Aflossen vanwege lage spaarrente

Aflossen op de hypotheek blijft populair, tenminste, als we de ING moeten geloven. Ruim een kwart van de huiseigenaren overweegt af te lossen en één op de drie heeft dat inmiddels al een keer gedaan. Mensen doen dit vooral vanwege de lage spaarrente en omdat ze zo weinig mogelijk schuld willen hebben.

Dat laatste komt me bekend voor; ik los ook af omdat ik zo weinig mogelijk schuld (of beter gezegd: zo weinig mogelijk lasten) wil hebben, bij voorkeur gecombineerd met zoveel mogelijk vrijheid. Aflossen vanwege de lage spaarrente doe ik niet, maar ik heb op het moment toch lang niet genoeg spaargeld om ‘last’ te krijgen van de vermogensrendementsheffing, waardoor al het voordeel qua rente vervalt. Daarnaast heb ik het spaargeld dat ik heb niet om rente te trekken (ja, dat is wel fijn), maar in de eerste instantie natuurlijk gewoon om een buffer te hebben.

Als ik wel boven de dik 20.000 euro aan spaargeld uit kom, dan zou het misschien anders zijn. Alhoewel: ik wacht toch niet aflossen tot ik aan dat bedrag zit, ik doe het nu ook al. Maar misschien dat ik dan gewoon alles boven dat bedrag af zou lossen, omdat dat dan inderdaad weer het meeste rendement oplevert. En als die woonlasten eenmaal een duikvlucht nemen, dan is het immers misschien wel weer zo bijgespaard op het moment dat de grens of de rente omhoog gaat…

Los jij af vanwege de lage spaarrente? Of zou je dat doen als je het geld had?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Hier niet. Wij lossen af vanwege dat we de maandlasten willen verlagen. Maar momenteel zijn we eerst bezig om onze buffer weer aan te zuiveren na de verbouwing van de badkamer…

 2. Afgelopen jaar heb ik afgelost omdat ik boven de vermogensrendementsheffing uit kwam. Dit jaar nog steeds, maar dat komt door het geld dat vast staat. Afgelopen jaar hebben wij veel te veel uitgegeven en afgelost. Dat moet ik nu bekopen met te weinig geld op de buffer. Voorlopig wordt er dus niets meer gedaan dan sparen. Volgend jaar zien we wel verder. Rond januari verwacht ik de buffer weer op orde te hebben.

 3. Als ik het geld had ja 🙂 voornamelijk om de onderwaterstand weg te werken, zodat we in de toekomst gemakkelijker zouden kunnen gaan verhuizen. Maar dat is toekomstmuziek, voorlopig eerst maar sparen voor een mooie buffer…

 4. Als je wilt aflossen om lagere maandlasten te krijgen moet je de spaarrente wel degelijk meenemen in je overweging. Want je kunt best je hypotheek met 5% rente aflossen (netto 2,9% rente-voordeel), maar als jij 3% spaarrente krijgt is het qua maandlasten voordeliger om het geld op de spaarrekening te zetten.

  Zit je boven de grens van vermogensrendementheffing en moet je 1,2% belasting betalen, dan wordt het plaatje weer anders.

  ps: dit geldt voor aflossingsvrije hypotheken 🙂

  1. psies! ik heb de laatste tijd flink zitten rekenen omdat ik graag zou willen aflossen, maar op dit moment is het echt niet voordelig. het zou ons bijna 200 euro per jaar 'kosten' om ons beoogde aflossingsbedrag af te lossen op het aflossingsvrije deel van de hypotheek. Dus besloten dat toch maar niet te doen, en die 200 euro mee te nemen in het sneeuwbaleffect op de spaarrekening dan. Mochten het dan ooit omslaan, hebben we direct een flinke hoger bedrag om af te lossen.

 5. Ik los af om zoveel mogelijk vrijheid te "kopen". Lage maandlasten en een woning die voor een groot deel echt van mij is. Die ik in hele erge noodgevallen kan verkopen zonder restschuld achter te blijven. En omdat het een verslaving is geworden… het is zo leuk je lasten te zien dalen en te weten dat je dat zelf voor elkaar bokst!!

 6. Wij lossen af omdat het vooral voor jezelf rust geeft, moet toch een keer afbetaald worden en het scheelt in de maandlasten. Ik voel me daar goed bij. Ons huis staat bij lange niet onder water en we hebben een buffer. Wat nu overblijft is bedoeld voor de aflossing. Het enige wat ik jammer vind is dat we pas door een ontslag over dit soort dingen zijn gaan nadenken. Toen we het heel ruim hadden waren we net als de rest van Nederland aan het consumeren. Volgens mij zijn wel meer mensen wakker geworden de laatste jaren en dat is ook niet verkeerd. Veel gekocht zonder dat je het nodig had, gewoon voor de hep, belachelijk eigenlijk.

  1. Haha, ja, dat denk ik ook wel eens. Ik ben er eigenlijk pas mee bezig gegaan toen we hier zijn gaan wonen. Dat ex zijn werk kwijt raakte gebeurde toen gelukkig pas een paar jaar later, maar dan nog: voor die tijd had ik wel iets van 4 financieel vette jaren die deels echt wel verstandig gebruikt zijn (b.v. door zelf kosten koper te betalen), maar waar ook nog wel meer uit te halen was geweest. Maar ach, de koe in de kont kijken kunnen we allemaal. Nu probeer ik het wel nóg wat handiger aan te pakken, hoewel dat ook weer met vallen en opstaan gaat. Het blijft toch altijd zoeken naar een balans van verstandig doen en prettig leven. Die twee zitten bij mij niet altijd netjes in hetzelfde bankje 😉

 7. Ik heb een stukje aflossingsvrij en een iets groter stuk spaarhypotheek. Door me erin te verdiepen en dankzij informatie van consumenten op internet, ben ik ook extra gaan storten in mijn spaarhypotheek. Ook wil ik nog aflossen op mijn aflossingsvrije deel maar daar moet ik nog even voor gaan zitten. Gelukkig heb ik de ruimte om dat te doen. Wat ik wel heel slecht vind is dat de bank in die 17 jaar dat ik een hypotheek heb niet één keer informatie heeft verschaft over mogelijkheden hierover. Als ik me er niet in had verdiept had ik het niet geweten, niet gedaan, en nu dus nog hogere maandlasten gehad. Als het me iets geleerd heeft dan is het wel niet op een ander te zitten wachten maar er zelf achteraan te gaan.
  Gr. Lilian

  1. Op zich is het aflossen op een aflossingsvrije hypotheek het makkelijkst. Dat kan tot een bepaald percentage per jaar (bij sommige banken 10%, bij andere 20%). Sommige banken vragen ook om een minimum bedrag. Bij mij maakt het bedrag niet uit en mag ik maximaal 20% per jaar aflossen. De manier waarop verschilt ook weer. Bij de (mijn) Rabo is het zelf overmaken onder vermelding van het leningnummer. Maar je zou dan even bij je bank moeten informeren wat bij hen de spelregels zijn.

 8. Wij lossen ook af, zowel bijstorten in de spaarhypotheek als op het aflossingsvrije gedeelte maar houden ook rekening met de toekomst , we stoppen niet al ons geld in stenen ook al komen we boven de vermogens rendement heffing.
  Wij willen ook eerder stoppen met werken dus daar is ook daar potje voor gecreerd. zo wordt het een win – win situatie,, lasten omlaag, spaar/beleggingsrekening omhoog.

  1. Dat is wel slim ja, het een beetje verdelen. Zeker als je je lasten prima op kunt brengen en de druk voor lage maandlasten wat minder wordt. Als je dan je aandacht verdeelt, schiet je op twee fronten wat op en heb je inderdaad niet al je geld in stenen zitten.

 9. Ik heb nu deze maand 2000 euro afgelost. Dat scheelt 8 euro in de maandlasten. De looptijd is nog 21 jaar en dat levert je in 21 jaar 2000 op en dat is dan van mij en niet van de Rabobank. Dat is het goede gevoel van aflossen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.