Open Huizendag

Afgelopen zaterdag was het weer Open Huizendag. Er zijn in totaal 150.000 bezoeken gedaan, zo heeft de NVM gemeld. Dat schijnt best veel te zijn, zeker omdat er dit keer minder huizen meededen (of te koop stonden) dan met de vorige Open Huizendag, in oktober.

Ik heb wel eens wat huizen bezocht tijdens zo’n dag, maar vond dat best een beetje ongemakkelijk. Hoewel het makkelijk is dat je vrijblijvend en laagdrempelig een aantal huizen tegelijk van binnen kunt zien, vond ik de min of meer neutrale aanwezigheid van een makelaar (in plaats van de huiseigenaar) tijdens een bezichtiging ook wel heel prettig. Dan zeg je toch makkelijker wat je wel of niet aan staat.

Meegedaan heb ik echter nog nooit. De twee keer dat ik een huis te verkopen had, ging dat eigenlijk best vlot en was het niet nodig. Bovendien twijfel ik een beetje aan de zin van zo’n dag. Krijg je niet heel veel dagjesmensen die er gewoon een uitje van maken? Zouden serieuze belangstellenden niet sowieso wel een afspraak met de makelaar maken? En je moet natuurlijk die dag thuis blijven en ik meende dat je er ook nog aardig voor moest betalen. Wat twijfels aan de voordeelkanten dus, en daarnaast wat nadelen.

Maar goed: feit blijft dat ik er dus geen ervaring mee heb. Hoe zit dat bij jullie: heeft iemand wel eens meegedaan met de Open Huizendag en wat was je ervaring? Zou je het weer doen? En wie bezoekt wel eens huizen tijdens zo’n dag?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Wij hebben niet meegedaan, maar toch kwamen er mensen langs die het huis uiteindelijk ook gekocht hebben. Je wilt tenslotte op dat moment van je huis af dus leiden we ze gewoon rond.
  Vaak is zo'n open dag om een eerste schifting te maken, daarna plan je iets met de makelaar. Meeste bezoekers blijven maar zo'n 10 minuten, even een rondje door het huis en klaar. Heel wat anders als een volle bezichtiging met een makelaar.

 2. Ik heb er destijds wel aan mee gedaan en 1 wilde zelfs al eerder dan 11 uur komen, ze waren ook erg geinteresseerd, planden een 2e afspraak maar kregen geen financiering.

  Daarna nog 2x die aangaven gepland te zijn gekomen en 1 die huis verderop plande en mijn ook maar bij mij kwam kijken.

 3. Als je geen advertenties laat zetten in de plaatselijke krant of nvm folder dan kost de openhuizen dag je niets extra's. De kosten voor het te koop aan bieden van je woning betaal je immers al. Denk aan je makelaar en het plaatsen op funda. Wij hebben met ons vorige huis wel een aantal keer meegedaan. Wij kregen mensen die ideeen kwamen op doen voor hun eigen woning. Ze hadden namelijk op internet zo iets leuks gezien dat ze het in het echt wilde bekijken hoe het nou precies in elkaar zat. Zodat ze het dus ook in hun eigen gelijkbare woning konden toepassen. Tja.. Dat was nou net niet onze bedoeling. Verder een stel over de vloer gehad die op alles iets aan te merken had. En bij vertrek gelijk maar met een bod kwam van 50.000 onder de vraag prijs. Want er moest zo veel naar hun idee veranderd worden. Uit eindelijk is de gene die het gekocht heeft iemand die bekend was met de wijk. En hoopte dat ht tussen tijds niet verkocht zou worden. Omdat ze Moesten sparen voor en stukje eigen inleg, na 2,5 jaar kochten ze het. Wij blij en zij blij. Wij hebben 2,5 jaar kunnen aflossen om de rest schuld te verkleinen wat nu iets meer adem ruimte geeft.

 4. Hihi.. ik had 't bijna uit nieuwsgierigheid willen doen afgelopen zaterdag. 'k Zag in het plaatselijk krantje dat het huis dat ooit van mijn tante en oom was te koop stond. Heel wat logeerpartijtjes bij mijn nichtje gehad daar, goede herinneringen… Maar toch kon ik dat zomaar niet maken, realiseerde ik me. Temeer omdat we helemaal niet van plan zijn hier weg te gaan ;))

 5. Wij hebben nu 2x meegedaan aan de OHD, ons appartement staat te koop. Vorig jaar maart zelf wezen kijken (toen 8 huizen gezien oid). In september hadden we 0 kijkers, nu 6 bezichtigingen. En veel mensen zijn zich inderdaad aan het orienteren en zullen niet meteen met een bod komen, maar soms zit er toch iemand tussen die wel serieus aan het kijken is. Een van onze kijkers kwam tegen 3en nog een keertje binnen (had ondertussen 10 andere appartementen gezien maar de onze sprong eruit). Daar doe je het voor dan! Maar het is wel een beetje gedoe hoor: eerst het hele huis aan kant maken, vervolgens afwachten tot de bel gaat. Rondleidingen geven vond ik leuk om te doen, je kan als eigenaar natuurlijk veel vertellen over je huis, waarschijnlijk een heel stuk meer dan de makelaar.
  Mariska

 6. Wij hebben ooit ook meegedaan, vond het zelf best lastig, je moet je huis natuurlijk positief verkopen , maar merk aan mezelf dat ik alles wat ikzelf niet zo mooi/praktisch meer vond stond te vertellen,. niet handig natuurlijk;-) wij hadden trouwens 3 bezichtigingen, daarna nog een paar met de makelaar, uiteindelijk met 9 weken verkocht.
  Gr. Anne

 7. Ik heb zelf een keer gekeken in 3 huizen op een open huizendag, dat was toen we ons nog vooral oriënteerden. Ik herken je ongemakkelijke gevoel.

  Zelf hebben we ons huis verkocht via een openhuizendah. Het huis stond net 6 weken te koop. De eerste kijker op die dag was ge:interesseerd, dat merkte ik aan haar. Ze twijfelde omdat ze zonder haar vriend was, die moest werken. Ik heb toen meteen aangeboden dat ze de volgende dag weer mochten komen kijken. Omdat de makelaar toen niet kon (lees zijn vrije dag niet wilde opofferen) heb ik ze weer rondgeleid. De dag erop kregen we een bod en na wat onderhandelen waren we eruit.
  En dat in augustus 2008, ik ben nog steeds blij dat het zo is gelopen zo vlak voor alles inklapte.
  Dus ja ik zou er zeker weer aan meedoen.

 8. Wij hebben zo'n 5 huizen bekeken in onze nieuwe woonplaats tijdens een open huizendag. Zo hebben we ons heel goed kunnen oriënteren. Uiteindelijk geen van deze huizen bekeken maar wel beter onze keuze kunnen maken. De ene persoon was trouwens beter in het rondleiden dan de ander. Iemand begon met klagen over dat de kat uit logeren moest en ze van het huis af wilde want haar ex… nou dat huis hoefden we dus niet meer. En die kat, die roken we nog steeds wel. Een ander heette ons welkom en leek net een echte makelaar. Trots op het huis. Dat werkte wel aanstekelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.