Einde van het jaar: hypotheekaflossing

Ik had net mooi mijn voorstel gemaakt voor de aflossing bij de familiebank, toen ik goed nieuws kreeg: zij vinden de regeling zo eigenlijk wel prima en zeiden dat ik maar gewoon moest doen wat voor mij financieel het meest aantrekkelijk was. Dat is natuurlijk aflossen op het leningdeel met de hoogste rente!

Dus de €3000 die ik wilde aflossen op mijn 4%-lening, ga ik nu aflossen op mijn 5,8%-lening. Dat is ook direct een aflossingsvrij deel, wat op zich ook wel prettig is. Op het 4% los ik toch elke maand al af en dat bedrag gaat uiteindelijk wel naar 0, maar die 5,8 natuurlijk niet! Ik heb het geld inmiddels van mijn Moneyou-rekening overgeboekt naar m’n gewone lopende rekening en verwacht het vandaag of morgen door te kunnen storten naar de bank.

Overigens is het wel apart dat het per maand minder lijkt te schelen dan wanneer ik aflos op de annuïteitenlening. Daar gaat natuurlijk én de rente omlaag én het te betalen maandbedrag. Maar goed, uiteindelijk vind ik het het belangrijkst om zo min mogelijk aan rente te betalen en zo min mogelijk hypotheek ‘ongedekt’ te hebben.

Deze nieuwe ontwikkeling betekent wel dat ik dus in principe volgend jaar ook gewoon alles ‘direct’ kan aflossen op de hypotheek bij de bank en niet hoef te wachten tot het einde van het jaar. Dat scheelt dus nog meer, dan wanneer ik het eerst een jaar op de bank laat staan en daar maar anderhalf procent rente over krijg.

Ik ben in ieder geval heel benieuwd wat dit voor invloed gaat hebben op m’n maandlasten. Iets van €14-15 zou er toch wel af moeten kunnen gaan. Natuurlijk geen wereldschokkend bedrag, maar altijd mooi meegenomen. Bovendien gaat het eerste getal dan van de 9 naar de 8 (van dat deel), dus dat is ook een lekkere impuls in de juiste richting.

Zou jij liever aflossen op een aflossingsvrije hypotheek of op een annuïteitenhypotheek? Als je aan de ene kant bedenkt dat een aflossingsvrije hypotheek dus altijd open blijft staan, maar aan de andere kant ook er rekening houdt met dat je als nieuwe hypotheek niet snel meer een aflossingsvrije kunt krijgen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Lekker gevoel moet dat geven, weer een flink stuk af te kunnen lossen. Dan is je huis toch weer net een stukje meer van jezelf… Mooie start van het nieuwe jaar straks… Hier geen hypotheek, maar huurhuis, dus geen ervaring mee…
  Ik wens je heerlijke kerstdagen en een prachtig 2015
  Liefs,
  Mirjam

 2. Wij zijn dit jaar begonnen met extra aflossen sinds we in ons nieuwe huis wonen. Wij hebben ook verschillende hypotheken en lossen de hypotheek af die voor ons financieel het best is om af te lossen. In ons geval een hypotheek met nog maar 10 jaar looptijd. Die moesten we afsluiten dat we de spaarhypotheek niet mee konden nemen. En op deze manier zitten we sneller in het zgn sneeuwbaleffect.

  Fijn zeg dat jij nu ook je duurste hypotheek kunt aflossen! Daar had ik in jouw plaats ook voor gekozen omdat dat het meeste rendement oplevert.

 3. Altijd aflossen op de aflossingsvrije hypotheek, ook al is de rente daar lager op. Dat is namelijk de schuld die je hele leven lang staat. Die annuitaire schuld ben je na 30 jaar kwijt en wordt ook al minder gedurende de looptijd

 4. Wat ik altijd zo wonderlijk vind is dat iedereen met aflossen zich alleen maar focused op wat het voordeel per maand, in de vorm van renteverlaging, is en dat dan vaak weinig vinden. Hierin kun je beter wat anders denken. Realiteit is dat je schuld € 3000 euro gedaald is en dat kleine bedragje rente per maand, over de hele looptijd een fors bedrag is. Moet je die twee bedragen eens bij elkaar optellen. 😉 je bent geen geld kwijt in die 3000 want die was al niet meer van jou met een hypotheek op je naam. 😉

  1. Klopt hoor! De schuld is gedaald en die rente is over de hele looptijd (die gewoon nog een jaar of 26 is) natuurlijk ook nog een groot bedrag. Bovendien is dit niet de eerste (of hopelijk ook niet de laatste) aflossing, dus al met al telt het gewoon mooi op!

  2. Het is inderdaad reëler om te berekenen dat je met deze aflossing van 3.000 en een hypotheekrente van 5,8%, zo'n vier en een half duizend bruto hebt bespaard in de komende 26 jaar. Dat is netto ongeveer evenveel als dat je afloste. Dat is nog eens makkelijk rekenen! 🙂

   Dus als je het komende jaar 5.000 euro weet af te lossen op dit hypotheekdeel, heb je netto (dus inclusief HRA) ongeveer 5.000 euro bespaard. Dan reken ik overigens het rente-op-rente voordeel niet mee.

   Gefeliciteerd met deze besparing!

 5. Ik heb alleen een annuity hypotheek en los in januari weer 10% af. Mijn maandbedrag gaat dan 30 euro naar beneden, nog 5 jaar hoop ik en dan klaar. Ik ben alleenstaand, met hondje, en verdien bijna modaal, het is een uitdaging om het bedrag in de loop van het jaar te sparen, maar het lukt wel!

 6. Ik zou ook aflossen op de aflossingsvrije hypotheek! Wat Zakelijke bezuiniger zegt, die schuld blijft staan. Sommige familie leden hebben een volledig aflossingsvrije hypotheek en lossen niets af, ze gaan richting pensioenleeftijd en ik vraag me af hoe ze het straks allemaal gaan betalen.

 7. In mijn ogen maakt het niet veel uit welke schuld je als eerste aflost…. Een annuitaire hypotheek lost zichzelf natuurlijk af, maar ook daarbij is het fijn om versneld af te lossen. En zodra die is afgelost ga je dan vanzelf wel verder met de aflossingsvrije toch? 🙂

  Dus ik zou gewoon voor degene met de hoogste rente gaan

  1. Ja, en aflossingsvrij houden heeft weer als voordeel dat je dat mee kunt nemen, terwijl je niet zo snel meer aflossingsvrij krijgt van de bank. Dus als je gedisciplineerd genoeg bent om te sparen/af te lossen en je maandlasten zo laag mogelijk wilt houden, dan is het natuurlijk ook geen gek idee om aflossingsvrij zo lang mogelijk te houden en daar eventueel spaargeld tegenover te zetten. Maar ik kijk nu inderdaad even naar de hoogste rente, de hypotheekvorm is dan punt 2. En die 5,8%, daar zit ik nog het langst aan vast en kost het meest, dus dat lijkt me dan het handigst!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.