Zo onderhoud en bescherm je je gevel

(Advertorial)

De gevel van een huis zorgt direct voor een eerste indruk. Een schone, goed onderhouden gevel levert dan ook een grote bijdrage aan een goede uitstraling van een woning. Daarnaast zorgt de gevel voor bescherming van je woning tegen weer en wind. Maar: dat betekent ook dat hij in de loop der jaren behoorlijk wat te verduren krijgt. Het is dus slim om hier af en toe eens bij stil te staan. Wie weet levert het je nog wat op!

Gevelreiniging
Het reinigen van je gevel is een goede eerste stap in de richting van het onderhouden en beschermen van je gevel. Door het reinigen van de gevel, verwijder je vuil en aanslag in alle soorten en maten. Denk hierbij aan uitlaatgassen, die een lelijke donkere aanslag op de gevel achterlaten, verfresten, mossen, algen of graffiti resten. Eens in de zoveel tijd reinigen, houdt de gevel stralend en houdt de kosten laag. Wanneer je gevel verkleurt, weet je dat het tijd is voor een schoonmaakbeurt. Gevelreiniging kan onderverdeeld worden in drie soorten: stoomreinigen, chemisch reinigen en stralen.

Stoomreinigen
Bij stoomreinigen wordt water verwarmd tot over de 100 graden en vervolgens onder hoge druk tegen de muur gespoten. Dit is de basismethode voor gevelreiniging en verwijdert milde aanslag als mossen en algen. Stoomreinigen is daarnaast ook de goedkoopste manier van gevelreiniging. Qua kosten moet je rekenen op zo’n 5 euro per vierkante meter.

Chemisch reinigen
Indien de aanslag ernstig is, dient er een agressievere manier van gevelreiniging te worden toegepast, bijvoorbeeld chemische gevelreiniging. Het water wordt dan gemengd met een chemisch middel dat ervoor zorgt dat de aanslag oplost en losweekt van de gevel. Deze wordt vervolgens weggespoeld door het water dat onder hoge druk tegen de muur wordt gespoten. Deze methode valt ook gelijk duurder uit dan stoomreinigen. Het chemische ingrediënt maakt deze manier met zo’n 15 euro per vierkante meter een stuk duurder.

Stralen
Het stralen van de gevel is de meest agressieve methode van gevelreiniging. Bij deze methode worden kleine korrels, van bijvoorbeeld zand, gemengd met water en deze worden tegen de gevel aangespoten. Deze methode wordt gebruikt bij hardnekkig vuil, zoals graffiti. Voor het stralen van je gevel betaal je gemiddeld tussen de € 10 en € 15 per m².

Bij gevelreiniging wordt het vervuilde water opgevangen en naderhand afgevoerd om schade aan het milieu te voorkomen.

Gevel impregneren
Om na het reinigen de gevel te beschermen kan de gevel worden geïmpregneerd. Bij impregneren wordt er een beschermend laagje aangebracht op de gevel. Deze beschermende laag trekt in de stenen en zorgt ervoor dat mossen en algen zich niet meer kunnen hechten. Hierdoor hoeft de gevel minder vaak te worden gereinigd en wanneer deze gereinigd wordt, gaat dit een stuk makkelijker. Het impregneren van een gevel kost gemiddeld tussen de € 6,50 en € 15 per m², deze investering is echter een slimme zet aangezien de gevel beschermd wordt en er hierdoor minder kans is op schade, waardoor je op de kosten van een eventuele renovatie bespaart. Toen ik hier de isolatieman aan de deur had, vertelde hij bovendien dat dit ook nog een (overigens wel minimale) isolerende werking zou hebben!

Gevel isoleren
Een andere manier om geld te besparen met je gevel, is door middel van isolatie. Veel warmte binnen woningen gaat verloren door de muur of het dak. Dit warmteverlies kan oplopen tot wel 30% en hierdoor kun je in een ongeïsoleerde woning rekenen op hoge stookkosten. Deze stookkosten kun je verlagen door het isoleren van bijvoorbeeld je gevel. Indien je huis is voorzien van een spouwmuur kun je ervoor kiezen om via deze spouwmuur je huis te isoleren. Andere vormen van gevelisolatie zijn door je binnen- of buitenmuur te isoleren. Er wordt in beide gevallen een isolatiemateriaal aan de gevel bevestigd. Aan de binnenkant resulteert dit tevens in een kleine vermindering van woonruimte, maar je bespaart wel flink op de stookkosten. Bij het isoleren van de buitenmuur creëer je automatisch een nieuw aanzicht van de gevel. Het isolatiemateriaal is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor je je gevel een nieuwe, frisse kleur kunt geven. Controleer wel even in hoeverre dit bij jouw huis toegestaan is; als je huis deel uitmaakt van een beschermd dorpsgezicht, kun je aan regels gebonden zijn.

Groene gevel
Wil je op een creatieve én duurzame wijze geld besparen met je gevel? Kies dan voor een groene gevel. Groene gevels zijn gevels waar planten op groeien. Deze planten vangen schadelijke stoffen, zoals CO2, op vanuit de buitenlucht en dragen bij aan de biodiversiteit. Dit wil zeggen dat een groene gevel de leefomgeving van, onder andere, vogels en insecten bevorderd. Groene gevelplaten kunnen tegen een gevel worden aangebracht of planten kunnen tegen de gevel zelf groeien. Het laten groeien van planten tegen de gevel zelf vereist echter wel een geïmpregneerde gevel, anders kunnen de planten schade aan de gevel aanrichten met hun wortels.

Er zijn dus meerdere manieren om je gevel te beschermen. Het beschermen van de gevel vraagt soms een investering, maar kan je op den duur wel veel geld besparen. Door middel van gevelwerkzaamheden, zoals reiniging, isolatie, impregneren óf groene gevels, investeer je in de toekomst van je woning en voorkom je onnodige schade.

Heb jij wel eens op zo’n manier naar je gevel gekeken? En doe je er wat aan om deze in goede conditie te houden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Wij hebben hem dus laten schoonmaken en impregneren. Moet zeggen: het is er wel mooier van geworden. En aangezien wij geen bakstenen hebben maar ander soort stenen is het ook prettig dat het impregneerspul ervoor zorgt dat er geen water meer in de stenen trekt. En dat merk je dan weer aan de isolatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.