5 manieren om je leven direct te vereenvoudigen

5 manieren om je leven te vereenvoudigen

Eenvoudig leven, klinkt dat niet heerlijk? Maar dan het liefst wel op mijn eigen manier. Voor mij geen zelfgemaakte kaas en geitenwollen sokken, maar zeker wel minder troep, minder stress en minder klusjes die ik niet leuk vind. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaken 😉 Je leven vereenvoudigen op een manier die bij jou past is voor iedereen mogelijk. Met deze vijf manieren kun je direct beginnen!

1. Bedenk hoe je wilt dat jouw leven eruit ziet

Ik zeg eerlijk: als ik zoiets lees, dan zakt de moed me al in de schoenen. Dat klinkt groot en onmogelijk en ingewikkeld en en en… Maar vaak hoeft dat helemaal niet! Als ik me bij de kern houd, dan wil ik graag een voornamelijk stressvrij leven, een leuke baan (zelfstandig of niet), een goed inkomen, voldoende vrije tijd om te besteden aan dingen die ik leuk vind, zoals reizen, en lieve mensen om me heen. Op basis daarvan kan ik al heel ver komen met vereenvoudigen.

2. Begin met ‘nee’ zeggen

Als ik naar mijn bovenstaande wens kijk, dan wordt het makkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen dingen die daar niet aan bijdragen. Waarom zou ik bijvoorbeeld omgaan met mensen die me energie kosten? Of waarom zou ik spullen kopen, als die ervoor zorgen dat ik extra tijd kwijt ben aan schoonmaken, iets dat niet valt onder ‘dingen die ik leuk vind’? En waarom zou ik dat geld daaraan uitgeven, als ik het ook kan sparen voor een mooie reis? Vaker ‘nee’ zeggen levert je tijd en ruimte op om dingen te doen die wel belangrijk voor je zijn. En je mag ook best ‘nee’ zeggen tegen een afspraak omdat je liever een avondje voor jezelf wilt hebben. Ook dat zijn gewoon plannen!

Vereenvoudigen doe je niet alleen met spullen, maar ook met afspraken en verplichtingen.

3. Begin de dag goed

Spring niet gehaast uit bed, maar begin de dag met een kwartiertje of een half uurtje voor jezelf. Bedenk wat je die dag wilt doen, mediteer als dat voor je werkt, of bid. Net wat jij prettig vindt. Als je de dag met een doel begint, dan krijg je veel meer gedaan.

Die paar minuutjes rust draag je de hele dag met je mee.

4. Kijk minder tv

Of voor de cold turkeys onder ons: zeg je Netflix en je kabelabonnement gewoon op. Ik geef toe: dat is voor mij nog even een stap te ver, maar ik probeer zeker bewust minder tv te kijken. Hoewel ik het heerlijk vind om te ontspannen bij een serie, merk ik ook dat ik me fitter en energieker voel als ik minder of geen tv kijk. Bovendien houd ik dan meer tijd over om mijn dingen te doen én op tijd naar bed te gaan, iets waar ik de volgende dag ook weer plezier van heb.

5. Geef een maand lang niets uit

Of in ieder geval: niets meer dan je vaste lasten. Eet uit je kast, vermaak je met wat je al hebt liggen, bedenk nieuwe kledingcombinaties. Een maand is helemaal niet lang en je zult versteld staan van wat je allemaal kunt doen, ook als je een maand lang niets uitgeeft! Behalve dat je minder spullen in huis haalt, bespaar je ook nog eens geld, wat je leven uiteindelijk ook weer kan vereenvoudigen!

Heb jij een eenvoudig leven? Of streef je daarnaar? Wat zijn jouw gouden tips?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Ik denk dat ik een eenvpudig leven heb. Jaren geleden ben ik gescheiden omdat ik niet gelukig was. Inmiddels al vele jaren samen met huidige man in een rijtjeswoning. Weinig electrische apparaten en een kleine auto. Analoge televisie en een heerlijke volkstuin. Ik heb zelfs mijn baan opgezegt omdat het een ergernis werd. We proberen het hele jaar rond van de moestuin te eten en lossen extra af op de hypotheek. Ik doe vrijwilligerswerk en rommel wat in en om ons huis en met de beesten.
  In de ogen van oude "vrienden" ben ik er enorm op achteruit gegaan met mijn nieuwe man maar nog nooit was ik zo gelukkig en tevreden.

  1. Ik kan me wel voorstellen dat zij dat vinden, maar ik kan me van jou ook helemaal voorstellen dat je totaal niet het gevoel hebt dat je erop achteruit gaat. Misschien kijken mensen straks ook wel zo naar mij, als ik van dit naar misschien ook wel een rijtjeshuis ga. Maar los van dat dit verkopen een eigen keuze is, zou ik ook voor geen goud terug willen naar pak 'm beet 3 jaar terug, toen het voor de buitenwereld misschien leek alsof ik alles had!

  2. Ipie wat heerlijk dat je die keuzes hebt kunnen maken! je moet er ook veel lef voor hebben 🙂 Ik vind het erg knap van je.

 2. Kijk, zo klinkt het allemaal best wel te doen 🙂
  Niet te veel kijken naar wat je wil maar het bij de grote lijnen houden maakt je veel gelukkiger dan bedenken dat je liever een andere salontafel zou willen, of een eigen huis, of 5 cm minder taille-omvang ofzo…

 3. Ik vind het heerlijk om veel (georganiseerde) troep – lees spullen – te hebben. Voor mij persoonlijk heeft rust in het hoofd helemaal niets met een leeg dan wel vol huis te maken. Een mens moet zich alleen niet laten opjagen om iets te kopen omdat anderen het ook hebben. Daar schort het bij velen nogal eens aan, geloof ik.

  Netflexen en veel tv kijken doen wij niet, wij weten waar de 'uit'-knop zit. Blogs lezen, daarentegen, doe ik te veel. Dat geeft wel eens onrust bij mij, omdat ik daardoor te laat naar bed ga en er vervolgens mee bezig blijf in mijn gedachten.
  Ik denk er ook bijna wekelijks 's avonds aan om maar helemaal met het geblog te stoppen, ook met het lezen van blogs, maar 's morgens denk ik er dan toch weer anders over, haha.

  Een maand lang niets uitgeven, daar begin ik niet aan. Kan het nog geen week volhouden 🙂 Is ook helemaal niet nodig hier. Wij hebben geen enorme voorraden.

  1. Op zich word ik niet onrustig van spullen, maar ik vind wel dat ze veel last met zich meebrengen: opruimen, schoonmaken, onderhouden… dat zijn eigenlijk allemaal dingen waar ik liever geen (of bijna geen) tijd aan kwijt ben en dat kan weer eigenlijk alleen als ik dus de aanvoer flink beperk.

 4. Als ik straks weer met manlief alleen ben, dan is dit alles veel gemakkelijker. Maar met twee pubers in huis is het echt niet mogelijk om niets te kopen. Nu komen weer de schoolspullen om de hoek kijken. Nee, dat bewaren we wel voor de tijd die nog komen gaat.

 5. Ik vind je tip van minder t.v. kijken een hele goede. Ik betrap mezelf er soms op dat ik voor de vijfde keer naar hetzelfde journaal zit te kijken. En ik word daar nog beroerd van ook.
  Detectives, en dan vooral Lewis e.d. vind ik erg rustgevend om naar te kijken dus dat blijf ik doen.
  Verder probeer ik dicht bij mezelf te blijven. Me niet laten opjagen wat betreft bezittingen of vakanties en dat lukt goed.
  Waar ik moeite mee heb: niet omgaan met mensen die me energie kosten.
  Als dat familie betreft wringt dat soms.

 6. Net als Gerda zit voor mij rust niet in een minimalistisch/zo leeg mogelijk huis. Het zit hem er voor mij in dat ik mij met die spullen omring die ik fijn vind om om mij heen te hebben. En als dat (veel) meer is dan het minimalistische, dan is dat maar zo. De super trendy Marie Kondo ten spijt. En omdat ik niks van haar ideeën moet hebben, koop ik haar boek ook niet. Nou, is dat niet minimalistisch? 😉

  Ik kies voor wat IK fijn vind. Niet voor wat net toevallig de trend is. En mocht het zo zijn (dat is het niet, maar als voorbeeld) dat ik IK het fijn vind om bijvoorbeeld vijf keer per jaar op vakantie te gaan, dan is dat zo. Ik laat mij niet leiden door hippe trends, door hypes. Ik volg mijn eigen weg.

  Tv kijken doe ik inderdaad ook weinig. Alleen de detectives is wat ik graag kijk.

  1. Je eigen weg gaan is sowieso belangrijk. Daarom zal ik zelf waarschijnlijk ook nooit een minimalist met 30 spullen worden. Dat is me – hoewel dat misschien vreemd klinkt met zo weinig spullen – echt teveel gedoe. Het boek van Marie Kondo heb ik ook nog niet, maar daar ben ik wel benieuwd naar. Ik heb alleen geen zin om op dit moment geld uit te geven en dan weer wat extra's in huis te halen…

  2. Omring jezelf met de spullen waar je van houd. Dat is precies de kern van wat marie kondo zegt 😉 als je echt ergens blij van word moet je het juist houden.

 7. Ik heb het ebook van Marie Kondo gekocht, dus géén extra boek erbij en nog verdeliger dan een echt boek. Als dat niet minimalistisch is.

  Wegschuld

 8. Ik ben tevreden met de spullen en kleding die ik heb. Ik ben onlangs verhuisd en heb alles natuurlijk opgeknapt maar wel in de kleuren en behangetjes die IK mooi vind en waar IK blij van word en niet wat er "in de mode" is. Dit doe ik trouwens ook niet met kleding of uiterlijke verzorging. Ik bepaal zelf waar ik mijn geld aan uit geef en toevallig vind ik reizen heerlijk, en daar gaat veel geld in zitten. Ik heb het ervoor over om maandelijks van een bepaald bedrag rond te moeten komen zodat de rest op de spaarrekening gezet kan worden voor de voor mij belangrijke dingen in het leven. Een ieder moet het lekker voor zichzelf bepalen wat hij wil in en van het leven en niet zo naar anderen kijken……Ik word niet vrolijker van een paarse bloempot of een groene of wat voor kleur er dan ook maar in de mode is…..Als er maar een pot om de bloem zit…daar word ik wel weer vrolijk van..

  Gr. Boukje

 9. Ik ben moeder van 3 kleine jongens, en dat is op zich niet eens zo eenvoudig leven. Het is nu vakantie en ik kan heerlijk genieten van laat naar bed (achter de tv haha!) en sochtends lang uitslapen nu de kids zelfstandig naar beneden gaan en samen gaan spelen. Het eenvoudige bestaat uit: een paar nachtjes kamperen bij de boer in een simpele tent. Een kleine baan, die ik nog superleuk vind ook. Contact met familie en tijd en aandacht voor elkaar. Mijn man vaak zien. Voldoende geld hebben om rond te komen. een fijn huis. En gezondheid, ook niet vanzelfsprekend. Een slechte gezondheid kan je leven erg op zijn kop zetten, onze kinderen zijn alle3 erg ziek geweest. Gelukkig gaat dat sinds een tijdje heel erg goed, en daarmee is de rust in ons gezin erg teruggekeerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.