukenafval per jaar per kip, geen groene kliko meer nodig en eigen eitjes en mest voor in je moestuintje. vegen i.p.v. stofzuigen en b.v. sávonds kaarsjes aan en 1 lampje, en niet te vergeten genieten van wat je hebt en de tijd die je overhoud als je geen tv kijkt en de dingen doen die je allang had willen doen maar geen tijd voor had, goh, nu heb ik al bijna een logje geschreven, geniet ervan , liefs marion

  1. Marion, kost kaarsen kopen dan minder dan een paar ledlampjes van een paar watt te laten branden. Dit is geen kritiek maar ik ben er gewoon benieuwd naar.

  2. ik heb net een zandfilter gemaakt voor mijn regenwater opvang , werkt perfect , zou je ook nog een koolstof filter erbij aan sluiten ben je de meeste chemicaliën ook nog kwijt

   Gerd

 5. Minder TV kijken en tijdschriften lezen. Door de TV (zowel de programma's als de reclames) krijg ik altijd een onrustig gevoel, waardoor mijn koopklieren weer actief worden. Zonder TV voel ik me veel tevredener, en is nr 7-geduld oefenen zoveel makkelijker

  1. Dat is zeker een goede! Wat doe je in plaats van tv kijken en tijdschriften lezen? Ik merk bij mezelf namelijk wel regelmatig dat ik gewoon geen puf lijk te hebben om van alles te gaan doen en dan is vooral tv kijken erg makkelijk… Maar hier hangt nogal een kast die behoorlijk wat stroom vreet. Ik kijk ook wel op mijn laptop, dat kost minder stroom, maar heeft nog steeds veel andere nadelen…

 6. Investeer in oplaadbare led lampen of lampen die je zelf kan opladen en gebruik deze lampen in de wc en badkamer. Het geeft fel licht en je bespaart op zo manier ook weer wat centen.

 7. – Kritisch naar je verbruik kijken: wij gooiden de zogenaamd zuinige halogeenverlichting eruit. Zo'n leuke lamp met 8 halogeenlampjes van 20 watt per stuk is toch 160 watt per uur wat het ding verbruikt (zet er 4 spaarlampen van 6 watt voor terug en je bespaart zonder iets te doen).

  Zo min mogelijk naar de winkel gaan + als je dan toch gaat, neem dan een boodschappenlijstje mee.

  verder niet echt grote, moeiteloze tips.

 8. Wij hebben in het verleden heel veel bespaard op de hypotheekrente door enkele jaren achtereen de hypotheek steeds voor 1 jaar vast te zetten. Toen de rente dreigde te gaan stijgen, gauw voor wat langer vastgezet. Maar dat ging uiteindelijk toch om een flink bedrag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.