Drang weerstaan: dingen kopen om dingen te doen (of in plaats van…)

Het staat naast dit blog als één van mijn grootste valkuilen; dingen kopen voor nieuwe voornemens. En ik heb er de laatste tijd weer last van! Zo kwam ik onlangs iets tegen dat ik prachtig vind: de Happiness Planner. Zo’n soort agenda/notitieboek met allerlei leuke quotes, lijstjes, enzovoorts. Die helpen je allemaal om je doelen helder te stellen, je te focussen op waar jij blij van wordt, enzovoorts. Heerlijk!

Maar:
– ik ben vrij laks in dat soort dingen invullen
– ik weet dat ik het dan koop als middel om iets te doen, omdat de stap om het te doen weer teveel moeite lijkt. Hoe dubbel is dat?
– ik vind 30 dollar al vrij pittig, laat staan als je het vanuit het buitenland naar NL wilt laten verzenden! Dan kijk je al snel tegen een prijskaartje van 50 euro aan!
– ik heb net een prachtig soort inspiratie/memo/goalbord gemaakt voor in mijn kantoor, daar kan ik prima óf zelf iets op maken óf de printables gebruiken die ook o.a. via die sites te downloaden zijn

En dus probeer ik mijn hebberige gevoel te kalmeren met rationele gedachten. Dat is waarschijnlijk een beetje een kwestie van tijd, niet teveel aandacht aan schenken of juist weer bedenken van manieren om het zelf te maken. En reviews lezen helpt soms ook, zo kwam ik een laaiend enthousiaste review tegen van iemand die aangaf na 50 en 100 dagen (die planner is voor 100 dagen) een update te geven. Die 100-dagen update heb ik niet meer gezien en de 50-dagen update was *precies* ik: het helpt wel, maar kost veel moeite om in te vullen. Je begint enthousiast, maar dan is het een kwestie van ‘life gets in the way’…

Hoe weersta jij dit soort koopimpulsen, van dingen die je vooral graag wilt hebben, maar niet echt speciaal nodig hebt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Ik heb zo mijn impulsaankopen, maar dat zijn over het algemeen dingen die ik al lang wil. Veel dingen vraag ik me af:
  1. Is het waard om dit te kopen?
  2. Ga ik hier lang plezier van hebben?
  3. Is al gauw het nieuwe eraf en ben ik erna verveeld?

  Als een van deze vragen met 'nee' is beantwoord, hoef ik het vaak niet. Mijn innerlijke Marie Kondo steekt ook vaak de kop op. Irritant, maar het laat je wel goed nadenken over geld wat je maar één keer uit kan geven.

 2. Oja, zeker. Dat heb ik heel vaak. En heel soms mag het ook van mezelf. Meestal probeer ik het saldo op mijn betaalrekening tot een minimum te beperken, dat werkt wel goed. Als het er niet op staat, kan ik het ook niet uitgeven.
  En die planner… die wil ik nu ook! 🙂

 3. Oktober is toch de buy nothing month? Simpel hè. Ik kocht vandaag bij de Ikea een paar mooie oranje kussens. Wat een leuk gezicht op de bank. Ook keek ik met genoegen naar wandbrede en wand hoge schuifkasten. Voor later, als ik mijn buffer heb aangesterkt en opgehoogd. Echt waar.

 4. Ik heb een enorme zwak voor mooie agenda's, planners en dagboeken. Als het kriebelt moet ik aan mijn laatste terugdenken en bedenk me dat deze nog vrijwel nieuw is. En ik eerst die maar eens moet gaan gebruiken. Of die van daarvoor. Of daarvoor 😉 Maar lastig… is het wel.

 5. soms lukt t goed, op t moment heel slecht.. vind dat ik vanalles nodig heb… zo is de senseo kapot.. 😉 maar ik wil ook nog kinderstoelen erbij vor in de opvangruimte voor het knutselen en en en en.. heel veel leuke dingen… t geld vliegt eruit.. en soms gaat t weken, maanden erg goed! qua planners.. ik heb er maar 1.. een family planner, piens planner. erg happy mee!!! kan er mn werk en prive afspraken duidelijk in kwijt net als die van de kinderen waar ik voor 95% voor opdraai 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.