Autolening in januari

Een beetje tegen het einde van het vorige jaar besloot ik dat het wel genoeg was met die autolening en maakte ik een plan om daar in 2016 een einde aan te maken. De laatste tijd is dat voornemen eigenlijk alleen maar sterker geworden. Niet speciaal om de rente ofzo, maar ik wil straks – als het huis verkocht is – gewoon helemaal schuldenvrij zijn. En bovendien, zoals ik al eerder aangaf, vind ik zoiets nu niet bepaald iets om trots op te zijn, ondanks alle goede zakelijke redenen om het – destijds – toch zo aan te pakken. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat het straks een flinke zakelijke last in de maand scheelt.

In december hield ik al €250 over, dat ik omzette in de allereerste échte extra aflossing. 

Voor de rest bedacht ik een schema voor het hele jaar, dat ik vervolgens weer omzette in delen per kwartaal en per maand. En ik betrapte mezelf erop dat ik zelfs daar weer in zat te schuiven, om ervoor te zorgen dat die autolening juist eerder afgelost zou zijn dan pas eind 2016.

Voor het eerste kwartaal wilde ik €3000 aflossen op de autolening. De eerste €250 uit december telt daar ook voor mee. Even later besloot ik dat €2000 daarvan wel vast in januari kon en inmiddels is het me gelukt om dat bedrag inderdaad vrij te spelen voor de aflossing. Ik had eerder wel aangegeven dat voor die autolening ongeveer €10.000 extra gespaard moest worden, maar daarin had ik rekening gehouden met de aftrek van de maandelijkse termijnen voor het hele jaar. Als ik eerder aflos, dan vallen die termijnen natuurlijk op een gegeven moment weg, want die gaan dan via aflossingen, in plaats van via maandbetalingen.

Dat betekent dat het plaatje er op dit moment zo uitziet:

Volgens mijn eigen berekening scheelt het aan rente (bruto) ongeveer €500 per jaar dat ik eerder aflos. Dat zou betekenen dat ik, als ik alles uiterlijk in mei af zou lossen, dan nog ongeveer €1250 van het totaalbedrag af mag trekken. Met dat in mijn achterhoofd wil ik nu zoveel mogelijk aflossen, zodat ik straks een keer kan vragen wat het totaalbedrag zou zijn bij directe aflossing in één keer. Ik overweeg dan, ook afhankelijk van hoe de rest ervoor staat, om toch deels mijn buffer in te zetten. Op dit moment vind ik dat er dan nog te weinig van mijn buffer overblijft, maar als ik zulke stappen kan blijven zetten, dan verandert die verhouding natuurlijk.

Ik moet overigens wel zeggen dat het op het moment even niet overhoudt, want ik had in december niet zo heel veel gefactureerd. Dat betekent dan automatisch dat er in januari niet zo heel veel binnenkomt. Ik moet dus ook wat van het geld dat ik bedoeld had om te sparen uitgeven aan de vaste lasten. Nu vind ik sowieso niet dat ik reden tot klagen heb, maar dat was wel even een mentale aanpassing.

Als die aflossing (want ik wacht nog even tot het van Moneyou weer naar mijn Rabo-rekening overgemaakt is) de deur uit is, kan ik mijn planning voor februari maken. Hopelijk lukt het dan weer gewoon om alle extra’s te sparen. Voorgaande jaren lag mijn ‘zwaartepunt’ qua sparen meestal in het najaar. Als het me nu lukt om juist in de eerste maanden al een flinke slag te slaan, dan denk ik dat ik wel eens heel mooi uit zou kunnen komen voor wat betreft mijn doelen voor 2016.

Voor nu is het dus nog héél even wachten voor alles dat onderweg is ook echt binnen is. Ik ben benieuwd hoe de cijfertjes er daarna uit gaan zien, maar daar kijk ik in ieder geval wel vast naar uit!

Hoe ziet jouw (financiële) maand er tot nu toe uit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Bewaren

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Herkenbaar….

  Lastig he, proberen om je uitgaven te plannen met inzekere inkomsten en te veel plannen / haast om schulden af te lossen…. De tip van mijn accountant was om niet te veel van de buffer af te snoepen als je weet dat er kosten aan komen. In jouw geval is dat zo: huisverkoop/verhuizing….

  Succes met keuzes maken!

  Het beste zou natuurlijk zijn om de auto te verkopen en voor 2.000 euro een koekblik te kopen 😉

  1. Haha, nee, dat zou in mijn geval juist het stomste zijn wat ik kan doen! Dan verspeel ik namelijk al mijn recht op de zakelijke aftrekposten, waarvan ik ook al deels gebruik heb gemaakt (door willekeurige afschrijving e.d.). Op dit moment wil ik inderdaad niets afsnoepen van mijn buffer, dus doe ik het met extra aflossingen. Overigens verwacht ik dat er met de verhuizing juist geld vrijkomt, omdat ik dan niet direct een nieuw huis koop, maar eerst samen met vriend daarvoor ga sparen (en we ondertussen in zijn huis wonen).

  1. Klopt! Daarom ben ik nu nog echt even bezig zoveel mogelijk te verkopen enzo, zodat ik uiteindelijk misschien toch nog een beetje extra kan sparen van het geld dat in januari nog binnenkomt. In februari wil ik dan vanzelfsprekend natuurlijk weer hetzelfde doen!

 2. Soms denk ik wel eens dat er niets gemakkelijker is dat bedrijfsmatig een auto leasen. Hij wordt dan wel niet je eigendom, maar je weet in dat geval precies wat je kosten zijn en je kunt alle brandstof-, parkeer-, ferrykosten e.d. ook nog eens zakelijk afboeken. Voor het bedrag aan bijtelling kun je privé nooit zo nieuw en per saldo goedkoop autorijden. Als je tenminste graag continu een (redelijk) nieuwe auto rijdt.
  Nadeel is dat je er telkens voor een aantal jaren aan vastzit en je ook moet betalen als het bedrijfsmatig slecht gaat, maar dat heb je natuurlijk met een autolening.

  1. Ik denk dat deze optie vooral super is als je werknemer bent en je dus via je werk/salaris een auto kunt leasen. Dan heb je niet echt die betaalzorg (het contract is immers aangegaan met je baas), maar dan worden wel veel kosten vergoed en heb je weinig risico.

  2. Mijn man heeft een eigen zaak en rijdt een auto die eigendom is van zijn BV, dus hier is niet echt sprake van er zoveel jaren aan vast zitten. Ik noem dit maar leasen, maar weet eigenlijk niet of het in dit geval wel zo heet. Hij heeft vanzelfsprekend bijtelling.
   Mochten de zaken slecht gaan (ligt geheel niet in de verwachting en hij wil ook nog maar een paar jaar werken), dan kan de auto verkocht worden.

 3. Ik dacht net als Mariima, maar met een eigen bedrijf kan het dus anders werken.
  Hier gaat het tot nu toe financieel goed deze maand. We krijgen ook nog wat opgespaarde reiskostenvergoeding. Altijd leuk 🙂 En komend weekend gaan we de eerste extra aflossing van 1000 euro doen. Dat scheelt dan voor de maand erop vijf euro aan hypotheekkosten. En als het jaar financieel volgens plan verloopt zitten we aan het eind van het jaar met 100 euro minder hypotheek per maand.

  1. Klopt, met een eigen bedrijf werkt dat inderdaad anders. Neemt natuurlijk niet weg dat het lening-gedeelte vervroegd aflossen rente scheelt. Alleen de auto helemaal wegdoen zou echt in m'n eigen teen schieten zijn. Als dat een uitdrukking is…

 4. Hoi LLMM, heb je wel eens gehoord van de bijleenregeling? Heeft iets te maken met binnen 3 jaar na de verkoop weer een huis kopen, of als je dat juist niet doet. Misschien tzt van toepassing op jouw situatie?
  Hier staat er wat over uitgelegd:

  1. Bedankt voor de tip! Dat is inderdaad op mij van toepassing. Ook daarom is het denk interessanter om nu eerst zelf de autolening af te lossen. Als ik daar namelijk mijn 'overwaarde' voor zou gebruiken, dan kost me dat ruimte qua huis/hypotheek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.