Besparen na de dood: bespaartips voor je uitvaart

besparen uitvaart

Niemand denkt er graag over na, maar het blijft een feit: vroeg of laat gaan we allemaal dood. En dat kost geld, vaak meer dan je denkt. Je kunt je uitvaart bijvoorbeeld verzekeren, maar de premie daarvoor kan best oplopen. Dat hoeft echter niet zo te zijn; door slimme keuzes te maken in de manier waarop je uitvaart wilt laten verzorgen, kun je toch nog besparen op die verzekeringskosten. Bovendien wordt het totale prijskaartje daardoor ook een stuk anders, waardoor je minder vooraf hoeft te sparen óf er meer over blijft voor je erfgenamen.

Besparen op je uitvaart: je uitvaartverzekering

De meeste mensen bekostigen hun uitvaart met een uitvaartverzekering. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kies je een bedrag dat je wilt besteden aan je uitvaart. Hoe lager dit bedrag is, des te lager is ook de maandelijkse premie die je betaalt. Een verzekering voor je uitvaart is meestal niet zo duur, maar zo kan je wel enkele euro’s per maand besparen. Dat tikt toch aan op een mensenleven.

Speel met je opties

Op de meeste websites van verzekeraars vind je tools waarmee je de kosten van je van je afscheid kunt berekenen. Je kan hierin verschillende opties aan of uit te zetten en zo berekenen voor hoeveel geld je je zou moeten verzekeren. Door hier een beetje mee te spelen kun je onder de streep een behoorlijk verschil maken. De volgende opties tikken behoorlijk aan.

Tip 1: cremeren in plaats van begraven

Een crematie is een stuk goedkoper dan een begrafenis. Het scheelt al snel 2.000 euro. Als je echt serieus wilt besparen op je uitvaart, dan is cremeren echt het overwegen waard.

Tip 2: thuis opbaren

Thuis opbaren is sterk in opkomst. Er wordt vaak voor gekozen omdat het een persoonlijkere omgeving is. Maar het is ook nog eens een stuk goedkoper dan je laten opbaren in een rouwcentrum.

Tip 3: houd het simpel

Ook alle kleine beetjes bij elkaar maken een groot verschil. Kies voor digitale rouwkaarten. Zie af van een rouwkrans. Plaats geen rouwadvertentie, maar maak gebruik van social media.

Gaan deze besparingen je niet ver genoeg? Voor wie hardcore wil bezuinigen is het schenken van het lichaam aan de wetenschap het overwegen waard. In dat geval is er helemaal geen uitvaart en worden er dus ook geen kosten gemaakt.

Nu moet ik heel eerlijk zeggen: ik heb nog niets geregeld, maar ik probeer wel een beetje in de gaten te houden dat mijn nabestaanden niet met hoge kosten komen te zitten. Heb jij al iets geregeld voor je uitvaart? En wat vind jij van besparen op je uitvaart?

Deze post is geschreven in samenwerking met Yarden.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Geen officieel condoleanceboek, maar condoleancevellen, die je bij een papierspeciaalzaak koopt, Scheelt enorm. Zelf boeketten maken i.p.v. officiële rouwboeketten. En let op allerlei verborgen kosten die begraafplaatsen nog rekenen (ja, ook voor cremeren). Kosten die lang niet altijd transparant zijn.

  1. Daar heb ik ook eerder over gehoord ja, dat er veel kosten zijn die je in de eerste instantie niet verwacht/doorkrijgt, maar die bij elkaar behoorlijk aantikken. En op zo'n moment ben je (of waarschijnlijk eerder je nabestaanden) natuurlijk niet echt bezig met verborgen kosten.

 2. Hier hebben we een verzekering die volgestort kan worden. Nu duurt dat nog 10jaar ong, omdat de verzekering van 1 naar 4 personen is gegaan. Maar daarna hoeven we in principe niet meer te betalen (al zullen we er vast nog 1 naast gaan laten lopen, zodra het gaat )

  1. Kartonnen doos is duurder dan een simpele houten kist, heb ik al eens nagevraagd, bovendien kun je gaar ook niet bij elk crematorium mee terecht.

 3. Persoonlijk zou ik liever een afscheidsfeest geven om mijn leven te herdenken. Niks geen koffie met plak cake dus maar een lekker warm en koud buffet zodat mijn leven gevierd kan worden. Heb t idee al wel eens bij ijn man geopperd, maar er is nog niks concreet voor uitgewerkt. Ook dit kun je dan natuurlijk weer zo duur maken als je zelf wenst.

  1. Ik heb in november mijn partner begraven. en hoewel ik ook al jaren hoorde over 'liever je leven vieren dan een uitvaartstemming' moet ik zeggen dat na een slopende ziekte, 11 maanden lang, waarbij ik moest toezien hoe een gezonde actieve levenslustige boom van een vent (marathonloper) gebroken werd door een agressieve tumor, er weinig te vieren viel.
   Een feestelijke stemming wilde er niet ontstaan, iedereen was kapot van verdriet. Dat valt niet te voorspellen, en dus is het ook lastig zoiets te plannen.

   Let ook op evt. kosten als het weg laten halen van een pacemaker of een port-a-cath. Bij crematie moeten die er worden uitgehaald, bij begrafenis mag dat vaak wel blijven zitten. Andere aandachtspunten: hoe lang geleden heeft iemand nog chemotherapie gehad (belangrijk bij crematie).
   En wat het duurder maakt: de kosten van overlijden in het ziekenhuis na het overlijden (mortuariumkosten, afleggen). De verzekerde is dan niet meer in leven, dus de kosten zijn dan vaak voor de nabestaanden.
   Strict genomen geen uitvaartkosten, maar het wordt je na maanden nog in rekening gebracht.

 4. als het aan mij lag dan word het een zeer simpele begrafenis, maar ja mijn dochter voelt dat anders, voor haar is het belangrijk dat het wel allemaal goed verzorgd word, want zoals ze zei, voor jou is het makkelijk mama , jij bent er dan niet meer, maar ik wil wel op en mooie manier afscheid nemen. daar heeft ze wel een punt natuurlijk.

  1. Ik zou de wensen van mijn ouders respecteren en als zij ervoor kiezen om een eenvoudige uitvaart te hebben en bepaalde 'rituelen' weg te laten, wie ben ik dan om te zeggen het moet. Dat een uitvaart eenvoudiger is, hoeft nog niet te betekenen dat het geen waardig afscheid kan zijn.

  2. dat kan ,maar degene die achterblijven zijn degene die rouwen en dat verdriet moet wel een plaats kunnen krijgen, mijn dochter wil er ook geen groots gebeuren van maken en het wel eenvoudig houden ,maar zij wil op haar manier ook een blijk geven van haar liefde voor mij .en na daar over na gedacht te hebben, vond ik dat zij wel een punt had.

 5. Op dit moment zeg ik; Tip 1, helemaal mee eens, al jaren… Tip 2, écht niet!! Tip 3, helemaal zeker weten mee eens… ook al jaren…
  Maar ik hoop dat we dit nog lang niet hoeven uitvoeren allemaal…
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Liefs,
  Mirjam

 6. Je kan ook kiezen om geen bloemen te nemen. Dat zou ik doen. Heb ik gezien bij mijn oma en op de kist lag 1 roos en dat was ook heel mooi om te zien. Als mensen bloemen willen meenemen / geven, en de overledene wil dat niet, laat ze dan liever een donatie doen aan een goed doel naar keuze van degene die overleden is.

  Verder hoeft je niet opgebaard te worden als je dat niet wilt. Mijn oma wilde dat niet en dat is ook niet gebeurd

  1. Dat laatste klopt. Mijn partner werd thuis opgebaard en op de rouwkaart hadden wij geschreven dat wie hem thuis wilde komen zien, eerst moest bellen. En opzettelijke geen telefoonnummer er bij om daarmee kenbaar te maken dat het niet al te laagdrempelig bedoeld was (op advies van uitvaartverzorger). De eigen broer en zussen plus moeder en wat vrienden en collega's hebben mijn partner thuis gezien. De kist is dichtgemaakt op de dag van de uitvaart en in de aula was geen mogelijkheid meer om hem te zien. Veel mensen die hem gekend hadden vonden de aanblik van een fitte sportieve vent die in minder dan een jaar gesloopt was door de gevreesde ziekte ook te confronterend. Zij bewaarden liever de herinnering aan hoe ze hem gekend hadden.

   Ik heb enkele jaren voor mijn partner ziek werd de uitvaartverzekering premievrij gemaakt. Er kwam nu een uitkering en de rest heb ik van spaargeld betaald. Een tip: kies een goede uitvaartverzorger! Wij kozen er een die transparantie in de kosten voorop had staan. En dat maakte ze helemaal waar. Toen de begraafplaats toch met extra kosten aan kwam zetten (de prijsopgaaf bleek te slaan op een bestaand graf, en voor ons moest er een nieuw graf gegraven worden, dus weer 650 euro erbij) ging ze op haar strepen staan.

 7. Hubbie weet hoe mijn crematie er uit moet zien. Wij zijn bij de DELA verzekerd, gewoon basis. Voor alle bijkomende kosten hebben wij ee spaarrekening.
  Een geboorte vier je, een verjaardag, waarom mag een afscheid dan niet fijn zijn?
  Ik wil een mooi afscheid, met bloemen en de mensen die komen die krijgen koffie en wat erbij. Broodjes of koffie, maakt niet uit. Ik wil toespraken en mooie muziek. En na afloop gaan man en kinderen naar een restaurant. Even in een ongedwongen omgeving praten, verwerken en wat eten. En dan met een goed gevoel over mijn leven afscheid nemen.

  En dat mag best wat kosten. Maar dat is mijn mening.

  Liefs Frederique

  1. waarom zou een mooi afscheid per se geld moeten kosten? ik ben al bij de nodige begrafenissen geweest o.a. van mijn vader en moeder, dat waren ook simpele begrafenissen zonder poespas en toch was het een mooi afscheid, niet door de koffie achteraf maar door de verhalen van de mensen die kwamen en de herinneringen die opgehaald werden. de crematie van mijn moeder kreeg onverwachts nog een speciaal momentje , de rit van de aula naar het crematorium kon via 2 verschillende routes en zonder dat dat overlegd was gingen wij de route langs de buurt waar ik geboren was en waar mijn ouders opgegroeid waren, dat was wel heel bijzonder

 8. thuis opbaren , mijn vader lag thuis opgebaard omdat mijn moeder dat fijn vond en voor de begrafenis had ik er ook geen moeite mee maar ik vond het de weken na de begrafenis nog steeds moeilijk om onze woonkamer waar hij gelegen had binnen te lopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.