Oil pulling met kokosolie voor witte tanden

Oil pulling met kokosolie voor witte tanden

Af en toe kom ik dingen tegen die me aan de ene kant niet echt aan spreken, maar aan de andere kant ook fascinerend zijn. En waarvan ik dan ontzettend benieuwd ben of ze werken. Zo is daar ‘oil pulling’. En specifieker: oil pulling met kokosolie voor witte tanden. Nu heb ik op zich niets te klagen over mijn tanden, want die zijn wit zat, maar als er iets niet-chemisch is dat ik kan doen om ze witter te maken, net als bijvoorbeeld goed poetsen, flossen en ragen helpt, dan sta ik daar zeker voor open.

Spoelen met kokosolie

En nu las ik dus dat het goed voor je tanden is als je elke dag ongeveer een theelepeltje (nou ja, koffielepel, maar is dat niet hetzelfde?) kokosolie in je mond doet en daar flink mee spoelt. Eerst moet je natuurlijk kauwen, want kokosolie is hard, maar het smelt al snel in je mond. Bij het spoelen zijn een paar dingen belangrijk:

 • Je kunt het het beste ’s morgens doen, dan zitten er veel bacteriën in je mond en zou het effect het grootst zijn
 • De olie moet in beweging blijven, dus je moet het flink overal heen bewegen
 • Je mag het niet inslikken.

Dat spoelen moet je een minuut of vijf tot tien volhouden. Daarna spuug je de boel weer uit. Ik heb een paar weken met deze informatie rondgelopen, een beetje aanhikkend tegen of ik dit nu wel of niet wilde proberen, maar terwijl ik dit schrijf zit ik druk te spoelen. En te geven, want ik duwde iets te enthousiast tegen m’n wang, waardoor de helft er ook weer uitspoot over m’n bureau en toetsenbord.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Voordelen van oil pulling met kokosolie

Het leuke van oil pulling met kokosolie is dat de wittere tanden eigenlijk maar een bijwerking zijn, net als minder tandplak, het voorkomen van slechte adem en gaatjes en minder droge lippen, mond en keel. De ‘echte’ voordelen zijn nog algemener:

 • Het zou de verspreiding van kankercellen tegen gaan
 • Goed voor je immuunsysteem
 • Schimmelremmend
 • Ontstekingsremmend (ook fijn bij ontstekingen in je mond)
 • Anti-microbieel
 • Anti-oxidant
 • Anti-virus
 • Anti-protozoa (dat moest ik ook even opzoeken, maar dat zijn blijkbaar parasieten die zich in je lichaam kunnen huisvesten)

Kortom: dat klinkt allemaal best goed. Daarnaast zou het – behalve witte tanden – nog wat andere bijwerkingen hebben, zoals vermindering van migraineklachten, beter zicht, minder pijn, beter slapen en lekker voor het ontgiften van je lijf.

Hoe vies is het?

Wil ik net tikken hoe vies het is, gaat de wekker en zitten mijn tien minuten erop. Toch even kort: het begin is best vies. Dan heb je zo’n hard soort vet in je mond en daar probeer je wat op te kauwen. Het heeft bijna geen smaak en is gewoon een beetje raar. Maar al snel wordt het vloeibaar en vermengt het zich met je speeksel. Dan is het eigenlijk niets anders dan een beetje een waterachtige massa die je door je mond heen en weer laat schieten. Best te doen dus. De drempel van dat eerste hapje was groter dan het uiteindelijke doen. Dat viel eigenlijk wel mee. Wil je het zelf eens proberen? Houd dan het volgende stappenplan aan:

Oil pulling met kokosolie in 5 stappen:

 1. Steek een theelepel kokosolie in je mond. Op sommige blogs wordt ook geadviseerd om direct naar een eetlepel te gaan.  Dat was mij nog wat te heftig, maar wie weet bouw ik het daar nog naar op.
 2. Kauw er een beetje op tot het vloeibaar wordt. Je zult dan merken dat er vanzelf speeksel bij komt en je echt iets in je mond krijgt dat lijkt op een slok water
 3. Spoel de kokosolie goed door je mond heen, zodat het overal komt. Houd dit vervolgens vijf tot tien minuten vol en probeer het later op te bouwen naar 20 minuten
 4. Spuug na die tijd alle olie uit en spoel je mond nog een keer goed om met water
 5. Poets daarna je tanden nog goed

Ik ga het eens een paar keer proberen en kijken of ik het verschil ook zie. Of voel natuurlijk, want als ik het zo lees, zou je er helemaal supergezond van moeten worden, uiteraard in combinatie met een verder ook gezonde levensstijl!

Heb jij oil pulling al eens geprobeerd? Wat zijn jouw ervaringen? En kende je deze variant voor wittere tanden ook?

Oil pulling met kokosolie
Oil pulling met kokosolie
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Misschien moet je het ook gewoon doorslikken? Het is gezonde olie, lijkt me zonde om het uit te spugen, zeker als het maar een theelepel is. Laat even weten of het werkt, ik ben erg benieuwd. 🙂

  1. Overal staat heel specifiek dat je moet doorslikken, wat op zich ook wel logisch is met het idee dat die olie dus alle bacteriën in je mond opneemt. Dat wil je niet door je hele lijf hebben. Het doorslikken durf ik niet aan, maar ik zal zeker even laten weten hoe de rest werkt!

  2. Die krijg je normaal met eten toch ook binnen? Ik denk dat je maagzuur daar wel raad me weet anders zou je constant ziek zijn toch?

  3. Ik denk dat het in deze combinatie toch iets anders werkt. Ik had een klein slokje binnen gekregen en voelde me daar al niet fantastisch door. Je kunt het altijd proberen, maar ik waag me er niet aan 😉 Bacteriën worden met normaal eten ook weer vermengd met ander spul. Nu zou je een mond vol vloeistof, vol met bacteriën in één keer binnen krijgen. Ik kan me ook voorstellen dat dat toch iets anders is dan wanneer het gedoseerd gaat.

 2. Volgens mij is dit iets, wat heel gezond is, al vanuit oude geneeskunde, maar wat je wel langere tijd moet volhouden.
  Idd in elk geval niet doorslikken, omdat het goedje vol bacterien komt te zitten.
  Zie ook bij mens en gezondheid, staat een heel artikel over oil pulling, je hoort er laatste tijd meer van, het kan ook met olijfolie of zelfs zonn bl olie.
  Anne

 3. Ik heb het nu een paar keer geprobeerd en het is me nog niet gelukt… #kokhalzen
  Misschien lukt het me iets later op de dag wel, 's morgens vroeg gaat em niet worden. Je gebruikt bij voorkeur biologische niet ontgeurde extra vierge kokosolie bijvoorbeeld van het merk Aman Prana en je slikt de ollie na oil pulling NIET door ivm gifstoffen e.d. Zonder oil pulling kun je kokosolie wel doorslikken of bijvoorbeeld toevoegen aan je smoothie.

  1. Dank je! En ik ben benieuwd of het je later op de dag wel beter lukt. Ik heb ondertussen maar een blog geschreven (en een andere keer de vaatwasser uitgeruimd), dan gaat de tijd nog een beetje door. Een kokhalsneiging moet ik alleen in het begin even onderdrukken, als het eenmaal vloeibaar is valt het wel mee. Maar het idee vooraf…

 4. Sinds mijn man geen munt meer mag, ontdek ik dat het in meer producten zit dan je denkt. Vulmiddel voor tabletten bijvoorbeeld. En tandpasta (uiteraard). Tandpasta zonder munt is duur en bestaat voor het overgrote deel uit… baking soda. Wij zijn overgegaan op kokosolie met baking soda. De smaak is anders. Wennen, maar ik vind het niet vies. Wel wil ik de niet ontgeurde kokosolie nog eens ergens kopen. Die beviel met de deo ook heel goed. Maar eerst moet deze pot leeg.
  Van dit spoelen had ik nog nooit gehoord. Voorlopig houd ik het alleen op tandenpasta en deo.

 5. Als je de kokosolie uitspuugt moet je dat niet in de wasbak doen: de kokosolie stolt en verstopt je afvoer. Spuug het in een WC papiertje en gooi het in de prullenbak (of zo iets.)

 6. Het schijnt toch dat je juist niet moet doorslikken vanwege de bacteriën die je dan hebt gezuiverd. Daarnaast hoor ik steeds meer mensen die ook met olijfolie en sesamolie spoelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.