10 + 1 redenen waarom het hebben van minder spullen zo fijn is

10+1 redenen waarom minder spullen fijner is

Als mijn moeder dit zou lezen, zou ze waarschijnlijk in lachen uitbarsten. Vroeger was mijn kamer namelijk alles behalve het toonbeeld van minimalisme. En dat is op zich nog niet eens veranderd, maar mijn waardering voor spullen wél. En dan vooral mijn waardering van het NIET hebben van spullen. Of in ieder geval een stuk minder. Want minder spullen hebben is écht heel fijn.

Waarom minder spullen hebben fijn is

 1. Je hoeft minder schoon te maken
 2. Hierdoor hoef je minder op te ruimen
 3. Je hoeft geen geld uit te geven aan overbodige organisatiesystemen
 4. Zo houd je meer ruimte over voor dingen die je mooi of onmisbaar vindt
 5. Je hoeft minder te onderhouden
 6. Je hebt meer ruimte in je hoofd en huis
 7. Minder hebben geeft een lichter gevoel
 8. Verhuizen wordt een stuk makkelijker
 9. Je houdt meer geld over (door dingen niet te kopen of te verkopen)
 10. Je houdt meer tijd over voor mensen, ervaringen en andere dingen die veel belangrijker zijn dan spullen

En, ook wel praktisch maar misschien minder leuk om over na te denken: je laat je nabestaanden niet met een enorme kater achter.

Opruimen

Nu ben ik volgens mij nooit echt een enorme hoarder geweest, maar heb wel de neiging om dingen te verzamelen die ik mooi vind of vond én ben eigenlijk altijd zo zuinig op mijn spulletjes geweest, dat ze wegdoen toch best een drempel kon zijn. Niet omdat ik ze niet kon missen, maar meer omdat ik er geen bestemming voor had. Iets dat kapot is kun je in principe zo weg doen, maar iets dat nog goed is en waar je niet iemand anders voor weet, waar laat je dat? Tegenwoordig heb je daar prima oplossingen voor, zoals Weggeefhoeken en Kringloopwinkels, maar ‘vroeger’ was ik nog niet zo bekend met dat soort dingen.

En nu ben ik dus aan het opruimen. Het gaat niet altijd er allemaal alleen maar uit, maar over het geheel genomen meestal toch wel. Aan het einde van dit jaar hoop ik toch eigenlijk alles wel min of meer onder controle te hebben. Het ultieme droomdoel is natuurlijk rust, omdat alles dan goed is. Lijkt misschien simplistisch, maar volgens mij zit er wel een kern van waarheid in.

Vandaag ruim ik dus weer op. Gewoon omdat het eigenlijk nooit zoveel moeite kost om weer een zak of doos vol te krijgen en het vrijwel altijd een lekkere boost oplevert!

Neig jij meer naar minimalisme, of houd je juist wel van veel spullen?

Wil je dit artikel later (nog een keer) lezen? Bewaar ‘m dan op Pinterest:

minder spullen hebben

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. zelf heb ik niet zo veel spullen ( al kan er nog een hoop weg maar idd het is nog goed… en soms het weggeven nit waard (veel pennen bijv..soms eens doorheen welke het nog doen en de rest weg.. maar nieuwe koop ik iig niet) maar voor dekids wel veel spullen.. 2 jonge kids van bijna 2 en 4,5 jr. maar ik ben ook gastouder, dus ook het babyspul enz kan ik niet weg doen omdat ik het nodig heb voor mn werk. best lastig soms omdat je zo dubbel speelgoed houdt (bij de leeftijd van eigen kids, maar ook altijd voor 0-4 jr) ooit ga ik t leren om dingen weg te doen.. maar veel dingen zijn voor "soms" erg handig :p

 2. Heel fijn minder spullen als je gaat verhuizen, bespaar je op de verhuiskosten…..
  Dat een ander huis kopen overdrachtsbelasting, hypotheekkosten en notariskosten kost, tja, wat zou je daar wel niet van kunnen doen.

 3. Ik hou meer van een tussenweg. Minimalisme is me te leeg, maar het mag ook niet te druk en te vol worden. Dus regelmatig moet ik bekijken of ik alles wat ik heb en verzamel, wel wil houden… er gaat regelmatig een tas vol spullen naar de kringloop hoor, maar ik haal er ook leuke dingen vandaan…
  Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. Minimalisme is in bij de jeugd, ik ben van een andere generatie. Mijn ouders hadden niets in de oorlog en dan is het fijn dat je wat kan opbouwen. En dat je een voorraadje hebt van, lappen, wol,schroefjes, speelgoed, boeken etc. Van 2 oude fietsen werd 1 redelijk exemplaar gemaakt. Bij ons staat het niet vol en er wordt wel regelmatig geschift. Maar op zolder en in de kasten hebben we toch diverse voorraadjes. Het scheelt geld. Het geeft zekerheid en ik heb heus geen vol hoofd, maar ook geen leeg hoofd. Ik werk nogal associatief en heb spulletjes en boeken en tijdschriften nodig voor inspiratie . Bijkomend voordeel. Je verveelt je nooit. Als een ander wat nodig heeft bijv een speeltentje voor de kinderen, dan heb ik een echt tentje weg te geven ( onze eerste lichtgewicht van 40 jaar oud) daar kunnen de kindjes ook nog droog in slapen als het niet de heeeele nacht plenst. Natuurlijk ga ik ook wel naar de kringloop en de milieustraat om wat weg te doen. Maar het liefste geef ik iets weg, zodat ik weet dat een ander er nog plezier van heeft

 5. Ik vind het ook heerlijk regelmatig wat op te ruimen en langzaam het huis steeds leger zien worden. Kinderen krijgen steeds minder speelgoed. Het kan nog veel erger !!! Ik heb vrienden die huren opslag ruimte bij shurgard, voor spullen waar ze nu even geen plek voor hebben, maar die ze later wel weer gaan gebruiken… jaja

 6. Ruimte in je hoofd krijg je als je doel en of richting in je leven hebt. Dat kan minder spullen betekenen maar dat hoeft niet. Je kan met een heel vol chaotisch hoofd in een leeg huis zitten en omgekeerd

 7. Ik neig naar minimalisme maar dat is makkelijk praten, ik woon ook heel klein. Hoewel ik het gevoel heb dat er al veel ruimte vrij is in mijn kleine stekje, staat er in de hal permanent een doos voor de kringwinkel. Soms heb ik iets vast waarvan me plots daagt dat ik het helemaal niet zo vaak gebruik, zo heb ik ongepland maar regelmatig een volle doos die het huis uit mag!
  Vb. gisteren: ik deed mezelf eens een mooie pannenonderzetter cadeau, met plezier gebruik ik die ene vaker dan mijn samenhorende onderzetters. Laatst zag ik diezelfde in een winkel waardoor ik nu twee van die mooie heb, daardoor mogen die oude samenhorende weg! Ze zijn vervangen zonder dat ik er erg in had.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.