Eerste extra aflossing van 2016!

Eerste aflossing van 2016 is gedaan

De eerste echte extra aflossing voor 2016 is weer de deur uit! Ik maakte €500 over naar mijn boerenvrienden en bracht daarmee mijn duurste hypotheekdeel terug naar €83.000. Dat betekent dat ik daar binnen twee jaar €8672 op af heb gelost. Het is mijn bedoeling daar – naast deze €500 – dit jaar nog eens €5000 op af te lossen. Rond de kerstdagen besloot ik om dat al in het eerste kwartaal te doen, maar ik merk dat het me toch wel bezig houdt en dat dat dus misschien niet de juiste keuze is.

Hypotheek of auto?

De belangrijkste reden waarom ik overweeg om NIET alles vol in te zetten op de hypotheek in het eerste kwartaal, is de auto. Of beter gezegd: de autolening:

 • De autolening is veel meer een onnodige schuld dan een hypotheek. Bovendien is die beter te overzien en scheelt dat straks veel meer in de maandlasten (alleen op kortere termijn)
 • Voor het aflossen van de autolening had ik rekening gehouden met 12 maandbedragen die er ook vanaf gingen. Als ik echter nóg eerder (lees: halverwege dit jaar) klaar wil zijn, dan moet ik dus eigenlijk nog wat meer sparen/aflossen. Hoeveel dat precies is, hangt ook van de renteberekening af
 • Ik hoop op wat beweging in de huizenmarkt en streef natuurlijk naar een verkoop van dit huis, waardoor er ineens afgelost kan worden. Er zit als het goed is al overwaarde in het huis, dus is het verstandig om meer geld in stenen te stoppen, of is het beter om dat naar de buffer te schuiven?

Toch wat dingen om over na te denken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Potje staat klaar

Daarnaast heb ik vast een potje opgebouwd om aan het einde van de maand een stevige aflossing op de autolening te doen. Dat doe ik dan, omdat de rente daar pas tegen het einde van dat alles afgelost is berekend en verrekend wordt. Dan trek ik er liever steeds gedurende de maand nog een beetje rente over. Bij de hypotheek is dat natuurlijk niet zo. Daar geldt dat des te eerder het overgemaakt is, des te beter het is.

Wat in ieder geval fijn is, is dat er weer wat geld binnenkomt. Dan kan ik ook weer wat dingetjes afstrepen. En dan is er natuurlijk niets fijner dan gewoon weer een tikkie tegen de hypotheek geven. Die komt daarmee per 1 februari in de €348k-regionen!

Heb jij qua aflossen/sparen soms ook wel eens zo’n bomen-bos-momentje? En toevallig al aflossingen gedaan dit jaar?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Heel geregeld 🙂 Wij hebben een aantal doelen voor dit jaar, waaronder de vervanging van de kozijnen aan de achterzijde van onze woning. Als wij dat naar voren schuiven door even in te teren op onze buffer in plaats van hiervoor nog zes maanden te sparen, kunnen wij dit geld eerder gebruiken om de andere doelen eerder te realiseren. In de loop van het jaar vullen wij de buffer dan wel weer aan.
  De eerste extra aflossing staat overigens voor eind deze week klaar.

  1. Mooi dat de eerste aflossing weer klaar staat! En dat schuiven is ook iets waar ik dan mee zit. In principe kan ik van mijn buffer mijn autolening direct in één keer afbetalen, maar dan ben ik ineens wsel 2/3 ervan kwijt, terwijl ik nu genoeg heb om het een half jaar uit te houden als het zakelijk minder gaat. Daar ga ik niet vanuit, maar het geeft wel wat rust. Aan de andere kant; ik kan natuurlijk ook eerst deze twee maanden even kijken wat ik extra kan aflossen (op vooral de autolening dan) zonder in te teren op de buffer en als de verhouding wat beter wordt misschien alsnog alles in één keer doen.

 2. Ik heb zelf geen huis, maar kan me wel voorstellen dat het lastig is keuzes te maken waar het geld heen gaat. Zelf heb ik dat met mijn beleggingsrekening. Zet ik het geld daarop of vul ik bijvoorbeeld mijn buffer aan? Bij de beleggingsrekening is het net als met je hypotheek dat je het geld even 'kwijt' bent.

  1. Ik zou dan snel eerder voor mijn buffer gaan, maar weet natuurlijk ook niet hoe jij in je geld zit. Ik ben wel een beetje van liever eerst zorgen voor zekerheid en daarna 'spelen' (waar een beleggingsrekening voor mij dan onder valt).

 3. Eigenlijk niet, want we hebben maar één doel en dat is de aflossingsvrije hypotheek aflossen dus dat maakt het erg overzichtelijk :-). En dat doen we ook nog eens maar 1 of 2 keer per jaar. Eerst zetten we alles wat over blijft op de spaarrekening en aan het einde van het jaar (of dus nog een keer eerder) kijken we hoeveel buffer we willen overhouden om het volgende jaar mee te beginnen. De rest gaat naar de hypotheek. Werkt voor ons prima.

 4. As je overwaarde op je woning verwacht na verkoop zou ik eerst en vooral de autolening aflossen. Grote kans dat die een hoger rentepercentage heeft (hoe hoog is dat?) en er sowieso geen recht op renteaftrek.

  1. Dat zijn zakelijke kosten, dus op die manier wel aftrek. En de (bruto) rente is lager dan de (bruto) hypotheekrente. Maar ik verwacht inderdaad wel overwaarde en het zou ook wel fijn zijn om die hele overwaarde in een nieuw huis te kunnen steken, zonder dat ik het 'moet' gebruiken voor die autolening.

 5. Wij hebben maar 1 doel; zo snel mogelijk van die hypotheek af, natuurlijk hebben we ook andere wensen, maar die zijn voor daarna 🙂
  Dus houden we een buffer aan ( voor t veilige gevoel) en alles daarboven; hup de hypotheek in

  Dit jaar dus al een aflossing van 14.000 gedaan nu nog 12.000 te gaan voor dit jaar en dan gaan we weer sparen oor de aflossing voor januari volgend jaar.
  We sparen +/- 60% van ons salaris, over 6 jaar zijn we hypotheek vrij

  1. Wat jammer! Mag het niet vaker van de bank? Ik mag doen wanneer ik wil en officieel moet het bedrag dan boven de €300 uitkomen (of minimaal €300), maar ik heb ook wel eens minder gedaan en daar hoorde ik ze ook niet over. Dat vind ik wel heel fijn, want als je een heel jaar moet sparen, dan is er alweer zoveel kans dat er iets langskomt waar dat geld voor 'nodig' is, dat ik niet echt geloof dat dat op zou schieten bij mij.

 6. ik heb op 4 januari van dit jaar mijn laatste 20% op de AVH afgelost. (15.400 afgelost) enige wat nog loopt is de spaarhypotheek..maar daar geldt de 20 jaar regel..nog 7 jaar te gaan, jammergenoeg is dat niet te versnellen. (zonder kosten)

 7. Heerlijk, meid, goed gedaan weer! Ik snapte echt geen hout van mijn hypotheken en dat vond ik zo niet fijn, dat ik inmiddels alles dusdanig veranderd heb dat ik de bomen mijn bos niet meer laat overwoekeren. Alles is hier inmiddels dus helder en duidelijk. Maar.. af en toe wikken en wegen en wegen en wikken hoort er hier ook echt bij…

 8. Bij ons komt de geldboot tussen de 22e en 28e van de maand wel vier keer binnenvaren. Zoveel zelfs dat wij ons spaarbedrag voor 2016 in februari/maart bij elkaar hebben. Daarna wordt het geld dat wij dan maandelijks overhouden verdeeld over aflossing/sparen/auto.
  Dus momenteel nog geen aflossing gedaan.

 9. Even over de verkoop van je huis. Staat ie op f.u. Nda? Kun je misschien deze week nog een paar winterfoto's op het profiel erbij zetten. Friesland is in winterweer erg mooi 🙂
  Manlief hier heeft een excelbestand gemaakt met daarop de aflossingen en hoe we die per maand gaan realiseren. In principe doen we elke maand een extra aflossing.
  We praten over onze financien, al is manlief er meer de expert in. Toen we voor dit huis een nieuwe hypotheek nodig hadden, heeft hij het hele boekwerk doorgenomen. De adviseur wist niet wat hem overkwam 😀 Waarop manlief antwoordde dat het om zulke grote bedragen gaat, dat je zeker moet weten waar je voor tekent.

  1. Ik zag vandaag op een andere manier even door de bomen het bos niet. Ik vroeg aan manlief wat we straks gaan doen met het geld dat overblijft als we geen hypotheek en geen extra aflossingen meer doen ;-P

 10. Hier is de afweging vooral tussen sparen en aflossen. We willen de buffer wat groter maken, maar het liefst ook maandelijks wat aflossen.
  Dit jaar in januari €125 afgelost en de aflossing van €175 voor februari staat ook al klaar. Daarnaast sparen we zo'n €800 per maand voor verschillende doelen.
  Als de buffer op niveau is zullen we meer per maand gaan aflossen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.