Huis als investering?

Een huis als investering, in deze tijd klinkt dat natuurlijk niet helemaal meer realistisch, maar het kwam ineens in me op. Even een beetje achtergrond: ik ben dolblij met mijn huis. Het is een mooie plek, het is lekker rustig, heeft veel mogelijkheden, enzovoorts. Het is wel wat groot, dat vond ik destijds al, maar was een compromis. Ik wilde in een wat duurdere regio wonen in verband met familie en ex wilde voor dat geld dan een groot huis. We vonden iets dat aan alle eisen voldeed, dus helemaal goed.

De verbouwing, die nog steeds voortduurt, kwam veelal op mijn schouders terecht, zowel financieel als praktisch. Ik had een goed inkomen, werkte hard en had weekends min of meer vrij om de klussers b.v. op zaterdag te helpen. Ex werkte in de onregelmatigheid en had daardoor een ander ritme. Dit huis was eigenlijk het eerste huis waar ik goed mijn ei in kwijt kon. Ons eerste huis was gekocht door ex, ons tweede huis was op een plek waar ik niet zo goed kon aarden en dit was iets dat veel meer leek op wat ik gewend was, waardoor ik me meer thuis voelde. En met elk stukje dat verbouwd werd, werd dat gevoel sterker.

Met het verbouwen heb ik altijd aangehouden: je doet het goed, of je doet het niet. Ik spaarde liever wat langer voor een bepaalde vloer, dan dat het ‘af’ was met iets dat ik niet zo mooi vond. Wie in de afgelopen tijd mijn blogs/plannen heeft gelezen, zal zien dat dat niet veranderd is. Of was, want dat laatste begin ik nu aan te twijfelen.

Het schoot ineens door me heen dat het misschien wel een goed idee zou zijn om mezelf wat los te gaan koppelen van het huis. Ik ben al bezig met veel dingen verkopen, opruimen, enzovoorts. Stel dat ik nu de losse eindjes op een voordelige (nette, maar niet zoals ik het voor mezelf zou doen) manier afmaak en het bijvoorbeeld komend voorjaar te koop zou zetten? Met de huidige hypotheek en de aflossingen die ik daar nog op wil gaan doen, zou ik volgens de makelaar, mits ik een beetje geduld uit kan oefenen, misschien wel een ton over kunnen houden aan de verkoop. Dat zou een lekkere kickstart zijn voor een nieuwe toekomst. Want als ik dan wat kleiners terug zou kopen, kan dat ook maandelijks zo nog eens €1000 schelen.

Ik heb nu nog niet echt een doel om naar toe te werken, een plek waar ik graag wil wonen, of zoiets. Maar ik denk wel dat het huis zien als een investering, en er dus als het ware een ‘gewone’ jas van maken, in plaats van ‘mijn’ jas, me zou kunnen helpen met een loskoppeling. Nu heb ik op zich natuurlijk geen last van dit huis, anders had ik het niet overgenomen, maar ik kom hier natuurlijk ook herinneringen aan een nare periode uit mijn leven tegen. In hoeverre hebben die ook onbewust nog invloed op me? En in hoeverre laat ik die achter als ik ergens anders ben? Dat laatste is ook nog een groot vraagteken, want dat je ergens anders zit, kan je ook weer herinneren aan wat je niet meer hebt. Dus wat dat betreft moet ik er echt wel op alle fronten op vooruit gaan 😉

Voor nu is het zo eens even iets dat bij me op kwam, ik heb ook geen moeite met betalen voor dit huis, ik vind het niet erg om het mooier te maken en ik heb ook niet speciaal plannen als in ‘als ik €1000 in de maand over zou houden, dan zou ik….’, vooral omdat ik eigenlijk heel tevreden ben met wat ik heb en vind dat ik behoorlijk veel kan doen.

Ik denk dat ik eens op zoek ga naar manieren om mijn toekomstbeeld wat helderder te krijgen en dat ik ondertussen de rem even zet op kostbare investeringen en mijn energie steek in losse eindjes, onderhoud, creativiteit en genieten van wat er is. Dan werk ik wel aan m’n eigen ’thuis’, maar voorkom ik hopelijk dat ik meer in een huis steek dan in mezelf. Niet qua geld, maar qua aandacht. Het moet geen vlucht worden.

Het zijn even wat overpeinzingen, maar als iemand hier iets zinnigs op kan zeggen: graag! Adviezen, ervaringen (wat heb jij b.v. gedaan na een relatiebreuk?) zijn van harte welkom!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Neem er vooral de tijd voor.
  Mijn huis-verhaal: in 1974 gaan samenwonen in huis gekocht door mijn ouders uit erfenis van opa, wij betaalden normale huur. Paar jaar later getrouwd , dochter gekregen, in 1985 beiden goede baan en huis zelf gekocht. Rond 1990 gescheiden en heb ik het huis helemaal zelf kunnen kopen en met dochter blijven wonen. Eind 1998 nieuwe LAT relatie gekregen -op uur afstand- we waren de weekenden altijd bij hem ivm veel ruimte en dat is met honden fijner dan bovenhuis.
  2012 arbeidsongeschikt geraakt en na aan enken over toekomst. Begin 2013 huis gevonden en door vriend voor mij gefinancieerd en mijnhuis te koop gezet en gaan ruimen, 3 etages en 40 jaar wonen is veel spullen, elke keer weekje oude en nieuwe huis, eind 2013 huis gelukkig verkocht en nieuwe huis is nu helemaal weer van mij. Nog steeds lat-relatie maar nu veel in mijn huis waart we uiteindelijk wel gaan samenwonen als zij huis is verkocht, wordt ook weer proces van 1-2 jaar.
  Al met al is er voor mij een periode van 2 jaar geweest met nadenken, actie ondernemen, ruimen, verbouwen en uiteindelijk verhuizen. Oude huis werd steeds leger en de laatste 2 maanden was het al zo onttakeld met alleen basisdingen dat het steeds minder mijn huis was. Zo heb ik goed afscheid kunnen nemen van 40 jaar er leven en het viel me totaal niet zwaar meer, het was goed.
  Dus indien mogelijk neem er lang de tijd voor en bij twijfel niet doen.

  1. Dat is inderdaad een goed idee. Ik ben nu al erg bezig met opruimen, omdat ik sowieso gewoon meer spullen heb dan ik nodig heb. Minder is altijd makkelijker. En dat kost inderdaad ook tijd, dat is niet zomaar weg. Ja, als je een container voor laat rijden, maar sommige dingen moet ik echt afscheid van nemen/aan wennen dat ze weg gaan, en ik zet het liefst het meeste nog om in geld/een tweede leven, dat scheelt toch weer.

 2. Ik denk dat je het echt even de tijd moet geven, die overpeinzingen. Goed dat je ze hebt! Maar besef wel dat ik heel erg jouw liefde voor het huis lees, of denk te lezen. Misschien is het toch wel echt jouw jas en met wat nieuwe opgestikte zakken kan je het ook echt als jouw jas zien en voelen. Het kan je ook juist kracht geven, te weten dat je in staat was/bent om dit avontuur alleen aan te gaan en de herrinneringen niet uit de weg te gaan, maar ze mee te nemen in je toekomst. Kortom: overdenk het nog ruimschoots en probeer de zomer heerlijk te genieten van je tuin en de charme te zien van wat het huis voor jou is… of niet (meer), als je dat zo ervaart. Succes!

  1. Dat is zeker een goede, ik zou het ook niet deze zomer al te koop zetten geloof ik, dat voelt sowieso te vroeg. En die overpeinzingen, die gaan vaak veel verschillende kanten op. Maar dat is ook wel goed denk ik, ik kan er soms wat gek van worden, maar ze geven me ook de gelegenheid om alles van allerlei kanten te belichten.

 3. Verbouwen als je (nog) niet lekker in je vel zit is meestal niet zo'n heel goed idee. Probeer eerst kleine bijna kosteloze dingen te doen, zoals schilderen in stapjes of zoiets. Soms is iets gewoon prima, maar zit het op je nek omdat je je niet zo lekker voelt als dat je zou willen. Een half jaar niet echt klussen bijvoorbeeld kan heel erg opluchten en zorgt ervoor dat straks dingen doen in huis minder energie kost. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het huis functioneel is, dus dat je kunt douchen, koken enz.

  1. Klopt, ik heb op dit moment ook echt zoiets van: alleen losse eindjes aanpakken, dus dingen waar ik al de spullen voor heb gekocht (denk aan lampjes) en schilderwerk enzo. Dat voor de tuin heb ik afgesproken, dus dat laat ik wel doorgaan, maar verder maar even aankijken. Losse eindjes afwerken en b.v. verf opmaken is ook opruimen, dus dat mes snijdt ook nog eens aan twee kanten. Ik had eigenlijk het idee om vanaf september/oktober helemaal niet te klussen, en daarna dan pas weer eventueel in de lente verder te gaan.

 4. Ik krijg de indruk dat er ondanks de verbouwing altijd heel veel te doen is. rondom en in het huis.
  Zelf heb ik mijn huis nu te koop, na scheiding.
  Het volgende huis wil ik een stuk kleiner( moet financieel ook), denkend over 10 jaar ben ik een stuk ouder. Wil niet meer zoveel onderhoud in tuin/huis.
  Als de kinderen in de toekomst mogelijk binnen een paar jaar zelfstandig wonen, is dit huis te ruim om kleiner te gaan wonen.
  Het betekend dat ik nu spullen op ruim. In de toekomst minder kosten heb i.v.m. huis, denk alleen al aan het verwarmen van de woning, belasting aan gemeente voor woning enz. Met het geld wat ik dan overhoud kan ik de hypotheek sneller aflossen, leuke dingen doen ( door minder tijd aan onderhoud kwijt te zijn).
  Hoop dat ik dan zover het huis afbetaald heb dat ik daardoor een mooi pensioen heb. Werk nu geen 100% om ook nog tijd te hebben voor de opgroeiende kinderen.
  In de sector waar ik werk zijn geen 100 % banen meer.Dit betekend wel dat ik moet gaan kijken hoe ik nu prettig kan leven en hoe in de toekomst.

  1. Ik zit natuurlijk net in een wat andere fase; voor mij zou een groter huis (niet groter dan dit, maar b.v. dit) wel nog van pas kunnen komen, omdat ik er wel vanuit ga dat ik b.v. binnen een jaar of vijf een gezinnetje gesticht heb. Maar goed, dan hoef je natuurlijk nog steeds niet zoiets groots als dit te hebben.

   De tip van het opruimen volg ik nu inderdaad ook, de kosten probeer ik eveneens te verlagen zodat er meer afgelost/gespaard kan worden. Ik zie dit toch als mijn pensioen, of ik het nu eerder al verzilver of pas over veel jaar.

 5. Ik kan je plannen/ideeën wel begrijpen… Als ik het goed heb, heb je een behoorlijk groot huis waar je voorlopig nog heel wat geld en energie in moet stoppen om het helemaal af en helemaal naar je zin te krijgen. Als je er een goede prijs voor kunt krijgen, zou ik heerlijk gaan zoeken naar een nieuw stekje wat wat kleiner is en (graag!) al voor een groot gedeelte af. Dan kun je gaan wonen zonder energie te hoeven stoppen in plannen en verbouwen en die energie juist in jezelf stoppen. En dan hebben we het nog niet eens over het geld wat je overhoudt in een huis wat al bijna klaar is wat je vervolgens helemaal in de aflossing van je hypotheek kunt stoppen. Ga eens lekker snuffelen op Funda ;-).

 6. Natuurlijk gaat dit blog maar over een deel van je leven, maar dat huis neemt wel een groot deel bij je in. Zowel mbt tot geld als tijd. Je bent nog jong, ik zou zeggen trek eens de wijde wereld in. Nu kan het nog.

 7. Ik zeg altijd, als ik ergens in mijn leven spijt van heb, dan is het dat ik te vlug en ondoordacht mijn huis verkocht heb na mijn echtscheiding. Er waren al kopers toen het nog niet te koop stond. Veel te weinig voor gevraagd en in een emotionele bui verkocht. Verschrikkelijk veel spijt gehad, maar terugkopen was geen optie. De kopers na mij gingen na een relatiebreuk uit elkaar en hebben 250.000 gulden meer gekregen als dat ik het verkocht heb. Het was zo'n mooi huis. Helaas, het is gebeurd en niet meer terug te draaien.
  Nu 21 jaar verder, woon ik natuurlijk ook schitterend, heb een lieve man en twee kinderen.
  Toch is het altijd blijven hangen in mijn hoofd.
  Dus ik zou zeggen, bedenk heel goed wat je weg doet.
  Zie je jezelf hier met je man en kids? Is het de droom die ja altijd wilde hebben? Dan niet weg doen.

  1. Ik denk dat ik dat laatste nog een beetje helder moet krijgen. Omdat mijn droom heel lang niet echt plaats heeft gekregen, is die ook niet zo heel duidelijk meer. Misschien gewoon maar even aankijken.

   Wat een enorm verschil zeg, nog los van het huis zelf kan ik me voorstellen dat je daarom al baalt dat je het te snel en te goedkoop verkocht hebt! Dat wil ik inderdaad ook voorkomen, ik wil er zeker uithalen wat erin zit en mezelf dan ook in die situatie hebben dat dat kan.

 8. Ik zou mijn huis (=thuis!) nooit kunnen zien als een investering. Het zou voor mij voelen alsof ik geen vaste grond meer heb. Onthecht.
  Maar goed, een huis, daar moet je je wel goed bij voelen om er een thuis van te kunnen maken.
  Succes met je overpeinzingen!

 9. Ik woon sinds de scheiding nog steeds in de woning, echter is dit huur en dus net iets anders.
  Ik zou graag iets kopen maar door opgebouwde schulden vanuit de scheiding heb ik een negatieve bkr. Wanneer deze er over 6 jaar af is wil ik denk ik wel iets kopen.
  En of er een nieuwe man in mijn leven komt, wie weet. Mogelijk zijn de plannen dan anders

 10. Wij hebben een klein huisje en de buurt aan de voorkant verpaupert wat. Aan de achterkant wonen we helemaal vrij . Toch was dit huis goedkoop en we kunnen het met één inkomen makkelijk afbetalen. Soms is het passen en meten met ruimte. Maar de kinderen blijven niet 14/12 en vijf natuurlijk 🙂 En gaan straks studeren. Dus dan hebben we weer meer ruimte 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.