Sporten op vakantie

Sporten op vakantie

Veel mensen gaan na de vakantie weer aan de lijn. Niet zonder reden; op vakantie laten ze zich behoorlijk gaan, waardoor er toch wat kilootjes bij komen. Nu let ik niet echt speciaal op de kilo’s, maar vind ik het wel prettig om juist op vakantie een beetje sportief en actief te zijn én op mijn eten te letten. Maar hoe pak je dat nu aan, sporten op vakantie? Ik deel graag mijn ervaringen.

Sporten op vakantie: waarom?

Ik kan me voorstellen dat je denkt: waarom zou je in hemelsnaam willen sporten op vakantie? Een hele logisch gedachte.

Voor mij persoonlijk heeft dat heel erg te maken met het dagelijkse ritme. Thuis komt het er vaak niet van. Dan ben ik aan het werk en voor ik het weet is het etenstijd.

Ik probeer wel kleine sportmomentjes in te bouwen, bijvoorbeeld door naar de bibliotheek te fietsen of de auto nét even wat verder te parkeren, maar het blijft beperkt. Maar: thuis kan ik wél gemakkelijk gezond eten.

Op vakantie is dat vaak een ander verhaal. Dan heb ik een ander ritme, maar ook een ander eetpatroon. Zeker als je – zoals ik – bij voorkeur de VS uitkiest als vakantieland. Zelfs als je gezond wilt eten, is het nog bijna onmogelijk.

Als ik dan de vakantie een beetje gezond wil doorkomen, dan moet ik het echt hebben van een combinatie van gezond(er) eten en bewegen. En dat zijn beide dingen die ik wel een beetje bewust moet doen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Bewegen: vanzelf en bewust

Bewegen gaat op zich redelijk vanzelf als je veel loopt (in New York liep ik in het voorjaar wel iets van 200 km), maar niet als je veel rondreist in de auto. Gelukkig heb ik daar iets op: sporten in het hotel.

In verbazingwekkend veel (ook goedkopere) hotels vind je een zogenaamde gym. Het stelt niet altijd even veel voor, maar een loopband, hometrainer en crosstrainer heb je al snel. Daar een klein rondje van een half uurtje op maken scheelt al behoorlijk.

En daarnaast hebben veel (ook goedkopere) hotels een zwembad. Wat baantjes zwemmen is niet alleen heerlijk (doe ik in NL veeeeel te weinig), maar ook nog gezond.

Ook hardlopen is nog een optie, dat deed ik voor het eerst in Parijs en beviel me heel goed, maar ik merk soms ook wel eens dat ik daar een drempel in heb; de omgeving en temperatuur moeten me dan wel bevallen. In New York wilde ik bijvoorbeeld ook hardlopen, maar moest ik er met al dat gewandel en de honderden stoplichten uiteindelijk toch niet aan denken.

Tegenwoordig kijk ik bij het boeken van een hotel dus altijd ook even naar de fitnessfaciliteiten. Er meer voor betalen doe ik niet, maar als het bij de één wel erbij zit en bij de ander niet, dan weet ik wel wat ik kies.

Lekker sporten op vakantie

Natuurlijk zijn er nog meer opties om te sporten op vakantie. Wat dacht je bijvoorbeeld van gewoon een iets actievere trip? Raften, wandelen, kanoën; je beleeft wat én het is een fijne oppepper voor je lijf. Als je je opgeeft voor een dergelijke groepsactiviteit, dan hoef je er waarschijnlijk helemaal geen moeite voor te doen. Kies een activiteit die bij je bestemming past en je zult er ongetwijfeld met veel plezier op terugkijken!

Een andere manier om het sporten op vakantie gemakkelijk te houden is door er ook een routine in te houden. Elke ochtend of avond op een vast tijdstip iets doen helpt écht. Anders moet je er steeds weer over nadenken en steeds weer die bewuste keuze maken. Dat kost véél meer moeite. Een paar jaar geleden sportte ik best heel veel en dat ging steeds makkelijker. Nu ben ik uit die routine en heb ik er veel meer moeite mee om überhaupt iets te doen. Laat staan véél te sporten. Daar baal ik best van, maar tóch blijkbaar nog niet genoeg om die knop om te zetten…

En als we het dan hebben over vaste tijdstippen: iets in de ochtend doen is écht het allerbeste. Dan heb je het maar gehad en maakt het niet meer uit of je wordt uitgenodigd voor een feestje of uiteindelijk gewoon geen zin meer hebt. Gewoon een afspraak met jezelf maken én gewoon doen. Het klinkt lastig, maar is uiteindelijk het makkelijkst.

Verder: wees creatief. Heeft jouw hotel geen gym? Misschien kun je ook wat oefeningen doen met je eigen lichaamsgewicht, of met flesjes water. Geef jezelf geen extra excuus om iets niet te doen! Desnoods laat je je inspireren door een van de miljoenen work-out video’s op YouTube!

Hoe gaat dat bij jou op vakantie; let je dan een beetje op beweging en eten, of juist helemaal niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
  1. Ik snap die mensen nooit haha, ik zie ze geregeld in het hotel als ze aan het fitnessen zijn, of als wij aan het cruisen waren, de mensen de boot gingen rondrennen, er lag dan echt een hardloopbaan zeg maar..
    Wij zijn zelf niet zo van het sporten op vakantie, ook niet thuis trouwens;)
    En op het eten letten we ook niet..trouwens, wij hebben de Whole foods ontdekt in Amerika, super lekker en gezond..wel wat duurder, maar echt een supermarkt waar je echt goed kan eten ook.

  2. Ik val juist altijd af in de vakantie vanwege het bewegen. Mijn favoriete vakantie van de afgelopen jaren is nl. een hele lange fietstocht gedurende de vakantie. Zo zijn mijn man en ik al naar Nice, naar Oostenrijk, naar Rome en afgelopen jaar vanaf de Pyreneeën naar huis gefietst. Met een gemiddelde fietsafstand van 85 km per dag en vrijwel nergens vlak fietsen, kun je eten wat je wilt en val je toch af. Wat mij betreft een win-win situatie ;-).

  3. nee. vakantie is tijd voor mn gezin en ontspannen niet om te gaan sporten. we maken wel een boswandeling en de kids gaan zwemmen (en als er ruimte is voor banen zwemmen vind ik dat echt heerlijk en zal ikd at zeker doen! bij onze laatste vakantie was er alleen maar een golfslagbad en veel glijbanen en was t ontzettend druk :p ) maar echt sporten nee.. maar doe t thuis ook niet 🙁 (hou er gewoon niet van.. sinds kort wel met een buurvrouw gaan zwemmen 1x per week.. )

  4. Tijdens de vakantie wandelen we veel en als het hotel een zwembad heeft dan ga ik ook wel baantjes trekken. Mijn man wilt wel graag een uurtje sporten ’s ochtends als dat kan en dan slaap ik uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.