Hypotheekaflossingen in 2015

Laatst schreef ik over de berg aan rente die ik betaalde in 2015, maar ik vergat helemaal te kijken naar het goede nieuws. Daar viel mijn oog op toen ik mijn afschriften netjes even in de map deed.

Want hoeveel heb ik nu eigenlijk in 2015 afgelost op mijn hypotheek?

In totaal los ik op 4 hypotheken af:

Op de annuïteitenhypotheek bij familie werd de openstaande schuld in 2015 verlaagd met €3557,73. De annuïteitenhypotheken bij de bank telden aan het einde van 2015 €838,77 minder dan aan het begin van 2015. Op de aflossingsvrije hypotheek wist ik afgelopen jaar nog eens €3900 af te lossen.

In totaal is mijn hypotheekschuld in 2015 dus gedaald met €8296,50!

Niet gek! Wel een paar duizend euro minder dan ik toen hoopte, maar het is aanzienlijk meer dan wanneer ik het alleen op annuïteiten aan had laten komen.

2016 ben ik op zich al goed begonnen. In januari loste ik €500 af op de aflossingsvrije hypotheek en het is mijn plan om dat in februari ook te doen. Als ik via annuïteiten dit jaar weer ongeveer €4400 af kan lossen én het lukt me om tenminste 11 maanden minimaal €500 af te lossen, dan haal ik mijn doel voor 2016 – om onder de €340.000 te komen – wel. Natuurlijk hoop ik dat dat uiteindelijk door de verkoop niet eens nodig is, maar je weet natuurlijk nooit.

Het zou mooi zijn als het aflossen straks ook wat harder gaat. Nu krijgt de autolening toch eerst prioriteit, maar daarvoor geldt straks: weg is weg. Het geld dat ik daarmee bespaar kan ik mooi gebruiken voor de buffer of de hypotheekaflossing. Of allebei natuurlijk!

Maar voor nu ga ik – terwijl ik nog even wacht op nieuw geld, zodat ik weer verder kan verdelen – maar even genieten van het bedrag dat ik nu NIET meer verschuldigd ben aan de bank. Het stukje huis dat nu helemaal van mij is. Zalig!

Kijk jij aan het einde van het jaar ook altijd nog even naar wat je precies hebt afgelost? En valt het dan mee of tegen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Even de stenen aanwijzen in je huis die deze maand weer van jou zijn geworden 😉

  Bijna €6000,= afgelost op de annuitaire hypotheek vorig jaar, dit is zonder extra aflossingen. Wel meer dan €14200,= op de studieschuld afgelost totaal! Dus meer dan €20000,= aan schulden afgelost 🙂

 2. Wij kijken elke maand hoeveel we extra aflossen en wat de hypotheek nu is. En wat het maandbedrag wordt. Op dit moment is manlief bezig om te bepalen welk bedrag we maandelijks van de belasting terug kunnen krijgen.
  We hadden het net ook nog over het extra aflossen. Ik dacht dat manlief 20.000 euro extra wilde aflossen. Maar hij heeft daar de gewone aflossing van de annuiteitenhypotheek ook in meegenomen. Het leek me anders wel een hele kluif om voor elkaar te krijgen dit jaar.
  Wat een superbedrag is jouw hypotheek ook gedaald!

 3. Goed bezig hoor! Een lekker bedrag, dat toch lekker aantikt.
  Wij kijken elk jaar terug. Dat motiveert namelijk om te zien hoe groot het bedrag wel niet is dat er weer vanaf gesnoept is 🙂
  Wij hebben de afgelopen twee jaren gebruik gemaakt van de onderwaterregeling, zodat wij meer hebben afgelost dan was gepland. Dit jaar moeten wij ons keurig aan het maximale aflosbedrag houden voor onze aflossingsvrije hypotheek.

 4. gaan we vast en zeker doen! vanaf 15-2 hebben we officieel ook een hypotheek. nog even kijken op welke datum alles wordt afgeschreven, vanaf wanneer we de voorlopige belastingteruggaaf gaan krijgen enz. alles is nog in de beginfase

 5. Je hebt het goed gedaan zeg! Mag je echt trots op zijn. Wij gaan dit jaar onze aflossingsvrije hypotheek aflossen. €105000 euro. Mijn man is nu 40 en we willen toch wel proberen voor zijn 60 ste kwijt te zijn.

 6. Goed bezig 🙂

  Ik heb 2 jaar geleden mijn hypotheek helemaal af kunnen lossen. Ben er ruim 10 jaar mee bezig geweest. Ik hield net als jij netjes bij hoeveel ik per jaar had afgelost, in een leuk grafiekje (ben dol op grafiekjes haha)

  O ja ik vind het een goed idee va je om het geld wat je geleend hebt voor je auto af te lossen, dat is toch zo zonde van je geld. Het is best jammer da je zo afgelegen woont anders had je je auto weg kunnen doen, dan zou het nog harder gaan 🙂

  Groetjes Sas

  1. Wat goed zeg! En binnen 10 jaar vind ik ook best snel! Grafiekjes zijn hier ook erg geliefd 🙂 Ook al heeft m'n Excelbestand daar niet altijd zin in.

   En inderdaad, dat van die auto is op die manier zonde van het geld, van de rente dan. Die is wel aftrekbaar (zakelijk), maar dan nog blijft er geld over dat betaald moet worden. De aanschaf krijg ik (gelukkig) over 5 jaar verdeeld terug met de aangifte, maar dat is meer achteraf dan 'nu'. Voorlopig staat er dus gewoon een rekening open. Wegdoen is geen optie idd, maar het gaat wel goed met het aflossen. Daarover later deze week meer 🙂

 7. Misschien snel maar ik woon in niet zo'n duur huis. Doordat ik geen auto heb en zuinig leef, gaat het best hard.
  Ik vind het belangrijk milieu bewust te leven, hierdoor hou ik ook best veel geld over.
  Daardoor werk ik inmiddels nog maar 26 uur, dit is genoeg om van rond te komen. Ik vind het heerlijk dat ik deze keuze op een betrekkelijk jonge leeftijd heb 🙂

  Groetjes Sas

  1. Heerlijk zeg! En inderdaad, dan gaat het een stuk harder. Als ik al het geld dat ik de afgelopen jaren in het huis heb gestoken (hypotheek en verbouwing), in de hypotheek van een kleiner en goedkoper huis gestopt had, dan was ik vermoedelijk ook al hypotheekvrij geweest. Gelukkig is het nooit te laat om nog een omslag te maken 😉

   Lijkt me heerlijk om niet te moeten werken. Of misschien beter gezegd: om energie over te hebben voor spontane dingen, zonder dat je dan meteen geldzorgen hebt.

 8. Het is echt heerlijk om niet volledig te hoeven werken, helemaal niet werken dat gaat helaas nog niet lukken. Ik ben 35 jaar en mijn huis(je) heb ik gekocht voor 89.000,00. Ik heb overigens niet het volledige bedrag hoeven lenen aangezien ik daarvoor al het nodige gespaard had. Mijn hypotheek was 69.000,00, Dit bedrag heb ik in 10 jaar tijd kunnen aflossen 🙂

  Groetjes Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.