Op de kleintjes letten: de zorgpremie in één keer betalen

Op de kleintjes letten. Het is zo makkelijk als je ‘erin’ zit, maar kan behoorlijk lastig zijn om weer op te pakken op het moment dat je ‘eruit’ bent. Hoewel de noodzaak van op de kleintjes letten er nu iets minder is dan bijvoorbeeld een paar jaar geleden, toen er nog druk verbouwd werd en de lasten plus die verbouwing betaald moesten worden van niet 3 salarissen zoals voorheen, maar slechts één, vind ik het toch belangrijk om dit weer wat te gaan doen. Juist om lekker te kunnen blijven leven met minder, is het fijn als je (ook financieel) de ruimte hebt om je geld slim in te zetten en zo weer te kunnen besparen of verdienen. En dat kan bijvoorbeeld door de zorgpremie in één keer te betalen.

Zorgpremie in één keer betalen

Van de week las ik bijvoorbeeld bij Zuinigaan over het in één keer betalen van de zorgpremie. Ik heb dat zelf ook wel eens een keer gedaan en dat was eigenlijk best wel lekker. Oké, je bent in één keer een klap geld kwijt, maar het scheelt elke maand. Bovendien krijg je 3% korting.

Dat lijkt niet zoveel, bij mij is dat misschien een keer 24 euro, als ik geluk heb. Maar, zoals Zuinigaan heel terecht opmerkt: dat krijg je niet over je spaargeld!

Waarom wel proberen zoveel mogelijk rente binnen te halen, maar niet gebruik maken van dit soort mogelijkheden om je rendement letterlijk te verdubbelen? Ik krijg namelijk bij Moneyou steeds minder rente. En dat is dan al een van de banken die meer rente geeft.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In één keer betalen én vooruit sparen

Toen dat kwartje ineens viel, besloot ik om toch maar even contact op te nemen met Anderzorg. Ik moet het geld ervoor wel van de bufferrekening halen, maar: daar staat het op. Dat zou in feite min of meer mijn ‘werkgeld’ moeten zijn.

Ze hebben inmiddels mijn betaling aangepast en voor komend jaar betaal ik weer in 1x. De maandpremie – die toch is opgenomen in mijn budget – zal ik elke maand automatisch overschrijven naar de rekening voor de zorgpremie, zodat ik volgend jaar ook zonder problemen weer in één keer kan betalen, als ik dat wil.

Wat ook leuk is: zien hoe die kleintjes bij elkaar toch weer een grote maken. Met de besparing op de energierekening, die op de woonverzekering en die van de aflossing op de hypotheek, dalen mijn maandlasten – volgens mijn eigen grove schatting, weet natuurlijk straks pas hoe dat echt uitpakt – toch weer met bijna 40 euro. Dat is toch weer mooi meegenomen!

Betaal jij de zorgpremie in één keer? En kun je dit soort ogenschijnlijk kleine besparingen soms ook wel eens over het hoofd zien, terwijl als je er logisch over nadenkt, ze eigenlijk juist best groot zijn?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. 40 euro klinkt op zich niet als veel. Maar als je denkt 1x per maand een week boodschappen dan klinkt het wel als veel.

  Zelf relateer ik vaak aan broden van de warme bakker. Die ik erg waardeer maar ook aan de dure kant vindt. Dat maakt een besparing al snel de moeite waard.

  1. Klopt, ik kijk met dit soort bedragen inderdaad ook meestal naar de 'omslag' naar boodschappen. En dan is het toch weer meegenomen! Bovendien telt het ook door, ik denk dat sinds ik met dit blog begonnen ben, er echt al honderden euro's per maand minder uit gaan.

 2. Nee ik niet. Ik betaal het per maand. Mijn maandpremie is 138 euro dus dat vind ik best een hoop geld om zo even neer te leggen. Ik krijg ook een voordeel van 3% dus ik zou er netto 50 euro aan over houden, maar ik heb liever een buffer. Ofwel per maand 4,16 euro.

  1. Inderdaad.
   Dan heb je alleen een basis verzekering. Dan is in 1 keer betalen nog wel te doen, maar met aanvullende en 2 personen wordt het een smak geld. Wij zitten op 256,60*12= 3079,20 euro
   (enige voordeel is dat de korting dan ook echt een bedrag oplevert)

   Ik heb het 1 keer gedaan, toen mijn buffer hoog genoeg was, maar het scheelde niets. Geen korting. Dus ik doe het niet nog een keer.
   Overigens heb ik er na die ene keer ook niet meer naar geïnformeerd.

 3. Hoi LLMM,

  Ik betaal het liefst mijn zorgverzekering per jaar, bij mij scheelt het ook 3%. Mijn broer heeft uitgerekend dat het in werkelijkheid 6% rente is. Je krijgt immers ook 3% korting over de maand januari bijvoorbeeld. En die had je anders ook al in december moeten betalen.
  Je hebt dus een goede zet gedaan! Het is inderdaad weer zo'n situatie dat je geld bespaart door geld te hebben (en er slim mee om te gaan natuurlijk).
  Groetjes,
  Niet-bloggende-Marion

 4. Ja, ook per jaar. Omdat ik voor 1 januari betaal scheelt het bij mij ook nog vermogensrendementsheffing,, Maar het is ook echt lekker om het hele jaar ervan af te zijn. Julia

 5. Ik probeer op een andere manier te besparen. Want ik weet immers niet of ik het geld komend jaar hard nodig heb, bijvoorbeeld voor huisonderhoud of ziektekosten. Ter toelichting: ik zit in een overgangssituatie, mijn partner is onlangs overleden en ik ben bezig alles te regelen en te herordenen. Ik heb gekozen voor een hoog eigen risico. De medische behandelingen die ik verwacht nodig te hebben volgend jaar zitten niet meer in het basispakket, ja een paar jaar geleden nog wel, maar nu niet meer. En de behandeling die ik misschien uit de basisverzekering nodig zou kunnen hebben (psychologische hulp na overlijden van partner aan kanker) kan ook geleverd worden door de praktijkondersteuner GGZ van de huisarts. Ik beluisterde bij de psychologe daar een beetje weerstand tegen: zij zou toch een betere keus zijn als het om rouwverwerking ging. Maar ik ben van mening dat ik het met de huisarts en de praktijkondersteuner best ga redden. En die twee vallen niet onder het eigen risico. Ik geef toe, het is misschien discutabel en je moet natuurlijk niet te ver gaan in dit soort besparingen, want je moet je gezondheid niet schaden. Maar Zuinig Aan heeft hier ook al eens een blogje aan gewijd: dat zij de zorg minder kost door te kiezen voor de eerstelijnszorg i.p.v. de tweedelijns.

  1. Sterkte met alles, dat lijkt me geen gemakkelijke situatie! En persoonlijk vind ik inderdaad dat je niet te ver moet gaan en je gezondheid niet moet schaden, maar aan de andere kant: als je weloverwogen beslissingen maakt en niet alleen naar het geld kijkt, dan denk ik dat je zelf ook prima weet waar de grens ligt. Ik kan me in ieder geval voorstellen dat je in dit geval liever eerst kijkt hoe alles uitpakt, voor je de zorgverzekeraar vast vooruit gaat sponsoren…

 6. Het is een onderwerp om eens over te gaan nadenken. Ik zal binnenkort ook eens informeren bij mijn andere verzekeringen of deze korting dan ook geldt. Ondanks dat ik genoeg te besteden heb geeft het me een kick om op de vaste lasten te besparen.

 7. Ik ben overgestapt van cz direct naar anderzorg. Vorig jaar betaalde ik € 733 en dit jaar € 768,24. Ik had begin december aangemeld toen las ik bij koniginnminima dat zij € 30 euro korting gaf als je het via haar link afsluit. Toen heb ik mij weer afgemeld en later weer aangemeld via de link. Ik hoop dat ik de korting ontvang dan komt mijn zorg kosten in 2015 een € 5 duurder uit. Dat kan erger.

 8. Wij betalen de laatste jaren de premie in één keer vanwege het kortingspercentage. We sparen er niet voor maar reserveren mijn eindejaarsuitkering hiervoor. Het geld vliegt 24 december binnen en 28 december er weer uit… We missen het (bijna 🙂 niet, bevalt erg goed!

 9. Wij betalen dit jaar voor het eerst de premie in een keer. Hier ook 3% korting en omdat we voor 1 januari betalen hoeven we ook de 1,2% vermogensbelasting niet te betalen. Dit jaar komen we net over die grens. Had nooit gedacht dat ons dat ooit zou gebeuren!

 10. premie gaat via mans werk, vorig jaar vonden we het nog niet zo handdig om dan in 1x te betalen en dit jaar vergeten om dat door te geven en weet niet, voelt toch ook raar, dat hij meer dan een maand geen inkomen krijgt daardoor.. het gaat maandelijks van zn salaris af, wel handig. wel t pakket aangepast, dus wel een besparing 🙂

 11. Wij maken gebruik van de collectieve zorgverzekering, die mijn werkgever heeft afgesloten. Los van de kortingen op de basis- en aanvullende verzekeringen betaalt mijn werkgever de premies van alle deelnemers in een keer vooruit. Dat moet om miljoenen gaan. Dat levert ook een korting van 3% op. Deze korting zit in het maandbedrag dat op mijn salaris wordt ingehouden. Zo kan het dus ook. Groet, Barry

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.