Tussendoor even weg: doe jij dat?

Af en toe sta ik me erover te verbazen hoe weinig ik eigenlijk tussendoor weg ga. Natuurlijk zijn er aan de ene kant de praktische dingen, zoals werk en huis en dieren, maar aan de andere kant: met een auto en 1 of 2 vrije dagen (dus weekend kan ook!) kun je al een heel eind komen. Je hebt prachtige steden in Duitsland, België en Frankrijk die je zo met de auto kunt bezoeken. En niet alleen steden, ook natuurgebieden, bezienswaardigheden, kastelen, wateren, enzovoorts. Het kost dan brandstof en soms een overnachting, maar de kosten vallen in het niet bij veel ‘gewone’ vakanties. Je weet wel, die vakanties die misschien hooguit één keer in het jaar voorkomen…

Tussendoor weggaan zou veel vaker kunnen. Op een tank van ongeveer €50 kan ik 600 kilometer rijden. Dat betekent dat ik voor €50 toch makkelijk heen en weer naar bijvoorbeeld Brussel kan rijden. Of naar Keulen. Of voor ietsje meer naar Luxemburg. Allemaal plekken waar ik nog nooit geweest ben, waar volgens mij veel mooie dingen te zien zijn en waar ik qua tijd (met uitzondering misschien van Luxemburg, hoewel ook dat mogelijk is) zelfs op een dag prima heen en weer kan rijden en dan voldoende tijd over hebben om daadwerkelijk dingen te bekijken en te ervaren.

Natuurlijk maak je dat soort ritjes niet dagelijks, want er is van alles te doen en €50 is toch weer €50, maar ik zou ze best eens wat vaker willen maken. Me niet tegen laten houden door de waan van alle dag, maar gewoon dingen gaan ervaren. Letterlijk m’n grenzen wat gaan verleggen. Meer van de wereld zien, maar niet noodzakelijkerwijs door allerlei continenten door te reizen, maar juist ook door het op deze ‘kleinere’ manier te doen.

Ik zat zo nog eens naar mijn doelenlijst te kijken en moet heel eerlijk zeggen; daar kreeg ik niet eens zoveel zin van. Dus heb ik een bonusdoel toegevoegd: in 2014 wil ik 6 ‘autotrips’ maken. De definitie is een beetje breed, maar het komt er in feite op neer dat ik dit jaar gewoon een paar keer spontaan (wel met enige voorbereiding natuurlijk, ik wil wel graag weten waar wat moois te zien/leuks te doen is!) in de auto ga stappen om een minivakantie te maken. Dat kan gewoon van een dag zijn, maar mag ook best eens van 2 dagen zijn. Het doel is nieuwe ervaringen op doen en meer van de wereld zien, zonder daarvoor honderden euro’s per keer kwijt te zijn. Die €50 per trip vind ik wel een mooi streven; dat motiveert ook nog om zuinig te rijden én betekent dat een tripje de ene keer wat langer kan zijn dan de andere keer. En het hoeft ook niet altijd naar het buitenland te zijn, er is ook in Nederland nog genoeg om eens te bewonderen. Nou, daar krijg ik dus wél zin van 🙂

Ga jij wel eens tussendoor op dit soort tripjes? En heb je nog leuke suggesties voor bestemmingen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

27 Comments
 1. Wij gaan liefst gewoon een dagje weg en komen 's avonds dan weer thuis. Eten thuis, ik neem eten en drinken mee voor onderweg en 's avonds lekker slapen in mijn eigen bed. Wij kiezen meestal voor uitstapjes niet al te ver weg. Lekker wandelen in een andere omgeving.

  Dat klinkt allemaal heel consuminderend, maar voor een groot deel kiezen we deze manier omdat ik vanwege mijn ingewikkelde dieet nergens kan eten.

 2. Mijn ervaring is dat dit soort acties tussen door juist meer gaan kosten, hotelletje maar dan moet je ook eten, ontbijten etc.
  Dagje uit naar prachtige stadjes kun je behappen met wat je mee kunt nemen.

  mee kunt nemen .

 3. Wij gaan af en toe een weekendje tussendoor weg. Meestal met onze lieve vrienden. Maar we gaan ook naar hen toe voor een paar dagen en bekijken dan leuke dingen bij hun in de buurt. Andersom komen zij ook een paar dagen bij ons en dan gaan we hier in de buurt op pad. Er is zoveel moois te zien zonder dat je er echt een grote reis voor hoeft te maken. Maar we gaan ook wel eens lekker een dagje op pad hoor, een mooi kasteel bekijken of een leuke stad. Dan zijn we 's avonds weer thuis… Zo nu en dan heb je die uitstapjes hard nodig om weer even op te laden…
  Slim van je om een aantal autotripjes in te plannen.
  Maar gaat je wintersport nou nog door….? Daar ben ik best wel nieuwsgierig naar…
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve geoet,.
  Mirjam

 4. wij gaan nooit weg , niet in vacanties, niet tussendoor. tussendor valt ook niet mee met een gezin, met 2 kinderen met pdd-nos, en 2 die ook de nodige aandacht vragen !
  eigenlijk zou het voor ons zelf hard nodig zijn , om er af en toe eens uit te gaan !
  heb zelf ook apneu , en dan moet je ook weer apparatuur meenemen voor de nacht …. dan denk je weer snel ,ach, laat maar ….
  de 2 met pdd-nos gaan 1 keer per maand logeren , dat geeft dan ook hier een beetje meer rust ….
  hartelijke groet voor allen !

 5. Ideeeën voor dagjes kun je opdoen op de site van NS http://www.eropuit.nl . Zelf reis ik dan met dalvrij. Heb een museumjaarkaart en ben lid van OV fiets. Met een ovplanner kun je ook uitzoeken hoe je naar leuke wandelplekken komt. Picknick mee. Ik spreek dit soort trips ook wel eens af met een vriendin die elders woont. Reizen we apart naar ons gemeenschappelijke doel en maken er een leuke dag van

 6. Wij doen dat regelmatig. Soms een dagje en soms een weekend. Laatste paar keer: weekendje Achterhoek (camping) met partner en dagje Utrecht met vrienden.
  We doen altijd een of twee wandelingen in een stad en gaan lekker lunchen en theedrinken.Dan ben je misschien 10 uur op pad maar het voelt als een kleine vakantie. Wij werken allebei voltijds , dus zo nu en dan een break is erg belangrijk!

 7. Ik vind dergelijke uitjes vaak net zo leuk als langere vakanties. (Helaas zit het er momenteel niet aan om regelmatig dergelijke tripjes te maken.)

  Waar ik zelf graag naartoe ga is Park De Hoge Veluwe. Het is er prachtig om te wandelen of te fietsen en daarbij zijn het Kröller-Müller-museum en Jachtslot St. Hubertus ook niet te versmaden. (Moet je wel weer apart een kaartje voor kopen, da's dan wel weer jammer.) Ook leuk: het Openluchtmuseum in Arnhem of een dierentuin.

  Verder houd ik ervan om steden te bezoeken en daar een stadswandeling te maken. Op het internet of in de bieb is vaak wel e.e.a. te vinden over de geschiedenis van de stad, de architectuur enz., waardoor je met andere ogen naar zo'n stad kijkt. In sommige steden kun je aansluiten bij een georganiseerde wandeling met een gids.

  Als het echt low-budget moet is een fietstocht ook heerlijk: doel bepalen, proviand mee in de fietstas, onderweg misschien een keer een ijsje kopen… Op die manier kom je de dag ook heel aangenaam door.

  Veel plezier alvast! 🙂

 8. Met de drukte van ons samengestelde gezin gaan manlief en ik een paar keer paar jaar met zijn teweetjes op stap om SAMEN te zijn. Soms is dat een dagje sauna, soms gaan we een stadswandeling doen met een goedkope treinkaart. Helaas zijn de treinen in het weekend erg vol en een doordeweekse dag is voor manlief moeilijk.
  Ook proberen we 2x per jaar een weekendje weg te gaan, gewoon in nederland in een b&b of een simpel hotel. Soms gaan we in een huisje en nemen dan de hond mee.
  Dit jaar gaan we 4 dagen naar het buitenland waat de oudste zoon studeert. Hierna is er geen budget meer voor andere uitstapjes…

 9. Tips:

  Trier (DE)
  Hotel is misschien wel zo leuk anders ben je er zo kort, wacht even een aanbieding af en neem dan zonder ontbijt want dat kan je zelf makkelijk meenemen. Paar belegde broodjes, wat fruit en wat te drinken (als er geen koffie en thee mogelijkheid op de kamer is, natuurlijk), daarna kun je dan in de stad jezelf nog wel op een brunch trakteren (het is een paar jaar geleden maar ik vind het te betalen). Mooie stad, leuk om gewoon rond te lopen en de gebouwen (en kerken) te bekijken.

  Oberhausen (DE):
  Het duurt nog even maar een dagje naar de kerstmarkt bij CentrO is echt de moeite waard!

  Maastricht:
  Jaren geleden dat ik hier ben geweest maar ik vond de stadswandeling echt leuk om te doen!

  Den Bosch:
  Rondvaart over de Binnendieze (zal nu het seizoen niet zijn..), er zijn verschillende routes. Zelfs met erg warm weer leuk want het is dan op het water 'daar beneden' lekker wat koeler. Winkelen is daar ook heel erg leuk en ook een stadswandeling is aan te raden, je ziet de stad echt op een andere manier.

  Utrecht:
  Ik ga vooral voor een dagje winkelen maar ook hier zal een stadswandeling vast veel verrassingen opleveren.

  Nijmegen:
  Ook hier vond ik de stadswandeling verrassend, veel historie terug te vinden in de indeling van het centrum als gevolg van WOII. Daarnaast is MuZIEum (over hoe blinden de wereld ervaren) de moeite waard of het Valkhof (laatste is wat prijzig als er niet toevallig een tijdelijke tentoonstelling is die je erg aanspreekt).

  Diever:
  Ga van de zomer naar het Shakespeare openluchttheater. Echt een heel bijzondere ervaring (wel wat duurder, 15 euro per kaartje en een overnachting is toch wel aan te raden misschien).

  Luttelgeest (Flevoland):
  Een bezoekje aan de orchideeënhoeve. Het is wel bijna een pretpark geworden en de prijzen zijn ook aan de maat…

  Boekenfestijn:
  Een rondreizende boekenbeurs. Voor plaatsen en data: http://www.boekenfestijn.com. De toegang is gratis, als je van te voren bonnen via internet regelt (inschrijven voor nieuwsbrief of zoiets en op een ander e-mailadres kun je gezinsleden uitnodigen) dan kun je ook nog een gratis boek meenemen (keuze is beperkt, maar altijd toch wel leuk om iets uit te mogen zoeken). Verder bepaal je natuurlijk zelf wat je uitgeeft. Mijn ervaring is dat de prijzen niet altijd lager zijn dan op internet dus laat je ook niet te snel verleiden…

  Groetjes Lily

 10. met kids naar hotel is duur.. onze vakanties zijn goedkoop en weekendjes weg met kids vind ik geen doen. moet ongeveer halve huishouden inpakken voor we weg kunnen.. nee dank je. als je er wel van geniet, lekker doen!!! wij gaan liever zwemmen, naar biesbosch oid. dingen emt dekids. en binnenkort een x sauna met wel een nachtje hotel (bon van primera, 39 euro incl ontbijt) heel erg veel zin in!! 1x per jaar echt samen weg als t lukt. heerlijk!!! 😀

 11. Iets duurder maar ik voel me altijd zo relaxt na een mini cruise naar Newcastle ( als je op de aanbiedingen let soms voor 49 euro p.p) daar heb je vervoer ( boot en bus in Engeland) en 2 overnachtingen voor , en een dag rondkijken / shoppen in Engeland .
  Aan boord doen we weinig , beetje rondkijken en vroeg naar bed gevolg ;totaal relaxt weer thuiskomen.
  Eten /drinken nemen we gewoon mee ( voor de terug reis kopen we dat in Engeland.)
  Je bent 3 dagen weg maar het voelt als langer.

 12. Wij wonen in Frankrijk, in het departement la Haute Marne, een schitterend gebied waar veel mensen alleen maar doorheen rijden op weg naar het zuiden. In de zomer maken we regelmatig tochtjes. Ons departement grenst aan de Vogezen, Bourgogne en de Moselle, meestal gaan we wandelen maar ook wel eens naar een stad, Nancy is erg leuk, in Dijon is een leuke stadswandeling waar je langs het museum komt, ook leuk om te bezoeken, het museum is gratis! Meestal bak ik de dag van de voren een quiche of maak een salade om mee te nemen. Een dagje kost ons dan ongeveer 20 euro we hebben een zuinige auto en de diesel is hier goedkoper dan in Nederland, het scheelt ongeveer 9 cent per liter.
  Veel plezier met je uitjes.
  Adriana

 13. Wij doen dat eigenlijk niet vaak, maar in onze stad is zoveel te doen… En we kunnen door ons werk goedkoop verder weg, dus doen we dat eerder.

  Met de auto kun je idd veel doen. Je woont in Friesland toch? Misschien is iets verderop dan je normale 'winkelstad' als iets leuks te doen. Lees alles over een relatief onbekend stadje op wiki en ga het eens uitgebreid bekijken. Je hebt ook prachtige natuurgebieden in Friesland toch? Wat ook leuk is, naar 1 vd waddeneilanden varen. Als het kan je fiets meenemen of anders daar eentje huren. Zo mooi daar. Heerlijk uitwaaien.

 14. Mijn vriend en ik zijn ook al een aantal keer weggeweest en zijn nu ook weer aan het rondkijken om eens een paar daagjes weg te gaan.

  Ik weet niet precies waar je woont, maar als je rond Koninginnedag naar Emmen gaat, is het heel leuk toeven! Grote braderie/rommelmarkt….heerlijk om n dagje rond te dwalen.

  Keulen zijn we ook geweest, wat een geweldige stad! We willen nog een keer heen, letten gewoon goed op aanbiedingen. Zo heeft mijn vriend al iets gevonden in drenthe, 2 overnachtingen incl. ontbijt voor 2 personen kost 65 euro…..Dus dat valt reuze mee.

  En misschien via vakantieveilingen een leuke hotelkamer regelen? Veel plezier gewenst met de voorpret.

  Gr. Boukje

 15. Idd, zo af en toe voor de leuk eens een andere stad of buurt bezoeken, daar 'knap'je van op. Het is net een korte vakantie en je ziet eens iets anders,
  Ik zeg: doen!
  groet

 16. Tip: Booking.com Tonight app installeren. Daar kan je een hotelkamer mee boeken voor tonight, vandaag dus. Soms met machtige kortingen. Tijdje terug voor 40 euro 4 sterren geslapen in hartje Leuven!

 17. Wij wonen vlak bij het boomkroonpad in Drouwen, maar hier gaan we vaak een weekendje heen (we hebben een zoon van 4 jaar). Vlakbij het boomkroonpad is een natuurkampeerterrein. Hier zijn wij dan al vroeg op de morgen, zetten de tent op en breken die de dag later 's avonds weer op. Vaak lopen we elke dag naar het boomkroonpad, hier hebben ze een speelterrein voor kinderen en kun je leuke wandelingen lopen in het bos. We kopen daar dan ook vaak een ijsje.
  Dat zijn ook vaak de kosten voor het weekend; pp twee ijsjes en 1 overnachting en we hebben een lang weekend gehad, dit doen we eigenlijk elk jaar wel een keer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.