Heb jij meer spaargeld?

Volgens dit bericht is het totaalbedrag aan spaartegoeden van Nederlandse huishoudens in 2015 omhoog gegaan. Er zou in totaal ongeveer 4,5 miljard bijgekomen zijn. En dan hebben we het echt over fysiek geld, niet over bijvoorbeeld een hogere woningwaarde. Volgens het bericht zou dit grotendeels komen door rente die mensen gekregen hebben. Ik weet niet waar zij hun geld dan stallen, maar ik weet wel dat ik het niet van de rente moet hebben. Hoewel ik daar natuurlijk altijd weer blij mee ben, want in m’n sok krijg ik niets..

Maar goed…

Het is sowieso een beetje een vaag bericht, want ik lees er vooral veel in over afschrijvingen, met name tijdens de feestdagen. Toen zouden Nederlanders vooral een flinke graag hebben gedaan in hun spaarpot. Aan de andere kant zijn er natuurlijk weer genoeg mensen die een bonus of dertiende maand hebben gekregen, waardoor ze meer konden sparen.

Zelf had ik in 2015 ook meer geld op mijn spaarrekening dan in 2014. 

Dat was vooral richting het einde van het jaar, toen ik nog een spaarspurt ingelast heb en daarvoor ook gebruik kon maken van een mooi bedrag dat ik terugkreeg van de Belastingdienst.

In 2016 hoop ik die trend mooi door te kunnen zetten. Omdat ik echter nu ook eerst mijn schuld af wil lossen, zal het misschien iets minder hard gaan dan in 2015. Aan de andere kant betekent dat wel dat mijn nettowaarde omhoog gaat. Een mooie spaarpot is fijn, maar als er een schuld tegenover staat, dan is het toch anders dan wanneer die pot echt helemaal van jou is. Nou ja, met de hypotheek meegerekend van de bank dan, maar toch.

Hoe zat het met jouw spaargeld in 2015? Had jij inderdaad ook meer dan in 2014 of juist minder?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

63 Comments
 1. Ik had €5.000,00 minder eind 2015 tov eind 2014. Dit komt bij mij door een vrije grote verbouwing. Nieuwe voorgevel. Nieuwe achtergevel. Binnen en buitenmuren dus. Alle ramen en deuren aan de buitenkant nieuw. Nieuwe radiatoren overal. Boven laminaat. Plus vrijwel alles geschilderd binnen. Dit jaar weer sparen. Overigens betaalde ik de verbouwing oktober/november/december. Dus ik gaf laatste maanden uit maar niet aan kerst. Kerst heeft mij misschien €25,00 extra gekost. Mascha.

 2. ik had €35.000,00 meer spaargeld aan het einde van 2015 dan aan het begin.
  Dat van die rente geloof ik ook niet zo. Ik kreeg 2000 euro ongeveer aan rente..hoeveel spaargeld kun je dan ongeveer zelf wel uitrekenen met deze rente.

  1. toch nog wel een beetje..maar als je VRH en inflatie telt.tja…dan teer je in..wat moet je anders?

   Aflossen hebben we ook maximaal gedaan.

 3. Wij hadden minder , ook door een grote eenmalige uitgave,
  Elke maand komt er nu weer wat bij op de rekening, maar t duurt wel een paar jaar voor deze uitspatting weer is bijgespijkerd.
  Weet je ook wat een gemiddeld gezin op de spaarrekening heeft staan? daar zou ik wel benieuwd naar zijn.

 4. ik had duidelijk minder (ca. €5000) spaargeld Een nieuwe auto, verkoop van het oude appartement en extra aflossingen hielpen niet mee. Dit jaar proberen om het niveau van 2014 weer te halen

 5. Ik had duidelijk minder, maar ik heb in de zomer dan ook een huis gekocht. Al het spaargeld dat is minder had is daaraan opgegaan. Gelukkig wel alweer flink bijgespaard in de rest van het jaar, maar heb nog niet wat ik voorheen had.

 6. Minder. Nieuwe cv ketel laten plaatsen. Nieuwe meterkast laten plaatsen en bedrading laten beoordelen. ( zelf nieuwe draden getrokken en pas in gebruik genomen na goedkeuring. Extra afgelost op duolenening. Motor gekocht. Diepvries gekocht, wasmachine gekocht. Drie weken in Marokko geweest. 3000 euro zorgkosten gemaakt die niet werden vergoed.
  Al met al ben ik blij dat we van 9000 naar 7000 zijn gezakt. Straks de gemeente betalen en dan de belastingteruggave en het vakantiegeld maar sparen. En de bijkeuken verbouwen door spul te verkopen.

  Scheelt wel dat we besloten om geen schilder te vragen maar om zelf alles te doen.ja ook dat raam op 9 meter hoog..

  Petra

  1. Wow, echt superknap dat jullie dan maar €2000 gedaald zijn, met al die dingen! Dan hebben jullie toch nog behoorlijk hard gespaard. En veel succes met dat raam… Ik heb hier een uilenbord op zo'n soort hoogte dat wel een beurt kan gebruiken, maar ik durf het niet aan…

  1. Nee niet afgelost, was het maar waar! Wij huren een eengezinswoning. Zijn we erg tevreden mee verder hoor. Maar sparen is dus voor ons de enige mogelijkheid om na de pensionering een potje te hebben 🙂

  2. Dan snap ik het wat beter! En slim, om op die manier met je pensioen bezig te zijn. Aan je woonlasten kun je dan misschien beperkt wat doen, maar je houdt misschien wel geld over dat een huiseigenaar in onderhoud moet steken. Dat kun je misschien wel mooi apart zetten!

 7. Mijn spaargeld is niet hoog en er even mee gesjoemeld vorige maand om sneller een extra aflossing mee te doen. Momenteel staat het op 2.000 euro maar doel is 5.000. En veel meer zou ik nu niet willen omdat ik ook vooral bezig ben met aflossen. Als ik spaarpotten zie van meer dan 10.000 euro dan denk ik, dat zou ik aflossen. Wij hebben nog wel even te gaan met de hypotheek.

  1. wij lossen ook af maar 2000 buffer dat zou ik te weinig vinden(let wel ws zouden we er genoeg aan hebben hoor, we halen nooit wat van de buffer) maar t zit tussen de oren .
   bij minder dan 15 000 wordt ik zenuwachtig "wat als…"
   belachelijk omdat we 5.8% op de hypotheek betalen en 0,6 op de spaarrekening krijgen.
   eigenlijk wilde ik dat ik jouw lef had, maar dat heb ik niet
   ( en mijn nachtrust is me ook wat waard 🙂

  2. Hier eigenlijk hetzelfde als wat Anoniem zegt. Met misschien het verschil dat ik ondernemer ben en dus nog wat minder zeker in m'n inkomen zit. Ik zou het echt niet aandurven, 'maar' €2000 te hebben. €5000 klinkt beter, maar daarmee kan ik ook maar 2 maanden mijn lasten betalen. Natuurlijk zou ik dat bedrag wel aanpassen als ik het huis verkoop. Dan hoef ik eerst niet af te lossen en kan ik volop sparen voor een nieuw huis, maar daarna zou ik waarschijnlijk niet per se meer die €25.000 als buffer willen hebben die ik nu voor ogen heb.

   Tenzij het allemaal nog zo lang duurt dat mijn hele hypotheek ook overgezet kan worden naar 2,5%, dan wordt het ook weer een ander verhaal 😉

  3. Onze risico's zijn momenteel een baanverlies zonder ww en dan heb ik in dit geval geen opvang. Wel zijn we bereid onze auto te verkopen die ongeveer 5.000 zou kunnen opvangen. Dan zou dit 10 maanden kunnen opvangen. Dan heb ik nog 2 dingen die ik zou moeten opeten tot ik weer genoeg inkomen kan genereren. Uiteraard kan er nog veel ergere dingen gebeuren met het huis voor onderhoud maar dan kan ik overal wel ergens mij inzitten. Met veel extra aflossen maken wij ons steeds minder kwetsbaarder met 1 inkomen. Ook naderen we zoetjes aan de marktwaarde. Dus in worst case scenario is er nog wat te regelen en hebben we nog alternatieven. Maar hopelijk heb ik binnenkort meer uitsluitsel over mijn tijdelijke baan.

  4. Met je auto kun je dan wel even vooruit, denk ik. Kun je die andere dingen ook vlot kwijt, als het moet? Je hebt ook gelijk dat je altijd wel ergens over in kunt zitten hoor, dat is zo. En jullie zijn ook met z'n tweeën toch? Dat maakt natuurlijk ook weer wat verschil.

  5. Ja wij zijn maar met z'n 2, de 2 overige (tijdritfiets en gitaar) kan ik nog verkopen, opbrengst gunstig 3.000 euro samen en ergste geval 2.000. Dit is het 'alshetnietanderskan' scenario. Dan ook het idee om onderverhuur te doen (op kamers idee) of airbnb. Maar goed ik ben dan ook bereid kassiere te worden of lang te reizen totdat ik weer tot beter betaalde administratieve baan zou kunnen komen.

  6. Je eigen flexibiliteit scheelt inderdaad ook alles. Als ik wat lagere lasten zou hebben, dan zou ik in principe ook met elk baantje wel weer uitkomen. Nu is dat dan net even iets lastiger, maar dan nog, ik geloof wel dat als je écht alles aan wilt pakken, er altijd wat te verdienen is.

  7. Wij hebben een buffer tot aan de VRH. Daar zouden we meer aan 'verdienen' door meer extra af te lossen. Toch doen we dit bewust niet. Manlief is boven de vijftig en tegenwoordig is niemands baan meer veilig. Ik kan vanwege mijn gezondheid niet werken en het is voor ons een extra stuk zekerheid zodat we niet zo snel in de financiele problemen komen bij werkeloosheid.

  8. Slim, dat is ook mijn streven. Als het goed is wordt die grens straks verlegd naar €25.000, wat mijn doelbedrag is. En dat kan natuurlijk in de toekomst nog verdubbelen. Meer zou ik niet willen hebben voor m'n hypotheek zo goed als weg is, tenzij het is vóór ik een huis koop en het geld dus bedoeld is om 'straks' de hypotheek te verlagen.

 8. Meer, mijn spaartegoed "moet"elk jaar groeien met 5000 euro. Voorwaarde die ik mezelf heb opgelegd, andere dingen die moeten mag ik op een andere wijze oplossen/betalen, maar niet van deze spaarrekening halen. Mocht dit niet lukken, dan moet ik van mezelf weer werk gaan zoeken, tot nu lukt het gelukkig nog prima, en blijf ik nog lekker even thuis:) Julia

  1. Ik ben alleen met 3 kinderen, leef van toeslagen (KGB en zorgtoeslag) en wat kinder alimentatie, samen ongeveer een kleine bijstandsuitkering (huis is vrij) Ik spaar kinderbijslag (3 kinderen is 3000 euro per jaar) en rente ( 6 en 5% deposito's nog in de goede tijd vast gezet).
   Al mijn inkomsten stoppen als de kinderen 18 worden, dus tot die tijd maar zoveel mogelijk opzij zetten en tegen die tijd kijken hoe weer wat te gaan verdienen (of verhuizen naar een goedkoop,zonnig land) Julia

 9. Wij hadden meer spaargeld. Maar daar heeft niet alleen de focus gelegen. Wij hebben juist ook geïnvesteerd in verbeteringen in ons huis en maximaal extra afgelost. En zwijg een beetje meer dan dat 🙂

 10. Wij hadden iets minder vrij-opneembaar spaargeld dan vorig jaar, door de aankoop van een 'nieuwe' 2ehandsauto. Maar anderzijds is de aan de banzspaarhypotheek gekoppelde spaarrekening wel gegroeid, met ongeveer hetzelfde bedrag. Dit jaar gaan we de vrij-opneembare spaarrekening weer spekken.

 11. Ik had ook meer spaargeld. Dit jaar ga ik lager eindigen omdat ik een andere auto ga kopen. Daar spaar ik dan ook voor. Ik kan goed sparen gelukkig en ook laten staan op de spaar….

  Gr. Boukje

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.