Op cursus

Met al die financiële doelen en praktische dingen als het huis willen verkopen, zou je bijna vergeten dat er ook nog andere dingen in het leven zijn. Persoonlijke ontwikkeling is er daar natuurlijk één van. En daarom besloot ik me in te schrijven voor … jawel … een cursus Fries.

Nu vraag je je misschien af: waarom??

Ik in ieder geval wél! Maar ik heb er wel een hele goede reden voor. Of misschien wel meerdere. Ik woon al een paar jaar in Friesland, maar niet in ‘donker Friesland’, zoals ik dat zelf dan noem. Het Fries versta ik aardig, maar alleen als het zogenaamd Algemeen Beschaafd Fries is, de variant die Omrop Fryslân bezigt, zeg maar.

Maar ja, dat praten ze dus niet in het dorp waar mijn vriend vandaan komt. Voordeel daarvan is dat ik me heel selectief doof kan houden, nadeel is dat ik vaak dan ook de sappige roddels mis. Of hele relevante informatie, zoals wanneer we wat gaan doen. Op zich praten ze daar allemaal wel Nederlands tegen me, maar – zoals dat gaat met ‘eigen volk onder elkaar – ze schieten ook vaak snel naar het Fries. En dan mis ik weer de helft.

Aangezien je nooit te oud bent om te leren en dit dan nog een praktische skill is die me nog eens van pas kan komen (en het cursusgeld heel erg te overzien was, ook niet onbelangrijk), heb ik me dus ingeschreven. Ik ben benieuwd…

Heb jij wel eens een taalcursus gevolgd? Of misschien zelfs een Friese cursus? Nog tips?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

38 Comments
 1. Leuk zeg! Maar ja,ik ben nu eenmaal een taalliefhebber. Ik ben heel benieuwd hoe je de cursus ervaart, Fries is toch echt een andere taal, hoewel je de basisbegrippen waarschijnlijk kent. Ik spreek nul Fries en versta het ook echt niet. Plat Drents en Gronings trouwens ook niet… Heel veel succes en hou ons op de hoogte van je vorderingen! #echtleuk

  1. Haha, ik herken wat je schrijft. Mijn oudste broer woont in Friesland en op verjaardagen is het voor mij wel eens klapperen met de oren. Al heeft het ook wel wat weg van Drents en Gronings. Maar de specifieke woorden, ja dat is iets wat je moet leren. Leuk hoor zo je ergens in vast bijten!

 2. Wat ontzettend leuk!! Ik heb thuis ook een cursus fries liggen van de Afuk. Maar had niemand om mee te oefenen, dus dat schoot niet veel op… Dat is dus mijn tip: vind iemand om veel mee te oefenen!! En om te oefenen met uitspraak helpt het heel goed om liedjes mee te zingen 😉 Ik zing In nije dei nu perfect Frysk 😉 whaha

  1. Haha, die ga ik dus ook doen! Alleen bewust gekozen voor bijeenkomsten, want met een thuiscursus weet ik het wel weer voor mezelf. En heb je nog goede tips qua liedjes? Mijn assortiment is nu idd wat beperkt tot In nije dei en De júste snaar (als ik dat goed schrijf)

  2. Twarres zong (zingt?) geloof ik ook in het Fries…. en zou omroep Fryslan niet ook een radiostation hebben?

   Grappig te lezen dat je in Friesland woont, ik had gedacht dat je ergens in Gelderland woonde, haha… Succes met de cursus!

  3. Dank je! Dat ene liedje is idd van Twarres. Ik geloof dat de helft nog actief is onder die naam, dus zal eens kijken of ik daar niet wat van kan scoren, qua muziek. En het lijkt me dat de Kast ook nog wel iets meer in het Fries heeft dan alleen dat ene liedje… Omroep Friesland luister ik idd al, maar die hebben verrassend gemengde muziek, dus – met uitzondering van specifieke uurtjes – lang niet alles in het Fries. Behalve nieuws enzo voor een groot deel dan.

 3. Wat leuk! Komt je schoonfamilie uit de Greidhoeke? Daar wordt nog heel behoorlijk Fries gesproken en daar mag je blij mee zijn. Het Fries van Omrop Fryslan is wat neutraler qua uitspraak, maar voor de rest (grammatica, vocabulaire) beslist niet beter dan wat je in een klein dorp of bij een oudere inwoner kunt horen. Doe je de cursus online vroeg ik me af? Want dat is inmiddels ook een mogelijkheid.

  1. Nee, ik doe hem bewust met bijeenkomsten, want een online of thuiscursus schiet er hier zeker bij in. Volgens mij noemen ze het zelf de Wâlden ofzo, kan dat? Mijn ervaring is sowieso dat ongeveer vanaf de grens van Drachten veel Fries gesproken wordt. Ik woon zelf onderin Friesland, maar daar is het eerder een uitzondering dan een regel en word je zéker niet in het Fries in een winkel aangesproken.

  2. O Woudfries – dat heeft een hele eigen tongval heite 😉 Mijn voorouders komen daar ook vandaan, er wordt ook nog veel Fries gesproken idd. Ik vind het zo jammer dat veel jongeren de Friese grammatica vernederlandsen, dat klinkt dan zo knullig. Ik vroeg me even af of er bij de online cursus ook Skype spraaklessen werden gegeven, want die mogelijkheid had je vroeger niet natuurlijk. Ik meen dat Valhalla zo ook Noors heeft geoefend met een lerares.
   Helemaal onderin Friesland wordt ook geen Fries gesproken maar van oorsprong Stellingwerfs, een Saksische taal. En de mensen daar zijn vanouds ook veel meer georienteerd op Drenthe en Overijssel met ook Saksische roots. In onze woonplaats word je ook niet in het Fries aangesproken. Kan best zijn dat we helemaal niet zo ver bij elkaar vandaan wonen. En als dat zo is ben je bij gelegenheid wolkom om by in bakje kofje yn de kunde te kommen en dyn Frysk te oefenjen 🙂

  3. Haha, als er bij jou ook Stellingwerfs wordt gesproken, dan zitten we wel bij elkaar in de buurt! Spraaklessen zitten er nu volgens mij niet bij, dit is echt de beginnerscursus, maar er zijn daarna als je wilt wel vervolgcursussen!

  4. Haha ik ben van huis uit friestalig, dus geen cursussen voor mij. En ook met schrijven red ik me prima, maar Fries lezen doe ik weinig. Behalve poezie dan. Volgens mij uiten de Friezen hun gevoel het best op papier 😉

  1. Haha, ja, dat lijkt mij ook nog wel eens mooi, of Italiaans. Of goed Frans, want dat gaat me nu lang niet zo makkelijk af als bijvoorbeeld Engels. Maar daarvoor is de noodzaak dan toch weer wat minder en dan komt het er weer niet van.

 4. Altijd goed om de taal te leren als je daar veel komt. Ik heb me voorgenomen om meer spaans te gaan leren. Als ik volgend jaar daar weer kom, kan ik me nog beter verstaanbaar maken.
  Ik merk dat ik de talen frans, duits en engels, nu ik die niet zo vaak spreek een beetje aan het verleren ben. Zou dus vaker moeten oefenen.

 5. Schiet je wel heel veel op met zo'n 'ABN' cursus Fries. Dat kan ook weer heel anders zijn dan het Fries dat in jouw woonplaats gesproken wordt.
  Ik kan Fries verstaan, lezen en een beetje praten. En het maakte mij niet zoveel uit uit welk gedeelte van Friesland iemand kwam. Behalve op mijn werk. Daar werkten nogal fanatieke Friestaligen en werd het Fries helemaal keurig gesproken en wist ik soms de betekenis van een woord niet.
  En ik ben eens naar een Friese komedie geweest en dat ging me te snel. Ik miste de kennis van de nuance van de woordgrappen.
  Ik heb jaren in Joure gewoond. Daar wordt nog steeds veel Fries gesproken. In de winkels word je standaard in het Fries aangesproken.

  1. Jaren geleden heb ik een schriftelijke cursus Turks gedaan. Dat ging me best goed af. Alleen leerde ik het officiele Turks en de mensen in de plaats waar ik woonde spraken Anatolisch Turks. Een soort dialect van het Turks en dat maakte het lastig om goed te kunnen oefenen.

  2. Ik denk dat het nog wel een hoop kan schelen. Je begrijpt allicht meer en kunt dan de onbekende dingen denk ik ook beter plaatsen. Maar ik weet het natuurlijk ook niet. Overigens praten ze niet allemaal in een voor mij iets minder duidelijke variant, dus ik denk dat het op zich wel moet helpen.

 6. Fries versta ik nagenoeg niet en ik spreek het al helemaal niet. Het Weststellingwerfs wel, want dat lijkt veel op het Twents waarmee ik – naast het Nederlands – ben opgegroeid en nog steeds graag spreek.
  Ik houd van taal, heb na het Meao Engels gestudeerd en als je een beetje taalgevoelig bent, zie je in veel West- en Zuid-Europese talen overeenkomsten.
  Zelf denk ik er wel eens over Portugees te leren, want a) ik vind het een prachtig land met vriendelijke inwoners en b) de taal klinkt zo mooi.

  1. Ik vind het Braziliaans Portugees zo mooi. Ruim twintig jaar geleden was er op tv een Braziliaanse serie 'De draagmoeder'. Dat keek ik elke dag en aan het einde van de serie kon ik al aardig wat huis/tuin en keukenbraIliaans verstaan.
   Ik heb zeven jaar Frans gehad, dat scheelt een stuk om een andere Latijnse taal te leren.

  2. Dat scheelt vaak wel, verschillende talen die van dezelfde taalfamilie komen, krijg je sneller onder de knie als je er al één van kent. En Weststellingwerfs heb ik denk nog nooit gehoord! Terwijl ik daar dus helemaal tussen zou moeten zitten…

  3. Ga maar eens naar Wolvega, daar hoor je het genoeg 🙂
   Ik heb vroeger op een school in Heerenveen gezeten en daar waren ook leerlingen uit Wolvega. Het klinkt totaal niet als Fries. Ik vond het wel heel grappig klinken.

 7. Leuk hoor, dat je op friese les gaat. Ik vind het, als Friessprekende, geen probleem om over te gaan op Nederlands als iemand mij niet verstaat, maar stel het wel zeeeeer op prijs als mensen die al langere tijd hier wonen hun best doen om mij (en andere Friestaligen) te verstaan.

  1. Dat vind ik dus ook. Hier zijn ze ook allemaal vriendelijk genoeg om Nederlands tegen me te praten, maar onderling gaat het natuurlijk snel over op het Fries. En dat is ook niet meer dan normaal; dat is hun taal. Dan hoeven ze zich niet massaal aan mij aan te passen. Kijk, ik denk niet dat ik Fries ga praten, want ik ben geen Fries, maar idd mijn best doen om ze te verstaan mag best.

  1. Stellingwerfs denk niet nee, dat schijnt heel anders te zijn dan gewoon Fries. Voor dat andere helpt het hopelijk wel. De tongval is daar niet het probleem, ik moet me gewoon nu nog te hard concentreren om het te begrijpen, wat dus niet gaat in grotere gezelschappen. Als ik het beter leer, ga ik ervan uit dat dat ook beter gaat. Net als dat ik me BV voor Frans moet concentreren, maar dat ik in het Engels ook alles gewoon oppik, simpelweg omdat ik die taal beter beheers.

 8. Ik ben in Friesland geboren maar mijn ouders waren niet Fries. Vanuit huis werd er dus ook gewoon Nederlands gesproken. Ik kan het Fries wel lezen en verstaan, alleen die ouderwetse uitdrukkingen ( vaak gesproken in toneelstukken) dan moet ik even om de vertaling vragen. Ik spreek de Friese taal niet. Ik woon in Joure

  1. Leuk in Joure! Daar heb ik gewoond en voelt nog steeds het meest als thuis. We hebben lang geprobeerd weer terug te gaan, maar dit lukte niet vanwege werk.
   Nu woon ik in rivierengebied. Ook bijzonder, want in deze omgeving ben ik geboren.

 9. Stellingwerfs is heel anders dan het Fries wat ze in de rest van Friesland spreken, maar tussen de Walden en de Greidhoeke en de Klaai (kleigrond) is het ook weer anders. Het zijn soms maar een paar woordjes maar zo grappig.
  Zo zeg ik zelf voor Zaterdag Sneon, maar bij ons in de buurt is het Saturje. En Saturje is WaldFrysk. Ik vind het wel grappig al die verschillende uitspraken in 1 provincie.
  veel succes met je cursus. Want inderdaad ze praten wel NL tegen je maar met elkaar gaan ze weer in het Fries. Had ik vroeger bij de oppas ook, hij Fries, zij NL en ik praatte in hun eigen taal. Leuke gesprekken zo, maar we snapten elkaar altijd.

  Groetjes
  Janneke

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.