De boekhouding

Het is niet mijn hobby en dat zal het waarschijnlijk ook nooit worden: de boekhouding. Daarom ben ik altijd blij dat ik dat kan uitbesteden aan iemand die ik ermee vertrouw. Wat me wel altijd een beetje (erg) tegenvalt, zijn de kosten. Het bedrijf waar ik de boel uitbesteed maakt verplicht voor elke klant een jaarrekening, met de bijbehorende kosten. Als eenmanszaak heb ik die eigenlijk helemaal niet nodig, maar goed, handig is het altijd (voor de bank, is later ook gebleken), en in de uitstekende jaren maakte dat geld ook wat minder uit.

De laatste keer waren de kosten echter helemaal fors (zeker €2000, inclusief btw dan wel, maar toch!). Zomaar overstappen vind ik ook weer zo wat, zeker omdat ik wel heel tevreden ben en het idee heb dat het best een ingewikkelde boekhouding is (hoewel dat voor kenners waarschijnlijk wel mee zal vallen). Nu kreeg ik echter onlangs te horen dat ‘mijn’ accountant naar een ander bedrijf gaat. Dat maakt het ineens misschien wel een stuk makkelijker om over te stappen. Of om me er zelf eens beter in te verdiepen en voor de daadwerkelijke aangifte gebruik te maken van de service van de NVJ, waar ik al jaren lid van ben. Dat kost ‘maar’ €120 per afspraak, die meestal voldoende moet zijn. Mits je de boel natuurlijk zelf goed aanlevert. Als het toch langer duurt, dan betaal je €75 per uur, maar dan kom ik alsnog bij lange na niet aan  het €1500 minimum wat het bij mij anders is.

Dat zou wel betekenen dat ik mezelf er meer in moet verdiepen. Dan moet ik de boel netjes invoeren, goed bijhouden, enzovoorts. Aan de andere kant staat daar wel weer een hoop tegenover. Het scheelt in kosten, maar levert ook veel meer inzicht op. Ik hik er wat tegenaan, maar het begint er nu wel op te lijken dat de voordelen (enorme kostenbesparing, meer inzicht, makkelijk overstapmoment) toch zwaarder gaan tillen dan de nadelen (zelf doen, waaaahhhh!!).

Misschien toch maar een vast moment in de maand pakken om alles bij te werken? Hoe pakken jullie dat aan?

(P.s. Inmiddels ben ik wél overgestapt. Stuk goedkoper en nog veel gebruiksvriendelijker ook…)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Doe momenteel de boekhouding van mijn man. Aangezien het het eerste jaar is zijn we nog op zoek naar een boekhouder die onze jaaraangifte kan doen (dat is me iets te ingewikkeld).
  Heb via internet een excelsheet gevonden waar ik wekelijks de kosten / inkomsten bij houd.
  Hij werkt goed, houdt gelijk de BTW aangifte per kwartaal bij en ook of we recht hebben op 'kortingen'.

  1. Zou je die met ons willen delen? Zelf houd ik mijn kosten en inkomsten in Excel bij. Ik doe dan zelf de kwartaalaangifte en heb iemand die mijn jaarlijke belastingaangifte doet voor 250 euro (ex. btw). Ik ben heel tevreden over haar.

 2. Ik heb het volgende advies voor je. Zelf ben ik een admisfratie liefhebber en kan het moeilijk voorstellen dat er mensen zijn die niet minder leuk vinden. Andersom is dat hetzelfde. Ik ben bezig een bedrijfsplan te schrijven en schrok toen van de tarieven voor de boekhouding. Ik heb voor mijzelf besloten dat ik een cursus boekhouden ga doen. Die zijn inhoudelijk helemaal gedateerd maar het gaat om het systeem begrijpen. Dan moet je goede sofware zoeken wat je begrijpt en zo makkelijk mogelijk werkt. Dan heb je alleen nog een abonnement of gids nodig voor de belasting regels e.d. Wellicht vind je dit geen goed idee. Maar ik vind dat elke ondernemer zijn of haar cijfers moet kennen. En elke maand gewoon tijd in je agenda plannen. Afspraak boekhouden.

 3. uren hou ik sowieso bij in excel, dagelijks omdat ik anders echt neit meer weet hoe laat kindjes opgehaald zijn.. hierdoor weet ik ook de inkomsten altijd en boek ik geen facturen ergens in. ong 1x per maand boek ik mn boodschappenbonnen in, is altijd zo gepiept, maar toch zie ik er tegenop :p

 4. Wij betalen meer dan 300 eueo per maand aan de boekhouder. Zelf regelen we dan ook helemaal niks, behalve dat ik elke week de in- en verkoopbonnen fotografeer en naar de boekhouder stuur.

 5. Je weet hoe ik over accountants denk. Een jaarrekening is niks anders dan alle cijfertjes inlezen in een boekhoudpakket. Soms moet je zelf de cijfers inkloppen. Download maken vanuit je bank. Enz.

  Een beetje boekhoudprogramma rammelt met een paar drukken op de knop vervolgens een jaarrekening er uit. Daarvoor is het decimalige rekeningstelsel prima.

  Per kwartaal een btw aangifte.

  Ik ken een ww boekhouder, maar die woont te ver van jou vandaan.

 6. Mijn man is zzp-er, ik doe zijn boekhouding in excel. Alle rekeningen worden daar op verschillende tabbladen ingezet: inkomsten, btw inkomsten en uitgaven, kosten, urenregistratie. Bij de btw-aangifte is het een kwestie van kolommen op laten tellen en invoeren bij de belastingdienst. Nou verstuurt mijn man (of liever gezegd ik, namens mijn man) maar een factuur of 50 per jaar en heeft hij weinig bedrijfskosten. Ik weet niet of dit ook te doen is als je heel veel administratie hebt. Het eerste jaar heeft een boekhouder de belastingaangifte gedaan, voor nog geen 200 euro heeft hij zowel mijn (loondienst) als de aangifte van mijn man gedaan. Dit was zo goedkoop omdat ik alles al voor hem had uitgezocht en klaargezet. Het jaar daarna heb ik het zelf gedaan, aan de hand van de uitdraai van de aangifte die door de boekhouden was gedaan. Was in een paar uurtjes gepiept.
  Het geld dat binnenkomt, sluis ik meteen door naar de spaarrekening. Ik heb meerdere potjes: af te dragen btw, pensioen (12%, dit moet wel later weer naar een pensioenproduct, maar dat moet ik nog uitzoeken) inkomensafhankelijke bijdrage ziektekosten (5%), af te dragen belasting en loon. De belasting schat ik hoog in, zodat we de belastingaanslag zeer makkelijk kunnen betalen.
  Ik weet niet hoe ingewikkeld jouw bedrijf en administratie is, maar als je al je eigen facturen maakt, dan lijkt de boekhouding me een fluitje van een cent.
  Maar ja, ik ben dan ook zo'n type dat het leuk vindt om dit te doen. Mijn man is erg blij dat hij het niet hoeft te doen 🙂

  Succes met het maken van je keuze!

  Marianne

 7. ..ik doe de boekhouding van onze VOF! 1 x per jaar naar een accountant die voor de belastingformulieren (3 stuks, van partner, van mij en van de VOF), jaarrekening etc. zorgt! Kost me 500 Euro per jaar en dat vind ik niks te veel!

 8. Mijn man is zzp'er en ik houd de administratie bij en lever die per kwartaal in bij een accountantskantoor. Deze doet dan de kwartaal aangifte voor de btw. En de jaarcijfers en belastingaangifte doet hij ook. Hier zit ook mijn aangifte uit loondienst bij. Jaarlijks ben ik zo'n 1600 tot 1800 euro kwijt.

 9. Man is zzp-er ik doe de administratie. Urenboekhouding en kilometerboekhouding in aparte excell en voor de boekhouding 1 excell met verschillende tabbladen. Als je het journaal invult doet excell (mbv formules die je zelf kan maken het is wat gepuzzel maar op internet zijn genoeg voorbeelden te vinden) vanzelf de tabbladen bv btw inclusief de eventueel verlegde btw, de balans en de winst/verlies invullen. En bij de btw aangifte of bij de definitieve belastingaangifte is het heel simpel om in de desbetreffende tabbladen de juiste informatie te vinden. Btw aangifte inclusief icp kost gemiddeld 15 minuten per kwartaal en de gewone aangifte had ik in 2 uur gedaan. Ik heb totaal geen ervaring met boekhouden en ben er 3 jaar geleden mee begonnen. Geen cursus gewoon via internet dingen uitzoeken.
  Ik moet wel heel eerlijk zeggen dat je het wel leuk moet vinden om dingen uit te zoeken. In het begin ( het eerste jaar) heeft het me veel tijd gekost maar nu alles loopt is het supersnel en eenvoudig.

 10. Mijn vriend is ZZpér en ik doe ook zijn boekhouding. Ik werk zelf met Snelstart, met mijn boekhouder als back-up! Indien er van mijn kant vragen zijn oid, kan hij in 1 klik mijn administratie in om de boel te evt te corrigeren waar nodig.
  Ik doe 1x per week administratie, kwartaal aangifte gaat via het boekhoud programma met 1 klik op de knop en aan het eind van het jaar, verzamel ik alles bijelkaar en dan gaat alles in 1x naar de boekhouder voor de jaarcijfers. Kortom scheelt mij veel geld in administratiekosten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.