Tanden en tandarts: wat is jouw routine?

Wat doe jij om je tandartsrekening te verlagen?

Hoewel ik in het verleden niet altijd even trouw gegaan ben, ben ik eigenlijk nooit bang geweest voor de tandarts. Nu scheelt het dat ik een goed gebit heb en ik dus ook nooit de écht pijnlijke dingen heb hoeven ondergaan. Met uitzondering van het kapotslaan en wegsnijden van verstandskiezen dan, dat was wel een minder prettige ervaring. En hoewel je met je gebit ook een beetje geluk moet hebben, zijn er ook wel dingen die je zelf kunt doen om je tandartsrekening wat te verlagen.

Geen pijn bij de tandarts

Het liefst houd ik m’n gebit een beetje in deze staat, zodat ik geen onnodig pijn hoef te lijden, het er wat florissant uit blijft zien en ik ook niet op een erfenis hoef te wachten om de tandartsrekening te kunnen betalen.

Nu kwam ik in een tijdschrift toevallig 5 tips tegen voor een ‘zomerse lach’, namelijk:

 1. 30 minuten wachten met poetsen na het eten, zodat het zuur uit het eten onschadelijk wordt gemaakt door je speeksel
 2. 2 keer per dag 2 minuten poetsen
 3. 1 keer per dag flossen
 4. 45 centimeter flosdraad per keer gebruiken (vond ik niet echt een tip, maar goed, hij staat erbij. Zelf gebruik ik liever van die soort C-haakjes met flosdraad ertussen, dat houdt veel makkelijker vast)
 5. Om de 4 maanden je tandenborstel vervangen

Mijn routine om de tandartsrekening te verlagen

Mijn routine is eigenlijk niet zo heel spannend: ik poets ’s morgens en ’s avonds en soms een keer extra tussendoor. Ik heb de stopwatch er niet bij aan, maar probeer wel overal te komen. Met zo’n elektrische levert dat wel een schoon gevoel op. Flossen zou ik meer moeten doen. Ik heb wel van die kunststof ragertjes die ik met enige regelmaat (dag of 4 in de week) gebruik, maar flosdraad staat nog steeds op het boodschappenlijstje. Tenminste, ik denk steeds ‘dat moet ik erop zetten’ en doe het vervolgens niet, waardoor het nog steeds niet in de kast staat. Eenmaal in de winkel denk ik er namelijk niet meer aan.

Dan nog die tandenborstel vervangen; die voorraad moet ik ook nog wat aanvullen. Volgens mij heb ik ‘m de laatste keer wel na een maand of 3 vervangen, maar de nieuwe zit er nu ook al wel weer een maand of 4 op. Gelukkig zijn die altijd wel in de aanbieding (en véél goedkoper in Duitsland), dus ik zal vandaag eens gaan kijken. Daarnaast gebruik ik – meestal nadat ik die ragertjes heb gebruik – ook nog met enige regelmaat een klots mondwater. De tandarts plan ik tegenwoordig steeds in tijdens een afspraak, zodat ik trouw elk half jaar een keer op controle ga. Meestal is er dan niets aan de hand, dus dan blijft het ook gewoon bij een controle.

Nog een paar kleine ‘verbeterpuntjes’ in de routine dus, maar over het algemeen voldoe ik dan blijkbaar redelijk aan de richtlijnen. Hopelijk zorgen die ervoor dat ik de rest van m’n leven gewoon met m’n eigen tanden kan eten 🙂

Doe jij nog speciale dingen om je tandartsrekening te verlagen? En ben je blij met je gebit, of zou het wel wat anders mogen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. vanaf dat mijn verstandskies is afgebroken toen ik 18 was (had ze al vanaf 16) ben ik bang geweest voor de tandarts.. 🙁 zo bang dat ik 5 jaar niet geweest ben met alle gevolgen van dien.. 🙁 nu is alles weer bij, ben ik niet meer bang voor de tandarts (zo wel dan zoek ik een ander.. weet nu dat het vooral een vertrouwenskwestie was, dat ik die persoon niet vertrouwde.. ) 4,5 jr geleden een behoorlijk zware bevalling gehad, sindsdien echt niet meer bang voor de tandarts.. 😉 sommigen bevallen liever dan naar de tandarts te gaan.. en dat snap ik wel.. mn 2e was ook makkelijk.. 😉 maar juist door die eerste zware, heb ik meer vertrouwen in artsen en anderen in t algemeen 🙂 en dus ook in de tandarts (en mijn keus van tandarts.. ) de behandelingen en de verdovingen zijn geen pretje vaak, en mn gebit is behoorlijk hopeloos. maar bang ben ik niet meer gelukkig 🙂

  1. Mijn eerste tandarts was echt waardeloos, maar dankzij goed gebit heb ik daar niet echt problemen mee gehad. Mijn tweede was prima, die zat gewoon lekker te kletsen en heeft zelfs een keer – bijna voor ik het doorhad – tussen neus en lippen door een verstandskies getrokken. Toen was ik wat minder enthousiast, maar zo moet je het wel gewoon doen. Geen groot verhaal van maken, gewoon trekken. Tenminste, dat werkt voor mij het beste.

 2. Ik poets gewoon 2 x per dag. 1 x per jaar naar de tandarts. Gelukkig meestal weinig aan de hand, toch ga ik er elke keer niet met plezier heen. Heb vervelende ervaring met verstandkies trekken en blijk niet tegen de verdoving te kunnen. Dus hoop elke keer maar dat ik niets heb.

  1. Ow, dat is onhandig, als je niet tegen verdoving kunt! Ik heb het gelukkig dus nog niet zo vaak nodig gehad, maar als ik zie wat voor last ik had nadat de verdoving was uitgewerkt, was ik toch wel blij dat het kon. Ook al trok die naald daarvan ook niet echt en blijft nog dat nare soort gekraak wat je in je hoofd hoort…

 3. Mijn routines zijn; twee keer per dag poetsen, één keer per dag ragen (volgens mijn tandarts beter dan flossen) en twee keer per jaar naar de tandarts voor controle. Eens per jaar krijg ik daar dan een grondige reinigingsbeurt…
  En zo blijft het al jaren goed gaan…
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. Mijn gebit is blijkbaar heel sterk, nog altijd geen gaatjes. Wel veel problemen met kaak die ik ooit bij ongeval gebroken heb waardoor nu gedoe met verstandskies die hierdoor niet zomaar even te trekken of uit te snijden is. Poets minimaal 2x per dag braaf 2 minuten elektrisch, gebruik raggertjes en ga wel iets vaker naar mondhygiëniste … en ook dat heeft weer te maken met die kaakbreuk.

 5. Ik heb vroeger redelijk veel gedoe gehad met mijn gebit, maar de laatste jaren gelukkig niet meer. We zijn een paar jaar terug overgestapt van tandarts, maar ik ben niet helemaal tevreden over deze, dus we gaan nu een keer per jaar. Opzich ook prima vind ik.

 6. Eindelijk ben ik weer eens gegaan en heb nu echt het gevoel dat ik een goede heb. Na de bruiloft van mijn zusje moet ik naar de kaakchirurg die haalt 2 wortelresten eruit. Geen idee of dat eng is… 2 keer per dag poetsen en 1 keer er dag tandenstoken. Ik krijg in januari een implantaat dat gaat me 2ooo euro kosten..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.